FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Elektroniczne czy biometryczne dowody osobiste?

Damgrath
Czy w Polsce ma być wprowadzony "elektroniczny dowód osobisty"?
Ma być podobno wprowadzony w 2008 roku. Zdaniem ministra Piętaka: warunkiem koniecznym wprowadzenia elektronicznego dowodu osobistego jest ukończenie w czerwcu 2008 r. projektu PESEL2.
W Polsce obowiązują już przepisy, które "wprowadziły" dane biometryczne w dokumentach paszportowych, jednak ze sprawą biometrycznej (albo "elektronicznej") identyfikacji obywateli jest więcej problemów niż tylko legislacyjne.
Co wy o tym myślicie?
venom6
Z tego co poczytałem na necie to biometryczny dowód osobisty pozwoli w przyszłości na mniejszą częstotliwość wizyt w urzędach w związku z np. rozliczeniem zobowiązań podatkowych, mikropłatności bankowych, możliwości korzystania z ubezpieczenia zdrowotnego w NFZ zarówno w kraju jak i za granicą bez okazywania dodatkowych dokumentów itp. Jest to cała sfera zwana potocznie elektroniczną administracją (e-government). Inne zalety tego rozwiązania to lepsza ochrona danych osobowych przed przestępcami chcącymi np. na nasze konto wyłudzić kredyty bankowe. Zakłada się również, że zmiana miejsca zamieszkania (zameldowania) nie będzie pociągała za sobą konieczność wymiany dowodu. Bez wątpienia będzie to zupełnie nowa jakość w życiu społecznym, mnie się podoba... Razz
Bigrazer
A ja chciałbym zeby były takie dowody wszczepiane pod skóre Smile zeby czytnikiem zczytywali ci z ramienia twoja dane, zeby tam tez była informacja o prawie jazdy ubezpieczeniu zdrowotnym grupie krwi i takich innych pierdołach. Wtedy by nie było zadnych problemów ze zgubie dowód ani wytłumaczenia przed drogówka ze zostawiłem prawko w domu Razz No i nikt by sie za nikogo nie podszywał Smile
oxwood
Mi to jak na razie różnicy nie robi, czy będzie zwykły dowód, czy biometryczny Razz Tak rzadko z niego korzystam, więc .. Very Happy
Adi666
Ciekawy...i bardzo pozyteczny "gadzet" podoba mi sie tak samo jak plastikowe legitymacje studenckie. W chipach mozna zawrzec duzo danych przez co staje sie to bardzo pozyteczne zarowno dla praworzadnych mieszkancow (prawo jazdy , dowod osobisty) jak i "szemranych" mieszkancow (latwiejsza identyfikacja). Jestem za.
Kudlaty
ja jestem za.
moze teraz to sie wydaje nie pozyteczne i wogole.. ale na przyszlosc sie oplaci.. :]
choc najlepsze by bylo cos takiego jak mówił Bigrazer. z tym ze zmiana danych albo cos musialaby sie takze sprawnie odbywac a nie operacja i wyciaganie tego dowodu.. Razz
mtx
mnie tam dużej różnicy nie zrobi, bo i tak żeby się przemeldować do wwa, to moi starzy i brat musieliby tu przyjechać, wypełnić maaaasę papierów i dopiero może mnie przemeldują..

ale zawsze jestem za techniką do przodu, więc mam nadzieję, że się uda..
Xaros
No i skonczy sie kupowanie przez dzieci winiaka w sklepie ;P Jak na dzien dzisiejszy to nawet niemowle moze posiadac dowod osobisty, wiec taki 15 latek, ktory wyglada na 18, nie kupi "lipy z miodem" Wink Juz nie bedzie tego stresu Very Happy A fajnie kiedys bylo, a teraz to juz nie ma takiej frajdy kupowanie procentow... teraz radosc daje ich picie Very Happy
Adi666
No tak chyba co druga osoba przezywala taki dylemat w monopolu(tez pamietam te czasy arizony i bezlebuba ;p). Lecz sprzedawca jesli bedzie chcial sprzedac to i tak sprzeda....poprostu nie wyegzekfuje (nie przejedzie skanerem po lapie) i nie sprawdzi pelnotetnosci
loginos
Ja osobiście dość sceptycznie podchodzę do takich inicjatyw.
Wmawia się ludziom, że oto dzięki kolejnemu "wspaniałemu wynalazkowi" wszystko będzie proste.
Jest to oczywisty lobbing firm, które takie elektroniczne dowody, czy też systemy je obsługujące miałby produkować.
Przypomnijmy choćby słynną sytuację z "komputeryzacją" ZUS - nie wiem czy ktoś może powiedzieć, że w wyniku jej wszystko jest tak różowo jak obiecywano a koszty i związane z tym zamieszanie były ogromne.
Proponuję raczej zastanowić się jaka funkcjonalność, której nie mają obecne dowody będzie w elektronicznych i czy faktycznie jest potrzebna a nie będzie jedynie bajerem.
Damgrath
Wszystko to fajnie wygląda, lecz jedno mnie nie bawi, mianowicie to, że na co wprowadzali te nowe dowody skoro i tak chcą wprowadzić znów nowe... Jak to mój ojciec określił chcą wyłudzić na ludziach pieniądze Razz
fallco
bo to prawda... jak zwykle sie szuka sposobu jak wyludzis forse od zwyklych ludzi... a co do samego pomyslu takiego dowodu, to jest i dobry i zly... niby sie nie da oszukiwac itp, ale z drugiej strony bedziemy mieli wielkiego brata... wiec sam nie wiem co lepsze w tym momencie... moze by sie dalo to jakos wyposrodkowac...
c'tair
Bigrazer wrote:
A ja chciałbym zeby były takie dowody wszczepiane pod skóre Smile zeby czytnikiem zczytywali ci z ramienia twoja dane, zeby tam tez była informacja o prawie jazdy ubezpieczeniu zdrowotnym grupie krwi i takich innych pierdołach. Wtedy by nie było zadnych problemów ze zgubie dowód ani wytłumaczenia przed drogówka ze zostawiłem prawko w domu Razz No i nikt by sie za nikogo nie podszywał Smile

To są świetne atuty tego systemu. Weź jednak pod uwagę, że takie coś byłoby łatwiej podrobić, a i trudniej nieco sprawdzić niż obecne dowody. To nowy system, a dowody "papierowe" są już od lat. Każdy nowy system ma pewne luki. Poza tym paranoicy (np. Ja), bali by się o swoją prywatność. Wyonraźcie sobie, takie czytniki możnaby umieścić w szkołach, sklepach i innych miejscach publicznych i podłączyć do ogólnej sieci, wtedy każdego możnaby wyśledzić, chyba, że ktoś sobie zrobi operację na własną rękę. Jak już mówiłem, mimo zalet są i trochę straszne wady, szczególnie bezpieczeństwo takiego czipa.
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.