FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Tabele srednich cen

Seba222
Czy ktos ma moze dostep, lub wie gdzie zdobyc tabele srednich cen urzedu skarbowego? Chodzi mi o te tabele na podstawie ktorych US wylicza wartosc dzialki/domu/mieszkania. Potrzebuje wycenic do darowizny wartosc wlasnie dzialki z domem, a nie mam do takiego czegos dostepu.
Postman
Byś musiał mieć wtyki w urzędzie skarbowym. Najlepiej udaj się do swojego urzedu skarbowego i tam Ci wyliczą.
Seba222
Postman wrote:
Byś musiał mieć wtyki w urzędzie skarbowym. Najlepiej udaj się do swojego urzedu skarbowego i tam Ci wyliczą.

Jak by to bylo takie proste, to bym sie nie pytal. Niestety nie sa to dane ogolnodostepne.
Postman
Ale jak muszą Ci wyliczyć podatek to muszą podać wartość tego podatku, I wtedy będziesz wiedział. Jest jeszcze jedna opcja , nie chcesz aby wiedzieli ile mają Ci zabrać , wtedy się nie dowiesz , chyba że masz wtyki w US. AVE
Seba222
Postman wrote:
Ale jak muszą Ci wyliczyć podatek to muszą podać wartość tego podatku, I wtedy będziesz wiedział.

To nie tak działa. Faktycznie podatek wyliczaja oni, ale wartosc do wyliczen musze podac ja sam. Jak podam za niska (co sprawdzaja w tabelach cen srednich), to przysylaja pismo i prosza jeszcze raz o podanie wartosci, bo jest za niska. Jezeli znowu podam za niska, to wysylaja rzeczoznawce i sami wyceniaja ale mnie obciazaja kosztami.
Natomiast jezeli podam za wysoka cene, to wala podatek od tego, co sobie podalem. Takie sprytne bestie. Nie chcial bym zawyzyc sobie podatku, bo tu juz moze chodzic o tysiace zlotych.
Postman
Coż, kedy 10 lat temu Kupowałem mieszkanie notariusz podczas spisywania umowy kupna - sprzedarzy powiedział , że sam by kupił za tą cenę mieszkanie (wychodziło jakieś 1000zl za metr). Ja i sprzedający tylko się uśmiechneliśmy. Każdy wiedział o co chodzi. Skarbówka się nie doczepiła. Średnia rynkowa. Porównaj ceny na Twoim rynku i weź najbardziej korzystną dla Ciebie, byle nie przeginać pały. Razz Razz
oxwood
Takie dane to u nas są extra super hiper tajne Razz W końcu jakoś kantować podatników muszą, nie Very Happy
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.