Ciesze się jednak, żę takie przestawianie nie sprawia ludziom problemu w przeczyniau bo sam pisząc dość szybko na klawiaturze często przestawiam znaki np. "sęi", "będzei", "nei" a szczególnie właśnie litery "e" i "i" 
Literówki
| Joker wrote: |
| Ciesze się jednak, żę takie przestawianie nie sprawia ludziom problemu w przeczyniau bo sam pisząc dość szybko na klawiaturze często przestawiam znaki np. "sęi", "będzei", "nei" a szczególnie właśnie litery "e" i "i" |
Cóż, może nie sprawia to problemów z rozumieniem, ale godzi w moje estetyczne doznania
Pisząc na jakimkolwiek forum przeważnie sprawdzam posty... Używam też polskich znaków co mi się na ogół nie zdarza...
Ale jakoś nie zaważyłem żeby któremuś z moich znajomych w rozmowie np. na gg mój styl pisania się nie podobał... Jeżeli mnie ktoś mnie nie rozumie to mi o tym mówie a ja sie staram żeby zroumiał
Ale jakoś nie zaważyłem żeby któremuś z moich znajomych w rozmowie np. na gg mój styl pisania się nie podobał... Jeżeli mnie ktoś mnie nie rozumie to mi o tym mówie a ja sie staram żeby zroumiał
Ciekawe nie słyszałem o tym.
Ja też w miarę często robie błędy w internecie, za co sorki, ale nie robię ich umyślnie. Jak pisze na kartce to juz ic raczej nie robię.
Ja też w miarę często robie błędy w internecie, za co sorki, ale nie robię ich umyślnie. Jak pisze na kartce to juz ic raczej nie robię.
Wszystko jest OK podczas szybkiego pisania. Jeżeli robisz drobne błędy w przestawianiu liter to raczej nie jest to "poważne wykroczenie". Gorzej jednak jeśli drobne błędy zamienią się w olbrzymie "kulfony" typu. oblerzymie kfulony
Ja się oto nie martfie ponieważ jestem szczęśliwym posiadaczem Mozilli Firefox która podczas pisania postów wyświetla gdzie mam błędy.
P.S- Bardzo przydatna ta funkcja.
P.S- Bardzo przydatna ta funkcja.
Najlepiej poprostu pisać w miarę wolno, of cors nie mówie tu o pisaniu literka po literce, ale tak - wiecie
Żeby błędów nie robić.
Pozatym im dłużej masz kompa tym szybciej piszesz, a jeżeli powiedzmy przepiszesz sobie jakiś dłuższy tekst - to chwała Ci bo właśnie wbiłeś sobie do głowy układ klawiatury. Dzięki czemu będziesz pisał coraz szybciej, z mniejszą ilością błędów i oczywiście bez lookania na klawke
- przynajmniej u mnie tak było ;p
Pozatym im dłużej masz kompa tym szybciej piszesz, a jeżeli powiedzmy przepiszesz sobie jakiś dłuższy tekst - to chwała Ci bo właśnie wbiłeś sobie do głowy układ klawiatury. Dzięki czemu będziesz pisał coraz szybciej, z mniejszą ilością błędów i oczywiście bez lookania na klawke
To nie jest, aż taki wielki problem z przekładaniem liter. W innym temacie macie teorie odnośnie czytania to jest tak samo. Niby wyraz źle napiasny, a wszyscy rozumieją.
No nie zawsze tak bywa. Jak czasem ludzie do mnie pisza nie uzywajac znakow dialektycznych (ja jak widac tez ich nie uzywam ;P) to mam klopoty z rozczytaniem niektorych slow....ale jak to mowia "wyjatek potwierdza regule"
do nie uzywania polskich znaków, przestawiania literek, zjadania ich przy szybkim pisaniu mozna sie przyzwyczaić...
co tam problem z rozczytaniem... zawsze po chwili da sie zrozumieć o co chodzi... gorzej jak do takiego stylu pisania przyzwyczaisz sie za bardzo i załóżmy na polskim czy nawet na maturze przyzwyczajenie da o sobie znać :/
jak kto lubi, jak komu wygodniej...
co tam problem z rozczytaniem... zawsze po chwili da sie zrozumieć o co chodzi... gorzej jak do takiego stylu pisania przyzwyczaisz sie za bardzo i załóżmy na polskim czy nawet na maturze przyzwyczajenie da o sobie znać :/
jak kto lubi, jak komu wygodniej...
Czyzby chodzilo Ci o jezyk dzieci neo? (boshe, poklikash i inne ktorych nie znam
)
przestawianie literek nie jest takie straszne, jezeli sie przyzwyczaisz, do tego typu pisania. fakt, tylko, zeby nie weszlo ci to "w krew" i zebys nie pisal tak w realu
A co do "slangu" dzieci neo, to normalnie no comment. Jak tylko zobacze takie cos odrazu wychodze ze strony/ przestaje z takim delikwentem gadac :d
A co do "slangu" dzieci neo, to normalnie no comment. Jak tylko zobacze takie cos odrazu wychodze ze strony/ przestaje z takim delikwentem gadac :d
przestawienie literek nie jest zle... gorsze sa ciagle bledy ortograficzne i inne takie... a o dzieciach neo ktore sam nie wiem z jakiego slownika korzystaja to nie ma co gadac.. ;]
Sam osobiście popełniam wiele błędów w przestawianiu literek, co jakoś nie jest dla moich rozmówców bardzo irytujące, a ortografia... zdarza się...
w końcu jest się na "chumanie"
mtx:a możesz sam nie osobiście??
w końcu jest się na "chumanie"
mtx:a możesz sam nie osobiście??
Mi się nawet często zdażają ale staram się ich nierobić choć z dyktand zawsze mam 1-2 ;p
Często mylą mi się myli na GG
np.
Zamiast ;p piszze lo
Zamiast ok pisze pl
itp.
Na forach staram się błędów nie robić i jak nie jestem pewnien to sprawdzam Google toolbarem (polecam!).
Często mylą mi się myli na GG
np.
Zamiast ;p piszze lo
Zamiast ok pisze pl
itp.
Na forach staram się błędów nie robić i jak nie jestem pewnien to sprawdzam Google toolbarem (polecam!).
Niestety Toolbar Google działa tylko pod "jedyną słuszną przeglądarką M$" czyli IE
Taka mała dygresja
Taka mała dygresja
| Joker wrote: |
| Niestety Toolbar Google działa tylko pod "jedyną słuszną przeglądarką M$" czyli IE Taka mała dygresja |
O rly? A ja myślałem, że Google nie lubi Microsoftu...
Lubi nie lubi ale działa
Z FireFoxem są partnerami, a jak gdzieś czytałem M$ chce wspierać rówież Operę, na blogu Google Polska chyba, czyli chyba się lubią a toolbara pod Operę narazie nie widzę

Z FireFoxem są partnerami, a jak gdzieś czytałem M$ chce wspierać rówież Operę, na blogu Google Polska chyba, czyli chyba się lubią a toolbara pod Operę narazie nie widzę
literówki moim zdaniem są czasami bardzo uciążliwe, staram się ich nie robić, ale kiedy chcę przekazać szybko informacje cęsto mi się zdarzają. Czasmi jestem przez to źle zrozumiana. Po za tym ludzie zazwyczaj w internecie nie zważają na poprawną pisownie niektórych wyrazów i wychodzi nieznajmość ortografii jak np. "pszetstawienie"
Ostatnio chodze sobie po pewnym serwisie aukcyjnym i czytam oferty pewnego produktu, i w 5 linijkowym opisie przedmiotu naliczyłem sie 10 błędów ORT., toż to tragedia ! takim najbardziej widocznym błędem, który odrazu rzucił mi sie w oczy to "obudowa jest lekko porysowana styłu" lub "ruwnież sprzodu posiada ślady urzytkowania", u mnie po takich błędach w opisach człowiek juz jest spalony
na bank nic u niego juz nie kupie. To jak człowiek pisze i ma duże znaczenie zwłaszcza w takich miejscach jak aukcje internetowe.
Mnie najbardziej rozwala jak ktoś pisze FrEaK'iEm:
CzEsC pOkLiKaScH ? (i dziesięć znaków zapytania)
Albo:
wieszch bvo ja dhostaem dsisi nowey komnpuiterke.
Jak ktoś tak pisze to już na "przewalone "
CzEsC pOkLiKaScH ? (i dziesięć znaków zapytania)
Albo:
wieszch bvo ja dhostaem dsisi nowey komnpuiterke.
Jak ktoś tak pisze to już na "przewalone "
Chyba wszystkich wkurzają błędy. Na niektórych forach internetowych napisałem już "jeśli ktoś napisze: halp yo mam probem!!!!!!!!=blok"
Przeglądałem aukcje na allegro i zamurowała mnie aukcja w której było ponad 30 błędów a na końcu pisało "prosze nie zwracac uwagi na bledy bo jestem dyskeltykiem a to ze zamiast że napisalem ze to z braku czasu". Co sądzicie o takich allegrowiczach? Reportować ich że nie są pełnoletni a korzystają z Allegro?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
takich osobników 'CzEsC pOkLiKaSz' powinno się tępić radykalnie i bezwzględnie
sam często pisząc szybko popełniam literówki, brak polskich znaków to już nagminnie, tak samo jak 95% użytkowników komputera, ale jakoś nikt nie ma problemów z odczytaniem tego... po prostu ludzie się do takiego języka przyzwyczaili i tyle
-----------
jako ciekawostka:
zżaołę się że nkit nie ma porlbmóew z ocdztynaeim tgeo znadia
założę się że nikt nie ma problemów z odczytaniem tego zdania
człowiek widząc pierwszą i ostatnią literę w wyrazie i litery w środku, tyle że w różnej kolejności potrafi na 90% zrozumieć słowo
sam często pisząc szybko popełniam literówki, brak polskich znaków to już nagminnie, tak samo jak 95% użytkowników komputera, ale jakoś nikt nie ma problemów z odczytaniem tego... po prostu ludzie się do takiego języka przyzwyczaili i tyle
-----------
jako ciekawostka:
zżaołę się że nkit nie ma porlbmóew z ocdztynaeim tgeo znadia
założę się że nikt nie ma problemów z odczytaniem tego zdania
człowiek widząc pierwszą i ostatnią literę w wyrazie i litery w środku, tyle że w różnej kolejności potrafi na 90% zrozumieć słowo