FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Falszowanie sms

wardriving4u
"Pewnego spokojnego dnia pod koniec ubiegłego roku spotkałem się na stacji benzynowej w Krakowie z trzema studentami informatyki. Działają na granicy prawa, więc poprosili o zachowanie anonimowości."

"Kazali mi się nazywać v3cT4, imlmpe i fiercjernajem. - Jak ci opowiem, co możesz zrobić z SMS-em, przestaniesz wierzyć w to, co widzisz - zaczął v3cT4".

To tylko fragment artykułu, który ukazał się dziś w Gazecie Wyborczej prezentujący możliwości fałszowania treści wiadomości SMS.

Artykuł ma na celu uświadomienie niebezpieczeństwa przesyłania wiadomości SMS ukazując jednocześnie brak wiedzy operatorów telefonii komórkowej wobec takich zagrożeń.

Są programy lub strony mozesz wysylac smsy podpisane obojetnie jakim numerem czyli np. podpisze sie Twojego kumpla numerem (ale musze go znac znaczy numer) i dojdzie do Ciebie sms z jego numeru a on go nie wyslal, służą do tego strony:

- Stronka www.smszone.com wymaga rejestracji i jest platna (1 sms na start).
- Jest jeszcze www.thesmszone.com
Zarejestrujesz się u nich na ebayu i na jakiś tam randkach to dostajesz dodakowe punkty, za eBaya coś chyba 15 smsów.

mtx: quote i wywal te linki

Last edited by wardriving4u on Thu Jan 18, 2007 5:54 pm; edited 1 time in total
Deathplanter
Tyle szumu o buga. Poprawią ten błąd w oprgramowaniu najpóźniej w ciągu kilku tygodnii Wink

Można prosić o linka do newsa? Nie dałem rady znaleźć.

@down:
Skoro wszystkie sygnały najpierw przechodzą przez centralę, to jest możliwość filtrowania takich danych. A to, że z niej się nie korzysta, to nic innego jak luka w zabezpieczeniach centrali,no nie? ;>

Last edited by Deathplanter on Thu Jan 18, 2007 7:49 pm; edited 1 time in total
veroz
Deathplanter wrote:
Tyle szumu o buga. Poprawią ten błąd w oprgramowaniu najpóźniej w ciągu kilku tygodnii Wink

Można prosić o linka do newsa? Nie dałem rady znaleźć.

To nie jest bug.
Taka mozliwosc wysyłania sms nie ze swojego numeru jest już znana i dostepna od ponad 2 lat wiec nie wiem o co caly ten szum.

Pozdrawiam
Veroz
Postman
Nihil novi , czym się podniecasz. W Plusie od początku działania sieci można wysłać SMS anonimowo. Z Księżyca spadłeś. To jest właśnie internet i pozwala być anonimowy lecz nie do końca. Jak ktoś chce to znajdzie. Hehe.
Xaros
Jak z wysylaniem emaili Razz Fajnie jest powysylac do znajomych emaile o tym ze Microsoft ich namierzył a nadawca listu jest billgates@microsoft.com lub kwp@kwp.pl Smile
makak
Jak wyżej, strona, którą podałeś jest już dość stara kiedyś się tym bawiłem Wink
Kudlaty
ehhh to bylo znane od niepamietam kiedy.. :]
pozatym jesli nie wiecie to jest w sklepie AVT kit do zlozenia centrali sms z ktorej mozna wysylac ile sie chce smsów.. :] tak wiec nic nowego.. a czy to takie niebezpieczne to...
pawelsz
Quote:
Jak z wysylaniem emaili Fajnie jest powysylac do znajomych emaile o tym ze Microsoft ich namierzył a nadawca listu jest billgates@microsoft.com lub kwp@kwp.pl
O tym wiedziałem, sam się kiedyś tym bawiłem. Jeden gość naprawdę się przestraszył Cool

A że SMS'y można wysyłać z czyjegoś numeru... Nie wiedziałem, ale jakoś specjalnie mnie ta wiadomość nie zadziwiła.
oxwood
w naszych czasach to wszystko jest możliwe, tylko trzeba sobie zadać pytanie po jakim czasie :d
pawelsz
Quote:
tylko trzeba sobie zadać pytanie po jakim czasie :d
Stwierdzam, że bardziej, niż "po jakim czasie", powinno się zadać pytanie, "za jaką kwotę" Cool
Bo przecież za "odpowiednią" opłatą wszystko jest dostępne Wink
KacperOo
Af.. Znam to długo żadna nowość...
Kamilox
no napewno Very Happy to historia Razz
Devils
nie nowosc :]
bpit22
Może nie nowe, ale może namieszać równo.
venom6
Bardzo sprytne. Dziwie się tylko temu, dlaczego operatorzy sieci komórkowych jeszcze tego nie zablokowali w jakiś sposób.
Postman
venom6 wrote:
Bardzo sprytne. Dziwie się tylko temu, dlaczego operatorzy sieci komórkowych jeszcze tego nie zablokowali w jakiś sposób.

A po co mają blokować. Codzienie wysyłam na komórki SMS za friko. Z komórki musiałbym zapłacić a tak mam za darmo. Masz pomysły. Laughing
webek
znane od dawien dawna. Nic nie ma w tym dziwnego.
b4r4t
Zamiast numeru można też zrobić, by wyświetlił się tekst Smile
To wszystko jest stare Smile

A ktoś tam dał przykład podszywania się pod @... owszem - ale w tym wypadku można sprawdzić czy to rzeczywiście @ z tego adresu Smile
bet_score
Niestety na tych stronach nie można się zarejestrować. Jeśli mogli byście podać jakieś stronki do takiego podszywania się pod smsy i takie z mailami to było by naprawdę super. Dobry kawał można zrobic.