FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Jabber to przyszsc ?

Netch7
Witam
Ostatnio Jabber staje się bardziej popularny nawet sam go używam.
Mam na kompie Google Talk a w nim transport gg z chrome.pl
I nie źle mi się na nim gada. Do tego w poczcie Gmail.com mam komunikator z którego mogę korzystać wszędzie gdzie jest net,
Pisząc ten post chciałbym poznać waszą opinię na temat tej technologii?
sl4sh
Netch7 wrote:
komunikator z którego mogę korzystać wszędzie gdzie jest net...

a... to z innych komunikatorow np. tlen,GG,ACQ,AQQ + do tego IRC,poczta,grupy dyskusyjne itd - to z tego nie mozesz korzystac tam gdzie jest net ?
No sorry ale poprostu nie rozumiem twojegu postu.
Pozatym, czy jaber to przyszlosc ? Kto wie, czas pokaze, jest zaawansowany ale to czy bedzie przyszłością zalezy od GUI komunikatora korzystajacego z jabera (wiadomo im ladniejszy, bardziej funkcjonalny itd - tym popularniejszy)
Deathplanter
sl4sh wrote:
Netch7 wrote:
komunikator z którego mogę korzystać wszędzie gdzie jest net...

a... to z innych komunikatorow np. tlen,GG,ACQ,AQQ + do tego IRC,poczta,grupy dyskusyjne itd - to z tego nie mozesz korzystac tam gdzie jest net ?
No sorry ale poprostu nie rozumiem twojegu postu.
Pozatym, czy jaber to przyszlosc ? Kto wie, czas pokaze, jest zaawansowany ale to czy bedzie przyszłością zalezy od GUI komunikatora korzystajacego z jabera (wiadomo im ladniejszy, bardziej funkcjonalny itd - tym popularniejszy)

O to bym się nie martwił-do wyboru,do koloru. Google Talk, PSI, Miranda, Gaim, wymieniać dalej?

Jabber to przyszłość. OpenSourcowy protokół, zdecentralizowana struktura i poparcie koncernów typu Google gwarantuje mu przewagę nad MSN'em, AIM'em, Yahoo, a kiedy ludzie zaczną mądrzeć [po kadencji Kaczyńskiego Wink] w Polsce może nawet GG.
@down:
Coś w tym może jest, ale zasada działania jest praktycznie ta sama co w zakładaniu e-maila,no nie? A która słiit blondaska go nie posiada? ;P

Last edited by Deathplanter on Thu Jan 25, 2007 7:37 am; edited 1 time in total
Adi666
Deathplanter wrote:
a kiedy ludzie zaczną mądrzeć [po kadencji Kaczyńskiego Wink] w Polsce może nawet GG.

No wybacz....jesli te cale "pogadacze" przejda z gadu-gadu i tlenu (ktory jak to moja siostra okresla "jest dzezi") na jabbera to nic tylko sie pociac. Pozatym dla ludzi tego pokruju (bez obrazy) zalozenie konta na serwerze ktory nie jest zalezny do komunikatora moze byc szokiem.
mtx
co wy w ogole fandzolicie? co takiego jest w jabberze czyli jak rozumiem w spiku ze ma byc przyszloscia? jest 5 i pol mln gg i nikt go nie zdetronizuje mimo ze to chala. mam aqq i nie narzekam. tam tez jest wp jesli sie nie myle i jakos nie jest to nic super. mialam wp komunikator i go lubilam. teraz kazdy portal ma swoj komunikator patrz stefan czy jak mu tam i zadne nie sa innowacja
Deathplanter
mtx wrote:
co wy w ogole fandzolicie? co takiego jest w jabberze czyli jak rozumiem w spiku ze ma byc przyszloscia? jest 5 i pol mln gg i nikt go nie zdetronizuje mimo ze to chala. mam aqq i nie narzekam. tam tez jest wp jesli sie nie myle i jakos nie jest to nic super. mialam wp komunikator i go lubilam. teraz kazdy portal ma swoj komunikator patrz stefan czy jak mu tam i zadne nie sa innowacja

;'>.
Mtx, chyba Cię ciut poniosło. Co jest takiego w "spiku"? Już mówię. To, że to protokół _uniwersalny_. PROTOKÓŁ. Spik tak naprawdę multikomunikator, który obsługuje _także_ Jabbera. Jabber okazał się protokołem, który jest już właściwie idealny. Przykładem jest to, że Google Talk nie działa na własnym protokole, ale właśnie na Jabberze ^^.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jabber
PS. Mając konto na chrome.pl mamy też transporty do tlena i GG, sam z nich korzystałem i są naprawdę wygodne Smile
spooki86
Gadu-gadu nie da się łatwo zniszczyć, każdego kogo znam co ma komputer to ma on gadu-gadu i niektórzy chociaż narzekają na ten program to i tak używają a dlaczego ? bo ini też używają.

Tak samo jest z allegro, ebay próbowało i nic.
Grom
Huh mi nie chodzi o sam protokol tylko o program. Siec fakt jest prymitywna i ograniczona w porownaniu do jabbera ale coz, dominuje ona w Polsce i jestesmy na nia skazani. Protokol GG jest jednak znany i zawsze mozna korzystac z programow alternatywnych (bo oryginalny klient jest niedopracowany, czesto sie wysypuje i zzera mase pamieci).
Jabber ma szanse zdominowac dzisiejsze protokoly. Jest on bardzo rozbudowany. Problemem jest jednak, ze powstalo wiele komunikatorow i kazdy stawia na cos innego. Czesto est tak ze program z ktorego korzystamy posiada funkcje ktorych nie ma jeszcze badz nie sa planowane w innym komunikatorze. Komunikacja wtedy jest utrudniona :/
Deathplanter
spooki86 wrote:
Gadu-gadu nie da się łatwo zniszczyć, każdego kogo znam co ma komputer to ma on gadu-gadu i niektórzy chociaż narzekają na ten program to i tak używają a dlaczego ? bo ini też używają.

Tak samo jest z allegro, ebay próbowało i nic.

Ebay tylko stworzyło polską wersję. Ten serwis ciągle dominuje na zachodzie ;'>.
mtx
dalej nie rozumiem na czym polega jego super ekstra rewolucyjność..

co w tym protokole jest takiego?? nie wiem.. można podłączyć mikser i będzie działał??

możesz przez jabbera gadać z gg, tlenem itd?? powiedzmy, że jest to wygodne, ale nic super..
Grom
Chociażby dlatego:
http://www.xmpp.org/extensions/

Jest to BARDZO zaawansowana lista możliwości tego protokolu. Jak widac jest pokazna Wink
Pozatym jabber to rozlegla siec. Mozesz porozmawiac ze wszystkimi, na kazdej platformie itd. To jest wlasnie jego moc.
Deathplanter
Zalozmy ze pan X ma monopol w zarzadzaniu glownym serwerem jakiejs zcentralizowanej sieci, na przyklad GG. Nie ma w sumie przeszkod, zeby pan X w miare rozwoju popularnosci swojej firmy zaczal krasc spora kase od uzytkownikow, tlumaczac sie niedoborem funduszy na utrzymanie serwera ;>

W Jabberze uzytkownicy po prostu sie od pana X odlaczaja: gdy serwer im sie nie podoba, ma za malo transportow, dluga domene albo cokolwiek innego Wink.

Co do mozliwosci protokolu: mamy tutaj duzo mniej zawodny system przesylania plikow, lepiej rozbudowany katalog publiczny, system avatarow, powiadamianie gdy user pisze/przestaje pisac wiadomosc, "transporty" umozliwiajace dostep do praktycznie kazdej innej sieci (+ takie bajery jak powiadamianie o najnowszych cytatach na bash.org.pl czy latwiejsze wysylanie e-maili do konkretnych adresow o ile serwer to obsluguje) , szyfrowanie polaczen i przechowywanie kontaktow na koncie uzytkownika, wiec nie musisz ich recznie importowac/eksportowac.
Adi666
mtx wrote:
mam aqq i nie narzekam.

Czy czasem aqq nie jest sprzezonym z serwem aqq/wapster klientem jabbera?
loginos
Podobał mi się tekst umieszczony na którejś "jabberowej" stronie.
cytuję z pamięci
Wyobraź sobie, że masz telefon komórkowy w sieci X i chcesz zadzwonić do swojego znajomego, który też ma telefon ale w sieci Y. Ale aby zadzwonić do sieci Y musisz mieć telefon w sieci Y.
Trudno, zakładasz sobie telefon w sieci Y. Masz już 2.
Ale masz jeszcze jedną znajomą, która ma telefon w sieci Z. Żeby do niej zadzwonić musisz mieć telefon w sieci Z, więc kupujesz sobie trzeci.
Po jakimś czasie ktoś wymyśla telefon z którego można dzwonić do kilku sieci i nie musisz już nosić kilku aparatów ze sobą, ale musisz mieć umowę ze wszystkimi operatorami do których chcesz dzwonić.
Fajne nie Laughing
Na szczęście z telefonami tak nie jest, ale tak dokładnie wygląda sytuacja na "rynku komunikatorów".

Ciągnąc dalej analogię jabber pozwala Ci kupić dowolny aparat i podpisać umowę z dowolnym operatorem, co więcej możesz co chwila zmieniać telefony (klienty jabbera) i wciąż możesz komunikować się ze wszystkimi.
Więcej - jeśli stwierdzisz, że żaden operator Ci nie odpowiada to zakładasz własnego. Very Happy

Rewolucyjność jabbera polega właśnie na tym - na WOLNOŚCI. Daje Ci dokładnie to czego potrzebujesz.
Kudlaty
Adi666 wrote:
mtx wrote:
mam aqq i nie narzekam.

tak aqq korzysta z jabbera ale niestety nie udostepnia swego serwera publicznie.. ;/ przez co z aqq mozna kozystac jedynie tam gdzie jest activex czyli winda.. ;/
loginos
Kudlaty wrote:
Adi666 wrote:
mtx wrote:
mam aqq i nie narzekam.

tak aqq korzysta z jabbera ale niestety nie udostepnia swego serwera publicznie.. ;/ przez co z aqq mozna kozystac jedynie tam gdzie jest activex czyli winda.. ;/

W takim razie przesiądź się z aqq na jabbera.
Z powyższego wynika, że nic nie stracisz a zyskasz nieporównanie większą swobodę i nowe możliwości Very Happy
fofoo
Co do tytułowego pytania: mam nadzieje że tak, bo wolne(free) jest lepsze niż niewolne, otwarte jest lepsze niż zamknięte.
Grom
Kudlaty wrote:
Adi666 wrote:
mtx wrote:
mam aqq i nie narzekam.

Hmmmmm ktoś was chyba bardzo okłamał. AQQ jest protokołem zbliżony do GG. Pakiety są wysyłane w postaci binarnej a nie tak jak np w tlenie czy jabberze w postaci tekstu.

Quote:

Tego też nie rozumiem. Co ma nieudostępnienie serwera do activexow? Z ActiveXow korzysta tylko klient. Gdyby napisali klienta bez użycia ActiveXow, z jakims wieloplatformowym interfejsem GUI (QT, GTK) lub opartego na jakims toolkicie (wxWidgets), zachowujac standardy to mogliby korzystac z niego i Windziare i Linuksowcy. Polaczenie miedyz serwerem i klientem odbywa sie za pomoca okreslonego protokolu ktory nie moze byc monoplatformowy ^^
Kudlaty
Quote:
Tego też nie rozumiem. Co ma nieudostępnienie serwera do activexow? Z ActiveXow korzysta tylko klient. Gdyby napisali klienta bez użycia ActiveXow, z jakims wieloplatformowym interfejsem GUI (QT, GTK) lub opartego na jakims toolkicie (wxWidgets), zachowujac standardy to mogliby korzystac z niego i Windziare i Linuksowcy. Polaczenie miedyz serwerem i klientem odbywa sie za pomoca okreslonego protokolu ktory nie moze byc monoplatformowy ^^

chodzi o to ze jesli nie podali servera a jest on zakodowany jedynie w kliencie to nie ma jak polaczyc sie z aqq z innej platformy niz winda.. :]
i nie mowie tu ze activix jest na serwerze.. mowie ze activix jest potrzebny do dzialania klienta.. :] No i activex jest zintegrowana częścią IE ktore zaś siedzi w windzie...
loginos
Trochę odbiegamy od tematu, który miał dotycznyć jabbera, ale myślę, że problem z aqq nie polega na tym, że nie są znane adresy serwerów, bo do tego można byłoby dojść, ale na tym, że protokół nie jest otwarty.
To właśnie w takich sytuacjach protokół blokuje powstanie klientów na różne platformy. Crying or Very sad
Choć właściwie nie mam czego żałować i tak wolę jabbera Cool
Kudlaty
hmmm... a masz jakis dobry klient jabbera?? bo jak narazie widzialem same kicze.. Razz
przy okazji jakis dobry server jabbera.. Razz tak co by obslugiwal jak najwiecej sieci... Very Happy
loginos
Możnaby zrobić osobny wątek "klienty jabbera", ale to już zostawiam moderatorom Very Happy
Całkiem spora lista (podobno kompletna klientów znajduje się na tej stronie:
http://www.jabber.org/software/clients.shtml
Są też tam sugestie dla niezdecydowanych Wink

Są klienty, które działają jako aplety javy w przeglądarce (np. Jeti) - bardzo fajna sprawa do urozmaicenia strony www.
Są klienty konsolowe i takie działające w trybie wsadowym, są też takie na telefony komórkowe.
Zakładając jednak, że masz dość "standardowe" oczekiwania poleciłbym Ci gajima (nie mylić z gaimem) albo psi.
Moim zdaniem to na początek świetny wybór.
Główne zalety:
- obsługa kilku kont jednocześnie
- ikonki transportów dla kontaktów
- przeglądarka usług/transportów na serwerze i możliwość korzystania z usług na obcych serwerach
- awatary
- połączenie przez proxy
- łatwe tworzenie własnych zestawów ikon
- panele w oknie rozmowy (jak w mozilli)
- sprawdzanie pisowni

Ogólnie odradzałbym raczej multikomunikatory bo zazwyczaj nie obsługują wielu funkcjonalności jabberowego protokołu.

co do serwera nie chcę Cię namawiać bo jabber,aster.pl z którego korzystałem przez ostatnie 2 lata zaczyna nawalać. Wybierz taki który jest w miarę niezawodny i zlokalizowany niedaleko Ciebie a z usług możesz korzystać na innych.
Listę polskich serwerów masz na jabberpl.org - tyle że lista usług jest mocno nieaktualna (przynajmniej kiedyś była)
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.