Witam,
Mam wielki problem...
Polega on na tym, że załapałem jakieś wirusy, więc postanowiłem szybko odpalić program GHOST i przywrócić nowy system, przez pośpiech zapomniałem zgrać z dysku na CD kilka bardzo ważnych dla mnie plików, które jak wiadomo się skasowały...
Nie wiem czy to coś zminia ale formata dysku nie robiłem...
Jeśli ktoś by znał jakiś sposób, którym mogę przywrócić te pliki to proszę o pomoc, będę bardzo wdzięczny...
Pozdrawiam Venom
| venom6 wrote: |
Witam,
Mam wielki problem...
Polega on na tym, że załapałem jakieś wirusy, więc postanowiłem szybko odpalić program GHOST i przywrócić nowy system, przez pośpiech zapomniałem zgrać z dysku na CD kilka bardzo ważnych dla mnie plików, które jak wiadomo się skasowały...
Jeśli ktoś by znał jakiś sposób, którym mogę przywrócić te pliki to proszę o pomoc, będę bardzo wdzięczny...
Pozdrawiam Venom |
hej sproboj odzyskac dane programem PC inspector file recovery albo recovery my files. mam nadzieje ze ci pomoga. kiedys sie bawilem z odzyskiwaniem plikow bo sam tego potrzebowalem lecz nie pamietam czym odzyskalem dane.
Jeżeli pisałeś tego posta z odzyskanego systemu, i nadal na nim działasz tzn. otwierasz pliku, ściągasz coś itd. (poprostu używasz struktury dysku) to są nikłe szanse (choć są) żeby dało się przywrócić owe pliki, może będziesz miał szczęście i alokacje w których znajdowały się informacje o strukturach pliku nie zostały nadpisane przez przywrócenie systemu, oraz przez używanie komputera.
W każdym razie może być ciężko, lub też może się to okazać niewykonalne.
| venom6 wrote: |
Witam,
Mam wielki problem...
Pozdrawiam Venom |
Witam.
Nie sprawdzałem ale możesz spróbować programami zawartymi w jednym programie "TuneUp Utilities 2006" są tam różne defragmentatory rejestru i np. odzyskiwanie plików.
Spróbuj i daj znać czy pomogło. Sam jestem ciekaw.
Dziękuję,
Pozdrawiam,
Evolucja.
Jezeli już nadpisałeś patrycje programem Ghost to w żaden sposób nie odzyskasz jakikolwiek danych z tej partycji. Coż za błędy trzeba płacić. Na drugi raz dwa razy pomyśl zanim użyjesz przywracanie obrazu systemu.
Last edited by Postman on Mon Dec 11, 2006 8:55 pm; edited 1 time in total
Niestety lecz podane przez was programy nie pomogły mi w odzyskaniu tego co straciłem
, trudno się mówi...
Na przyszłość od razu będę nagrywał dane na CD zamiast je trzymać na dysku twardym...
Jak by ktoś jeszcze miał jakiś pomysł to nadal proszę o pomoc...
Pozdrawiam Venom...
a możesz powiedzieć co straciłeś?
Postman i ja pisalismy Ci ze jezeli przywróciłeś system, co oznacza, że nadpisałeś alokacje - to nie da się już przywrócić tych plików.
Zwłaszcza jeżeli teraz używasz tego dysku bo wnioskuje, że jest na nim system którego właśnie teraz używasz.
Jeżeli są to strasznie cenne i ważne dane to można wysłać dysk do labolatorium gdzie mogliby odzyskać jakiś procent.
No tak ale zadasz pytanie dlaczego oni mogą a ja nie ?
Ano dlatego, że oni mają specjalny sprzęt i wykwalifikowaną kadrę, i mogą to zrobić ponieważ jedno formatowanie (nadpisanie systemu) nie tak znowu do końca i na zawsze usuwa dane z dysku.
Jednakże nie ma się co łudzić - w domu i żadnym programem tego nie zrobisz. Więc daj sobie poprostu spokuj - było i nie ma.
| sl4sh wrote: |
Postman i ja pisalismy Ci ze jezeli przywróciłeś system, co oznacza, że nadpisałeś alokacje - to nie da się już przywrócić tych plików.
Zwłaszcza jeżeli teraz używasz tego dysku bo wnioskuje, że jest na nim system którego właśnie teraz używasz.
Jeżeli są to strasznie cenne i ważne dane to można wysłać dysk do labolatorium gdzie mogliby odzyskać jakiś procent.
No tak ale zadasz pytanie dlaczego oni mogą a ja nie ?
Ano dlatego, że oni mają specjalny sprzęt i wykwalifikowaną kadrę, i mogą to zrobić ponieważ jedno formatowanie (nadpisanie systemu) nie tak znowu do końca i na zawsze usuwa dane z dysku.
Jednakże nie ma się co łudzić - w domu i żadnym programem tego nie zrobisz. Więc daj sobie poprostu spokuj - było i nie ma. |
Pozwólcie,że się wtrącę: ten specjalistyczny sprzęt to nie jakieś podrasowane kabelki-pierwotna architektura kabli ATA/SATA nie pozwala na czaromagiczne odzyskiwanie danych. Cały pic polega na tym, że dane są zapisywane na HDD w formie talerzy magnetycznych. Pamiętacie, jak po nagraniu na tą samą kasetę VHS dwóch filmów powstała czasem ich mieszanina, różnego rodzaju zakłócenia? HDD je ignoruje,powstają także w dużo mniejszym stopniu. Są jednak wystarczające, żeby odzyskać sporą część danych, jeśli, o ile dobrze wiem, odzyskiwany sektor nie jest/był zbyt intensywnie eksploatowany.
WMP napisał:
| Quote: |
| a możesz powiedzieć co straciłeś? |
Wybacz lecz to moja prywatna sprawa co straciłem, jedyne co mogę Ci napisać, że to były pliki tekstowe
A ich zawartość jest moją tajemnicą...
sl4sh napisał:
| Quote: |
| Jeżeli są to strasznie cenne i ważne dane to można wysłać dysk do labolatorium gdzie mogliby odzyskać jakiś procent. |
Tak wiem, że można wysłać dysk do laboratorium ale nie przesadzajmy, aż tak ważne te pliki nie były
, lecz bardzo mi ich szkoda...
Dzięki wiekie wszystkim za pomoc...
Spróbuj użyć programu Ontrack Crisis Center, mi kiedyś pomógł w podobnej sytuacji, na szczęście odzyskałem to co straciłem,
Daj znać czy Ci się udało odzyskać dane.
Pozdro