Size çok merak ettiğim bir soru soracam.
3,9 (9 un üzerinde çizgi var), devirli sayısı tam 4 müdür yoksa 4 ten çok az küçük bir sayımıdır. Yani tam değer 3,9 devirli sayısı kaçtır?
Bana göre 4 ten çok az küçük bir sayı ama kesir değeri 36:9.
Eğer benim dediğim gibiyse bence örn 9:9 1 etmez. 
matematik oyunu di mi
al o zaman bu nası oluyo ?

| bugra9 wrote: |
3,9 (9 un üzerinde çizgi var), devirli sayısı tam 4 müdür yoksa 4 ten çok az küçük bir sayımıdır. Yani tam değer 3,9 devirli sayısı kaçtır?
Eğer benim dediğim gibiyse bence örn 9:9 1 etmez.  |
zaten o sayıyı bi tam sayı olarak ifade edebilsiek o 9 un üstünde çizgi olmazdı. pi sayısı gibi ancak yaklaşık değerini söyleyebiliriz ama kaç olduğunu kesin söyleyemeyiz. ..
Tabiki 4 değil tam olarak..
3,9999999999999999999999999999999999999999999999999999999....
gibi bir sayı sonsuzu tanımlayamadığımız için sonsuza bir son bulup 4'e tamamlıyoruz... 
4 olduğu varsayıp geçeriz işlem yaparken.
2.mesajdaki resime gelince. ilk bakışta gözümüze çarpmayan bir çizim hatası (hilesi) var...
| selim06 wrote: |
Tabiki 4 değil tam olarak..
3,9999999999999999999999999999999999999999999999999999999....
gibi bir sayı sonsuzu tanımlayamadığımız için sonsuza bir son bulup 4'e tamamlıyoruz...  |
simdiye kadara sonsuza gidip te gelen olmadigi icin bir tanim da yok 
0.999999999 sonsuza gittiği için 1 diyebiliriz. Eğer bir kişii sonsuza giderse onun 1 olduğuna yemin edebilir.
Ama bizim aklımıza 0.0000000 devrediyor ve sonsuzda bi 1 var gibi geliyor ve 0.99999999999 ile onun toplamı 1 e eşit gibi geliyor. Ancak böyle bir sayı "0.00000000000000.........1" yoktur.
| loserk wrote: |
matematik oyunu di mi al o zaman bu nası oluyo ?
 |
Hönk?
Çok baktım bulamadım var bi şey ama bulamadım 
Buldum arada kaynatılıyo biri...
| darkeagle wrote: |
| Buldum arada kaynatılıyo biri... |
Ben bulamadım açıkçası...
a ve b açıları eşit olması gerekirken
a nın tanjantı 3 bölü 8
b nin tanjantı 2 bölü 5
yani tanjantları eşit olmayan açılar birbirine eşit olamayacağına göre bu iki açı eşit değil.
bu iki açı eşit değilse o ilgili doğru düz değil. o doğru düz değil ise o şekil bi dikdörtgen değil. bu bi dikdöretgen değilse bu şeklin alanı 5 çarpı 13 değil. .. . . bilmem anlatabildim mi?
Tabi ki değeri 4'tür. olmasaydı matematik çökerdi.
düşünsenize x=3.99999999.... gibi bir sayı 4'ten küçük olsun.
4-3.99... = 0.00000....1 gibi bir sayı olurdu. yani 1/(10^sonsuz) olurdu. ki kaldı ki 1/(10^sonsuz) sayısı da zaten 0 dır ama hadi o da olmasın diyelim madem 0 olmasını istemiyoruz.
bu durumda bu yeni sayıya s=0.00....1 diyelim
s^2=s
s^3=s
s^4=s
.
.
s^n=s
gibi sonuçlar elde ediyoruz.
biraz cebirin temellerine inelim, lise bilgisi:
şimdi matematikteki temel kural olarak 2. dereceden bir denklemin 2 tane kökü vardır. bu durumda x^2-x=0 (karesi kendisine eşit olan sayı) denkleminin 2 çözümü vardır, 1 ve 0 dır
1^2 - 1 = 0
0^2 - 0 = 0
zaten gördüğünüz üzere başka sonuç da olamayacağını söyler cebir'in temel kuralı.
ama bizim bu s sayısı ne 0 ne de 1 değil mi?
s^2=s
(s^2)-s=0 oluyor bu durumda.
hatta daha da ileri gidelim
(1-s)^2 = 1-2s+(s^2)
=1-2s+s
=1-2s+s
=1-s
(1-s)^2=1-s
o zaman karesi kendisine eşit olan 2 sayı daha bulduk yani toplam 4 sayımız oldu karesi kendisine eşit eden bu durumda.
S.S={x | x^2-x=0}
S.S={0,1,s,1-s}
cebirin temel kuralına göre yine n(S.S)=2 (eleman sayısı) olmak zorunda ama n(S.S) i 4 hesapladık. demek ki en baştaki varsayımımız yanlışmış.
Kusura bakmayın 
yav bi gedin kafayı dağıttın. hoş geldin sanırım ingilizce forumlarla hostu kapınca doğru buraya koştun hoş geldin. . ..
| cavbela wrote: |
| yav bi gedin kafayı dağıttın. hoş geldin sanırım ingilizce forumlarla hostu kapınca doğru buraya koştun hoş geldin. . .. |
Hehe, iltifat olarak mı kabul edeyim bu dediklerini
hoşbulduk.
Eh biraz öyle oldu dersem yalan olmaz, ama yine öteki tarafa da yazıyorum.
| roguehider wrote: |
s^2=s
s^3=s
s^4=s
.
.
s^n=s
|
0.00....1 in karesi yine 0.00....1 mi?
pekiii s=0.1 olsa karesi yine s (yani 0.1) mi olurdu yoksa 0.01 mi olurdu? bu durumda (s^2 eşit değildir s)
Vay be nasıl matematik bilgileri döktürüyorlar. Sanki hesaplarken bazı yerleri sallıyomuşunuz gibime geldi.
Küsüratlarla ve sonsuzla uğraşmak dikkat ister.
| loserk wrote: |
| roguehider wrote: |
s^2=s
s^3=s
s^4=s
.
.
s^n=s
|
0.00....1 in karesi yine 0.00....1 mi? pekiii s=0.1 olsa karesi yine s (yani 0.1) mi olurdu yoksa 0.01 mi olurdu? bu durumda (s^2 eşit değildir s) |
tabi ki 0.1'in karesi 0.1 olamaz.
anlayamadığınız nokta şu.
normalde 3.9999... = 4 ancak;
eğer 3.9999... 4'ten küçük bir sayıysa:
aralarındaki farka s dedim.
Bu s sayısı da her ne olursa olsun 1/10^sonsuz olacaktır.
normalde 1/10^sonsuz = 0 ama madem biz s'in 0 olmadığını kabul ediyoruz (ki eğer 0 olsaydı 3.999... = 4) olurdu.
neyse devam ediyorum açıklamaya
s=1/10^sonsuz
s=(10^-sonsuz)
10^x * 10^x = 10^2x
s^2 = s * s = 10^-sonsuz * 10^-sonsuz = 10^-2*sonsuz = 10^-sonsuz olur kabaca bir tarifle.
yalnız en altta birşeyi gözden kaçırmışsın.
| Quote: |
| normalde 1/10^sonsuz = 0 |
dedin ama normalde o sayı sonsuz değildir. o sayının limiti sonsuzdur.
işin içine hem limit sokup hemde bildiğimiz aritmetiği yaparsak bu işin içinden çıkılmaz. bu elmalarla armutları toplamaya benzer. . .
yalnız en altta birşeyi gözden kaçırmışsın.
| Quote: | | normalde 1/10^sonsuz = 0 |
dedin ama normalde o sayı sonsuz değildir. o sayının limiti sonsuzdur.
işin içine hem limit sokup hemde bildiğimiz aritmetiği yaparsak bu işin içinden çıkılmaz. bu elmalarla armutları toplamaya benzer. . . |
Hayır sonsuzdur
sayıların limiti olmaz serilerin, dizilerin limiti olur.
limit hesabında ise eğer bir sayı dizisi sonsuza gidiyorsa son eleman zaten yoktur ancak olsaydı 0 olurdu şeklinde limiti hesaplarız.
ki kaldı ki ben zaten 1/10^sonsuz 'un değeri sıfırdır dedim. Ancak varsayım olarak da bu sayının sıfır olmadığını da kabul edelim dedim.
Bu durumda ister sıfır olsun ister olmasın.
1/10^sonsuz = 1/10^2*sonsuz eşitliğini kabul etmek durumundayız
hımm birazcık düşündüm ama bi cevap bulamadım

Ah eskiden matematik mi varmış?
| b17 wrote: |
| Ah eskiden matematik mi varmış? |
Matematik hep vardı ama biz bilmiyorduk.
eskidende matematik vardı. tabibizim şimdiki kullandığımızdan çook farklıydı. ama ozamanki insanın bilgi birikimi karşısında şimdikine eş değerdi diyebiliriz. yani onlarda zorlanmışlardır. . ..
| bugra9 wrote: |
Eğer benim dediğim gibiyse bence örn 9:9 1 etmez.  |
Yakınsama olayı...
a ve b açıları eşit olması gerekirken
a nın tanjantı 3 bölü 8
b nin tanjantı 2 bölü 5
yani tanjantları eşit olmayan açılar birbirine eşit olamayacağına göre bu iki açı eşit değil.
bu iki açı eşit değilse o ilgili doğru düz değil. o doğru düz değil ise o şekil bi dikdörtgen değil. bu bi dikdöretgen değilse bu şeklin alanı 5 çarpı 13 değil. .. . . bilmem anlatabildim mi? |
Bravo
Harbiden güzel yakalamışsın olayı...