FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSCOMPETITIONS
You are invited to Log in or Register a free Frihost Account!


Windows Vista

neji

*****************************************
BERICHT AAN DE MODERATORS:

Deze tekst heb ikzelf geschreven. Ik heb de originele versie ook op mijn pc staan en de phpBB versie (ook zelf bewerkt) van www.tennisforum.be (waar IK het gepost heb onder dezelfde naam (NEJI)).
Hierbij worden vergissingen vermeden
*****************************************


Ik heb een tijdje terug (de dag nadat Microsoft Windows Vista naar de bedrijven had gestuurd die alles netjes op dvd'tjes perst had gestuurd) een artikeltje gemaakt over wat en hoe Windows Vista nu eigenlijk in elkaar zit.
En omdat ik hier nog niet direct een topic over Vista zie, dacht ik, laat ik het even posten! Smile

Sinds gisteren is de productie gestart van de massa's dvd-schijfjes die op 30 Januari in de winkelrekken moeten liggen.
En wat daarop staat? Wel, de nieuwe Windows versie (Windows Vista).


Excuseer? Weer een nieuwe versie?

Je verschiet er misschien van (of niet, maar dat terzijde) dat Windows XP al vijf jaar oud is.
Microsoft had nog oneindig lang kunnen doorgaan met het uitbrengen van updates, maar Windows XP bevat ook tal van verouderde programmeercode, die alleen door het uitbrengen van die updates simpelweg niet meer zijn bij te werken. Bovendien zijn de wensen van de gebruikers ook met de tijd meegegaan. En daarom dan ook deze compleet nieuwe versie!

Geen enkele eerdere versie van Windows was zo compleet en direct te gebruiken, zoals dit bij Vista het geval is. Het enige struikelblok om Vista te gaan gebruiken zijn de eisen voor de hardware. Voor Windows Vista liggen deze namelijk wat hoger dan voor Windows XP. Wetende dat Windows Vista zonder problemen draait op een bestaande Windows XP-computer, maar dat daarbij bepaalde grafische onderdelen een tandje lager moeten worden gezet.
Maar daarover meer in dit artikel Smile


Windows Vista komt uit in 5 smaken!

In principe wordt Windows Vista uitgebracht in niet minder dan VIJF verschillende versies! Voor iedere soort computergebruiker komt er dan een versie beschikbaar. De vijf standaard varianten zijn: Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium, Windows Vista Business, Windows Vista Enterprise en Windows Vista Ultimate. Ook wordt er een Windows Vista Starter uitgebracht, maar deze "gestripte" versie bevat enkel de essentiële Windows-onderdelen en zal maximaal een aantal programma's tegelijkertijd kunnen draaien en zal enkel uitgebracht worden in Rusland, Maleisië, Indonesië en Thailand.

Een klein overzichtje:

- Windows Vista Home Basic

Deze versie van Vista is de meest "gestripte" versie van Vista die je bij ons zal aantreffen. In eerste instantie is deze versie bedoeld voor mensen die weinig eisen aan de pc stellen en niet veel zware programma's draaien. Zo bevat Home Basic geen Aero-interface (daarover later meer) en is de installatie van het besturingssysteem vereenvoudigd. Verder kan je makkelijker ouder bestanden en instellingen van uw vorige computer overnemen, zodat je niets kwijtraakt bij de upgrade naar of nieuwe installatie van Windows Vista Home Basic. Deze versie mist verder geavanceerde beheerdersrechten en -instellingen, vergelijkbaar met de onderdelen die ook niet aanwezig waren in Windows XP Home Edition. Tenslotte ontbreekt ook het Media Center-gedeelte, zodat je geen TV-programma's kunt bekijken en opnemen als je beschikt over een tv-kaart. Ook het branden van Video-DVD's is met Home Basic niet mogelijk.
Windows Vista Home Basic kan je kopen, als je nog niet toe bent aan de geavanceerde functionaliteit van de andere Vista-versies. Home Basic bevat namelijk een upgradefunctie, waarmee je via het internet de versie kunt upgraden naar Home Premium of Ultimate. Zo kan je later nog beslissen om Vista basic te upgraden naar een hogere versie.


- Windows Vista Home Premium

Home Premium is de thuisversie bij uitstek: het bevat alle functies van Home Basic, plus Windows Media Center. Ook heb je vanaf deze versie de beschikking over de Aero-interface, waarbij je 3D-animaties, transparante vensters en een nieuwe alt-tab-functie krijgt. Home Premium kan naast een desktop-pc ook gemakkelijk op een laptop worden geïnstalleerd, omdat er ook geavanceerde energie-instellingen met betrekking tot het beeldscherm, de harde schijf en de batterij zijn aan de passen.
Op Multimedia-gebied is Home Premium een stuk uitgebreider dan Home Basic. Zo kan je dvd-video's banden met DVD Maker - compleet met interactief menu en scène-toegang - en is movie maker weer van de partij.


- Windows Vista Business

Dit is de versie voor zakelijke gebruikers. Deze versie is meer toegespitst op netwerken en mobiel en zakelijk gebruik. Daarnaast bevat Vista Business onder meer de Tablet PC, waarmee teksten door middel van een pen kunnen worden ingevoerd via handschriftherkenning. De Business-versie bevat ook een automatische WiFi-configuratie zodat draadloze netwerken automatisch herkend en geconfigureerd worden. De Business-editie zal los in de winkel te koop zijn, maar ook bij veel bedrijven als onderdeel van een zakelijk licentie worden aangeboden.


- Windows Vista Enterprise

De Enterprise-editie van Windows Vista is de versie die je aantreft bij grote bedrijven. Deze versie zal je tevergeefs los in de winkel vinden; Enterprise komt alleen beschikbaar via het zogenaamde volume-licentieprogramma van Microsoft. Vista Enterprise bevat dezelfde onderdelen als Vista Business, plus nog meer mogelijkheden voor systeembeheerders en it-managers, waarmee het makkelijker wordt om systemen te upgraden, bij te houden en te controleren. Windows BitLocker zal tevens een vast onderdeel zijn van Windows Vista Enterprise. Met BitLocker kunnen bestanden, mappen en externe harddisk-apparaten worden beveiligd met encryptie en een wachtwoord.
BitLocker maakt gebruik van een zogenaamde TMP (Trusted Module Platform)-chip; een hardwarematige encryptietechnologie om bestanden te beveiligen. Deze chip vevindt zich in een externe harde schijf of op het moederbord van de computer.

- Windows Vista Ultimate

De Ultimate-editie is eigenlijk de versie die je het liefst wilt hebben. Alle functies van de hierboven genoemde versies zijn erin aanwezig. Dus bang zijn dat je iets te kort komt is bij deze versie niet nodig! Windows Vista Ultimate is de meest uitgebreide versie en neemt daardoor dus ook flink wat schijfruimte in. Naast dit alles is Vista Ultimate ook meteen de duurste versie.


Regelgeving van de EU

Misschien herinner je het nog, misschien ook niet maar een tijd terug heeft de EU Microsoft veroordeeld omdat zij Windows Media Player meeleverden bij hun Windows versies (dit zou concurrenten tegenhouden etc etc etc). Hiervoor heeft Microsoft destijds de Windows XP N versie uitgebracht. Een versie met alles wat de gewone versie had behalve Windows Media Player. De klanten lieten deze versies uiteraard links liggen.

Toch heeft Microsoft ook nu weer twee N-versies, namelijk:

- Windows Vista Home Basic N
- Windows Vista Business N


Nieuwe Onderdelen

Globaal bevat Windows Vista zo'n twintig compleet nieuwe programma's. Hierbij heb ik vernieuwde versies van bestaande Windows-onderdelen niet meegerekend. Door de toevoeging van deze nieuwe programma's is Windows completer dan ooit tevoren en is er voor vrijwel elke taak wel een programma te vinden. Natuurlijk ben je er alleen met Windows nog lang niet, want voor geavanceerde taken zal je nog altijd aangewezen zijn om programma's van anderen te gebruiken. Windows Paint zal bijvoorbeeld nooit Corel Paint Shop Pro of Adobe Photoshop kunnen vervangen en voor uitgebreide videobewerkingsmogelijkheden kan je niet alleen af met Windows Movie Maker. Microsoft heeft hier bewust gekozen om twee redenen: de prijs laag houden voor Windows Vista en andere softwarefabrikanten de gelegenheid geven producten voor Windows te ontwikkelen.


Beveiliging

Een van de belangrijkste punten van Windows Vista in de beveiliging. Op meerdere vlakken binnen het besturingssysteem zijn beveiligingen ingebouwd, die moeten voorkomen dat kwaadaardige software wordt uitgevoerd, systeeminstellingen zonder weet van de gebruiker worden aangepast en dat aanvallen van buitenaf de computer kunnen beschadigen. In Windows Vista vinden we alle beveiligingsinstellingen terug in het Beveiligingscentrum.


Games

Ook op dit gebied is Microsoft niet tekort geschoten. Naast een aantal standaard en nieuwe spelletjes voor volwassenen en kinderen, is in Vista een serieuze poging gedaan om het spellenbeheer te verbeteren. Ouders kunnen bijvoorbeeld restricties instellen voor wanneer en welke game gespeeld mag worden door hun kinderen. Een serieuze games zal natuurlijk gewoon beheerdersrechten op de pc hebben maar voor gezinnen met kleine kinderen is deze beveiliging ideaal. het ouderlijk toezicht wordt bovendien ook op andere onderdelen van Windows toegepast.

Een ander belangrijk aspect van Windows Vista in combinatie met videokaarten is de komst van DirectX 10, een nieuwe versie van de aanstuursoftware waar 3D-games gebruik van maken? Danzij DirectX 10 zijn er nog veel mooiere 3D effecten mogelijk dan we tot nu toe gewend zijn. Van DirectX 10 komt volgens huidige plannen van microsoft geen versie voor Windows XP. Ofwel: om in de toekomst DirectX 10 spellen te spelen heb je dus Windows Vista én natuurlijk een DirectX 10 compatibele videokaart nodig. Momenteel zijn deze er nog niet, maar begin 2007 worden de eerste kaarten verwacht.


Prijzen

Momenteel zijn de prijzen voor België nog niet gekend. Wel zijn de prijze voor Amerika bekend en omgerekend naar euro geeft dat ons het volgende:

Eerst en vooral moet je weten dat er twee soorten zijn.

- Een Upgrade versie:
Hiervoor MOET je XP OF 2000 hebben geinstalleerd (wat bij de meesten dus het geval is)
Met deze versie kan je ook een schone installatie uitvoeren (wissen en installeren)

- Een volledige versie:
Dit is het geval als je bijvoorbeeld een pc in elkaar steekt en dan los het besturingssysteem gaat kopen.
Als je Millenium, 98, 95 of ouder draait moet je deze duurdere versie kopen.


Windows Versie --- Prijs Upgrade / volledige versie

Home Basic: ----- €129 / €279
Home Premium -- €219 / €329
Business ---------- €279 / €409
Ultimate ----------- €369 / €549Achter het uiterlijk van Vista

"Veiliger, sneller en stabieler!"

De veranderingen in het binnenste van Windows Vista zijn in vergelijking met Windows XP zeer groot. Bij de ontwikkeling heeft Microsoft goed gekeken naar de vooruitgang in het gebeid van hardware en de manier waarop computers tegenwoordig worden gebruikt. Zes jaar geleden - toen Microsoft de laatste hand legde aan Windows XP - was breedbandinternet nog lang niet zo ingeburgerd als nu, digitale fotografie nog relatief nieuw, de hardware nog lang niet zo krachtig en waren laptops nog voornamelijk voor zakelijke gebruikers. Vista speelt handig in op de veranderingen van de laatste paar jaar. Een notebook is al lang niet alleen meer voor kantoormensen en fotograferen is een uitgelopen hobby geworden!

* SuperFetch

Laten we beginnen met de prestaties van Windows Vista. Het grote probleem is dat Windows vaak niet optimaal inspeelt op de wensen en behoeften van de gebruikers en dat het reageren op die wensen vaak meer tijd kost dan nodig is. Het zoeken, vinden en laden van data van de harde schijf kost immers tijd en als de gegevens al van te voren in het geheugen worden geplaatst, dan kan de snelheid van het systeem flink toenemen. Het beste is dit uit te leggen aan de hand van een voorbeeld: als je Windows hebt gestart, start je altijd meteen je mailprogramma op. Het zou dus prettig zijn moest je elke keer dat je Windows start, automatisch delen van dat mailprogramma in het geheugen worden geladen zodat je het programma ook sneller in beeld hebt. In Windows Vista is dit eindelijk mogelijk gemaakt. In Windows XP werd ook al gebruik gemaakt van dit principe, veel opgevraagde bestanden werden in een cachefolder geplaatst, waardoor ze sneller oproepbaar zijn. Windows Vista gaat met SuperFetch een stuk verder. Daarbij krijgen veelgebruikte programma's meer prioriteit. Hoe vaker u het programma gebruikt, des te sneller het opstart. Uiteindelijk gaat dit ook op voor het besturingssysteem zelf! Hoe langer je werkt met Windows Vista, hoe sneller het wordt!
Het klinkt als de omgekeerde wereld: waar je in Windows XP na verloop van tijd te maken had met een steeds trager wordend systeem, zal Windows Vista in het begin juist langzamer zijn en daarna juist steeds sneller!

--> Low priority
SuperFetch en andere taken zoals het indexeren van de computer, het scannen van de computer met Windows Defender en het defragmenteren van de harde schijf worden in Windows Vista als Low Priority 1/0 gezien. Deze taken worden uitgevoerd als de harde schijf weinig tot niets te doen heeft. Zo kijkt Vista zelf of het tijd is om de harde schijf te defragmenteren en kiest daar zelf een geschikt moment voor. Programmeurs kunnen in hun applicaties ook van de mogelijkheden van Low Priority 1/0 gebruik maken. (denk dan aan Anti-Virus programma's...)

* ReadyBoost

Een andere techniek om de snelheid te verbeteren is ReadyBoost. Bij deze methode kan gebruik gemaakt worden van flashgeheugen, bijvoorbeeld in de vorm van een usb-stick of een geheugenkaartje. (Flashgeheugen zit bijvoorbeeld in Digitale camera's, GSM's en mp3-spelers...) Vista kan deze drive gebruiken als geheugencache, die dan als een stap tussen het snelle werkgeheugen en de trage harde schijf wordt ingezet. Flashgeheugen is zo'n tienmaal sneller dan een harde schijf en de toeganstijd is ook veel lager. Om gebruik te kunnen maken van ReadyBoost heb je wel een geheugenstick van minstens 256 MB nodig. ReadyBoost stelt echter ook eisen aan de snelheid van het flashgeheugen. Het geheugen moet een minimale doorvoersnelheid van 2.5 MB/s hebben. Windows test van tevoren automatisch of het geheugen aan die eisen voldoet. De geheugenpagina's die worden opgeslagen, worden met behulp van AES 128-bits encryptie versleuteld. Als de stick in verkeerde handen valt, is de inhoud niet te lezen!
Zoals gezegd is het minimum omvang van een ReadyBoost-geheugenstick 256 MB, maar het maximale ligt op 4 GB. Dat komt omdat Microsoft heeft gekozen in plaats van een NTFS-indeling, gebruik te maken van het oudere FAT32-bestandssysteem. 4 GB is de maximale grootte dat voor FAT32 gebruikt kan worden. Ook is het niet mogelijk om meerdere flash-apparaten in te zetten voor ReadyBoost; slechts één stick per computer wordt ondersteund.

Flasgeheugen komen we ook op andere paatsen tegen: ReadyDrive. Dit is echter de combinatie van flashgeheugen op een harde schijf. Hiermee is het mogelijk data van de harde schijf te lezen terwijl deze in rust is. Dit gaat niet alleen sneller, het scheelt ook in het verbruik van energie en dat laatste is vooral bij notebooks van belang. Volgens Microsoft-test zou dit een extra werktijd kunnen opleveren van ongeveer een halfuur. Een ander voordeel van deze technologie is dat de harde schijf minder actief hoeft te zijn, waardoor de slijtage en beschadiging afneemt. Samsung en Seagate zullen de eerste fabrikanten zijn die harde schijven met flashgeheugen op de markt zullen brengen.


* Windows Device Driver Model (WDDM)

Naast het feit dat je voor het gebruiken van de Aero-schil al een sneller systeem nodig hebt en gebruik maakt van de nieuwe DirectX-functies van moderne videokaarten, hebben de programmeurs ook de aansturing van het beeldscherm aangepast. Dit nieuwe Windows Device Driver Model (WDDM) vereist een andere structuur van drivers, laat oude technieken zoals gebruikt in voorgaande versies los en biedt een compleet nieuw model, gebaseerd op GDI en Direct3D 9. Dit nieuw ontworpen drivermodel zorgt ervoor dat het beeldscherm op een slimmere manier wordt opgebouwd. Applicaties die gebruik maken van het nieuwe drivemodel, kunnen zo beter presteren. Denk hierbij aan grafische toepassingen als Adobe Photoshop of videobewerkingspakketten. Zo komt onder Windows Vista niet meer het fenomeen voor dat de randen van een scherm op het beeld blijven staan terwijl het programma al geminimaliseerd of verplaatst is. Het beeld wordt kortweg sneller opgebouwd. Verder maakt WDDM ook slimme trucs mogelijk zoals het 3D weergeven van vensters die geopend zijn. In plaats van gebruik te maken van de toetsencombinatie alt+tab, kan de gebruiker met de combinatie WindowsToets+tab de vensters in 3D(klik hier) achter elkaar weergeven.
WDDM leunt zwaar op DirectX 9. Om die reden is een moderne grafische kaart nodig. Behalve een moderne kaart moet de grafische processor op die kaart ook worden ondersteund via een WDDM-driver. Microsoft had voor de eerdere bètaversies al standaard-drivers ontwikkeld op basis van dit model voor ondermeer de grafische chips van Ati en nVidia en veel fabrikanten werken aan de productie van eigen drivers. Wanneer er geen WDDM-driver voor een grafische kaart wordt ontwikkeld, is er nog geen man overboord. Er kan dan worden teruggeschakeld naar standaard Windows XP-drivers, maar de voordelen van het nieuwe drivermodel mis je dan wel.


* Systeem

Om gebruikers van het niewe besturingssysteem houvast te geven bij de keuze van producten heeft Windows Vista een prestatiemeting ingebouwd. Dit is terug te vinden in het systeemoverzicht van het Configuratiescherm. Deze Windows Prestatie-index is gebaseerd op de prestatiegegevens van je systeem. 1 is een relatief traag systeem, 5 is een (super)snelsysteem. Op basis van deze score kunnen leveranciers je adviseren of producten geschikt zijn voor je computer. Een zwaar softwarepakket kan zo vereisen dat je voor optimaal gebruik een systeem met Windows Vista met een een Windows Prestatie-Index van 3 hebt. De prestatie-index meet een aantal standaardonderdelen van je computer en kent aan de hand van de totale snelheid hiervan een score toe aan de machine.

Alle versies van Windows Vista ondersteunen Dual Core porcessors. De Business, Enterprise en Ultimate varianten zijn ook geschikt voor systemen met twee fysieke (dual core-) processors.

De meest oude Windows XP-drivers werken probleemloos in Windows Vista. Naast videokaarten die profiteren van de nieuwe WDDM drivers, geldt dat veel printers en scanners voorzien moeten worden van nieuwe drivers. Microsoft zal de database met drivers die via Windows Update zijn te downloaden, telkens uitbreiden. In de toekomst ben je dus niet alleen meer afhangkelijk van de makers van het product, maar zal ook Microsoft je moeten helpen naar het vinden van drivers.

Ook is het in Windows Vista eenvoudiger geworden om netwerken in te stellen. hierop ga ik niet verder in gaan wegens "te technisch" voor gewoon gebruik Smile


* Gebruikersaccountbeheer

De beveiliging van vista is ook op het vlak van gebruikersinteractie aangepast. Een gebruiker mag niet zomaar allerlei handelingen uitvoeren op de pc, zonder dat dit eerst bevestigd moet worden in een tweede venster. Een voorbeeld: als je de hardare-eigenschappen van een apparaat wilt opvragen, klik je op de knop 'eigenschappen'. Vervolgens komt er nog een scherm in beeld, waarbij je je keuze nog eens moet bevestigen. Daarbij wordt het bureaublad geblokkeerd en kan je geen andere toepassing meer starten todat je je keuze hebt bevestigd. Gebruikersaccountbeheer komt niet bij alle instellingen die je wilt wijzigen voor, maar alleen bij onderdelen die te maken hebben met systeembeheer. De reden waarom Microsoft deze beveiliging heeft ingebouwd is omdat er pogramma's zijn die zonder weten van de gebruiker instellingen kunnen wijzigen in het besturingssysteem. Met gebruikersaccountbeheer wordt het ongeoorloofd wijzigen van instellingen voorkomen, maar het resultaat is dus dat ook gebruikers hiermee in aanraking komen. Gebruikersaccountbeheer is overigens wel uit te schakelen, daarvoor kan je terecht in het scherm 'gebruikersbeheer' in het configuratiescherm.


* Windows SideBar

De Windows Sidebar is een nieuwe taakbalk die je op het bureaublad kunt laten weergeven. De SideBar bevat zogenaamde Gadgets, kleine applicaties die je kan gebruiken om bijvoorbeeld een kalender weer te geven, de laatste nieuwsberichten te lezen of het lokale weerbericht te bekijken.
In Windows Vista zijn standaard al een aantal SideBar-gadgets opgenomen. Deze kan je eenvoudig slepen naar de SideBar-balk en ze worden automatisch op de juiste plek gezet. Handige gadgets zijn bijvoorbeeld het adresboek, waarin je contactgegevens van Outlook en Windows Mail kunt opnemen, de nieuwsfeedlezer, een rss-programma dat vanaf een door jou gekozen nieuwssite de hoofdpunten downloadt en een notitieblokje dat je kan gebruiken als memo. Alle gadgets in de SideBar kan je ook los over het gehele bureaublad plaatsen, als je dat wenst. Je kan nog andere gadgets downloaden van de Microsoft website.


Kortom, er zijn nog massa's nieuwe of vernieuwde mogelijkheden met Windows Vista. Zelfs de simpelste situaties zoals bij het verplaatsen/kopieren van een bestand naar een map waar datzelfde bestand (of met dezelfde naam zich bevindt) heeft een extra functie bij (behalve vervangen of niet verplaatsen,...)...


De ALT+TAB functie:Het nieuwe Start-menu:De zoekfunctie:Windows Foto Gallery:Het Vista Bureaublad (klik hier)

© - niets uit deze tekst(en) mag worden gekopieerd door welke manier ook tenzij per toestemming van de auteur. Voor meer informatie kan u altijd een PM sturen naar Neji.


------------------------------------

Nou ja, wat vinden jullie er van? ...
Lady Elensar
Dus als ik het goed begrijp kun je als je Windows XP hebt het gewoon alleen upgraden om Vista te krijgen? Maar moet je alle programma's dan ook opnieuw weer installeren? En zou dit een goede versie van Windows zijn? Embarassed
Bengt
Lady Elensar wrote:
Dus als ik het goed begrijp kun je als je Windows XP hebt het gewoon alleen upgraden om Vista te krijgen? Maar moet je alle programma's dan ook opnieuw weer installeren? En zou dit een goede versie van Windows zijn? Embarassed

daar woedt een serieuze discussie over Smile
Lady Elensar
Oké. Ik wacht de ervaringen die anderen hebben met het programma, wanneer het al een tijd te koop is, wel af. Razz Hoewel. De meningen zullen er waarschijnlijk toch altijd wel verschillend over blijven denk ik.
RoomRooz
Ja, het zal voor mij ook wel weer een tijdje duren voordat ik Vista heb. Ik heb deze PC nl. een jaar en drie maanden, en zolang werk ik dus ook net met XP. En eigenlijk trekt Apple me ook wel, want op een Apple kun je dus ook Windows installeren (naast het stuurprogramma van Apple). Dus hoef je niet allemaal nieuwe cd-roms en dergelijke aan te schaffen.
keempe
Prachtig geschreven! proficiat!, ik denk dat ik het wel is ga uitproberen, lijkt me allesinds beter dan vorige versies! Smile

mvg
Keempe
Timonator
Jah ziet er allemaal netjes uit maar uit reviews heb ik gelezen dat vista heel erg veilig is maar op sommige momenten ook weer te beveiligd. Als je ene bestandje wil verplaatsen vraagt hij een paar keer of je het wel geheel zeker weet. Denk maar niet dat je dat mooie bestuuringssysteem met het aerotheme te zien krijgt als je de basisversie koopt. De basisversie is erg basic en bezit niet het mooi thema. Maar goed i zou zegge er is toch bijna niemand die nood heeft aan het nieuwe besturingssysteem. Tenzij er software ontwikkeld wordt voor meercorige processors,64bits processors en directX10 software. Tot dan heb ik geen behoefte voor vista.
RoomRooz
Het is eigenlijk ook best wel snel, weer een nieuwe versie. Ja, hij bestaat al vijf jaar, maar ik heb het idee dat het voor '98 naar 2000 veel langer duurde. Al zal dat wel aan mij liggen, toen was ik nog niet zo (heel erg) veel met computers bezig als nu.
neji
Eerst en vooral bedankt voor het positieve commentaar, ik heb er toch wel een tweetal dagen aan bezig gezeten en men flink mogen informeren.
Ook zitten er af en toe wat fouten in (zo komt Windows Vista nu uit op 29 Januari in plaats van 30 januari).

Ik ben echt nieuwsgierig naar het nieuwe OS van Microsoft. Ik zal het trouwens krijgen voor mijn verjaardag en het dus (althans dat hoop ik toch) binnen een week na de release hebben.

Vooral hun nieuwe vindingen zoals het idee van extra geheugen via een usb stick vindt ik handig (ik heb hier eentje liggen van 2GB, hopelijk kan je kiezen om er bv. 1gb als geheugen en 1gb gewoon als opslagmedium te gebruiken).

Ik zal in ieder geval een uitgebreid verslag neerschrijven en hier posten Smile

Wel jammer vind ik het feit dat hier in België/nederland bv de ultimate-upgrade versie 356€ kost in in de USA 259$ (203€).

En het idee dat Windows SNELLER wordt naarmate de tijd verstrijkt.... Dat zou bij XP een wonder zijn! Very Happy

@RoomRooz: Met wat werkte jij hiervoor (XP)? Smile

Ahja, we zullen zien Smile
Skippers
ff offtopic of toch ook weer niet...

moderaters kunnen jullie mischien de topic titel veranderen en van dit topic 'Het grote Windows Vista' topic maken??

we hebben nu hier 3 topics die gaan over windows vista

-iets over windows vista pictogrammen
-iets over de installatie voor windows vista
-en uiteindelijk dit topic

lijkt mij iig een stuk handiger om deze 3 samen te voegen.
RoomRooz
Quote:

@RoomRooz: Met wat werkte jij hiervoor (XP)? Smile


Dit vind jij waarschijnlijk wel grappig: Windows '98. Ja. Haha Razz . Maar toen had ik zelf ook nog niet een computers. Nu wel, een jaar en drie maanden, en daar zat meteen XP op. SP2, om precies te zijn (kun je nagaan hoe laat het eigenlijk al wel niet was). Maar da's offtopic.

Ja, samenvoeging zou wel handig zijn.
Lady Elensar
Skippers wrote:
ff offtopic of toch ook weer niet...

moderaters kunnen jullie mischien de topic titel veranderen en van dit topic 'Het grote Windows Vista' topic maken??

we hebben nu hier 3 topics die gaan over windows vista

-iets over windows vista pictogrammen
-iets over de installatie voor windows vista
-en uiteindelijk dit topic

lijkt mij iig een stuk handiger om deze 3 samen te voegen.

Ik heb er al 2 samengevoegd.. Eén topic is misschien wel een beter idee, maar als ik deze overige twee nu samen ga voegen wordt het wat verwarrend denk ik. Misschien sluit ik er wel één.
RoomRooz
Ach ja, ordening is alles Razz .
wanroij
Ziet er goed uit.. Toch zal ik nog even wachten met windows vista.. Op den duur zal ik het ook wel installeren maar eerst even wachten wat iedereen er van vind..
traxion
waarom zou je meteen overstappen naar vista?

- om de helft van je software niet meer te kunnen gebruiken?
- om jouw pc nog langzamer te laten lopen
- om bugs te krijgen waar je met xp geen last van had
- om crashes te krijgen waar je met xp ook al geen last van had

het enige waarom ik het meteen zou installeren om te kijken hoe het der uitziet.. en daarna meteen weer eraf

zolang windows xp blijft ondersteunen en er geen erge bugs en lekke zijn gevonden blijf ik lekker met xp op mijn pc
G1g4nt1C
Ik zou persoonlijk wachten met overschakelen naar Windows Vista. Er zitten nog teveel kinderziektes in. En trouwens, zoveel extra voordelen heeft Vista niet voor de gebruiker ten opzichte van Windows Xp.
SgtGarcia
Omdat ik toch altijd wel vrij geinterreseerd ben in nieuwe versies heb ik alle Release Candidates van vista geinstalleerd gehad op het moment dat ze uitkwamen. Ik heb echter nooit het idee gehad dat alles al klaar was om volledig over te stappen.
Het meest irriterende vind ik dat microsoft alles zo vernieuwend vind, de fantastische grafische interface bijvoorbeeld. Die zul je er echter pas bij krijgen als je een van de duurdere versies koopt, als je dus gewoon voor de goedkoopste home editie gaat zul je niet kunnen meegenieten van al dit moois. Verder zijn de hardware-eisen gewoon belachelijk af en toe.
Als ik kijk naar windows xp op mijn systeem wordt er standaard ongeveer 100-200 mb geheugen gebruikt (zonder dat er andere programma's draaien). Met windows vista zit je dan al over de 500 mb. Dit betekent dat 1 GB intern geheugen al bijna niet meer genoeg is, omdat je maar 500 mb over houdt.

Al met al ziet het er allemaal best mooi uit, maar wacht ik toch liever tot er wat meer duidelijkheid is over de performance etc.
SgtGarcia
Om maar even in te haken op het andere gesloten topic met betrekking tot de score die door windows vista toegekend wordt.

Mensen die twijfelen of hun computer wel krachtig genoeg is voor windows vista kunnen deze tool van microsoft gebruiken: http://www.microsoft.com/windowsvista/getready/upgradeadvisor/default.mspx

Je computer wordt dan gescanned, en je computer krijgt een bepaalde score, gebaseerd op een aantal subscores. Die score wordt gebaseerd op de laagste subscore. De puntenaantallen die je krijgt varieren van 1-6.
De upgrade advisor geeft adviezen met betrekking tot de onderdelen die eventueel upgegrade moeten worden.

Ook in windows vista zelf is deze test verwerkt, de score die je krijgt wordt ook wel de windows vista performance rating genoemd. Het is uiteindelijk de bedoeling dat software in plaats van systeemeisen een minimaal vereiste performance rating krijgt zodat het voor gebruikers makkelijker te zien is of software ook echt gaat werken.
Skippers
Quote:
Om maar even in te haken op het andere gesloten topic met betrekking tot de score die door windows vista toegekend wordt.

Mensen die twijfelen of hun computer wel krachtig genoeg is voor windows vista kunnen deze tool van microsoft gebruiken: http://www.microsoft.com/windowsvista/getready/upgradeadvisor/default.mspx

Je computer wordt dan gescanned, en je computer krijgt een bepaalde score, gebaseerd op een aantal subscores. Die score wordt gebaseerd op de laagste subscore. De puntenaantallen die je krijgt varieren van 1-6.
De upgrade advisor geeft adviezen met betrekking tot de onderdelen die eventueel upgegrade moeten worden.

Ook in windows vista zelf is deze test verwerkt, de score die je krijgt wordt ook wel de windows vista performance rating genoemd. Het is uiteindelijk de bedoeling dat software in plaats van systeemeisen een minimaal vereiste performance rating krijgt zodat het voor gebruikers makkelijker te zien is of software ook echt gaat werken.


Als Windows Vista dan volgens die test op jouw systeem ook zou moeten werken, wordt met dat 'werken' dan bedoeld dat alles soepel loopt of word er onder 'werken' ook al bedoeld dat je pc de grootst mogelijke moeite heeft met het draaien van Vista en dat het dus dikke bagger blijkt te zijn ondanks dat je die test uitgevoerd hebt.
DeadX
Ik heb het geluk om zelf de release versie te kunnen testen (voor 30 dagen),
de prestatiescore op mijn 2 jaar oude pc is 3,4 met de cpu als bottleneck (andere onderdelen 4+), het systeem voelt vlot aan en de aero interface is mooi.
Ik heb ondertussen kunnen vaststellen dat programmas gepaseerd op het .net framework veel cpu en ram efficienter draaien op vista dan op xp, zo heb ik dit getest met een klein programmatje dat in xp 16mb ram gebruikt en 8-9%cpu, daar het in vista slechts 10mb ram en 0-2% cpu gebruikt !
Helaas heb ik ook moeten vaststellen dat games toch trager draaien dan op xp, daarom dat ik waarschijnlijk toch niet zal overschakelen (kostprijs speeld natuurlijk ook een rol)
KoiboySG1
Nou het ziet er wel mooi uit.
weet iemand ook of je het start menu ook weer gewoon op klasiek kan zetten? dat heb ik nu met mijn xp ook en dat vind ik toch handiger.
Denk dat ik hem niet gekijk aan ga schaffen en gewoon eerst bij andere ga kijken of het wel bevald.
Hoop ook dat mijn spellen lekker gaan draaien op vista. Dus hou eerst een wachtende houding aan.
DeadX
Het is mogelijk om de klassieke weergave te gebruiken. Hierdoor verlies je echter wel de effecten van aero, die da uitgeschakeld is. Dit kan dan echter weer handig zijn om meer resources vrij te maken voor games, al ben ik niet 100% zeker dat aero echt uitgeschakeld is of enkel de effecten.

Ikzelf ga persoonlijk pas overschaken naar vista als ik een nieuwe pc/laptop koop of een grondige upgrade van mijn desktop uitvoer. Ik vermoed ook dat windows XP nog voor een lange tijd door veel mensen zal blijven gebruikt worden. Ook zal het waarschijnlijk nog een aantal maanden duren vooraleer de drivers voor vista op punt gaan staan.
Egmond
Het lijkt mij dat alleen de echte high-end gebruikers meteen over zullen stappen. Zowiezo heeft niemand behoefte om zijn computer opnieuw te instaleren, en dingen als bedrijfen zullen eerst de bugs eruit willen hebben.

Bovendien wil niemand een veel te snelle (dus dure) computer hebben, alleen voor een wat mooiere desktop. Bovendien is de volledige versie wel absurd duur!
Ivooo
Het ziet er allemaal wel erg goed uit! Het is inderdaad alleen wel duur.

Ivooo
wanroij
Als de meeste marketingkosten eruit zijn wordt het steeds goedkoper.. Nu is het inderdaad te duur voor een programma waar waarschijnlijk nog aantal fouten in zit..

Vista zal vanzelf ingeburgerd raken in de samenleving.. zoals eerst al XP.. We zullen er uiteindelijk allemaal aan moeten geloven.. ghehe..
Maxus
Ivooo wrote:
Het ziet er allemaal wel erg goed uit! Het is inderdaad alleen wel duur.

Ivooo

500€ dacht ik maar hoeveel kost ie OEM?
deze is nl altijd goedkoper
wietn
Mooi geschreven! Very Happy

Ja, Vista zal ik nu nog niet kopen...
Ik koop volgend jaar ergens wel een nieuwe pc en daar zal vista wel opstaan hoop ik :p.
Egmond
Windows denkt er toch zelf ook wel aan dat niemand dit meteen koopt? Zouden ze al van te voren weten dat ze er de eerste paar weken zeker geen winst op maken?
DeadX
Er zijn altijd mensen die (zot genoeg zijn om) het meteen te kopen, ongeacht de prijs. (Omdat ze niet kunnen wachten, omdat ze geld met hopen hebben, omdat ...). De mensen die het alleen kopen als het een aanvaardbare prijs hebben zouden waarschijnlijk het toch niet direct kopen als de lanceerprijs al aanvaardbaar is omdat ze willen afwachten wat de reacties zijn van de anderen / betere ondersteuning vd hardware/programmas / denken dat de prijs de komende weken/maandan nog zal zakken.

Ik ben al ergens in een online winkel een pre-order prijs van Windows Vista Ultimate tegengekomen van 200€, dit is al een pak minder dan de aangekondigede 500€, waarschijnlijk gaat dit dan ook wel over de OEM versie.
neji
Maxus wrote:
Ivooo wrote:
Het ziet er allemaal wel erg goed uit! Het is inderdaad alleen wel duur.

Ivooo

500€ dacht ik maar hoeveel kost ie OEM?
deze is nl altijd goedkoperWindows Versie --- Prijs Upgrade / volledige versie

Home Basic: ----- €129 / €279
Home Premium -- €219 / €329
Business ---------- €279 / €409
Ultimate ----------- €369 / €549

Wink
neji
wietn wrote:
Mooi geschreven! Very Happy

Ja, Vista zal ik nu nog niet kopen...
Ik koop volgend jaar ergens wel een nieuwe pc en daar zal vista wel opstaan hoop ik :p.Mja, dan moet je wel rekening houden met het feit dat er meer versies zijn dan nu XP home en Pro... Dus de duurste pc zal hoogstwaarschijnlijk ook de Ultimate versie hebben.

En dan moet je bv 200€ bijbetalen voor een duurdere pc zodat die dan Home Premium heeft ipv Home Basic.
SgtGarcia
Het probleem is gewoon dat er te veel en te dure versies zijn. Microsoft zegt aan de ene kant dat er fantastische vooruitgang is op grafisch gebied etc, en aan de andere kant dat er ook goedkope versies zijn. Enige probleem is dat die 2 dingen niet helemaal samen gaan omdat basic gebruikers gewoon lang niet alles krijgen. Dat is toch erg jammer.
tom69
Nice, Nice.

Aleen vind ik de prijzen belachelijk. Heb hem nu ook ... legaal. Very Happy

Kzie wel dat VEEL bedrijven overstappen op Linux en andere varianten. Max OS X doet het laatste dagen helemaal niet slecht, en Linux nog beter.
Maxus
Ik vindt de prijzen ook veel te hoog, met beryl kan ik net hetzelfde bereiken. Het grafische is voor de noobs waarschijlijk slechts het enige waarom ze hem kopen.
Egmond
Ik heb net gezellig meegedaan met kritiek leveren, maar als het goed is kopen we over 2 maanden ofzo een nieuwe computer... Met Windows Vista erbij natuurlijk... Tja, dat moest er even uit!
kansloos
Persoonlijk denk ik dat de prijs niet opweegt tegen wat je ervoor krijgt, Ik heb geen lol in een grafische update tussen de 150-550 Euro
SgtGarcia
kansloos wrote:
Persoonlijk denk ik dat de prijs niet opweegt tegen wat je ervoor krijgt, Ik heb geen lol in een grafische update tussen de 150-550 Euro


Dat is inderdaad precies waar ik me aan stoor. Microsoft mag eerst wel eens goed uitleggen waarom ik een paar honderd euro moet uitgeven terwijl windows xp ook nog prima werkt. Verder gebruik ik linux dat notabene gratis is, en dat kan ook leuke grafische effectjes doen (op veel slechtere hardware) dus dat is sowieso geen reden.
neji
Misschien verklaar je me gek, misschien niet. Maar ik zal direct enkele screenshots posten als ik het heb! (jawel, volgende week ga ik er normaal gezien achter, als het uit is).

En waarom zoveel bij betalen? Er wordt gigantisch veel gesproken over de grafische interface, maar vergeet niet dat er ook massa's veranderd/bijgekomen is op de manier waarop Vista werkt.

Zo heb ik onlangs kunnen vinden dat een programma 5 tot 8% minder ram gebruikte dat bij XP. Hoe weet ik (nog) niet.
SgtGarcia
neji wrote:
Misschien verklaar je me gek, misschien niet. Maar ik zal direct enkele screenshots posten als ik het heb! (jawel, volgende week ga ik er normaal gezien achter, als het uit is).

En waarom zoveel bij betalen? Er wordt gigantisch veel gesproken over de grafische interface, maar vergeet niet dat er ook massa's veranderd/bijgekomen is op de manier waarop Vista werkt.

Zo heb ik onlangs kunnen vinden dat een programma 5 tot 8% minder ram gebruikte dat bij XP. Hoe weet ik (nog) niet.Het zou inderdaad best kunnen dat er onder de motorkap echt dingen positief verandert zijn, maar voorlopig ben ik nog niet overtuigd. Als ik een paar honderd euro uitgeef doe ik dat altijd na een weloverwogen beslissing. Het is me nog niet duidelijk geworden wat er nou allemaal zoveel beter geworden is, en wat mij betreft zou microsoft daar wel eens wat meer aandacht aan mogen besteden. In plaats van al dat gezeur over hoe geweldig het er wel niet uitziet.
DeadX
Ik heb enkele OEM prijzen gevonden in een computerwinkel in de buurt:
Windows Vista
Business oem 32-bit: 137.98EUR
Business oem 64-bit: 138.38EUR
Home Basic oem 32-bit: 85.96EUR
Home Basic oem 64-bit: 86.36EUR
Home Premium oem 32-bit: 109.13EUR
Home Premium oem 64-bit: 109.53EUR
Ultimate oem 32-bit: 186.13EUR
Ultimate oem 64-bit: 186.27EUR

Als je dan weet dat een XP Home ~90EUR kost (in die winkel, ook OEM)
en XP Pro ~145EUR, dan vallen de prijzen nog goed mee.
Arno v. Lumig
Ik vind het helemaal niet meevallen, als je bedenkt dat er vele gratis alternatieven zijn die beter uit zien en ook nog eens minder van je systeem vragen.
DeadX
rewrite :
In vergelijking met windows XP vallen de prijzen dus nog mee.
Er zijn natuurlijk ook gratis alternatieven, maar dan kom je in een meer algemene discutie over de gratis alternatieven en windows (algemeen, niet toegepitst op vista of xp of andere versie)
Dit wil dus waarschijnlijk ook zeggen dan nieuwe desktops/laptops niet (veel) zullen opslagen eens ze met vista uitgerust worden in plaats van met xp
Waarschijnlijk zal er wel een periode zijn dat diegene met xp goedkoper zijn omdat deze xp's aan dumpprijzen worden geleverd.

Dit is natuurlijk maar mijn gedacht ...
Egmond
Het is niet alleen de kosten voor de sorftware, je moet nu ook een enorm snelle pc hebben. Zowiezo 1gb ram, 1ghz en 15GB ruimte. En dat zijn alleen nog maar de minimum-eisen, waarschijnlijk heb je echt een high-end pc nodig als je ook al die schaduwen, doorzichtige balkjes etc wil hebben.

De meesten van ons zullen zowiezo wel een snelle pc hebben/kopen, maar er zijn natuurlijk ook een heleboel mensen (oudjes) die het alleen gebruiken voor bijvoorbeeld internet. Als je dan al die dure troep moet hebben plus nog 200 euro voor de software is dat toch wel een dure grap!
chilllayd
Jammer dat het allemaal ''zo mooi'' moet zijn.
Waardoor je zeker een snelle pc nodig bent.

Zelf vind ik dit onnodig, en zolang het doet, wat het moet doen?
Duur geintje.
golles
ja, heel duur, misschien dat ik vista ga draaien als de 1e service pack uitkomt, dan is de dikste rommel wel weer hersteld,
kheb nii zoveel vertrouwen in dat vista, denk dat de pc snel traag word,,,

nja we zien wel Razz
neji
Egmond wrote:
Het is niet alleen de kosten voor de sorftware, je moet nu ook een enorm snelle pc hebben. Zowiezo 1gb ram, 1ghz en 15GB ruimte. En dat zijn alleen nog maar de minimum-eisen...


Ter verduidelijking, de minimum vereisten voor Vista is 512mb ram 800mhz processor en 15GB harde schijf (heeft iedereen nu toch wel...)

Maar de aanbevolen vereisten zijn die die jij vernoemde! (toch wel een verschil)
Lady Elensar
Ik vraag me af of de nieuwe Windows ook meteen helemaal goed is, dat zal wel niet toch? Er zullen altijd wel wat bugjes inzitten, of niet? Maarja. XP bevalt me nu nog prima, ik hoef niet zo nodig meteen het nieuwste van het nieuwste. Maar er zijn vast wel mensen die graag de nieuwste gadgets en programs zo snel mogelijk in huis hebben, als hobby ofzo.. Als je genoeg geld hebt, kan dat Razz Ik las in de Spits laatst volgensmij dat Vista al te koop is, heeft iemand het toevallig al? Wink


*edit*


Ik lees net in het andere topic dat hij vandaag pas uit is, dus dat zal wel niet Embarassed
tom69
Je koopt gewoon een exemplaar in CHina en laat het verzenden. Voor 4 euro (verzendkosten inbegrepen.) heb je een ultimate versie of lager met UNIEKE key.

Microsoft weet zelf nog niet hoe maar de 2 exemplaren zijn NIET van elkaar te onderschijden.

Exact zelfde doos, handleiding etc.

Met key op achterkanT!

Als je hier meer over wil weten dan mmoet je even naar het nieuws van dinsdag gaan op www.tweakers.net of was het www.webwereld.nl
neji
tom69 wrote:
Je koopt gewoon een exemplaar in CHina en laat het verzenden. Voor 4 euro (verzendkosten inbegrepen.) heb je een ultimate versie of lager met UNIEKE key.

Microsoft weet zelf nog niet hoe maar de 2 exemplaren zijn NIET van elkaar te onderschijden.

Exact zelfde doos, handleiding etc.

Met key op achterkanT!

Als je hier meer over wil weten dan mmoet je even naar het nieuws van dinsdag gaan op www.tweakers.net of was het www.webwereld.nl


Ik dacht ergens gelezen te hebben dat Microsoft de prijzen hanteer volgens het BBP (of iets dergelijks).

Met andere woorden: hoe armer het land, hoe goedkoper.

Hoewel vier euro voor een ultimate versie me wel héél goedkoop lijkt. Ik dacht dat de meest verdunde versie voor de armere landen in de wereld al een twintig tot vijftig-tal euro koste.
Ivooo
Dat is inderdaad wel heel goedkoop. Maar dan nog zou ik Vista niet kopen.

Ivooo
Skippers
Quote:
tom69 schreef:
Je koopt gewoon een exemplaar in CHina en laat het verzenden. Voor 4 euro (verzendkosten inbegrepen.) heb je een ultimate versie of lager met UNIEKE key.

Microsoft weet zelf nog niet hoe maar de 2 exemplaren zijn NIET van elkaar te onderschijden.

Exact zelfde doos, handleiding etc.

Met key op achterkanT!

Als je hier meer over wil weten dan mmoet je even naar het nieuws van dinsdag gaan op www.tweakers.net of was het www.webwereld.nl


Het kan aan mij liggen maar dit klinkt niet echt legaal. Je kunt het proberen maar ik denk dat zodra de douane er achter komt je flink de l*l bent. Dit is in principe toch hetzelfde als dure merkkleding in een ander land inkopen omdat het daar goedkoper is en dan vervolgens hier mee naar toe nemen?
FireFoxDB
Pff, lang geleden dat ik gepost heb zeg. Ik heb inmiddels vista ultimate al ( ja, legaal ). Alles draait goed soepel met aero en alles op en d'r aan @ 1600x1200.


Mijn specs:
Asus P5B-VM
Core 2 Duo E6400 geklokt op 2.6Ghz.
2 Gig Ram ( PC5300 ).
GMA X3000 ( onboard, maar wordt nog vervangen door een X1950Pro binnenkort ).

De beveiliging is veel verbeterd. Als virusscanner gewoon Windows Live OneCare. Dit werkt perfect. Verder draaien sommige games niet maar dat kan eventueel ook aan mijn videokaart liggen, dat die niet ondersteund wordt. Guild Wars doet het gewoon meteen, met alles op high ( zonder AA ) op een resolutie van 1600x1200, FEAR ook op low @ 1280x1024, Need for speed carbon na een tweak en Battlefield 2 bijvoorbeeld weer helemaal niet. Hetzelfde geld voor GR3: AW. Installatie is geen probleem, ook het instellen van de PC niet. Drivers hoef je bijna niet meer te installeren.
Arno v. Lumig
FireFoxDB, mag ik vragen hoe je weet dat de beveiliging zoveel beter is? Het OS is pas een paar dagen uit, dus er is nog maar weinig informatie over de beveiliging. Ik vind het een beetje naief om Microsoft na te praten omdat je geen bewijs tegen hebt gezien.

Jouw PC is inderdaad wel "Vista Capable", maar dat wilt niet zeggen dat het OS niet veel meer resources gebruikt dan strikt noodzakelijk.
DeadX
Ik heb gehoort dat de beveiliging van vista al gekraakt zou zijn, ik heb echter geen internetbronnen (ben er ook niet naar op zoek).
Correctie: heb 1minuut besteed aan het zoeken en scannen van een internetbbron : http://www.laptoplogic.com/news/detail.php?id=1238
Maxus
FireFoxDB wrote:
P
Als virusscanner gewoon Windows Live OneCare.

de virusscanner is geen deel van het OS, en programma zoals je veel virusprogramma's hebt, de veiligheid ligt hier niet bij Vista zelf.

Code:

Microsoft OneCare is in de Verenigde Staten te verkrijgen tegen betaling van een jaarlijks bedrag van 49,95 dollar en volgens de huidige berichten zal dat getal ook in Europa aangehouden worden. Gebruikers die bij aanschaf van het nieuwe besturingssysteem niet simpelweg hun abonnement op een virusscanner kunnen verlengen, maar verplicht worden tot de aankoop van een nieuw veiligheidspakket, zullen volgens hem sneller geneigd zijn een concurrerend product te overwegen in plaats van bij hun huidige leverancier te blijven. Norton- en McAfee-gebruikers zouden dan ook wel eens aangetrokken kunnen worden door de Microsoft-merknaam, is de verwachting van Ogren.


Quote:

Dit werkt perfect. Verder draaien sommige games niet maar dat kan eventueel ook aan mijn videokaart liggen, dat die niet ondersteund wordt. Guild Wars doet het gewoon meteen, met alles op high ( zonder AA ) op een resolutie van 1600x1200, FEAR ook op low @ 1280x1024, Need for speed carbon na een tweak en Battlefield 2 bijvoorbeeld weer helemaal niet. Hetzelfde geld voor GR3: AW. Installatie is geen probleem, ook het instellen van de PC niet. Drivers hoef je bijna niet meer te installeren.

Als het aan je videokaart zou liggen zou het een driver probleem zijn, maar de spellen die wel werken sreken dit tegen. Volgens mij ligt het aan de ondersteuning van Vista voor de spellen.
rein
Goh, ik hoor vooral dat microsoft vooral de 'eye candy' kaart getrokken heeft. Van de 'safe by default' filosofie zou uit tijdsnood en gebrek aan creativiteit al niet veel meer overschieten.
Over de snelheid dan; als je op een computer met de minimum hardware vereisten van een Vista gewoon een XP installeert haal je ook best wel mooie snelheden hoor.
Toegegeven, er zitten goeie dingen in Vista. En ja, voor een home-editie moet een gebruiker tegen zichzelf beschermd worden. Maar 'baanbrekend' zou vista niet noemen. Hoogstens een soort van 'opwaardering'.
Museobanus
ik zag in de winkel windows vista upgrade, is dit een soort expantion pack of iets dergelijks?
Maxus
Museobanus wrote:
ik zag in de winkel windows vista upgrade, is dit een soort expantion pack of iets dergelijks?


om een - let op - verse XP install up te graden naar vista
KoiboySG1
Ik heb gister voor het eerst achter vista gezeten Very Happy

Ben er nu helemaal zeker van dat ik het niet ga kopen. Vind de opties leuk die er nu bij zitten en mischien ook veel veiliger maar, wacht toch echt tot hij en jaar uit is en er wat updates voor uit zijn gekomen.
G1g4nt1C
Ik vind de prijzen toch alweer ferm overdreven!!
Microsoft zoekt de problemen gewoon op. De mensen zullen zeker en vast weer windows kopiëren. De gewone werkmens kan niet zoveel geld uitgeven aan een OS, laat staan voor de Ultimate editie.
vanweerden
Nou ik heb van het weekend eindelijk na lang treuzelen ook eens Vista geinstalleerd, en ik heb er een beetje mixed feelings bij.Normaal ben ik niet zo snel met het installeren van een nieuw besturingssysteem, maar omdat het nodig was voor me werk en ik dus ook van de baas een legaal cdtje kreeg, heb ik het togh gedaan.

Het nieuwe Windows ziet er mooier uit, en op bepaalde dingen is de beveliging ook wel beter geworden.Wat betreft de beveiliging van mappen en programma's is er wel een vooruitgang, omdat je nu wel echt de administrator privileges moet hebben, en in Windows XP was dit nog best gemakkelijk te omzeilen.Verder is dit inderdaad een meer compleet pakket dan de voorganger XP.Denk hierbij aan de ingebouwde en verbeterde fotogalerij, en andere handige hulpprogrammatjes.

Het nadeel van Vista vind ik echter wel dat hij toch wel degelijk iets langzamer werkt dan Windows XP.Een ander nadeel is dat je toch een behoorlijk goede pc moet hebben wil je het Aero Glass effect goed kunnen draaien.Probeer maar eens om te gaan videobewerken in Vista.Met een pc met 1,5 gig werkgeheugen word dit toch nog een probleem.En als laatste vind ik de prijs van de nieuwe Vista een nadeel, want deze is toch erg hoog vind ik.Vooral de update versie, want als je bijvoorbeeld een nieuw moederbord of processor in je pc plaatst dan kan je alweer een nieuwe update licente gaan aanvragen, want dan doet je windows het gewoon niet.

Dus als ik het niet nodig was dan had ik toch nog wel even gewacht met de aanschaf van Vista, mede doorde prijs en de hoge systeemeisen.
Egmond
Conclusie: Je betaald zo'n 100 tot 600 euro voor een nét even wat mooier uiterlijk, terwijl het een aanslag op je PC is...

Klinkt niet heel erg positief...
Lady Elensar
Er komt wel meer bij kijken dan alleen een ander uiterlijk hoor Wink
FireFoxDB
OEM ( scheelt een hele hoop euro's ).
golles
FireFoxDB wrote:
OEM ( scheelt een hele hoop euro's ).

ja, maar die kun je niet oneindig herinstaleren, das wel een beetje jammer,,,

denk dat ik binnenkort ook ff vista ga testen, ik hoor er allerlei verschillende reacties over dat ik nu niet weet wat ik me er van voor moet stellen, dus dan maar met eigen ogen zien Smile


//golles
neji
Hoe grappig het ook klinkt. Ik krijg het niet geinstalleerd Very Happy

En wacht nu al twee weken op reactie van Microsoft hier...
chilllayd
ook handig Razz

Ik heb het niet, en ook niet de behoefte het te hebben.
Misschien ooit bij aankoop nieuwe pc (maar ik heb net een nieuwe Razz )
charysteos
neji wrote:
Hoe grappig het ook klinkt. Ik krijg het niet geinstalleerd Very Happy

En wacht nu al twee weken op reactie van Microsoft hier...


typisch microsoft weer :d
neji
charysteos wrote:
neji wrote:
Hoe grappig het ook klinkt. Ik krijg het niet geinstalleerd Very Happy

En wacht nu al twee weken op reactie van Microsoft hier...


typisch microsoft weer :d


Inderdaad!

We zitten nu al drie weken ver en nog steeds geen bericht...
Ik heb maar eens staan zoeken op de site. Ik heb wel een antwoord gekregen om de Community maar ik zit met mixed feelings of het wel het juiste antwoord is en hoe ik in godsnaam aan de Drivers van de SATA dingen kom...

I'll keep ya updated!
spykE
Technet subscriber is zoveel handiger Laughing .
chilllayd
wie van jullie draait vista nu?
elbertnagel
Het mag er allemaal wel heel strak uitzien maar de eerste service pack staat alweer te trappelen om uitgebracht te worden.

Met de nieuwe generatie antivirus producten creert windows weer een beveiligings probleem door deze programma's toegang te geven tot de kernel.


Als je tijd hebt en je systeem nog meer naar jou wensen aan wil passen zou ik toch echt linux overwegen het compilen vergt wat moeite maar met de vele fora moet je er wel uit komen. Bovendien onstaat er ook een veiliger en stabieler systeem.
Museobanus
Ik ga het morgen installeren op mijn pc, maar ik vind vista er heel goed uit zien, mijn pc kan het perfect aan dus geen last van traaagheid ofzo, dus ik ben er wel zeer tevreden over,

erg veel verschil is er niet,alleen de layout is ens iets anders vind ik
golles
nja als je er een poosje mee werkt zie je wel veel dingen die iets anders zijn, ik vind het best wel irri dat als je een bestand naar een andere map kopieert dat je dan 2 keer op een knop moet drukken, weet iemand hoe je zulke dingen uit kan zetten zonder dat je dat voor alle dingen uit zet???

en die beveiliging met programmas opstarten die administrator rechten nodig hebben dat is irri, volgens mij kunnen virussen daar zo omheen terwijl de gebruiker er naar een poosje echt knettergek van word...

ik vind dat je heel wat fijner door mappen heen kan bladeren, het is veel overzichtelijker en de adres balk is ook tof geworden in de verkenner.
FireFoxDB
spykE wrote:
Technet subscriber is zoveel handiger Laughing .


Agree. Scheelt zoveel centen en het is leuk als dat uit een gratis 3 maanden abbo van je vader komt Very Happy. En ik vind het vaag als je het niet kan installeren, want zelfs een kind van 13 kan het nog. Drivers zijn geen probleem om te vinden ook ( o.0 ik verwijs naar mezelf Mad ).
defnet
Op t werk krijgen wij regelmatig TechNet dvd van Microsoft met updates, betas en demos (ik denk dat we een abbonement hebben). Daarop heb ik enkele schijfjes met Vista gevonden en ik heb t al een paar keer geprobeerd.

Ik vind dat het er best leuk uitziet. De transparent layout van Windows is best mooi om te zien..maja...nu nog wachten totdat de skinners hun versies van hoe zij dachten dat Windows eruit moest zien zullen uitbrengen.

De [WindowLogo+Tab] toetstencombinatie is de visuele topper van Vista. Het doet eingelijk precies hetzelfde als [Alt+Tab] maar dan in een 3d achtige manier.

Het lastige van nieuwe versies is dat je een poosje gaat moeten wennen. Dat had ik vooral in t Control Panel. In XP kan ik geblinddoek settings veranderen in Control Panel enzo (ik moest ook wel wennen toen t pas uitkwam) en dat kan ik niet in Vista. Alles heeft zo'n beetje een andere naam. Maar het is gewoon "a matter of time" voordat iedereen t al gewent is -- geen ramp.

Wat mij ook opviel was de addressenbalk. T'blijkt dat Microsoft de slash-verwarring wilt gaan verbreken door pijltjes te gebruiken. Ik vond dat best een prima idee omdat ik constant in de waar raakt met "\" en "/" wanneer ik met andere besturingssystemen werk. Nu is t wachten totdat keyboards die knopjes toevoegen. OF TOCH NIET...

Verder, vind ik dat hele gedoe met 5 smaken Windows een beetje belachelijk. Ik vond Windows XP Home, Windows XP Pro wel goed, maar 5 verschillende smaken leek me wel een beetje bizarre. Maar t kan toch handig zijn voor sommigen. Ik zoek altijd naar de OSes met alle opties enabled wat betekent dat XP Pro en Vista Ultimate the ONLY WAY TO GO zijn in mijn situatie. Dat komt opdat ik veel experimenteer en in dat geval is een limitatie het laatste wat je nodig heb.
Museobanus
Ik heb net Windows Vista Ultimate geinstalleerd, en ben er zeer tevreden over, ik zou eigenlijk niets anders meer willen, een mooie layout, betere grafische functies,...

ik ondervind enkel hinder doordat sommige drivers niet meer werken, of sommige programma's die niet meer goed werken, maar dat wist ik op voorhand dat dat het geval zou zijn, ik moet gewoon wachten tot er nieuwe drivers uitkomen.

maar verder dus geen klachten, of negatieve opmerkingen, ik wil niet meer terug naar xp, vista is echt veel beter, mooier, nieuwe functies, echt alles tip top in orde.
kansloos
Mocht je ooit terug gaan dan zul je merken dat XP iets sneller opstart en alle progjes iets sneller draait. Mischien als je een snelle comp hebt zit hier niet zoveel verschil tussen, maar als je processor niet bijster snel is en minder dan 2GB ram hebt dan zul je toch een groot verschil merken.
fred frituurvet
ik heb sinds kort vista draaien ben er zeer tevreden over, mn pc kan het toch makkelijk aan. Tis wel zo dat ik het gratis kreeg... anders hield ik het nog wel ff een tijdje bij xp
tom69
Om Vista even snel te laten draaien als XP heb je 3 tot 4 keer meer ram nodig. Quatro Ram for same performance. Volgens velen heeft Microsoft zich hier laten pakken. Mensen willen wel Meer eye-candy maar niet in ruil voor snelheid.
peter_
IK heb gewoon lekker mijn XP een vista look gegeven doormiddel van shells. Dit werkt perfect!
En mijn computer wordt er ook niet trager van, ondanks dat ik een hele slome computer heb.
Ik vind het heel erg mooi zo'n vista look, maar Vista op mijn computer zou nog leuker zijn.
Ik krijg er 1 aan het eind van de maand. Dan installeer ik hem wel op mijn pa's zijn computer...

Groetjes,
Arnie
elbertnagel wrote:
Als je tijd hebt en je systeem nog meer naar jou wensen aan wil passen zou ik toch echt linux overwegen het compilen vergt wat moeite maar met de vele fora moet je er wel uit komen. Bovendien onstaat er ook een veiliger en stabieler systeem.
Je hoeft het niet te compilen... dat heeft zelfs amper nut. Debian kan je installeren "alsof het Windows 98 is" om het even iets te chargeren.

Vista zal natuurlijk nooit draaien op mijn beste pc (een Thunderbird 850) maar daar zit ik ook niet mee. Windows 2000 voldoet nog prima, en op mijn andere computers draai ik zelfs 98SE zodat ik die ouwe games nog kan spelen. Mr. Green
LordHateSphere
Ik heb altijd windows gebruikt, maar de laatste tijd vind ik het een beetje minder qua kwaliteit...

elke keer wanneer windows een nieuw bestuur systeem uit brengt, moet je ook ineens een nieuwe pc kopen...

1 gig ram geheugen zou normaal genoeg moete zijn om met vista te kunne werken een maat van mij heeft dit getest en geconcludeerd dat je minsten 2-3 gig ram nodig hebt om ECHT goed te werken.

als je een pc hebt met minder dan 2 gig ram geheugen zou ik vista ZEKER niet aanraden, maar je doet maar wat je wil Razz

- kev -
FireFoxDB
Ligt niet alleen aan ram, ook aan de rest van je pc. Denk eens aan een 486 met 2 gig geheugen en 16mb Vram.

Maar ja, ik heb niks te klagen met mijn systeempje.
kansloos
FireFoxDB wrote:
Ligt niet alleen aan ram, ook aan de rest van je pc. Denk eens aan een 486 met 2 gig geheugen en 16mb Vram.


Nee echt? Shocked Dat hadden we nou echt niet door.


Dat is het probleem niet, de meeste mensen hebben genoeg computing power maar ze schieten te kort op de hoeveelheid ram geheugen. Waarvan je naar mijn mening buitensporig veel van nodig hebt.

Mischien is het wel een samenswering tussen micro$hit en de hardware boer.


En dat wij allen Vista afzeiken helpt btw weinig, het gaat erom wat de hardwareboer bij een nieuwe PC levert Vista of XP in geval van het eerste wordt Vista hoe dan ook wel een succes. ongeacht de eisen.

Het verstand van computer van de meeste mensen gaat immers niet verder als:
Dat is een goede computer, want hij ziet er mooi uit
Dat is een slechte computer, want hij ziet er lelijk uit
Arnie
CPU is veel minder belangrijk dan RAM voor Vista. Geldt net zo voor XP: op een Pentium II kan je dat makkelijk draaien, als je er maar voldoende RAM in hebt zitten (192, liever 256). Op een Pentium 4 met 128MB RAM daarentegen zal XP niet lekker draaien.
Ivooo
Ik las ergens dat er over twee jaar alweer een nieuwe windows uitkomt. Waarom zou ik Vista dan nog kopen?

Ivooo
Museobanus
kansloos wrote:
Mocht je ooit terug gaan dan zul je merken dat XP iets sneller opstart en alle progjes iets sneller draait. Mischien als je een snelle comp hebt zit hier niet zoveel verschil tussen, maar als je processor niet bijster snel is en minder dan 2GB ram hebt dan zul je toch een groot verschil merken.

ik heb 2gig ram, en een intel core duo processor, het opstarten duurd idd wat langer, maar hij werkt perfect bij mij, geen vertragingen, of momenten waar hij vastloopt, ook alle programmas werken nog even snel
Arno v. Lumig
Ivooo wrote:
Ik las ergens dat er over twee jaar alweer een nieuwe windows uitkomt. Waarom zou ik Vista dan nog kopen?

Ivooo


Microsoft loopt over het algemeen een paar jaar achter op hun voorspellingen. Maak je geen zorgen.
golles
Vista geïnstalleerd, eerste indrukt: potver wat veel van die irritante meldingen. (3 keer klikken alvorens een bestand verwijderd is) maar na het gebruikersbeheer rommeltje uitgezet te hebben beviel alles wel, alleen jammer dat mn tv kaartje nii werkte... alles ziet er mooi uit, helemaal de mapstructuur.
nu draai ik een paar weekjes maar heb het nu zover dat ik XP weer ga gebruiken, mn hardeschijf iz zowat vol, en heb haast geen grote programmas ed. geïnstalleerd. de pc word ook steeds trager...
misschien van het zomer als ik nieuwe pc ga kopen, maar doe mij eerst XP maar weer.
fromegame
Vista nu 2 weken, bevalt redelijk goed. Eigenlijk alles hetzelfde als XP, alleen de Aero is toch wel mooi Smile

Gebruikersaccountbeheer is idd wel een beetje zeikerig, maarja, tis wel veilig. Ben er opzich wel tevreden over. Moest toch een nieuwe pc, dus dan maar gelijk Vista erbij.
rexpeter
ondanks dat ik een 64bit pc heb, ben ik terug overgestapt op de oude vertrouwde xp.
Buiten een hoop toeters en bellen, een hoop onnodige grafische show die mijn pc het uitzicht gaven van een computerspel voor pubers, werkte et allemaal toch wat trager.
Veel en veel te duur.
Maxus
rexpeter wrote:
ondanks dat ik een 64bit pc heb, ben ik terug overgestapt op de oude vertrouwde xp.
Buiten een hoop toeters en bellen, een hoop onnodige grafische show die mijn pc het uitzicht gaven van een computerspel voor pubers, werkte et allemaal toch wat trager.
Veel en veel te duur.


je slaat de spijker op de kop!
Ik had dit ook ervaren, het leek me gewoon XP met een nieuw theme. En bij elke actie een kader om te bevestigen Evil or Very Mad
EdgeHawk
Ik bewonder je schrijftalent.Applause Maar wat de inhoud betreft kan ik je onmogelijk gelijkt geven. Daarvoor staan er té veel kemels in Liar
Het zal zeker allemaal wel goed bedoeld zijn, maar het zijn me té veel mooie woorden voor de meest slordige en dure Windows die er ooit is uitgebracht. Ik zie geen enkele reden tot een update. Men zal meer moeten doen dat een nieuwe look om mij over de streep te trekken. Want dat is het: een nieuwe Linux-like look. Op het eerste zicht heel mooi, maar met té veel bugs.

Shame on you Een verbeterde veiligheid?. Waarom heeft Windows nog altijd nood aan een extra (zeer)goede virusscanner en firewall? De ingebouwde firewall werkt, net als bij XP, nog steeds in één richting(?)

Boo hoo! De gebruiksvriendelijkheid? De interface van Windows leunt steeds sterker over naar Linux. maar die laatste is volledig gratis.

Rolling Eyes Nieuwe Onderdelen? bvb Outlook Express is Winmail geworden. Met een naamsverandering heb je nog geen nieuwe applicatie. Outlook Express was des ondanks nog stukken beter dan die nieuwe Winmail. Er is bovendien voor alle "nieuwe" onderdelen een grote keuze aan veel betere freeware programma's, gratis en voor niets, te downloaden.

Confused Windows Vista komt uit in 5 smaken! Wat is daarvan het nut? Da's simpel. Je koopt vandaag een nieuwe computer en de fabrikant levert er een afgeslankte -voor de fabrikant spotgoedkope- Windows versie gratis bij. Dat is al een mooie verkoopstunt voor de fabrikant én een Windows initiatie voor de nieuwe gebruiker. Als die gebruiker na enkele maanden ondervind dat die Windows net dat iets tekort heeft (want zo is het) volgt er ongetwijfeld een dure update naar één van de andere Vista's. 2 maal Kassa Kassa dus.

d'oh! Sneller. Sneller?!. Op een peperdure PC misschien. En dan nog. Elke nieuwe Windows versie doet de computerverkoop onnodig stijgen. En Vice-versa

Brick wall Stabieler. Ik moet toegeven dat Xp voor mij de meest stabiele Windows lijkt. Maar dat is alleen geldig voor de gemiddelde thuisgebruiker. Ik verwacht bij Vista geen verbetering. Professioneel neem je geen tevredenheid met de "meest stabiele", maar enkel met een stabiel besturingssysteem die niet verkrimpt.

Anxious SuperFetch. Dit is niets nieuw. Dit zat er in XP ook al in. Maar het zou verbetert zijn. Dergelijke verbeterde programma's zijn als freeware beschikbaar.

Dancing Low priority. Als je nu XP of eender andere Windows gebruikt doe dan nu eens ctrl-Alt-Del. Klik op het tabblad processen. Rechtsklik op één van de draaiende processen in de lijst. En zie: Prioriteit instellen. Wat is dat denk je?

Think ReadyBoost-flashgeheugen
"flashgeheugen. Het geheugen moet een minimale doorvoersnelheid van 2.5 MB/s hebben" als je weet dat een gewone huis-tuin-en-keuken harde schijf die ook in jou computer zit, een doorvoersnelheid heeft van 10 tot 40 maal deze snelheid. Dan kan dit enkel maar een rem zijn. Bovendien denk ik niet dat er in de laatste 10 jaar schijven op de markt zijn gekomen zonder ingebouwd cache geheugen. Dit in de harde schijven ingebouwde cache geheugen zal in de toekomst steeds vergroten, waardoor deze Vista functie totaal overbodig is.

Pray Games? "Ouders kunnen bijvoorbeeld restricties instellen voor wanneer en welke game gespeeld mag worden door hun kinderen" Het is alleen jammer dat de kinderen meestal beter dan de ouders weten hoe ze deze functie moeten instellen of omzeilen. Koop dan een veel goedkopere spelconsole en trek de stekker uit als het nodig is.

Shocked Prijzen? Als je weet dat er voor dezelfde prijs van één Vista Home licentie er al volledige computers (zonder monitor) te koop zijn. Inclusief die Windows Home licentie! Dan kun je zelf uitrekenen wat de werkelijke waarde is van Windows Home?

enz, enz, Ik zou iedere zin van je verkoopargumenten kunnen ontkrachten. Mij overtuig je niet. En dan laat ik nog de dubieuze voorgeschiedenis van Vista buiten beschouwing.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben Windows gebruiker vanaf versie 3.11. Alleen was ik te lui om over te schakelen naar LINUX. En net als zovele leek Linux mij al die jaren totaal overroepen. Maar met de vooruitzichten door de vensters van Windows leek het me toch de moeite waard om Linux toch eens kritischer op de korrel te nemen. maar dan als gebruiker. Daarom installeerde ik enkele maanden geleden één van de vele gratis Linux distributies. Nu voorlopig nog in dualboot om onder Windows te kunnen gamen.

Linux doet voor mij alles -en dat is als professioneel gebruiker heel wat (behalve games)- wat ik van een besturingssysteem verwacht. Maar dan met alle superlatieven die jij ten onrechte voor windows gebruikte. En dan nog eens gratis ook.
Egmond
toch raar om te zien dat over een half jaar iedeen Vista gebruikt, terwijl er zoveel kritiek op is. Volgens mij was dit ook zo bij Windows XP, en nu roepen we dat 'we het wel bij XP houden'. Aan de andere kant zijn alle grote bugs over een half jaar natuurlijk wel gefixed, en kan je er niet meer omheen voor de meeste spelletjes :S
atleetalie
is het nou echt het overstappen, en het geld waard?

ik geloof er helemaal niets van microsoft is niet erg innovatief, eens in de 2 versies upgraden is volgens mij meer dan genoeg
Museobanus
atleetalie wrote:
is het nou echt het overstappen, en het geld waard?

ik geloof er helemaal niets van microsoft is niet erg innovatief, eens in de 2 versies upgraden is volgens mij meer dan genoeg

het is zeker de moeite waard, ik vind het zelf heel goed, maar als je echt vista perfect wil draaien, wacht nog tot de eerste service pack, dan zal je haast geen nadelen meer hebben.

Ikzelf ondervind maar 1 nadeel en dat is dat mijn scanner niet meer werkt, verder werkt alles nog perfect
EdgeHawk
Museobanus wrote:


Ikzelf ondervind maar 1 nadeel en dat is dat mijn scanner niet meer werkt, verder werkt alles nog perfect


En dat vindt jij normaal? Het minste wat men van een besturingssysteem mag verwachten is dat het downward compatible is met oudere hard- én software.
De eerste service pack kun je pas verwachten over een jaar. Gelukkig zijn er nog regelmatig tussentijds updates beschikbaar.

De 64-bits versie van Windows Vista werkt alleen met speciale gecertificeerde hardwarestuurprogramma’s, en biedt geen ondersteuning voor de meeste 32-bit stuurprogramma’s.
De 64-bits versie van Windows Vista ondersteunt geen (oudere) 16-bits software meer.

Mogelijk is dit je probleem.
Arnie
Ik zou nu niet gaan beweren dat bijvoorbeeld Linux zo compatibel is met oudere hardware... tenzij je de support er zo ongeveer zelf in programmeert, uiteraard.

Bovendien EdgeHawk, ik heb geen idee waarover je het hebt als je "de interface van Linux" noemt. KDE, Gnome, IceWM, Fluxbox, FWM... en die lijst gaat nog héél ver door.

Ik ben zelf ook absoluut geen voorstander van Vista, maar het klinkt alsof je bent aangestoken door een stel bevlogen Linux idealisten. En daar ben ik ook geen voorstander van...
EdgeHawk
Begrijp me niet verkeerd. Ik gebruik beide systemen. En elk heeft zo zijn voor- en nadelen. Denk niet dat ik geen lijstje kan opmaken van Linux nadelen. Die zijn er zeker ook.

Alleen heb ik een gloeiende hekel aan het commercieel gedoe die Windows populair maakt. Men valt blindelings voor de charmes van de opgedrongen Windows zonder een ander besturingssysteem ook maar een kans te geven. Het verschil tussen XP en Vista is mijn inziens miniem. Maar met allerhande vuile truken zal Microsoft die Vista toch probleemloos aan de man weten te brengen. Een voorbeeldje is DirectX10 (is van Microsoft). DX10 zal niet compatible zijn met XP of een andere oudere Windows. De meeste games zullen ongetwijfeld in de toekomst die DX10 gaan gebruiken. Wil je over enkele maanden de nieuwste games spelen dan heb je dus....Vista nodig.

Mochten er betalende Windows en gratis Linux benzinestations bestaan dan is iedereens keuze rap gemaakt. Dit is iets waar we enkel kunnen van dromen. Maar niemand lijkt te beseffen dat dergelijk droom in de software wereld werkelijkheid is.

De server waar we nu gratis op werken draait onder Linux. De software voor dit forum waar we zo lustig in aan het lezen en het schrijven zijn is vrij te downloaden op het net. Je kan Frihost toch onmogelijk ongelijk geven gratis doch de meest betrouwbare software voor dit alles te gebruiken.
Als er geen gratis software zou bestaan dan was het internet niet wat het nu is. Het is gratis en het werkt prima.
Arnie
phpBB is nou niet bepaald het meest betrouwbare forumsysteem ter wereld! In sommige gevallen zijn bepaalde commerciële programma's kwalitatief gewoon beter. Helaas zijn de meeste mensen altijd voor ofwel commercieel, ofwel voor open source.

'Voor' als in bevooroordeeld. Ze blijven dan beweren dat een bepaald open source programma kwalitatief de beste is, maar eigenlijk zeggen ze dat alleen omdat het open source is. Firefox is een enorme hog, maar omdat het open source is is het opeens sneller dan Opera. Daar klopt niks van.
EdgeHawk
Firefox heeft een overvloed aan plug-ins en extra features. Hoe meer van die zaken je installeert, des te trager Firefox zal worden. Als ik me niet vergis zijn beiden gebouwd op dezelfde Netscape-"fundering" en huppelt Internet Explorer achterop.

Trouwens, hoe bepaal je de snelheid van een brouwser?
EdgeHawk
EdgeHawk wrote:

Trouwens, hoe bepaal je de snelheid van een brouwser?

Ik heb hierover al iets gevonden:
http://www.howtocreate.co.uk/browserSpeed.html
Museobanus
EdgeHawk wrote:
Museobanus wrote:


Ikzelf ondervind maar 1 nadeel en dat is dat mijn scanner niet meer werkt, verder werkt alles nog perfect


En dat vindt jij normaal? Het minste wat men van een besturingssysteem mag verwachten is dat het downward compatible is met oudere hard- én software.
De eerste service pack kun je pas verwachten over een jaar. Gelukkig zijn er nog regelmatig tussentijds updates beschikbaar.

De 64-bits versie van Windows Vista werkt alleen met speciale gecertificeerde hardwarestuurprogramma’s, en biedt geen ondersteuning voor de meeste 32-bit stuurprogramma’s.
De 64-bits versie van Windows Vista ondersteunt geen (oudere) 16-bits software meer.

Mogelijk is dit je probleem.


dat is normal ja, toen xp net uit was, was dat ook het probleem, na een tijd zullen alle soft en hardwarefabrikanten kun soft en hardware compatibel maken met windows vista, en zullen er de nodige drivers zijn. Dit is niet meer dan normaal bij de lancering van een nieuw besturingssysteem
Arnie
De snelheid van een browser bepaal ik met een computer en een stopwatch. Hierbij worden (volgens de wetenschappelijke methode) alle factoren gelijk gehouden behalve het browserprogramma. Het verschil in laadtijd tussen Opera en Firefox is overigens ook wel duidelijk zonder stopwatch, tenzij je over de meest moderne hardware beschikt.
dylanm
Windows Vista?
Nee, geef mij maar Mac OS X Leopard.
©Wolfie
Bedankt voor de goede uitleg, ik ben er echt wijzer van geworden!

Ten eerste vind ik Windows Vista versies echt heel duur. Ik heb de indruk dat je beter een gehele nieuwe PC kunt aanschaffen met minimaal een 17" inch scherm en het liefste groter. Als je dat doet krijg je er een systeem van Vista bij je pc erbij. Dat lijkt me het goedkoopste uiteindelijk dan dat je je eigen pc eerst moet aanpassen, nieuwe harde schijf, extra geheugen inprikken, nieuwe harde schijf enz..

Ik wacht in iedergeval nog 3 jaar met het aanschaffen van een nieuwe pc simpelweg omdat de hardware dan wat toegankelijker/goedkoper voor een Vista Systeem zodat je zeker weet dat het ook vloeiend draait.

WOLF.
movieplace
Hey allemaal,
Ben trotse bezitter van Windows VISTA Very Happy Je moet alleen wel een goede PC hebben om het erop te later draaien, maar als hij het eenmaal doet is het wel erg handig. Het is waar dat VISTA het niet altijd doet maar dat valt hartstikke mee. Het is echt een aandrader voor iedereen die een nieuwe computer heeft of van plan is om er 1 te kope Very Happy

Greetz
rvec
zoveel keus heb je niet. Als je een nieuwe computer koopt kan je bijna nooit xp erbij kopen. De enige manieren waarbij ik dat tot nu toe heb gezien zijn door hem zelf in elkaar te zetten of door hem op het internet samen te stellen (ook niet overal).

Maar ja ik ben het met je eens dat het wel goed werkt. Het is een weekje wennen maar daarna werkt hij net zo eenvoudig als xp. Het grootste nadeel vond ik dat alle configuratie overhoop is gegooid maar na een weekje heb je alles weer gevonden. Het grootste voordeel vond ik superfetch waardoor programma's opstarten en switchen tusen programma's veel sneller ging.
digitip
Ik heb eignelijk geen klagen met windows Vista. ik heb er totaal nog geen problemen mee gehad. Alleen dat het netwerk wel eens uitvalt, maar dat komt zelden voor
golles
ik had een laptop gekocht met vista, had er xp opgezet omdat me dat beter leek, maar denk dat het niks uitmaakt, als ik op stage ga en al mn school spul af heb dan zet ik er weer vista op denk ik, het ziet er ook nog eens beter uit dan xp en de laptop gebruik ik niet om te gamen, dus dat werkt wel Smile
huggy
Al mensen hier die de Release Candidate draaien van SP1? Bevindingen?

Ik draai ondertussen vista al meer dan een jaar, eerste 32 bit, daar 64bit aangedurfd.
In het begin was het een ware hel op vlak van drivers, maar de combatibiliteit van zowel drivers al programma's gaat er op vooruit. De snelheid van vista is nog steeds niet alles, er kan nog veel gebeuren. Maar met SP1 zal er een enorme verbetering zijn in mijn ogen. Hoewel we nog geen definitief beeld hebben bij deze RC. Op de final moeten we nog een tijdje wachten.

Nog een vraagje, hoeveel geheugen hebben jullie steken in de machine die vista draait?
Eerst had ik maar 1gb steken (ook tijdens het testen van de betas en de RC's), maar na enkele maanden vista draaien, heb ik toch maar een verdubbeling ondergaan. En met 2gb doet hij het echt wel lekker, soms loop ik wel tegen mijn maximum, maar de stap naar 4gb gaat toch nog effe moeten wachten denk ik..
©Wolfie
@huggy,
Waarom denk je dat SP1 voor Windows Vista een grote verbetering zal zijn? Volgens mij worden er alleen maar bugs in opgelost en sommige zaken iets uitgebreid. Als het goed is merk je er niets van.
00steven
misschien past het hier niet echt maar toch even dit.

sinds een week is mijn vista alles behalve stabiel te noemen. elke keer dat ik beroep doe op de windows verkenner hapert dat spul; het is echt om ziek van te worden een ware nachtmerrie;

zijn er hier nog mensen die hier last van onder vinden en eventueel een mogelijke oorzaak weten.
Wij (ik en mijn 8 collega's) vrienden niet direct een goede oplossing.
iemand een idee let me know

groeten steven
adri
Hmmm mijn zus heeft dit nog niet voor gehad (zij heeft al een tijdje vista) maar ik betwijfel dan ook of ze die verkenner gebruikt. Laughing

Het is natuurlijk altijd zeer irritant als er dingen gaan blokkeren of moeilijk doen van windows zelf want deïnstalleren van dat stukje en terug herinstalleren is geen optie... Crying or Very sad


Je kan proberen een tijdje geen verkenner te gebruiken....
Als je het echt wilt gebruiken zie ik maar 1 oplossing... Herinstalleren (back-up je files wel Razz )


Adri
lordwarlord
©Wolfie wrote:

Ik wacht in iedergeval nog 3 jaar met het aanschaffen van een nieuwe pc simpelweg omdat de hardware dan wat toegankelijker/goedkoper voor een Vista Systeem zodat je zeker weet dat het ook vloeiend draait.

WOLF.


het is wel grappig om in allerlei bladen te lezen en van microsoft zelf te horen dat eind 2009 al een nieuwe windows klaar is, WINDOWS 7. die windows schijnt volgens de maakers lichter te zijn en echt meer gebruiksvriendelijker en meer support geven aan drivers en meer oude hardware ( dus ook de oude drivers) en de 64 bits zal ook verder zijn uitgewerkt zodat het eindelijk is echt goed werkt en niet dat gezeur was je nu met vista krijgt dat je heel erg gelimiteerd bent met je programma's die je kunt gebruiken. Verder blijft het feit bestaan dat vista een flop was alles was te zwaar voor de gemiddelde computer van deze tijd en zeker ook veelste duur voor het bedrijfsleven. Waarom denk je dan dat ze zo snel met een nieuwe zijn begonnen?(A) Wink
atleetalie
Daar ben ik het wel mee eens, maar dat het wat lichter wordt werd tijd. Je kan het bijna vergelijken met Harry Poter, die boeken werden ook maar steeds dikker, tot de 6e. Maar het is een geluk dat het eindelijk zover is.
adri
Wat een vergelijking Laughing Maar het is wel waar Surprised

Ik hoop vooral dat je niet zoveel geheugen zal moeten hebben om een beetje deftig te werken met Vista... XP was 512Mb (dat heb ik ook) maar Vista zou om goed te werken 2Gb moeten hebben....

Hopelijk word de omgeving wat aangenamer want die vistalook heb ik niet graag Mad


Adri Smile
Michie
Vista is rommel Razz buiten het design is er echt weinig goeds aan Razz
Wuppie
Vista is op zich wel beter dan XP maar er is weinig verschil en Vista heeft nadelen die XP niet heeft zoals het benodigde geheugen en daarom zien mensen er van af.
00steven
Ik heb ondertussen een oplossing gevonden voor de trage Explorer vensters in vista

* Open your network card properties (control panel > network and sharing center > manage networkconnections > rightclick op connectie > properties)
* Select Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4), click Properties.
* Click Advanced, select WINS tab, select Disable NetBIOS over TCP/IP.

nu werk vista weer als een klokje leuk om te werken
groeten Steven
adri
Kan iemand mij het verschil uitleggen tussen de "Ultimatum"-versie en de gewone versie?

Adri Smile
neji
adri wrote:
Kan iemand mij het verschil uitleggen tussen de "Ultimatum"-versie en de gewone versie?

Adri Smile


Ultimate heeft meer functies dan Home basic en Home Premium.
Net zoals Home Premium meer kan dan Home Basic..

http://www.microsoft.com/belux/nl/windows/products/windowsvista/editions/choose.mspx
getlow
Ik hoorde dat volgend jaar Windows 7 alweer uit komt, het houd ook niet op he x]
maar ik houd het zoalng nog bij mijn trouwe windows xp home
Lily
Ik houd het ook gewoon bij xp, zou niet weten waarom ik een nieuwe versie moet kopen. Razz
getlow
HAHA XD
goedzo lilhoooooofdoovich XD
ikheb ook XP en ik ben er verschrikelijk tevreden mee hoor!
Iemand die ik ofzo ooit op msn had ontmoet heeft Ubuntu naast windows Vista draaien, hij zit meer op Ubuntu naar mijn weten xD
Verder maakt het mij niet uit,, als hij het maar prima doet!!
8166UY
adri wrote:
Kan iemand mij het verschil uitleggen tussen de "Ultimatum"-versie en de gewone versie?

Adri Smile


Ultimate heeft betere netwerkmogelijkheden (je kunt bijvoorbeeld met meer computers tegelijk verbinden) en je krijgt extraatjes zoals een film als wallpaper.

Ik gebruik trouwens al vanaf het begin Vista met groot plezier.
getlow
heb inmiddels alweer gehoord dat Windows 7 er volgend jaar is, dit keer geen nieuwe naam, nee gewoooon Windows 7m er schijnen grote verbeteringen in windows 7 te zijn, maarja, dat zeggen ze altijd, nu nog afwachten of dat ook wel zo is...
bjornhoogeveen
Phoe, leuke topic man! Hoop tekst Very Happy ! Ik heb het zelf nooit zo op windows Vista gehad. Altijd windows XP gebruikt, en nu laatst overgestapt van XP naar Windows 7. Werkt prima moet ik zeggen! Ik ben erg benieuwd wat Windows 8 voor nieuwtjes heeft. Zodra hij er is; zeker uit proberen! Volgens mij was het 2012...!
Related topics
Windows Vista Official Thread
Windows Vista Virus!!
windows vista sidebar and SmartbarXP
Windows Vista and Priacy
Windows Vista - An Introduction
windows Vista la nouvelle version de windows
Windows Vista Beta 1
Microsoft releases third Windows Vista beta
Windows Vista!!!!!
New Windows Vista Test Build Expected Next Week
Windows Vista...
Guess the Windows Vista Launch Date(Win Prizes!!!!)
Halo 2 Coming To Windows Vista
[tecg]Generacion Windows, Windows VISTA...
Windows Vista
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Dutch -> Computers en Techniek

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2011 Frihost, forums powered by phpBB.