Dlugo, a nawet bardzo dlugo zastanawialem sie, czy zainstalowac sobie w domu telefon VOIP (Voice Over IP). Nie bylem przekonany co do jakosci polaczen w takim rozwiazaniu, a w szczegolnosci przy polaczeniach VOIP - Stacjonarny telefon. Niestety pierwsze proby byly zniechecajace: najpierw tlenofon - koszmar - osoba po drugiej stronie prawie mnie nie slyszala, pozniej costam z gadu-gadu, tu rowniez bylo fatalnie. Pozniej kupilem bramke VOIP D-link dvg-s100 (nie polecam jej tym, ktorzy nie maja zewnetrznego IP), tu bylo znacznie lepiej, tylko z bramka mialem klopoty. W koncu zdecydowalem sie na Linksysa PAP2 i to byl strzal w 10! Jakosc super, podlaczony zwykly telefon wiec nie trzeba komputera - i najwazniejsze bez abonamentu i o wiele taniej niz w TEPSIE.
Jezeli ktos bylby zainteresowany, to moge podpowiedziec co i jak, zeby miec taki swoj wlasny telefon. Troche sie po potykalem, wiec moge pomoc innym te przeszkody ominac.
Jak z wymaganym transferem? Da radę cokolwiek przeglądać w trakcie rozmów? Ojciec na przykład ma problemy,gdy rozmawia ze swoją siostrą za Wielką Wodę za darmo a ja w tym samym momencie pobieram sobie filmik...
I właściwie to czemu nie mikrofon statyczny+komputer?
Faktycznie, jak sie cos sciaga, to moga byc problemy z rozmowa, ale nie az takie wielkie. Teoretycznie na zwyklym modemie telefonicznym mozna tez rozmawiac (chociaz ja nie probowalem). Sprawdzalem na laczu stalym 80 kbit i chodzilo calkiem dobrze.
Nie polecam sluchawek i komputera, bo Windows/Linux zawsze zamulaja komputer i jakosc rozmow jest gorsza. Poza tym, caly czas trzeba miec wlaczony komputer zeby dzwonic/odbierac rozmowy. A przy bramce, nie trzeba miec wlaczonego komputera, a poza tym jakosc dzwieku jest zdecydowanie wyzsza.
Ja mam poza tym o tyle szczescie, ze moj operator kazdemu kto chce miec VOIP podciaga do domu druga linie internetowa ZA DARMO 
| Seba222 wrote: |
Ja mam poza tym o tyle szczescie, ze moj operator kazdemu kto chce miec VOIP podciaga do domu druga linie internetowa ZA DARMO  |
To faktycznie szczęście
Co do transferu to wcale nie musi być duży. Kodeki VoIP używają zazwyczja nie wiecej niż 32kb/s pasma i to te najlepszej jakości.
Aby jednocześnie rozmawiac przez VoIP i ściągać pliki dobrze jest skorzystać z funkcjonalności QoS (wiele routerów/bramek ją posiada) i ustawić najwyższy priorytet dla rozmów.
slyszalem ze tepsa wprowadzila jakies zmiany pod przymusem UE i teraz bedzie mozna zrezygnowac z telefonu stacjonarnego pozostajac przy neostradzie
tak wiec taka bramka byla by naprawde fajnm rozwiazaniem
a powiedz jak wygladaja numery w takim VOIP?
| ogurek wrote: |
a powiedz jak wygladaja numery w takim VOIP?
|
Numer wyglada jak zwykly stacjonarny, np: 058 4443434. Wybierasz sobie z kilku dostepnych przy rejestracji. Wybierasz tez strefe numeracyjna. Wiekszosc operatorow ma wszystkie strefy. Wiec mieszkajac np. w Krakowie, mozesz miec numer 058 czyli Gdanski. Mozesz miec tez np. 2 numery do 2 roznych kont (trzeba je niestety wtedy zasilac obydwa - minimum 50 zl/pol roku). Jezeli chcesz miec 2 konta, to musisz kupic bramke obslugujaca 2 konta - Linksys PAP2 obsluguje 2 konta, ale musisz miec 2 telefony (bo ma 2 wejscis) lub n. Linksys SPA1001 - ma jedno wejscie i na jednym telefonie mozesz miec 2 linie, a przelaczasz sie mieszy nimi "#".
Mozesz miec wtedy np. Linie z numerem 058 xxxxxxxx dla kolegow z Gdanska i 041 dla rodziny z Kielc.
Rozwiązanie jest bardzo ciekawe ze względu na koszta(brak abonamętu). Ale jak sam opowiadasz przeszłeś wiele bojów zanim trafiłeś na właściwe rozwiązanie. Mam możliwość założenia od mojego operatora kablówki (korzystam też z usług dostarczania internetu) telefonu stacjonarnego (abonamęt 15zł). Nie jest to drogo ale nie jest mi to potzebne. Telefon komórkowy rozwiązuje moje zapotrzebowanie na łączność z innymi ludzmi , mam go zawsze przy sobie i to jest jego zaletą mimo wysokich cen połączeń.
Całkiem fajna sprawa. Jak się kiedyś dorobię własnego mieszkanka to na pewno sprawię sobie telefon VOIP. Szkoda tylko że jak narazie routery VOIP są średnio 2 razy droższe od zwykłych routerów.
Dla oszczędności możesz korzystać z programowego klienta na komputerze - to rozwiązanie prawie bezinwestycyjne. Jeśli masz komputer i głośniki to dokupujesz tylko mikrofon a program w większości przypadków jest za darmo.
Musisz sie tylko liczyć (jak to już było pisane wcześniej) z mniejszym komfortem rozmów.
| loginos wrote: |
| Dla oszczędności możesz korzystać z programowego klienta na komputerze - to rozwiązanie prawie bezinwestycyjne... |
Jest to jakieś rozwiązanie, na pewno tańsze, ale jak będę miał wyłączonego kompa to nikt się do mnie nie zadzwoni. Z drugiej strony jak się dorobię mieszkania to i na router będzie mnie chyba stać. przynajmniej mam taką nadzieję 
A ja mam VOIP'a z Open-Net'u
Najfajniejsze w nim jest to że "aparat" działa pod zwykłego routera
A najgorsze że laptop się strasznie lami w czasie rozmów.
Polecam ^^
Słyszałem. Dużo osób ma, jednak przynajmniej u mnie to nie takie proste. Cała rodzina zna numer. Więc żeby zlikwidować stacjonarny to troszkę było by roboty
Ogólnie mam darmowe rozmowy przez internet bo jakaś promocja w skeypie była i mam około 8 godzin darmowych rozmów. Może kiedyś spróbuję.
Dziękuje,
Pozdrawiam,
Merth Jebeises.
| luki991 wrote: |
ja na skype dzwonilem na jakies telefony dla żartów |
Bardzo "dorosle" podejscie. Zastanow sie nad tym, co napisales, czy na pewno jest sie czym chwalic!
moze i to dobre.. ale nie na moja neostrade biorac pod uwage ze sam duzo sciagam.. no i jak jeszcze doliczyc to ze wysylanie mam tyko 16 kB/s to musialbym naprawde niezle obciac jakosc rozmowy by osoba po drugiej stronie sluchawki mnie dobrze slyszala.. :]
mnie na pewno nie trzeba do VoIP przekonywac, korzystam z uslug http://www.fonea.pl juz od pewnego czasu i jestem bardzo zadowolony
ja mam w tpsa taryfę socjalną..
20 zł abonamentu i 25 darmowych minut (czy jakoś tak mniej więcej).
I wcale nie narzekam.. korzystam i tak tylko z koma, a domowy mam, bo starzy darmowe wieczory i weekendy mają..
Zeby takie cos podpinac pod telefon... Coz, rozwiazanie nie dla mnie, bo z telefonu nie korzystam (czesciej z komorki, na ktorej mam tyle kasy - prepaid - ze sam nie za bardzo wiem co z nia zrobic
). Ale samo VoIP jest niezle. Kiedys dzwonilem do kolegow na komorki przez Skype, dopoki nie mam sieci jakos wyjatkowo oblozonej, wszystko dzialalo sprawnie. Tak ze wydaje mi sie ze w przypadku podpiecia pod takie cos telefonu stacjonarnego jakosc rozmow tez powinna byc dobra. A tak poza tym (tylko nie mowcie ze glupie pytanie), jacy w Polsce sa operatorzy oferujacy takie rozwiazania?
| pawelsz wrote: |
| A tak poza tym (tylko nie mowcie ze glupie pytanie), jacy w Polsce sa operatorzy oferujacy takie rozwiazania? |
Operatorów jest cala masa, ale najbardziej znani (ci ktorzy swiadcza uslugi z mozliwoscia podlaczenia bramek sip - czyli rozmowy bez komputera) to:
- IpFon (ja mam)
- easycall
- fonea
Z tych co wymienilem, to najlepsza oferte ma ipfon (ocena SUBIEKTYWNA). Nie dosc, ze mam od nich telefon, to jeszcze faks (faksy na maila przychodza w formie PDF-ow). Najwieksza zaleta jest u nich naliczanie sekundowe i rozne drobne uslugi, ktorych to inni nie maja. Najlepiej jednak samemu sprawdzic i ocenic.
Hmm...napewno przekonasz dużą część osób do tego programu,jednak trzeba być realistą,i jest tylko pare minut darmowych i w dodatku w nienajlepszej jakości głosu (chociaż to może zależy od łącza),pare razy bawiłem sie tego typu programami,i ciężo było się dogadać,neistety. Pozdrawiam
Operatorów jest faktycznie całe rzesze i ciężko wybrać coś odpowiedniego dla siebie.
Pewien pogląd o cenach daje porównywarka na stronie voiper
http://www.voiper.pl/
Może ja się skusze na przejście na stałe ze stacjonarnego. Jak na razie to tylko czasem dzwonie ze skype korzystając z SkypeOut ale teraz ceny podrożały 
| Quote: |
| SkypeOut ale teraz ceny podrożały |
Faktycznie ceny SkypeOut są mało konkurencyjne. Biorąc pod uwagę także to, że i sprzęt do korzystania z niego (bramki, routery) jest relatywnie drogi trudno wytłumaczyć popularność, którą się cieszy.
To chyba trochę jak z windowsem - wszyscy wiedzą że to szajs, ale wiele osób ma ogromną barierę psychiczną, żeby spróbować czegoś lepszego.
| Quote: |
| jest relatywnie drogi trudno wytłumaczyć popularność, którą się cieszy. |
Mnie ta popularność nie dziwi. Jakby nie było, do rozmów przez internet między dwoma komputerami, Skype się nadaje - jest dość wygodny w obsłudzę, ma nieco funkcji, jakość połączeń - przynajmniej u mnie - jest niezła, a przede wszystkim stał się niesamowicie popularny. Tak więc skoro można na tym zarobić, to czemu nie? Autorzy dodają coś takiego jak SkypeOut a ludzie, mając już Skype'a zainstalowanego, po prostu wpłacają kasę na konto i od razu mogą rozmawiać także z posiadaczami tradycyjnych telefonów. Zapewne spora część osób posiadających Skype'a nie wie nawet, że są też inni usługodawcy niż SkypeOut.