Co myslicie o takim rozwiazaniu zaproponowanym przez google ?? Internetowy Word i Excel? Czy to sie przyjmie?
Wdlug mnie tak - zaleta takiego rozwiazania jest dostep do programow niezaleznnie od komputera i systemu operacyjnego - wazne jedynie aby byl na nim internet. Po drugie, dokumenty zawsze sa dostepne - nie wazne gdzie jestes. Z drugiej jednak strony funkcjonalnosc tych aplikacji na razie jest dosc ograniczona - do prostych dokumentow nadaje sie doskonale, ale do bardziej skomplikowanych - no coz.... nie radzi sobie za dobrze z takimi.
No ale mozna udostepniac wyniki swojej pracy innym jako html - oto przykład:
http://spreadsheets.google.com/pub?key=pHmiKsWouYsK3wXzqeng_Nw&output=html&gid=0&single=true
Wiec wg. mnie ciekawe i z niecierpliwoscia bede czekal na rozwoj projektu.
A wlasnie zauwazylem, ze google udostepnilo tez kalendarz - i to po polsku. Hm... nie przestana mnie chyba zaskakiwac 
No trzeba przyznac ze projekt ciekawy lecz zastanawiam sie czy nie bedzie problemow z wydrukiem dokumentow (chodzi o wsparcie dla egzotycznych drukarek) pozatym czy dla ludzi w wolnym laczem nie bedzie to dosc uciazliwe?
No jest to pwenia alternatywo wobec microsoftowego oprogramowania oraz darmowego openoffica.
Funkcje programów są bardzo podobne. Problemu nie ma z pisaniem z Microsoftowym Wordzie, OpenOfficofski Writer czy (nie wiem jak google to nazywa) edytorze tekstu.
| Adi666 wrote: |
| No trzeba przyznac ze projekt ciekawy lecz zastanawiam sie czy nie bedzie problemow z wydrukiem dokumentow (chodzi o wsparcie dla egzotycznych drukarek) pozatym czy dla ludzi w wolnym laczem nie bedzie to dosc uciazliwe? |
Drukujesz na drukarce zainstalowanej w windzie, wiec problemow nie bedzie. Co do lacza, to faktycznie problemy moga byc. Dzis wczytalem plik skladajacy sie z 10 skoroszytow, w kazdym po okolo 1600 linii i mialem problem zeby cokolwiek z nim zrobic. Jednak do "prostych" arkuszy bedzie wystarczajacy. Pozyjemy, zobaczymy co z tego wyjdzie .
Lol.
Czego teraz google nie wymyśli ;p
Nawet dobre bo konkurencja dla Microsoft Office i OpenOffice ;p
Właśnie to testuje....
Niedługo google wyda silnik do gier i język programowania G++ xD
Taaa, ja lubię googla za to wsyztko co robi, niech trzymają tam dalej. Mają bardzo dużo fajnych projektów, których w internecie brakuje. Tylko gdyby był łatwiejszy dostęp do tego wszystkiego...
Dostep jest jaki jest, chyba dlatego, ze to wszystko jest wersja beta. Moze w przyszlosci bedzie tak, ze logujac sie do poczty bedziesz mial dostep do wszystkich uslug jakie maja. Fakt faktem, ze na dzien dzisiejszy projekty maja super. Zobaczymy.
Ciekawy pomysł jednak z wymaganiami komputera się nie zgodzę. Możliwe że będzie potrzebował IE albo innej.
Poza tym komputer bardzo słaby raczej sobie nie poradzi, lecz pomysł jest warty nagrody, przynajmniej mi, się podoba.
Fajna rzecz ale jakoś słabo rozkleklamowana, pieweszy raz o tym słysze.
Będzie trzebs wyprubować.
Slabo rozreklamowana, bo to wersje beta. Chociaz kalendarz juz nie jest wersja beta (bo jak sie zalogujesz do gmaila, to mozesz na kalendarz przelaczyc), a tez go nie reklamuja. Tez sie o tym przez przypadek dowiedzialem.
nie jest to zle, zawsze to jakies wyjscie dla tych ktorzy nie posiadaja oryginalnych programow, do tego nikt sie nie przyczepi. czas pokaze czy sie przyjmie jednak beda musieli jeszcze sporo popracowac zeby dociagnac do jakiegos reprezentatywnego poziomu. poczekamy zobaczymy 
Ja się na to raczej nie przerzuce ;p
Nie ma nie których funkcji ...
Mam nadzieje, że dojdą jeszcze w wersji nie beta ;p
rozwiazanie jest naprawde supur
tylko gdyby do tego ybyl jeszcze jakis; przyjemny w obskudze panel... nawet glupi toolbar który by logowal i udostepnial funkcje, tak jak w imageshack
| ogurek wrote: |
rozwiazanie jest naprawde supur tylko gdyby do tego ybyl jeszcze jakis; przyjemny w obskudze panel... nawet glupi toolbar który by logowal i udostepnial funkcje, tak jak w imageshack
|
To jest dopiero wersja testowa, mam nadzieje, ze kiedys bardziej rozbuduja te narzedzia. Ja wlasnie wzialem sie za testowanie kalendarza - no powiem, ze calkiem calkie. Najbardziej podoba mi sie przypomnienie SMS-em i dziala w polsce do Ery/Plusa/Orange. Musze to przetestowac, bo ta funkcja jest naprawde SUUUUUUUPER
Rozgryzlem juz przypomnienia mailowe.
To jest świetne. Mogę pisać raporty do pracy i nie muszę ich codziennie wieczorem wysyłać, tylko wystarczy, że podałam szefowi link i on sobie zagląda kiedy chce.
kalendarz też jest super bo nie mam miejsca do trzymania kalendarza w torbie. a tak zapisuje sobie lub zapamiętuje. wieczorem wbijam wsio i każdy może oglądać mój kalendarz i się umawiać ze mną kiedy chce
Sprawdzilem, czy dzialaja przypomnienia SMS-em w kalendarzu - no i dzialaja wysmienicie. O ustawionej poze przychodzi sms przypominajacy o wydarzeniu z opisem, czego dotyczy i godzina o ktorej ma zajsc wydarzenie. Szkoda, ze nie maja powiadomienia o nadchodzacej poczcie na konto SMS-em. To by byla rewelacja w polaczeniu z filtrem. Czekasz na maila od kogos i ustawiasz filtr, ze jezeli dostaniesz maila z adresu xxx@xx.xx to wyslij SMS na nr XXXXXXXX. Po prostu rewelacja - kiedys podobne rozwiazanie bylo w O2 (tlenie), ale tylko na plusa i nie dzialalo za dobrze, bo czasem nie dochodzily SMS-y, no i nie dalo sie ustawic filtrow, tylko slalo co popadnie.
| Quote: |
| Drukujesz na drukarce zainstalowanej w windzie, wiec problemow nie bedzie |
A inne systemy operacyjne?
poki co mnie jakos nie ruszylo to
ciekawy pomysl, bede sledzil jak sie to rozwinie, ale od office'a raczej nie zamierzam odchodzic przynajmniej narazie ;P
Ale obsługuje formaty OO!
html, rtf, word, open office, pdf (jeśli chodzi o dokumenty
)
czyli całkiem znośnie..
Myślę, że warto skontaktować się z google i zaproponować im taką funkcję z smsami i mailami...
| Quote: | | Drukujesz na drukarce zainstalowanej w windzie, wiec problemow nie bedzie |
A inne systemy operacyjne? |
Jezeli uzywasz np. Linuxa i mozesz drukowac stroy www, to tez bedziesz mogl drukowac. Po prostu obsluguje kazda drukarke zainstalowana w systemie - jakimkolwiek. No i chyba (tego nie jestem w stanie sprawdzic) - powinny sie te programy uruchamiac niezaleznie od systemu - byle by system mial przegladarke internetowa - tak mi sie przynajmniej wydaje. Jezeli ktos moze to spod linuxa/maca sprawdzic, to bylo by fajnie.
| MTX wrote: |
Myślę, że warto skontaktować się z google i zaproponować im taką funkcję z smsami i mailami... |
Wyslalem wiadomosc do google, chociaz nie za bardzo mi sie wierzyc, ze cos to da, no chyba, ze nagle 10000000 uzytkownikow by takiego maila wyslala. Poczekamy i zobaczmy co z tego wyjdzie.
Na ubuntu weszło mi...
Obsługuje formaty Microsoft Office'a, OpenOffice'a ;o
Mi się to nawet podoba ale żeby zrobili to jako aplikacje .exe , .bin i dla innych systemów operacyjnych.
Google ma ostatnio bardzo dobre pomysły...
Oby tak dalej!
| KacperOo wrote: |
Mi się to nawet podoba ale żeby zrobili to jako aplikacje .exe , .bin i dla innych systemów operacyjnych.
|
No ale to wlasnie na tym polega, zeby nie byla to aplikacja instalowalna, ale calkowicie niezalezna od posiadanego systemu operacyjnego. Poza tym, jak zainstalujesz, to nie masz juz dostepu do swoich dokumentow z kazdego miejsca, a tylko lokalnie.
| KacperOo wrote: |
Google ma ostatnio bardzo dobre pomysły...
Oby tak dalej!
|
We wszystkim wietrza interes, to sie staraja. Z jednej strony wszystko od nich jest darmowe (albo prawie darmowe) dla zwyklych uzytkownikow, ale za to zarabiaja krocie na reklamach. Stad taka popularnosc narzedzi od nich, a poza tym, niejednokrotnie lepsze sa ich darmowe uslugi niz zwykle platne (patrz np. konta e-mail komercyjne).
No jestem ciekaw co bedzie nastepne
Zastanawiam sie nad jedna funkcja kalendarza....chodzi mi o wysylasnie smsow z przypomnieniami. Jako ze ta usluga dziala (wiem bo uzywam jako przypomienie o zajeciach
) to jednak zapewnia im dosc spore koszty wysylania...czy im sie to kalkuluje?
No jestem ciekaw co bedzie nastepne
Zastanawiam sie nad jedna funkcja kalendarza....chodzi mi o wysylasnie smsow z przypomnieniami. Jako ze ta usluga dziala (wiem bo uzywam jako przypomienie o zajeciach ) to jednak zapewnia im dosc spore koszty wysylania...czy im sie to kalkuluje? |
Jezeli by im sie nie kalkulowalo to na 1000000% by takiej funkcji nie bylo. Po drugie, nie wiem, czy takie koszty im to generuje - przychodzi taki facet z google do operatora komorkowego i mowi:
"wy nam dajecie pakiet 100 000 000 sms-ow, a my wam pierwsza pozycje w google". No i obydwaj zadowoleni. Oczywiscie ja to uogolniam, ale o to chodzi.Zauwazyles z jakiego numeru przychodzi SMS z google?? Z zadnego, tam nie ma zadnego numeru. Pierwszy raz takie cos widzialem, a to znaczy, ze to nie jest byle jaka usluga.
Jeśli potrzebujesz 1000000 użytkowników popierających pomysł zrób to tak:
http://www.presja.org/
piszesz ankietę i promujesz ją. Albo zostawiasz sobie. Nic nie kosztuje, nie zajmuje dużo czasu.
A nuż się uda??
Pytanie do osób, które testowały wysyłanie smsów z kalendarza Googlowego.
Czy Wam też dochodzą informacje o wydarzeniach w kilku smsach, chociaż bezproblemowo zmieściłyby się w jednym?
Mam wrażenie, że maksymalna długość smsa wysyłanego przez Google nie przekracza 100-120 znaków (nie chce mi się liczyć), i przez to dostaję często 2 smsy, z których drugi zawiera około 4 znaków
Ale generalnie Google Calendar i Google Docs &Spreadsheets wymiatają!
Pozdrawiam wszystkich
Wojtek
Trzeba przyznać, że Google robi kawał dobrej roboty. Ma wiele świetnych projektów - Google Maps, AdSense, Calendar... Ostatnio słyszałem, że chcą skatalogować wiele pozycji książkowych - może powstanie Google Library? Ale tak czy inaczej - trzymam kciuki za ich projekty!
Myśle że to będzie cieszyć zainsteresowaniem ale ludzi o dobrych łączach internetowych. Ale myślę że i tak to oprogramowanie nie prześcignie OpenOffce itp
Dla wszystkich "nie w temacie"
Konto Google
Po prostu zakładamy sobie nowe konto w serwisie - do tego nie musimy posiadać konta na google mail.
Co daje ??
-Dostęp do innych usług google.
-możliwość przeglądania historii wyszukiwań (jak to określił mój kolega-informatyk "wyszukiwarka w wyszukiwarce"
)oraz statystyk tj. najczęściej odwiedzane strony, liczba odwołań w ciągu miesiąca itp.
Konto Google Mail
Wg. mnie najlepsza skrzynka pocztowa za free - prawie 3 GB pojemności, zero spamu oraz denerwujących "dopisków" w stopkach wysyłanych listów, szyfrowanie ssl do tego mini-chat - czego chcieć więcej ??
Google Alerts
Usługa "śledzi" za nas informacje powiadamiające się w interneie, powiadamiając na e-mail gdy znajdzie interesujące nas wyrażenie - jak dla mnie bez sensu, ale warto ją odnotować.
Kalendarz Google
Po prostu podręczny organizer z możliwością udostępniania swoich planów znajomym - dzięki temu już nigdy nie będą mieli wymówki, że "zapomniało im się" o urodzinach
Doc&Spreadsheets
Usługa dostępna tylko w języku angielskim. Jest to po prostu edytor tekstowy z możliwością zapisu naszych wypocin do formatów *.doc, *.html oraz *xml
Google Notatnik
Notatnik jak notatnik - służy do zapisywania ważnych dla nas danych w bezpiecznym miejscu. Można pobrać wtyczkę do IE bądź FF która ułatwia zapisywanie informacji ze stron WWW.
Grupy dyskusyjne
Każdy chyba wie czym są grupy dyskusyjne (dla laików to takie fora w których nikt nie prześciga się w wymyślaniu avków i sygnaturek) . Konto google obsługuje również USENET więc można się tutaj dowiedzieć naprawdę ciekawych rzeczy.
Google Desktop
Całkowicie nieprzydatny bar na pulpicie (no chyba, że ktoś lubi takie pożeracze RAM-u)
Można go "udziwniać" dodając do niego tzw. Google gadgets (jakieś 500 do wyboru)
Google Web Accelerator
Program do "przyśpieszania" połączenia ze światem. Podobno działa
Google Earth
Wirtualna kula ziemska - możemy popatrzeć jak żyją amerykanie bo mapki polski nie są szczególnie dokładne.
Google Talk
Googlowski komunikator - w Polsce raczej mało przydatny, lecz warty odnotowania.
Google Video
Konkurent dla YouTube - posiadając konto google możemy tam umieszczać własne filmy.
Google Video Player
Program do oglądania ściągnietych na dysk filmów z serwisu video google.
Picasa2
Bardzo przydatny program - służy do katalogowania i prostej obróbki zdjęć znajdujących się na PC'cie. Dzięki niemu można terz tworzyć wirtualne albumy w sieci.
Google Maps
Mapa całego świata Online - Polska jak zwykle dostała "bonus" w postaci mniej dokładnych mapek.
Google Mars
To samo co powyżej, z tym wyjątkiem, że tutaj mamy dostępne zdjęcia marsa.
Google Reader
Darmowy czytnik kanałów RSS
Google Scholar
Wyszukiwarka prac naukowych.
Google Book Search
Wyszukiwarka książek (??)
Google SketchUp
Program do modelowania obiektów 3D - dostępne są dwie wersje - płatna i darmowa.
O czym to ja zapomniałem ??
no google to najlepsza wyszukiwarka na swiecie
niedlugo moze cos zapromienieje
z nowymi bajerami
Póki co, wszystko co wymyśliło Google wyszło Nam na dobre.
Biorąc pod uwagę ceny produktów Microsoft. Word i Excel Online będą świetnym rozwiązaniem.
Wyglda na to, że ogólnie tendencje są takie, żeby jak najwięcej rzeczy robić za pomocą przeglądarki. Wtedy przestaje mieć znaczenie jaki masz system operacyjny a przede wszystkim jak mocny masz komputer bo jesteś tylko klientem jakiegoś serwisu np. arkusza kalkulacyjnego google.
Zwróćcie uwagę, że podobna tendencja jest np. w świecie gier komputerowych.
Takie gry jak ogame czy vallharu to bardzo podobny pomysł.
Wszystko super,
ale jest jeden problem o którym warto pamiętać mianowicie prywatność użytkowników.
Dotąd miałem swój dokument tylko u siebie na komputerze, teraz potencjalnie będzie mógł go każdy podejrzeć - to i dobrze i źle - temat na osobną dyskusję. 
Mysle że jeżeli mają te produkty być dostępne za darmo, to może być dobra alternatywa do drogiego Office, który już od pewnego czasu traci popularność na rzecz nowych programów. Myśle że postępy Google zmienią możliwości internetu. Ponieważ kiedyś internet był używany tylko do przeglądania stron i do GG, teraz przez internet można używać programów, które niewiele odbiegają od komputerowych odpowiedzników. I to wszystko za darmo. Dojdzie do tego że każdy będzie mógł w internecie założyć sobie system operacyjny, a w nim będzie wiele aplikacji użytkowych za darmo. Miejmy nadzieję że kogoś wciągnie taki projekt zmieni stereotypy.
Nawet już gdzieś widziałem taki "system operacyjny" działający w przeglądarce.
Było tam kilka aplikacji: jakiś notatnik, odtwarzacz muzyki, przeglądarka zdjęć, gry itd.
tylko gdzie ja to widziałem.....
jak sobie przypomnę to wrzucę link.
| gandalfini wrote: |
Google Desktop
Całkowicie nieprzydatny bar na pulpicie (no chyba, że ktoś lubi takie pożeracze RAM-u)
Można go "udziwniać" dodając do niego tzw. Google gadgets (jakieś 500 do wyboru)
|
Gandalfini, świetny post, ale muszę się z Tobą nie zgodzić co do Google Desktop Searcha. Faktycznie, obciąża on maszynę w niektórych sytuacjach (ale to wiem raczej z list dyskusyjnych, ponieważ nie doświadczyłem tego osobiście - jest to raczej problem pewnych specyficznych konfiguracji sprzętowo-softwarowych), ale generalnie możliwość błyskawicznego wyszukania każdej informacji przechowanej gdzieś tam w plikach lub mailach na dysku to rzecz nieoceniona - przyzna mi rację każdy kto choć raz szukał w mailach tego jednego sprzed nn-miesięcy.
Pozdrawiam
Wojtek
oj przydaje się, przydaje... jak trzeba znaleźć coś w 10Gb dokumentów... masakra
i fakt że zżera zasoby. ale to wynika z niego samego. a głupiego sidebara można przecież wywalić
Obiecałem link do systemu operacyjnego w przeglądarce i oto on:
http://eyeos.org/.
nazywa się eyeOS
Co prawda to nie jest googla, ale też w tym duchu.
| loginos wrote: |
Wszystko super, ale jest jeden problem o którym warto pamiętać mianowicie prywatność użytkowników.
Dotąd miałem swój dokument tylko u siebie na komputerze, teraz potencjalnie będzie mógł go każdy podejrzeć - to i dobrze i źle - temat na osobną dyskusję.  |
No masz racje - ma to swoje dobre i zle strony. Dobre - dokumet jest dostepny z kazdego miejsca na swiecie i nie interesuje cie, jakiego masz kompa i system operacyjny - po prostu wchodzisz i edytujesz plik, jakby nigdy nic. Jezeli jednak zrezygnujesz z tej funkcjonalnosci, to zawsze mozesz plik taki na komputer sciagnac, a z serwera wywalic calkowicie i wtedy podnosisz bezpieczenstwo, ale obnizasz mobilnosc. Czyli jak zawsze cos za cos.
Ze tak offtopne...
| Seba222 wrote: |
| loginos wrote: |
Wszystko super, ale jest jeden problem o którym warto pamiętać mianowicie prywatność użytkowników.
Dotąd miałem swój dokument tylko u siebie na komputerze, teraz potencjalnie będzie mógł go każdy podejrzeć - to i dobrze i źle - temat na osobną dyskusję.  |
No masz racje - ma to swoje dobre i zle strony. Dobre - dokumet jest dostepny z kazdego miejsca na swiecie i nie interesuje cie, jakiego masz kompa i system operacyjny - po prostu wchodzisz i edytujesz plik, jakby nigdy nic. Jezeli jednak zrezygnujesz z tej funkcjonalnosci, to zawsze mozesz plik taki na komputer sciagnac, a z serwera wywalic calkowicie i wtedy podnosisz bezpieczenstwo, ale obnizasz mobilnosc. Czyli jak zawsze cos za cos. |
Nie mowie ze Google ma najlepsze zabezpieczenia na swiecie, ale maja na pewno tyle prob wlaman na ich uslugi, ze pewnie nie jest to kwestia pierwszego-lepszego hakera. Moim zdaniem szybciej ktos Ci ukradnie CD-ROM'a z dokumentami niz wlamie na konto google. Sorki jesli zle zrozumialem wasze obawy 
A od dzisiaj gmail dla polaków bez zaproszeń
| Quote: |
Od dzisiaj popularna usługa poczty elektronicznej GMail jest już dostępna dla wszystkich polskich użytkowników bez konieczności posiadania zaproszeń. Również od dziś dostępna jest aplikacja Dokumenty i Arkusze Google w języku polskim.
GMail to bezpłatny system pocztowy oferujący konta o dużej pojemności (aktualnie 2,8GB), posiadający wbudowaną wyszukiwarkę i bardzo wygodny interfejs WWW Prócz tego, GMail automatycznie grupuje wiadomości w wątki, pozwala także na tworzenie rozbudowanych filtrów i etykiet, w oknie poczty znaleźć można także wbudowany komunikator zgodny z Jabberem. |
Pozdro