Proszę o komentarze do tej sprawy(sprawy wpsółpracy M$ i Novell[Linux suse])
Według mnie to dobre rozwiazanie, bo np będize mozna z linuxa zapisywac na ntfs.
http://www.idg.pl/news/102042_1.html
| WMP wrote: |
| bo np będize mozna z linuxa zapisywac na ntfs. |
Przecież można przynajmniej w ubuntu, mam tak skonfigurowane i działa dobrze
Ps. bodajże wg. tego robiłem: http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t=9897
| makak wrote: |
| WMP wrote: | | bo np będize mozna z linuxa zapisywac na ntfs. |
Przecież można przynajmniej w ubuntu, mam tak skonfigurowane i działa dobrze
Ps. bodajże wg. tego robiłem: http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t=9897 |
Można prościej: z repo instalujesz moduł ntfs-3g i już
Jest to alternatywny sterownik ntfs, który umożliwia zapis na partycjach ntfs. Aha, trzeba koniecznie wyedytować po zainstalowaniu plik fstab, żeby partycje ntfs montowały się z prawem do zapisu automatycznie po stracie.
Nie jestem zadowolony, ale to prawdopodobnie z przyczyn osobistych - nie lubie firmy Novell. I nie pytajcie czemu, po prostu ani Novell GroupWare, ani linuxa SUSE, ani zadnego innego ich produktu za bardzo nie lubie i niezbyt chce uzywac
Sterowniki do NTFS'a obecnie mam jakieś (Fedora) ale to chyba nie te wyzej wymienione, bo zapisywac nie moge 
Szkoda tylko,że ta umowa nie jest opensourcowa. No cóż, niedługo się okaże, że jeśli Linux to tylko SuSE. Ja tylko czekam aż Microsoft zacznie udostępniać coraz więcej stuffu pod GPL,to musi kiedyś nastąpić!
A mi suse bardzo odpowiada. Z mdv miałem problem a suse, ne ma problema(jak to mówili chorwaci na wakacjach
). Co do sterowników ntfs to boję się ze mogą powodowac uszkodzeie systemu plików.
obsługę ntfs tylko do odczytu, lub z możliwością zapisu możesz mieć w każdej dystrybucji od jądra w wersji 2.6.ileś.
Wystarczy skompilować/doinstalować odpowiedni moduł jądra.
A co do samej umowy - nie jestem nią szczególnie zachwycony, być może jest to jakiś postęp dla Susła czy ogólnie społeczności, ale ja podchodzę do tego bardzo sceptycznie.
Tylko żeby ci z microshitu nie wpadli na genialny pomysł, żeby przerobić SUSE na komercyjny Os
Nie stać cię na windowsa, kup sobie Microsoft Suse za pół ceny
A tak na poważnie, to możliwe jest, ze powstanie WinSuse
Taka hybryda z jeszcze większą ilością dziur 
SUSE jest komercyjny!
Ma swój darmowy odpowiednik (okrojona wersja, bez komercyjnych programow/sterownikow) - openSUSE
| WMP wrote: |
A mi suse bardzo odpowiada. Z mdv miałem problem a suse, ne ma problema(jak to mówili chorwaci na wakacjach ). Co do sterowników ntfs to boję się ze mogą powodowac uszkodzeie systemu plików. |
istnieje prostrze rozwiazzanie nie uzywac systemu likow ntfs
i ebdzie po sprawie.
Rozumiem ze przychdozi kumpel z dyskiem i chcesz cos rpzegrac odniego, nie ma zadnego problemu, w jadrze moza 'wlaczysc' odczyt i zapis na systemie plikow ntfs.
Osobiscie, nie lubie tego systemu, bo jedyne co przychodzi mi na mysl to to ze microsoft, chcial cos wprowadzic ze cos innego bylo mniej kompatybilne i w ten sposob zmusic do uzytku windowsa z obsluga ntfs, czyli np. przejscia swego czasu z 98 na xp. Fakt ze ntfs oferuje pare ladnych rzeczy ktorych fat nie ma. prawa dostepu i te sprawy.
no to sam sobie przeczysz
obawiam sie ze to znany syndrom wrogości wobec bogatych;-)
kiedy m$ mial fat i fat32, wszyscy narzekali, ze to takie prymitywne filesystemy
kiedy m$ ma ntfs, wszyscy narzekaja, ze to takie skomplikowane i lepiej tego nie uzywac
| cambridge wrote: |
no to sam sobie przeczysz
obawiam sie ze to znany syndrom wrogości wobec bogatych;-)
kiedy m$ mial fat i fat32, wszyscy narzekali, ze to takie prymitywne filesystemy
kiedy m$ ma ntfs, wszyscy narzekaja, ze to takie skomplikowane i lepiej tego nie uzywac |
ale prosze bardzo niech wymyslaja sobie systemy plikow jakie tylko chca.
Tylko ze nie wierze w to ze ten system zostal zrobiony tylko po to aby ,zrobic cos lepszego, tylko po to aby nie byc kompatybilnym wstecz. Tak samo jest z officem, ktos zapisze ci plik w nowym office korzystajac z najnowszej wersji typu pliku, i goscie na starszym officie juz tego nie otworza, no to co musza zrobic? Kupic nowego offica proste.
W windows xp domyslnie partycje sa formatowane na ntfs, wiec...
Ale to tylko moje zdanie, bynajmniej zgadzac sie nie musicie, choc warto pogadac
Wrogosc wobec bogatych nie, wrogosc wobec m$ tak
tak to juz jest ze jednych sie lubi odrazu ,a innych nie, i np. ja nie lubie m$
I tylko wyrazam moje zdanie o ich postepowaniu 
i już mamy pierwsze konsekwencje umowy.
microsoft (Steve Balmer) ogłosił, że jedynie Suse Linux nie narusza własności intelektualnej Microsoftu http://itbiznes.pl/art23326.html.
Co prawda Novell próbuje się tłumaczyć społeczności wolnego oprogramwoania, ale myślę, że to najwyższa pora usunąć Susła z mojego laptopa. 
Ludzie przecież to zwykła umowa - po prostu microsoft [jak dla mnie] pierwszy raz zrobił coś dobrego i zajął się promowaniem jakiegoś linuksa - myśle, że "pakt" ten wpłynie na korzyść linuksów - może wreszcie więcej ludzi je doceni....
A póki co do SuSE nic nie mam - no chyba że do wersji w evalu... ale pozostawmy tą kwestię :p
| webek wrote: |
Ludzie przecież to zwykła umowa - po prostu microsoft [jak dla mnie] pierwszy raz zrobił coś dobrego i zajął się promowaniem jakiegoś linuksa - myślę, że "pakt" ten wpłynie na korzyść linuksów - może wreszcie więcej ludzi je doceni....
A póki co do SuSE nic nie mam - no chyba że do wersji w evalu... ale pozostawmy tą kwestię :p |
Nie wiem ale jakoś nie chce mi się wierzyć w pozytywny aspekt tej umowy. Microsoft to nie Prometeusz..... To najzwyklejszy, jakiś chwyt... nie wiem czy reklamowy czy inny ale na pewno nie ma on na celu dobra klienta.
| Quote: |
Firma Novell wprowadzi do swojej dystrybucji pakietu biurowego OpenOffice.org obsługę formatu Open XML. Jest to format dokumentów stworzony przez Microsoft z myślą o Office 2007. Niewykluczone, że obsługa Open XML trafi również do innych wydań OpenOffice.
Trzeba zaznaczyć, że OpenOffice od Novella nadal będzie domyślnie zapisywał dokumenty w formacie ODF. Tworzenie dokumentów Open XML będzie jednak możliwe w tym pakiecie już w styczniu przyszłego roku. Novell zapowiedział również, że kod oprogramowania służącego do konwertowania dokumentów tekstowych, arkuszy kalkulacyjnych i prezentacji, pomiędzy formatami Open XML i ODF, trafi do społeczności open source.
Społeczność będzie mogła oczywiście wykorzystać ten kod, tak więc nie jest wykluczone, że format Open XML stanie się jakby częścią projektu OpenOffice.org. Gdyby tak się stało, to pomiedzy OpenOffice.org a MS Office zostanie zbudowany dwukierunkowy most, pozwalający na wymianę dokumentów.
Microsoft już wcześniej zapowiedział, że udostępni wtyczkę do MS Office, pozwalającą na eksport dokumentów do formatu ODF. Z wtyczki tej skorzysta m. in. administracja stanu Massachusetts, której zależy na dokumentacji w formacie ODF przy jednoczesnym korzystaniu z MS Office (z powodu nacisku ze strony niepełnosprawnych).
Warto też zaznaczyć, że firma Corel zdecydowała, iż jej pakiet biurowy (Word Perfect) będzie obsługiwał zarówno ODF jak i Open XML. Nie będą to co prawda domyślne formaty zapisu, ale sam fakt ich wspólnego funkcjonowania w różnych aplikacjach, ma duże znaczenie.
Ogłoszenie informacji o obsłudze formatu Microsoftu w OpenOffice nastąpiło zaledwie miesiąc po podpisaniu kontrowersyjnego porozumienia pomiędzy Microsoftem a Novellem. Reakcje na tę decyzję Novella są w wielu przypadkach bardzo ostrożne.
Niektórzy komentatorzy uważają, że obsługa Open XML w OpenOffice będzie korzystna dla Microsoftu, bo może zwiększyć liczbę przypadków, gdy firmy lub instytucje migrujące na OpenOffice.org będą zmieniać jedynie pakiet biurowy, bez zmiany systemu operacyjnego na Linux. Inni mówią, że występowanie Open XML w coraz większej liczbie aplikacji może sprawić, iż nie będzie on postrzegany jako ściśle Microsoftowy format, i ułatwi to jego szeroką adaptacje, pomimo iż zdecydowanie bardziej otwartym formatem jest ODF. |
No to się myliłem.... Takie rzeczy cieszą. Ciekawe co będzie następne
. Może jakieś konkrety. Sam pracuje na OO i nie raz miewałem kłopoty z otwieraniem jednego pod drugim.
| Balcard wrote: |
No to się myliłem.... Takie rzeczy cieszą. Ciekawe co będzie następne . Może jakieś konkrety. Sam pracuje na OO i nie raz miewałem kłopoty z otwieraniem jednego pod drugim. |
no to super mamy obsluge ow formatu, w dystrybucji novela (suse czy jak to sie tam zwie ), prawie jak linux
Ale jak dlamnie, nie ma to najmniejszego znaczenia bo i tak nie rpzezuce sie na te distro. Jesto to dlamnie tylko i wylacznie kolejne wprowadzanie podzialow, i 'zmuszanie' uzytkownikow do dzialnia na jakims systemie bo tylko tam mozna cos zrobic. Moze i przesadzam ale... Tak to juz jest na tym swiecie, ze programy sa coraz gorsze, co zmusza nasz konsumentow do kupowania nowego sprzetu. Bo jak zwykle chodzi o pieniadze.
Microsoft moze miec jakas kontore nad tym distro i probuje sie 'wgryzc' w swiat linuxa...
ej no badzmy szczerzy w Microsofcie nie pracuja debile i maja pojecie ze aby utrzymac w garsci rynek musza cos robic bo bezczynnosc doprowadzi do upadku, a wiadomo ze kasa to niemala wiec nikt jej nie odpusci bez walki...
"Grosz do grosza a będzie kokosza" - Microsoft wprowadza zmiany ewolucyjnie - ten "pakt" nie miał wprowadzić całkowitej "inkorporacji" SuSE do MS, lecz zmniejszyć dystanse dzielące Novell'a od MS - a udostępnienie formatu przez MS to już jakiś krok... może i mały, ale od czegoś trzeba zacząść.
bardzo dobre rozwiązanie dla obu stron bo może będzie Microsoft Linux i może będzie darmowy
| partur wrote: |
| bardzo dobre rozwiązanie dla obu stron bo może będzie Microsoft Linux i może będzie darmowy |
Jak to przeczytałem to prawie spadłem z krzesła... Normalnie śmiechu warte. A tak serio to nie ma opcji że coś takiego powstanie. Możemy liczyć jedynie na lepszą współprace między systemami... Np w sieciach itp. Ale darmowy program od Małego Miękkiego niemożliwe. (choć już raz się myliłem)
| Balcard wrote: |
| partur wrote: | | bardzo dobre rozwiązanie dla obu stron bo może będzie Microsoft Linux i może będzie darmowy |
Jak to przeczytałem to prawie spadłem z krzesła... Normalnie śmiechu warte. A tak serio to nie ma opcji że coś takiego powstanie. Możemy liczyć jedynie na lepszą współprace między systemami... Np w sieciach itp. Ale darmowy program od Małego Miękkiego niemożliwe. (choć już raz się myliłem) |
Są dwie opcje: albo wkrótce zaczną rozpowszechniać chociaż CZĘŚĆ softu jako GPL/GNU,albo się rozpadną. Linux overweighs.
To bardzo optymistyczne opcje. Też chciałbym wierzyć, że właśnie tak się to skończy, ale niestety niewiele wskazuej by tak miało być. Przynajmniej nie w najbliższym czasie. 
Ostatnio gdzieś przeczytałem, że z powodu tej umowy jakiś programista odszedł z Novella...