Mam laptopa, ale brak mu wejsc na USB, ma natomiast wolne wejście na ps2, w somu znalazłem przejściówke PS2=>USB.
Teraz moje pytanie:
Czy da się tak zrobić aby pod ta przejściówke podpiąć WiFi i całośc właczyć do laptopa żeby działało ?
Jezeli tak to co jeszcze będzie potrzebne, bo jakieś sterowniki to wiem.
CZy takie cudo ma szansę działać ?
Prosze o w miarę szybkie i konstruktywne odpowiedzi, a nie takie w stylu:
Lepiej kupić nowego laptopa.
Pozdrawiam
Veroz
Ale zlamiłem nie doczytałem 1 postu ;p sry...
Miałem podobny problem jak chciałem podpiąć podczerwień do starego laptopa... Próbowałem przejsciówkami ale nie pomagało ... One nadają się tylko do myszy i klawiaturek ;p. Możesz kupić WiFi na karte PCMCIA albo USB na PCMCIA...
To chyba jedyne wyjścia chyba, że jakiś konwerter COM do USB jest ...
Last edited by KacperOo on Mon Dec 25, 2006 2:51 pm; edited 1 time in total
KacperOo, mam wrażenie, że totalnie nie jesteś w temacie. Założyciel tematu zresztą również,ale to już inna bajka. Veroz mówiąc o PS2 nie miał na myśli konsoli firmy Sony, lecz złącze klawiaturowo/myszkowe,usilnie podtrzymywane przy życiu w dzisiejszych pecetach (bo w Macintoshach już na szczęście nie;)). USB to port na tyle specyficzny, że nie istnieje coś takiego jak przejściówka COM>USB, PS2>USB, LPT>USB czy co jeszcze byście sobie z archaicznych złączy nie wymyślili. Owszem, np. myszki A4Tech są ostatnio na usb z tą śmieszną "przejściówką", ale nie oszukujmy się, to nie kabelek został specjalnie zaprojektowany, tylko urządzenie potrafi wykryć,kiedy jest podłączone pod przejściówkę, korzystać z innego napięcia,pasma etc. Te kabelki są wyspecjalizowane i nie oszukujmy się, pendrive'a pod złącze klawiaturowe nie podłączysz.
Teksty w stylu "jasne, Linux jest openSource, wystarczy troszkę przerobić stery i będzie chodzić" zadowolą i tak już pewnie świadomy promil (a może nawet jego ułamek) ekstra-nolife'owych programistów. Reszta po prostu potraktuje to jako ciekawostkę.
Co do pytania: jedynym SENSOWNYM wyjściem jest zaopatrzenie się w kartę PCMCIA. Jeśli masz zamiar faktycznie korzystać tylko z WiFi,kup kartę WiFi pod PCMCIA, jeśli WiFi będzie używane tylko "przy okazji", kup huba USB pod PCMCIA. Jeśli nie masz tego standardu w swoim laptopie, lepiej wykosztować te dwa tysiące i kupić słabszy,acz bardziej przystosowany do dzisiejszych realiów, laptop.
Jeszcze raz sorry już zedytowałem posta ;p było około 2 w nowy i jakoś mi się coś pokręciło ;p