Witam.
Przeglądałem sobie Wiadomości Spóldzielcze aż tu nagle, natknąłem się na ciekawą teorię oto cytat:
| Quote: |
Sprawdźmy zrozumienie tekstu i... nie stosujmy wyników badań w praktyce:
Zdognie z nanjwoymszi baniadmai perzporawdzomyni na bytyrijskch uweniretasytch ponodbno nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajaższnieje jset, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polberórw ze zozumierniem tksetu. Dzijee sie tak dategelo, ze nie czamyty wyszistkch lteir w sołwie, ale cłae sołwa od razu
|
Nie zwracajcie uwagi na błey typu ą,ę ale przepisywałem ten tekst 15 minut.
Bardzo mnie to zdziwiło chociaż faktycznie przeczytałem to bez najmniejszych problemów.
Co wy otym sądzicie ?
mtx: krzaczki (w temacie)
Stare, no ale tak, działa, i to nie jest teroria tylko fakt. Czytając patrzysz na całe słowo a nie na litery, spróbuj sobie czytając "literować" (tzn zwracać uwagę na każdą literę) zajmie to więcej czasu. A szybkie czytanie np polega na patrzenie na kilka wyrazów w jednej lini / obok siebie i opiera się na tym właśnie fakcie.
Nic nowego.. na tym polega dysleksja, że się zgaduje wyrazy zamiast ich czytać.
Czytasz gazetę spółdzielczą? A gdzie takie coś jeszcze wydają?!
Stare i znane... ale dochodzę do wniosku że po angielsku się te krzaczki czyta dużo wygodniej
Kiedyś się próbowałam bawić w szybkie czytanie, i faktycznie szło to dużo szybciej, tylko że koncentracja na tym co się czyta była jak dla mnie trochę mniejsza. Więc albo to ja czegoś nie umiem, albo ta metoda się nie nadaje do np. nauki przed sprawdzianem 
Może to przeczytałeś normalnie, ale widziałem gdzieś przykład, w którym ktoś napisał tak pewne zdanie (nie pamiętam dokładnie jakie), ale czytając je w sposób taki, jak to podane, to wychodziło co innego niż powinno wyjśc
Więc ostrożnie z tym czytaniem 
A jak wam się czyta moje posty? To też może byc niezły przykład 
Hmm teoria ta się potwierdza w moim przypadku, ale gdy po przeczytaniu tego tekstu uświadomiłem sobie, że tekst jest napisany w taki sposób jak siebie opisuje zaczeło mi troche sprawiać trudności...
Ale zagwatwałem
Tak to jest jeżeli się uświadamia podświadomość 
Ciekawe , nigdy z tym się nie spotkałem ale przeczytałem "ze zrozumieniem" może z dwoma lub trzema wyrazami miałem problem ( musiałem przystanąć). Często czytam posty na forum przeskakując niektóre wyrazy aby było szybciej i wyciągnąć ogólny sens posta. Pozostało mi to z czytania lektur w szkole. Jak była bardzo "gruba" a do tego jeszcze jakieś opisy krajobrazów lub postaci szlag mnie trafiał a tu trzeba przeczytać i zrozumieć jeszcze gdy belfer zapyta. Nigdy nie byłem polonistą , raczej zaliczam się do umysłów ścisłych.
Witam!
Heh. Może i łatwo się czyta ten tekst ale wiecie ile się męczyłem by go przepisać ?
Z tym był problem ;p A sam nie chciałem zrobić błędów bo bałem się że nie będzie można wogóle przeczytać ;]
Moze pare lat temu to byla teorja ale teraz juz nie, rzecz ma sie tak ze podczas szybkiego czytania lewe oko zapamietuje pierwsza litere a drugie ostatnia a mozg sklada to w slowo i zgdy je zaczynamy wymawiac juz oczy przechoda do drugiego slowa i w ostatecznosci daje efet dosc szybkiego czytania 
Coś słaba ta teoria... Zamknij jedno oko i spróbuj tak czytać, jak dla mnie bez różnicy w szybkości czytania.
Ja mam jedno oko słabsze to jak je zamkne nic nie przeczytam
a na serio to nie robi mi różnicy w szybkości czytania w/w metoda.
Ciekawy ten fakt (nie teoria
). Tylko niestety często całe forum sklada sie z takich "przestawień"
Ciekawe, czy ktoś spróbuje przepisać tym sposobem jakąś książkę
?
ciekawe, fajne ale co z tego??
jesli chce sie cos dobrze zrozumiec i przeczytac z wyobraznia to chyba trzeba zglebic sie w tekst czytajac wolniej a nie goniac wyraz za wyrazem.. :]
ale moze to tylko moje zdanie.. 
Motyw ze zmianą kolejności liter w wyrazach widziałem wcześniej, choć przyznam że opcja z lewym i prawym okiem nawet mnie rozbawiła
Ja mam jeszcze jedną teorię, dotyczącą wprawdzie maili lub postów ale tak czy inaczej chodzi o czytanie w końcu
To nawet nie jest teoria, po prostu wiedza wyniesiona z własnych doświadczeń.
Ludzie zazwyczaj czytają tylko początek maila, czy postu, oraz koniec. Bardzo często treść zamieszczona w środku jest często pomijana. Zresztą podobnie sytuacja ma się np. na egzaminach - najbardziej w pamięci egzaminatora pozostaje osoba pierwsza i ostatnia.
Ciekawa sprawa... chociaż, szczerze powiedziawszy jakoś wole teksty z "normalną pisownią" :p