FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Grono.net

mtx
Portal, gdzie każdy się może spotkać z dzieśątkami znajomych, pogadać na forum, zrobić galerię, zobaczyć co ciekawego się dzieje w jego mieście.

Ot, taki portal społecznościowy.

Ale zastanawia mnie jedno: skąd ta popularność? Skąd prawie milion użytkowników? Przecież zrobiony jest, powiedzmy to szczerze, raczej kiepsko..

PS. jeśli ktoś chce- proszę a pw maila to prześlę zaproszenie
Adi666
Popularnosc wynika pewnie z tego ze calosc przymonia ogulonopolski forumowy-chat oraz powstaja pewne tematy nazywane przez mojego znajomego "kolkami wzajemnej adoracji". Na moje te forum to sposob na nude dla trolli internetowych
Bigrazer
HEh... grono... kiedys byłem nawet przeciwny temu serwisowi... ale dostałem zaproszenie i mam to konto... mam sobie 102 znajomych z czego 20% nie znam osobiscie... czasami mozna popisac sobie na forum, poogladac zdjecia ładnych dziewczyn Razz

Jezeli ktos chce sie posmiac ze mnie lub mnie zaprosic to http://tomko88.grono.net
Terrrenia
Na początku było ciekawiej, jak było tam mniej osób. Teraz wszyscy tam wchodzą, uczniowie, nauczyciele, rodzice, babcie nie wiadomo co jeszcze Smile Ale zawsze można znaleźć gadu kogoś ciekawego Very Happy
Calemb
A mnie znów się zdaje że temat o grono.net i chyba coś z fotkami.pl było czy coś w każdym razie chyba trochę zjechano oba serwisy..... Jeśli znów się mylę to ponownie proszę o usunięcie tego posta.
A tak w ogóle to nie używam takich stron, ani serwisów bo ie widze za dużego sensu rozmawiania z kimś kto mieszka na drugim końcu Polski i z kim z całą pewnością się nie spotkam. Wolę pogadać ze znajomymi na miejscu.....
mtx
Owszem, Razer pytał co sądzicie o tych serwsach, a moje pytanie jest zgoła socjologiczne: dlaczego grono jest takie popularne. Kiepsko zrobione, nie oferuje niczego poza galerią i forum, a jednak ludzie walą tam, jakby coś za darmo dawali Razz
Terrrenia
i jeszcze to nowe grono beta, rany, to starsze było przynajmniej w miarę estetyczne, a to-to jest... nieciekawe. W sumie, można pokazać swoje zdjęcia, dowiedzieć się o kimś czegoś ciekawego i to trochę takie jedno wielkie "wszystkotematowe" forum. To pewien plus. Poprzez grono znalazłam moją kolezankę z podstawówki... No i ja [bo jestem dziwna] lubię sobie szukać jakichkolwiek ludzi i oglądać "najkrótszą drogę" Very Happy No i znam osoby, które po prostu lubią mysleć, że mają dużo "przyjaciół" choć dla mnie to słowo ma dużo większą wagę. Ale jeśli ktoś chce się pochwalić, że ma tak dużo tych "przyjaciół" to nawet nie musi ich liczyć. Chaotyczna ta moja wypowiedź Smile
mtx
http://grono.net/users/1146438/detail/

Jak się Raven polecił, to mnie też możecie zobaczyć Wink

a jak ktoś chce- zapraszam do dodania..

a jakie było wcześniejsze grono??
Grom
Jest popularne bo ludzie urzadzaja sobie tam wzajemne kolka adoracji. Statystyczny przyklad:
amanda99: AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA mjoego koffanego PieSkaaaaaaa pshejechał samochod. Co za drań. Teraz bedzie mial pogrzeb etc.
inny debil: Ojej nie nmartw sie amando99, kupisz sobie drugiego ble ble ble ble etc.

Nie lubie czegoś takiego. Uwazam ze takie zachowanie jest szczeniackie. Kogo obchodzi ze zdechl ci pies. No doh, czasem az mi szkoda ludzi;/
Lopik
Wydaje mi się że taką popularność ta strona/forum posiada dzięki hostingowi zdjęć.
Jednakże uważam że strona jest zrobiaona na ""odwal się" nawet średnio zaawzansowany Webmaster zrobiłby lepszy "szablon" strony.
Osobiście kożystam z tego hostingu zdjęć gdyż jest funkcjonalniejszy niż np. Fotosik,Imageshack itp.
Nolt
a jak dla mnie takie serwisy typu fotka, grona itp to dno Smile po co to komu Smile
kiedys sie zastanawialem nad tym gronem czy aby nie zrobic sobie konta, ale doszedlem do wniosku po ch** mi to Smile
mtx po twoich fotkach to zbytnio nie mozna ciebei zobaczyc Razz
KacperOo
Zobaczymy jakie to jest...
Moi kumple tego czegoś używają ;p

Mówią, że nie złe ale wole sam wypróbować Wink

Więc może ktoś będzie tak łaskawy i mi da zaproszenie!?
Seba222
Wedlug mnie, popularnosc ten serwis zawdziecza jednej a może dwóm chorobom - komputeroholizm i internetoholizm (a wlasciwie, ja to tak nazywam). Niestety wiele osob jest tak uzaleznionych od komputera i internetu, ze nie wychodza prawie z domu. Jak nie wychodza, to nie maja znajomych, a w zwiazku z tym zaczynaja ich szukac w sieci. No i zakladaja przez to roznego typu blogi, zapisuja sie do takich "spolecznosci". Przez to sie jeszcze bardziej wyobcowuja i tak to sie kreci.
Ja tam wole isc na piwo ze znajomymi, poznac kogos osobiscie, niz sleczec przed kompem i szukac "przyjaciol" w necie.
Bigrazer
Quote:
Poprosze adres e-mail to dam ci zaproszenie Smile

Quote:
Ja tam wole isc na piwo ze znajomymi, poznac kogos osobiscie, niz sleczec przed kompem i szukac "przyjaciol" w necie.

No ja mam w znajomych na gronie wiekszosc osób które znam osobiscie, a przez grono jeszcze nie poznałem ani jednej osoby. A dzieki gronu odnowiłem niektóre stare znajomosci, kilka kolezanek z dawnych lat... (czytaj piaskownica) znalazło mnie no i znowu jestesmy w kontakcie Smile

Myślę, że jednak większość tak ma, że nie poznaje nowych tylko dodaje starych. Szanse na znalezienie jakiś staaaaaaarych znajomych jest nikła.
Bo ludzie nie dodają zwykle imienia i nazwiska i jak kogoś znaleźć?

Więc ani poznawanie nowych, ani odnajdywanie starych. Hosting obrazków?? Przecież tem jest 2 mb.. więcej masz zakładając bloga na onecie Wink

może napiszę dlaczego JA się zarejestrowałam... mój cały rocznik kręci się w okół grona. Umawiają się wszędzie przez grono, omawiają sprawy związane z uczelnią i jeśli kogoś nie ma, to takjakby nie uczestniczył w społeczności...

ale od czegoś to się musiało zacząć..
a może też chodzi o moderację? Na normalnych forach jest normalna, a tutaj nikt nie jest w stanie opanować takiej ilości postów...??
KacperOo
Bigrazer wrote:
Quote:
Poprosze adres e-mail to dam ci zaproszenie Smile

Quote:

No ja mam w znajomych na gronie wiekszosc osób które znam osobiscie, a przez grono jeszcze nie poznałem ani jednej osoby. A dzieki gronu odnowiłem niektóre stare znajomosci, kilka kolezanek z dawnych lat... (czytaj piaskownica) znalazło mnie no i znowu jestesmy w kontakcie Smile

Mój mail to : kacpero@gmail.com
^.-

mtx:następnym razem mail by pw proszę wysłać!
mtx
KacperOo - już ci wczoraj wysłałam zaproszenie Razz

nie zapomnij podzielić się wrażeniami z grona
KacperOo
Niestety nie doszło nawet sprawdzałem zagubionym zaproszeniem ale nici ;p

kacpero@gmail.com - jeszcze raz proszę o zaproszenie
mtx
bo ja na hotmail wysłałam Razz
a terasz poszło na gmaila. zdecyduj się najkiegoś maila Razz
KacperOo
Podałem obydwa na GMailu ;p
the_mariska
Grono nie jest takie złe. W wakacje przed rokiem akademickim sporo się dowiedziałam stamtąd o moim wydziale, o akademikach, itp. I tak przenieśliśmy się szybo na stare dobre phpbb bo tamtejsze fora pozostawiają wiele do życzenia. Za to szukanie w ten sposób nowych znajomości, czy kolekcjonowanie sobie 'pokemonów' w kontaktach to moim zdaniem czystej wody głupota. Znam takich którzy mają po kilkaset albo nawet i ponad tysiąc 'znajomych' i nie mam bladego pojęcia po co im to. Z zasady nie dodaję do kontaktów kogoś, kogo nie znam osobiście i w miarę dobrze.
Seba222 wrote:
Wedlug mnie, popularnosc ten serwis zawdziecza jednej a może dwóm chorobom - komputeroholizm i internetoholizm (a wlasciwie, ja to tak nazywam). Niestety wiele osob jest tak uzaleznionych od komputera i internetu, ze nie wychodza prawie z domu. Jak nie wychodza, to nie maja znajomych, a w zwiazku z tym zaczynaja ich szukac w sieci. No i zakladaja przez to roznego typu blogi, zapisuja sie do takich "spolecznosci". Przez to sie jeszcze bardziej wyobcowuja i tak to sie kreci.

Zapraszamy do akademików Polibudy Warszawskiej, gdzie normalne jest, że z lokatorką która siedzi na drugim końcu pokoju stuka się na gadu [dzisiaj nawet przyslała mi mejla, żeby się nie śmieli że piszemy ze sobą przez gg], do kuchni przychodzi sie z laptopami [obstawiamy, która pierwsza przyjdzie z lapciakiem pod prysznic], a o wydarzeniach które miały miejsce w naszym własnym akademiku dowiadujemy się z bash.org.pl . Ale kobieta informatyk to podobno dziwne zjawisko wiec wszystko da sie tym wytłumaczyć Wink

Jakby się komuś nudziło, to możecie obejrzeć mój profil --> http://mariska.grono.net
Seba222
the_mariska wrote:

Zapraszamy do akademików Polibudy Warszawskiej, gdzie normalne jest, że z lokatorką która siedzi na drugim końcu pokoju stuka się na gadu [dzisiaj nawet przyslała mi mejla, żeby się nie śmieli że piszemy ze sobą przez gg], do kuchni przychodzi sie z laptopami [obstawiamy, która pierwsza przyjdzie z lapciakiem pod prysznic], a o wydarzeniach które miały miejsce w naszym własnym akademiku dowiadujemy się z bash.org.pl . Ale kobieta informatyk to podobno dziwne zjawisko wiec wszystko da sie tym wytłumaczyć Wink

A czy alkohol tez sie juz przez GG pije ??
Podczas moich studiow, akademik mnie ominal, ale za to z kumplami wynajmowalismy mieszkanie. Nie moge powiedziec, ale kompy tez chodzily dlugo, no ale bez przesady, czasem sie z domu wychodzilo Razz A dzisiaj co? jak by sie dalo kabel od netu bezposrednio do mozgu podłączyć, to wielu by sobie instalowalo RJ45 w glowie. Straszne to jest.
Teraz, to mnie sie nawet czasem nie chce kompa wlaczyc, a co dopiero, zeby dluzej siedziec - no chyba ze w pracy, ale to juz niestety specyfika pracy.
mtx
No nie przesadzajcie.. po prostu net 10000 bardziej ułatwia.
moja cała uczelnia przerabia się na internetową. na zajęcia będzie się zapisywało przez net, tam też jest rozkład zajęć, będą oceny i wszystko. tak jest wygodniej.. a grono jest pewnym przedłużeniem dla studentów Smile
fallco
chybva wszystkie uczelnie daza do teg aby mozna jak najwiecej spraw zalatwic droga elektroniczna, ale sa tez granice, nie mozna caly czas przy kompie siedziec ani na gronie z ludzmi gadac, znam przypadki gdzie ludzie w akademiku gadaja na gg bo nie chce sie im dupy ruszyc pare pokoi dalej Wink wedlug mnie sa granice i naprawde rozmowa twarza w twarz jest zazwyczaj przyjemnijesza niz przed monitorem

btw: od kiedy grono zmienilo swoja kolorystyke itp to jakos wchodze tam BArdzo zadko Smile
mtx
http://www.presja.org/index.php?action=show&idp=55
tu jest petycja o to, żeby przywrócić stare Grono. może się co z tego uda, a może nie, ale zawsze inicjatwywa obywatelska jest.. dopiero mamy 5 głosów, ale i petycja ma dzień czy dwa.

tak czy inaczej uważam, że grono się kiepsko ładuje, powiadamianie mailem, o pw jest po prostu do kitu po dostaję info po kilku dniach, grona mnożą się jak króliki i nikt nad nimi nie panuje, bo moderatorzy są w za małej ilości jak na taką ilość użytkowników. kolorystyka jest mało przyjemna, a do tego czytelność strony jest nikła..

czyli czytajcie: grono jest nie fajne
ale niestety muszę tam być, bo inaczej życie studenckie będzie się odbywało beze mnie Sad
spooki86
Jak można to też proszę o zaproszenie na grono.net Smile
Chciałem tam wcześniej zobaczyć bo w statystykach swojej strony miałem b dużo wejść z gono.net .

soldier175@wp.pl
mtx
Właśnie wysłałam. zostaniesz automatycznie dodany do mojego grona. A resztę znajomych poszukaj sobie sam Wink
spooki86
Dzięki, fajnie mtx że jesteś teraz moją znajomą Razz
Bigrazer
mtx wrote:
A resztę znajomych poszukaj sobie sam Wink

Jestes okrutna Razz

Nie wiem jak wam ale mi bardziej pasuje nowy wyglad grona Smile Jest dla mnie jakis bardziej czytelniejszy. No moze te nowe ikonki pod avatarami na gronie nie moge sie do nich przyzwyczaic :/
mtx
Gdybym miała porównanie, to może.. ale nie znam starego grona..

więc jakby ktoś zechciał mi np... opowiedzieć Smile
Bigrazer
A prosze bardzo Smile Tak oto wygladało stare grono:

Wiec jak widac było troszeczke inne niz teraz Smile
mtx
Oj.. to bardzo inne Razz

nie wiele się różni.. menu było po lewej, a nie na środku.. a tak bardzo podobnie i troszkę kosmetycznych zmian!
oxwood
Mam tam konto, tylko do tej pory nie wiem po kiego Razz Od kilku miechów nawet tam nie zaglądałem.

Nie mogę jadnek wytrzymać, jak mój braciak (który jest w gronie najaktywniejszych gronowiczów), może siedziećkilka godzin dziennie i wpatrywać się w te same zdjęcia (swoje też Razz ). Przecież cholery można dostać od tego Razz
evolucja
Ciekawe, lecz obawiam się że będzie to tak jak z Epulsem i Fotką Smile.
Nie mówię że to wielka kicha, lecz np. na Epulsie który działa bodajże 7 lat już było fajnie przez jakiś rok, może dwa a teraz? cały czas pustki. Tak samo może być i z grono.net. Chociaż mogę się mylić.
gandalfini
oxwood wrote:
Mam tam konto, tylko do tej pory nie wiem po kiego Razz Od kilku miechów nawet tam nie zaglądałem.

Ja mam je od kilku miesięcy, potrzebne mi ono tylko by moja dziewucha, która studiuje teraz 120 km ode mnie pokazywała mi swoje koleżanki ;]
Szkoda, że nie mówi mi o tych "nowo dodanych: kolegach Cool
Jak dla mnie takie "internetowe społaczności" to tylko pretekst do wyciągania danych osobowych od userów, o spamowaniu kont emailowych nie wspominając (ja tam kocham mój spam, chyba tylko dlatego że codziennie Thunderbirdem ciągam jakieś 50 maili z 7 kont email z których 90% automatycznie ląduje w koszu) Jakbym miał je ręcznie wywalać chyba dostałbym nerwicy maniakalno-depresyjnej.
oxwood wrote:
Nie mogę jadnek wytrzymać, jak mój braciak (który jest w gronie najaktywniejszych gronowiczów), może siedziećkilka godzin dziennie i wpatrywać się w te same zdjęcia (swoje też Razz ). Przecież cholery można dostać od tego Razz

Dziecioki i ich problemy... kto je zrozumie Very Happy
oxwood
gandalfini wrote:

Jak dla mnie takie "internetowe społaczności" to tylko pretekst do wyciągania danych osobowych od userów, o spamowaniu kont emailowych nie wspominając (ja tam kocham mój spam, chyba tylko dlatego że codziennie Thunderbirdem ciągam jakieś 50 maili z 7 kont email z których 90% automatycznie ląduje w koszu) Jakbym miał je ręcznie wywalać chyba dostałbym nerwicy maniakalno-depresyjnej.

Ja sobie dziś przypomniałem, że mam maila na gmailu, sprawdzam, a w foldere spam "jedynie" 997 wiadomości z ostatnich 30 dni Very Happy

gandalfini wrote:

Dziecioki i ich problemy... kto je zrozumie

ale mój braciak jest już od 2 lat pełnoletni Sad Chyba mu zablokuje strone Very Happy
the_mariska
oxwood wrote:

Bo przecież grono to nie tylko fotki, ale również grona tematyczne.. Gdzie można swobodnie pokłócić się z ludzmi na dowolny temat [tak zazwyczaj kończy się większość dyskusji Razz ]. A to już może naprawdę się zrobić wciągające .. Wink
gandalfini
the_mariska wrote:

Bo przecież grono to nie tylko fotki, ale również grona tematyczne.. Gdzie można swobodnie pokłócić się z ludzmi na dowolny temat [tak zazwyczaj kończy się większość dyskusji Razz ]. A to już może naprawdę się zrobić wciągające .. Wink

Może i wciągające -> ale siedzieć na forach kilka godzin dziennie ?
Dla mnie to absurd, oxwood powinieneś ograniczyć nieco dostęp do kompa braciszkowi, lepiej niech pogra w piłę czy coś Rolling Eyes
pozzler
Witam,

nie widziałem Grona, ale słyszałem że ostatnio był z tym portalem związany mały skandalik "poufnościowy" - Twórcy serwisu bodaj mieli nie zablokować możliwości indeksowania poufnych stron przez roboty internetowe i w rezultacje w Google wyszukać można było informacje dot. użytkowników tego serwisu, dostępnych jedynie po zalogowaniu, z jakimiś restrykcjami itp.

Pozdrawiam

Wojtek
Joker
Stare grono to lewy box a nowe menu górne... Zmienił też się lekko system preglądania zdjęć i kosmetyka profili. O tyle Razz
spooki86
A widzieliście te filmiki :
http://www.youtube.com/watch?v=hoJ8lCcr7rk
http://www.youtube.com/watch?v=gd83-lCh7lA

Wprawdzie są o epuls.pl ale to jest podobny portal co grono.net Wink
tazo
Także byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi wysłał zaproszenie. Pozdrawiam
Bigrazer
tazo prześlij mi mejla to ci wysle zaproszenie Smile

A tak w zwiazku z tym tematem to na grono praktycznie nie zagladam Smile Jakos mnie nie interesuje co sie na nim dzieje

Pozdro Smile
Shadowpl
shadowpl@gmail.com

mi moze ktos wyslac zaproszenie;)

wrescie bede mogl sie podzielic moimi pracami nie to co fotka;s 6 zdjec i d**a

ogolnie to polecam do fotek itp. photobucket.com
mozemy tam wstawiac fotki i filmy(jak jutub)
na free acc mamy 1gb miejsca i 25gb transfer miesieczny
konto mam tam od 12/05/2005 wiec kawalek czasu, tylko na takim gronie nie trzeba reklamowac
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.