FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Problem z dyskiem

venom6
Witam,

Mam problem z dyskiem do laptopa, jest on zabezpieczony hasłem, którego nie znam. Przeczytałem na innych forach, że wystarczy podpiąć ten dysk pod zwykłego PC'ta przez adapter IDE 2,5' - 3,5', a potem oprogramowaniem będzie można go odblokować z racji tego, że większość płyt głównych dla PC nie obsługuje haseł HDD (moja też tych haseł nie obsługuje). Zakupiłem takowy adapter, podłączyłem pod PC'ta, a dysku ani widu ani słychu, czy ktoś może wiedzieć czym spowodowane jest niewykrywanie się dysku pod PC. Dodam, że laptop dysk wykrywa normalnie, tyle, że pyta o hasło blokując całkowicie dostęp do tego dysku.

Za wszelką pomoc dziękuję.
Ramelof
Po pierwsze srawdź czy dobrze wszystko masz podłączone. Jeżeli jest to potrzebne sprawdź w biosie czy tam jest to wykryte. Jeżeli tak nie jest problemem może byś stary bios czyli można zacząć od aktualizcji biosu. Może jeszcze spraw ręcznie kreator nowego sprzętu w panelu sterowania(podejżewam, żę masz Windowsa).

Następnym razem doradzam takie strony jak http://forum.komputerswiat.pl/ lub http://www.pcformat.pl/forum/ . Oni bardziej ci pomogą niż my.
oxwood
sprawdż czy oba dyski przypadkiem nie sa ustawione na master Very Happy
Xaros
Dokaldnie konflikt zworek moze tu byc mozliwy, co jest dosc widoczne podczas uruchamiania sie sprzeczu czyli pierwszy ekran startu kompa(wersja biosa, sprawdzanie hadwaru itp), gdy to troche przymula oznacza ze gdzies jest konflikt zworek lub masz cos z tasma(brak styku, rozdarcie itp). Mozliwe jest rowniez jak wspomnial wczesniej kolega, prechistoryczna wersja biosmana Wink Musialbys sobie poszlukac takieog programu, co sie nazywal chyba hardware check czy jakos tak, zapytaj naforum dobre programy; on wyswietla caly podlaczony do kompa sprzet, nawet z konflikami zworek lub braku sterownikow.
venom6
Xaros napisał:
Quote:
Dokaldnie konflikt zworek moze tu byc mozliwy, co jest dosc widoczne podczas uruchamiania sie sprzeczu czyli pierwszy ekran startu kompa(wersja biosa, sprawdzanie hadwaru itp), gdy to troche przymula oznacza ze gdzies jest konflikt zworek lub masz cos z tasma(brak styku, rozdarcie itp).

Co do zworek to nie było żadnego konfliktu...
A co do braku styku to faktycznie był brak lecz na samym adapterze, który kupiłem.
Zlutowałem to co nie stykało i adater działa, dysk jest normalnie wykrywany przez BIOS, lecz niestety windows go nie widzi...
Czy może to być spowodowane tym hasłem?
Jeśli tak to proszę o odpowiedź...
Pozdrawiam Smile
kla_bor
A na jakim windowsie dzialasz? Tzn jaki masz w laptopie, a jaki na stacjonarnym? Bo jesli masz stary zasluzony win 98 a w laptopie xp to nie dziwota. Dokladnie tu chodzi o system plikow. WInda 98 obsluguje tylko FAT i FAT32, a XP dodatkowo NTFS. Partycje NTFS sa niewidoczne przez Windows 98.

Inna sporawa moze byc fakt, ze twoj laptop jest sprzetem do zastosowan biznesowych - laptopy z wyzszej polki - nie wyrozniaja sie specjalnie sprzetem jak procek, grafa, dyst ram, ale zastosowano tam specjalne urzadzenia zabezpieczajace przed kradzieza i odczytem zabezpieczonych danych z dysku. Nowsze urzadzenia pozwalaja nawet na calkowite wymazanie danych z dysku, zaraz po wykryciu sabotazu.
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.