FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

0 tolerancji - tym razem nie o mod chodzi ;)

mtx
Co sądzicie o programie 0 tolerancji?
Ja uważam, że to polityczne pierdolenie. W statutach szkół są zapisy, że komórek używać na lekcjach nie można, że ubierać się jak dziwki też nie, listqa kar jest długa..
ale i tak się nikt do tego nie stosuje..
moje koleżanki przyłapane na paleniu (w statucie: wyrzucenie ze szkoły) usłyszały, że nie zostaną wyrzucone, bo żaden kurator tego nie uzna..
potem fałszowały dziennik (kilka miesięcy usprawiedliwień, ileś ocen) i zostały przeniesione..
do sąsiedniej klasy o tym samym profilu Wink

może zamiast więcej kar i zakazów warto stosować co się ma??
veroz
Stosowanie tego co się ma nie zawsze skutkuje, pamiętam że w liceum miałem nauczyciela, którego wszyscy szanowali, nikt sie go bał ale, był szanowany za to co sobą reprezentował nikt na jego lekcji, nie zachowywał się źle, ba nawet kiedy wychodził na lekcji coś załatwić to zawsze było spokojnie, może dlatego że to był nauczyciel od informatyki, ale raczej bardzo w to wątpie. Reasumując w dzisiejszych czas młodzież, która nei am autorytetów spada, nowe albo i obecne kary nie pomogą, młodziez musi sama zauważyć że dzieje sie z nią coś nie tak i starac się to naprawić.
Kary nize zawsze skutkują, czasem nawet pchają ludzi do teg aby rbi gorsze rzeczy niż te za które dostali kary.

Pozdrawiam
Veroz
Deathplanter
Dorzucę swoje trzy grosze... w czwartek mieliśmy w szkole Halloween, nie obyło się bez przebrań, odrobiny luzu,dyni,sztucznych pajęczyn na korytarzach i innych charakterystycznych dla tego dnia atrybutów. Na lekcji przed przerwą obiadową (czyt. 20-minutową Wink) kazano nam się na owej przerwie zebrać na jednym ze ślicznie wystrojonych korytarzy. W jakim celu-"niespodzianka". Były konkursy na najlepsze stroje, najlepiej "wystrojoną" dynię etc. Po przerwie wszyscy wrócili na angielski, gdzie akurat katowano temat "My funeral",oczywiście opracowany specjalnie na ten szczególny dzień. Wszystko super, aż tu 10 minut później jedna z wysoko postawionych w samorządzie szkolnym osób, nauczycielka od Polskiego każe wszystkim przebranym zmyć makijaż i w miarę możliwości doprowadzić się do porządku. Giertych zorganizował wizytację, na szczęście nikt ze szkoły za Halloween nie beknął. A słyszeliście o usunięciu demokracji we szkołach? Mam wrażenie, że powoli zaczynają zaszczepiać nam komunizm. Na szkolnictwie począwszy...
mtx:pisownia słowa "Halloween"

Last edited by Deathplanter on Tue Nov 07, 2006 6:21 pm; edited 1 time in total
fallco
Deathplanter wrote:
...w czwartek mieliśmy w szkole haloween...

co jak co, ale nie rozumiem czemu w szkole pozwolono na kultywowanie innej kultury ? w Polsce nie ma takiego zwyczaju jak haloween i szczerze to nie widze powodu aby go wprowadzac... moze w tej kwestii jestem malo tolerancyjny (chociaz nie mam zamiaru biegac za wszystkimi, ktorzy uznaja haloween), ale uwazam ze nie powinnismy kopiowac tego "swieta", wiem ze to pomysl sprzedawcow, ktorzy po sukcesie walentynek w kraju chcieli pojsc o krok dalej i zamiast zniczy woleliby sprzedawac rozne inne pierdoly zwiazane ze straszeniem... co jak co ale ciesze sie ze u mnie w liceum nie bylo nigdy chetnych na tego typu zabawy...

co do pomyslow Giertycha, to coz widac ze goraczka wyborow sie udziela wszystkim... u mnie w szkole zakaz byl, ale jaks ie uzywalo komorki tak ze nauczyciel nie widzial to nie bylo to nic strasznego... naturalnie jak ktos wpadl, to telefon mogl odebrac dopiero rodzic na zebraniu, ocena z zachwania w dol i co by nie mowic na podciagniecie oceny z danego przedmiotu nie bylo co liczyc ;P
co falszowania dziennika, to musze przyznac ze raz ze wszystimi z klasy postanowilismy cos zmienic, bo naszym zdaniem tak trzeba bylo, ale to dluga historia... ale gdyby sie to wydalo, to pewnie bysmy wszyscy wylecieli, albo mieli jakies wpisy na maturze za wybitne osiagniecia Very Happy

btw: ostatnio oswiecil mnie znajomy, ze dyrektor gimnazjum nie ma prawa nikogo wyrzucic jezeli nie znajdzie szkoly, ktora sie zgodzi przyjac takiego ucznia... wiec o czym my mowimy ??
the_mariska
Zakaz używania komórek w szkołach był już w momencie kiedy poszłam do gimnazjum, czyli na dłuugo przed tym, jak Giertych zaczął mieszać w systemie edukacji. Co nie zmienia faktu, że komórek się używało, używa i będzie używać, a większość nauczycieli po prostu na to nie reaguje. Chociaż oczywiście te kilka lat temu było wokół tego dużo większe halo, bo wtedy mało kto posiadał w ogóle komórkę.

Co do zajścia w szkole Deathplantera - samo haloween wkurza mnie maksymalnie, i szczerze powiedziawszy nie miałabym najmniejszej ochoty przebierać się za jakieś straszydło do szkoły. Z drugiej strony tego typu 'nalot' na szkołę to już tragedia w czystej postaci. Taka impreza potrafiła sprytnie połączyć zabawę z nauką, co się rzadko kiedy udaje i należy dbać o to żeby było takich akcji jak najwięcej. Dobrze wiem o co chodzi, bo były dyrektor mojego liceum miał właśnie takie podejście - robiliśmy mnóstwo tego typu świąt [dni kultury Europejskiej, dni Ukraińskie, dni wagarowicza, zlot Rotary Clubów, nawet dni Mongolskie bo mieliśmy klasę Mongolską u nas w szkole Very Happy], konkursów, nawet całonocnych imprez u nas w szkole. Niestety, po 1,5 roku dyrektor poleciał, a jego miejsce zajął człowiek maksymalnie sztywny, którego interesowały jedynie rankingi szkół i nic poza tym. Niby obchody różnych ciekawych dni pozostały, ale ograniczyły się jedynie do drętwych akademii. Obawiam się, że jak się Giertych weźmie za porządki w szkołach, to właśnie pozostanie tylko tyle. Oby nie.
sl4sh
Heheh.... a ja ostatnio żałowałem, że nie jestem w liceum tylko maltretują mnie na studiach Very Happy

A tu się okazuje z szanowny pan (ta ... jasne Very Happy) Giertych pragnie zrobić z naszych szkół małe getta Very Happy

Muszę przyznać, że MTX ma rację, mimo iż tak język modowi nie przystoi
mtx wrote:

Ja uważam, że to polityczne pierdolenie.

Także veroz ma rację.
Mianowicie młodzież, że tak powiem Razz traci wszelakie godne autorytety. Wszystko obecnie zwraca się na "zachodni" tryb być - czyli żeby pokazać się jak najlepiej, "zaszpanować" przed kolegami/koleżankami.
No bo niech mi ktoś powie co się dzieje z tymi dzieciakami... ostatnio wracając z wykładów, na klatce schodowej spotkałem mojego 16-letniego sąsiada pijącego piwo ze swoimi rówieśnikami Neutral Piwo to nic.... warto by było zauważyć, że ów młodociany sąsiad ma już kuratora za drobne kradzieże i chyba pobicie - w wieku 16lat ! Jego siostra ok 18lat, została wyrzucona z dwóch szkół, bo nie chciało jej się chodzić na lekcje, a co szedłem ze szkoły to widziałem ją z innymi dzieciakami pijącymi browca lub coś mocniejszego.
Nie wiem czy rozumiecie do czego zmierzam bo możliwe, że pisze dziś troszke chaotycznie (jestem po wykładach z fizyki Razz ), ale za moich czasów czegoś takiego nie było. Jest źle, a pewnie będzie coraz gorzej....
mtx
a słyszałeś o czymś takim jak Dziady (jak nie, polecam Mickiewicza). Halloween, czy dziady- co za różnica? I tu, i tu chodzi o to samo, przywołuje się duchy idt. może duchy się trochę różnią, bo w USA mamy dynie, kościotrupy i wampiry, a u nas były duchy dziewek, niedobrych panów i rozpasionych księży Wink

Walentynki w Polsce też były, ale trochę w inny sposób świętowane- to dzień patrona świrów i raczej obchodzono go w szpitalach psychiatrycznych. Poza tym nawet w Rzymie walentynki obchodzono od VI w. n.e.

dyrektor gimanzjum- ale to w liceum było

oczywiście- lekcje trzeba przeplatać jakąś rozrywką dla mas, bo inaczej coraz mniej osób chodzi do szkoły.. powiedzmy sobie szczerze, że od pewnego punktu, kiedy w szkole nie mówi się niczego nowego, to zdecydowanie bardziej opłaca się uczyć w domu...

co do mojego języka..
jak mawia pierwsza dama Polski- Beata Tyszkiewicz: soczyste kurwa, przystoi każdej damie w odpowiednich okolicznościach
vrooth
pierwsza myśl po zobaczeniu reklamy Giertycha o szkołach... 1/3 ludzi do mojej szkoły nie wpuści...

'rewolucyjne' pomysły Giertycha
- zakaz używania komórek w szkole-> i tak juz w większosci szkół jest... i tak nie jest przestrzegany, bo również nauczyciele nic sobie z tego nie robią...
- mundurki -> część szkół ma, tylko jedno ale... osobiście chętnie ponosze jak mi ministerstwo zasponsoruje dwa komplety Very Happy bo osobiście znam lepsze sposoby marnowania pieniedzy... no i jesli uczniowie to i nauczyciele Very Happy
- monitoring -> super fajnie ale skąd wziąźć pieniądze na to??
c'tair
Mnie rozne swieta nie przeszkadzaja, tak jak mtx mowil to halloween bardzo kojarzy mi sie z dziadami.
Co do autorytetów to mam mieszane zdanie, sam mam 16 lat, jak moge to ide z klasą na piwo, jako, że wypisałem się z religii to też sobie zawsze pójde na piwo (powody religijne, nie, że mi się nie chciało).
Ale oceny mam w miarę dobre (no, po przejściu do LO trochę spadły, ale już wracają do normy, czyli >4.0. Jednak w innych szkołach widzę, że to co mówicie dzieje się naprawdę. Ludziom nie chce się uczyć, co ich obchodzi te parę jedynek? W takiej sprawie nie wiem czy chodzi o autorytety czy o wychowanie/głupotę =l. Ja wolę się dobrze bawić, ale poza tym, że cieszą mnie dobre stopnie to wiem, że coś się jednak uczę. Nie mam żadnych autorytetów, żadnych idoli. Mam cel jaki chcę osiągnąć i nic go nie zmieni.
W samym planie 0 tolerancji widzę jedynie zachcianki Pana Romka, bo odpowiednie zasady są już od dawna w statutach, co innego z ich przestrzeganiem. Tylko, że Pan Romek chyba chce przeforsować te mundurki (może mi ktoś powiedzieć po co one? większość pozytywnych wypowiedzi o nich słyszę od szkół religijnych typu biskupiaki itp. Czy mundurki mają jakiś wpływ psychologiczny na ucznia? Jednoczą uczniów jednej szkoły? Stają się rozpoznawalni na ulicy? Stają się "szkołą", już nie Jaśkiem z 2a z dredami, tylko "Uczniem Szkoły nr. x"?), z tego co słyszałem (nie sprawdziłem czy to prawda), jako jedna z kar będą prace społeczne (kopanie dołów? Sprzątanie ulic?), monitoring w szkole (my mamy, i tak oborobili nam szatnie =( )... No, i te piękne lekcje patriotyzmu (troche offtop ale o P. Romku), jak można uczyć patriotyzmu? Jak można komuś wpajac miłość do własnego kraju? W ogole jak mozna komuś wpajać odczucia odnośnie czegoś, tak jak miłość, nienawiść itp? W niemczech wpajali nienawiść do żydów... Oj, źle się dzieje w państwie polskim...[/i]
mtx
szczęść panie Boże mądrym uczniom Wink
http://www.iu.bzzz.net/

ta strona pokazuje, że uczniowie (przynajmniej ci) widzą, że to co robi koalicja to jest pranie brudów- tym razem kosztem edukacji. Trzeba zdeprecjonować poprzedni rząd i ich edukację i poprawić po swojemu..
the_mariska
c'tair wrote:
Ja wolę się dobrze bawić, ale poza tym, że cieszą mnie dobre stopnie to wiem, że coś się jednak uczę. Nie mam żadnych autorytetów, żadnych idoli. Mam cel jaki chcę osiągnąć i nic go nie zmieni.

/* Mery przypomniała sobie siebie z pierwszym liceum i wybuchła histerycznym śmiechem. */
c'tair wrote:
W samym planie 0 tolerancji widzę jedynie zachcianki Pana Romka, bo odpowiednie zasady są już od dawna w statutach, co innego z ich przestrzeganiem. Tylko, że Pan Romek chyba chce przeforsować te mundurki (może mi ktoś powiedzieć po co one? większość pozytywnych wypowiedzi o nich słyszę od szkół religijnych typu biskupiaki itp.

Mam mnóstwo znajomych - absolwentów Biskupiaka i są to jedni z najfajniejszych ludzi jakich znam. A wbrew krążącym powszechnie plotkom w życiu nie nosili żadnych mundurków ani [o zgrozo!] habitów, nie odmawiali różańców na przerwach [ Laughing ], w niczym nie przypominają moherowych fanatyków i potrafią się fantastycznie bawić [z alkoholem lub bez niego Very Happy].

A co do mundurków - generalnie to nie uważam tego za dobry pomysł, bo nie sądze zeby to jakoś mocno wpłynęło na zachowanie dzieciaków. Ale w Anglii mundurki są od stuleci i nikt jakoś o to nie robi problemu.. ;]
spooki86
Jak znam życie to te zmiany wprowadzone przez m. Giertycha nic nie dadzą bo raczej mało kto będzie je przestrzegał, no może na początku...

Co do tej historii o Halloween to zawsze znajdą sie jakieś bojodupa-urzędasy Wink
Seba222
Kiedys ktos powiedzial - jak widze Giertycha, to zaczynam watpic w teorie ewolucji - to cos, przeciz nie ewoluowalo. Smile

Niestety nie wiem, jak jest teraz w szkolach, jezeli chodzi o telefony komorkowe, bo juz dawno do szkoly nie chodze, a moje dziecko jeszcze nie chodzi do szkoly. Powiem tylko, ze jak bylem na studiach, to jeden z wykladowcow mial swietny patent na "komorki" - mianowicie, jak na jego zajeciach zadzwonil telefon komus, przyszedl SMS, lub cos innego, to na nastepnych zajeciach bylo kolokeionko Razz Musze przyznac, ze przez 2 lata zajec z nim, nikomu nie zadzwonil telefon, ani nie przyszedl zaden SMS.

Co do mundurkow - to jexeli beda obowiazkowe, to nikt ich nie bedzie lubil, i kazdy bedzie kombinowal jak ich nie nosic. Jezeli sa dobrowolne - a tak jest np w szkolach "elitarnych" to uczniowie szczyca sie, ze w nich chodza. To jest poprostu cos, co do tego malego mozdzka naszego ministra edukacji nie dociera niestety.

Co do autorytetow w szkole, to moja mama przez 36 lat byla nauczycielka, a teraz jest na emeryturze. Nie zdarzylo jej sie nigdy, zeby jej jakis uczen nie posluchal, naublizal jej, lub cos podobnego (a co dzis jest na porzadku dziennym). Zdarzylo sie nawet, ze jakis uczen za "cos" dostal od niej - dzis po latach jak ja spotkaja na ulicy, to nawet te najwieksze "skurczybyki" podejda, porozmawiaja, posmieja sie ze starych czasow, a niejeden nawet przypomni, ze od niej dostal - ale dodaje "wie pani co, nalezalo mi sie". Ale to byly inne czasy, inna mlodziez.
v3nd0r
Program totalne 0, a nie 0 tolerancji.

GIrtych probuje nam wmowic ze jesli zaprowadzi sie te kroki w szkolach co on proponuje to problem przestanie istniec.
A moim bradzo skromnym zdaniem, jest to totalna bzdura, problem nie lezy w tym ze ktos ma za duza swobode w szkole... problem lezy zupelnie gdzie indziej.
Jesli spojrzec na tych gimnazjalistow, to tak na prawde nie maja oni zadnych zajec (poza szkola), marzen, zabaw czy czego kolwiek innego, nie ejdnokrotnie do tego doklada sie sytuacja w rodzinie.
A giertych probuje nam wmowic ze problem lezy w tym ze nauczyciele nie moga karac... Poniekad rozumiem go, bo tak jest najlatwiej, latwiej jest zmienic zasady panujace w szklach, a nizeli zmienic sama mlodziez, aby mieli oni jakie kolwiek zajecie, marzenia, a nie tylko zycie byle do nastepnego dnia... I tu jest wlasnie ten problem. Bynajmniej tak mi sie wydaje, jak masz zajecie to zadne glupie pomysly nie przychdoza ci do glowy...
c'tair
So very true ^ .
Sam to zauważyłem, jak już mam czas i WSZYSTKO zrobione, wypadałoby sie psotakć z kimś. No, ale za bogaty nie jestem, więc sporo rzeczy odpada, w sumie zostaje włóczenie się po osiedlu, gadanie. W końcu zostaje zwiedzanie miasta, może robienie już czegokolwiek, żeby tylko zabić nudę (zrywanie plakatów itp.). IMHO to nie wina szkoły, raczej wina wychowania, bo mi się takie rzeczy zdarzają niezmiernie rzadko albo wcale, głównie dzięki temu, że chcę coś osiągnąć i jestem na tym skupiony, szkoda marnować czas. Hm, może romek chciał wejść z hukiem? Żeby pokazać, że coś robi jednak? 0 Tolerancji, bardzo takie głośne hasło, cała uwaga na niego, na jego prace. A w sumie nic się jeszcze nie zmieniło...
Bigrazer
Kika dni temu była w mojej szkole wizytacja... No i oczywiście zeby nienarobic wstydy kazdy świrował telefonem Very Happy Moim zdaniem program 0 tolerancji dla przemocy to jest wielki pic na wode. Nasz szanowny minister pan Roman kazdego tygodnia wysuwa multum nowych pomysłów, natomiast ich realizacja pozostawia wiele do życzenia.
Ramelof
Dla mnie komórki w szkole nie są złe. Jak kto sie ubiera to jego sprawa. To są tylko błachostki. Niech się wezmą wreście za wychowanie uczniów, a nie do nauczyciela się przeklina, a on nic na to nie robi(nie mówie tu o sobie Razz). Palaczy też można się pozbyć i tych najbardziej rozrabiających. Kolejnym problemem są zimowcy(kiblarze jak tam chcecie Razz) nie chce się uczyć to won idź pracować. To jest jak dla mnie największa przyczyna demoralizacje szkół i to należy zlikwidować w szkołach. Mundurki to też dobry pomysł, bo przynamniej nie ma podziału na biednych i bogatych, ale mi to jakoś nie przeszkadza. Ogólnie szkoła nie robi nic poza uwagami lub punktami minusowmi co wcale nie działa. Może kary społeczne, albo won ze szkoły nie potrzeba takich co się nie uczą i robią rozróby.
Deathplanter
Że tak się wtrącę...
Ramelof wrote:
Palaczy też można się pozbyć

Może nie tyle pozbyć, co zmusić do leczenia? :X
v3nd0r
Bigrazer wrote:
Kika dni temu była w mojej szkole wizytacja... No i oczywiście zeby nienarobic wstydy kazdy świrował telefonem Very Happy Moim zdaniem program 0 tolerancji dla przemocy to jest wielki pic na wode. Nasz szanowny minister pan Roman kazdego tygodnia wysuwa multum nowych pomysłów, natomiast ich realizacja pozostawia wiele do życzenia.

Moze i wysowa pelno pomyslow, moze ich realizacja pozostawia wiele do zyczenia.
Ale te pomysly sa pod publike, w zaden sposob nie obciazaja budzetu, i teraz nikt nie powiem Romanowi ze nic nie robi. A pomysly sa zupelnie nie trafione.

Jakby ktos nie wiedzial, to corka romana chodzi do prytwatnej szkoly gdzie palci sie niezle czesne, i kto mi powie ze to dobrze swiadczy Roman ,zarzadzajac ministerstwem edukacji, sam nie posle swojej corki do publicznej szkoly, bo co? Nie ufa publiczym szkolom, a moze twierdzi ze tam niczego sie nie nauczy. No to po kiego grzyba zajmuje sie tym, jak nie jest w stanie swojej corki poslac do publiczej szkoly.

To tak jakby Bill Gates produkujac Windowsa, uzywal Linuxa Razz
Kudlaty
ten program wogole nie jest trafny... takie cos tylko pogorszy sprawe...
Ramelof bardzo dobrze mowi.. jesli ktos nie chce sie uczyc albo robi jakies rozroby to do kamieniolomu (roboty) i nara...
mtx
http://www.3o.home.pl/3ou/index.php?option=com_rwcards&Itemid=31&task=FillCard&cardId=125&sesjaID= to tak przy okazji świąt i Billa Wink

Giertych musi mieć jakieś pomysły, bo jak się o nim nie będzie mówiło to on i jego partia umrą!
Jak już krasnoludki są lepsze niż Wierzejski, to sami rozumiecie...

a co do uczenia się.. wg mnie przymus jest dobry.bo potem tacy kretyni z pola, co to do szkoły nie chodzili na Leppera głosują!
Camel
Na mój gust próba przesunięcia problemy na inne tory, odizolowanie "trudnej" młodzieży odgradzając ich murem spowoduje taki sam efekt jak poprawczaki czy więzienia. Mitem jest resocjalizacja skazanych, mitem będzie czysta szkoła pozbawiona chuliganów, narkotyków i przemocy.

Już teraz poprzewracało się we łbach co poniektórym dziciakom zdajacym do gimnazjów. Myślą że są nie wiadomo kim, zawsze uważałem że gimnazja to jeden z najgorszych pomysłów MEN'u.

Ja na szczęście mam to wszystko za sobą, co nie znaczy że mam gdzieś to co się dzieje ze szkolnictwem.
Ciekaw jestem czy jak by np. syn lub córka dokonała by jakiegoś chuligańskiego wybryku to czy tatuś Roman był by taki chętny do oddelegowania swojego potomka do szkoły specjalnej...
Adi666
Co prawda to prawda...gimnazjum to najgorsze lata w mym zyciu. Ludzie inteligentni ktorzy sa czesto zduszani przez "margines" popierany przez przecietnych. Moze wam sie to wydac dziwne ale popieram ministra edukacji. Czesciowe "odchwaszczenie" da szanse na rozwoj tym ludziom ktorzy uczeszczaja do szkoly z checi a nie przymusu.
c'tair
Owszem, czas spędzony w gimnazjum nie należy do najlepszych, ale po przejściu do LO widać odrazu ogromny przesiew. Nagle jesteś w klasie gdzie ludzie wiedzą oso chosi, znają się na rzeczy i zależy im na dobrym dyplomie.
A wybór gimnazjum powinien być bardziej staranny, ja wybrałem ot tak, żeby tylko było i to był mój błąd bo utkwiłem z takimi... ekhem... nieważne, ale te lata były stracone. I tak nie rozumiem tych pomysłów, mi nie przeszkadza, że ubieram się nieco biedniej niż inni (nie ma się czasu ani chęci wybierać ciuchów itp.), ale to pokazuje mnie takiego jakim jestem a nie Uczniem Nr. 2657. Jeszcze żeby nam kody kreskowe porobili, wtedy każdy będzie równiejszy no nie? Ech, czekamy na rozwój wydarzeń.
fallco
Dopóki nie zniknie rejonizacja przy gimnazjach to nic sie nie zmieni... a niestety ciezko jest walczyc z patologiami w szkole zwlaszcza ze nauczyciele maja ograniczone mozliwosci, a przy takich placach to wola przymykac oko na niektore zachowania i sie nie wychylac, a uczniowie widzac to bezskrupolow to wykorzystuja, bo nawet jak policja sie zainteresuje to ze wzgledu na mala szkodliwosc czynow nic im nie zrobia...

co do pomyslow samego romka to coz... pomylily mu sie epoki, a prawda jest taka ze to rodzice maja wychowywac swoje dzieci i jezeli nie zmieni sie mentalnosc ludzi to dalej sie bedziemy borykali z takimi problemami...
sl4sh
Nie przepadam za Romkiem, ale ostatnimy czasy zaczynam powoli hołdować jego pomysłom Neutral Nie zrozumcie mnie źle, ale w szkołach powinna być większy rygor :/
Ostatnio szedłem sobie z kumplem w nocy przez miasto, idzie grupka dzieciaków (dla mnie) najstarszy może z 18 lat, i zaczynają się rzucać Neutral "Co się kurwa gapisz ! Chcesz w ryj ? " - powiedział jeden, chłopaczek może z 16 lat miał :O ! Co było później można się domyśleć - bo przecież nie damy sobie z kumplami, że taki szczeniak nam ubliżał.

Ale do czego zmierzam. Mianowicie robi się coraz gorzej :/ Za moich czasów (fajne to brzmi Razz) było zupełnie inaczej, a teraz to powoli robi się tak, że strach wyjść na miasto !

Odwiedziłem ostanio swoje stare gimnazjum, bo było ono fajne w sensie nauczyciele itd.
Pogadałem sobie z nauczycielkami, wszystko wporzo, ale......
Wychodze na przerwe, a tu słysze co drugie słowo "kurwa" od dzieciaków którzy mieli może ze 14lat Neutral Ale to jest NIC.
Wchodze sobie do WC bo złapała mnie potrzeba, otwieram kabinę a tam dwóch chłopaczków klęka przy zamkniętej desce klozetowej. Na desce rozsypane dwie ścieżki amfy :O
I to wszystko w gimnazjum !!! Naprawdę powinno się wprowadzić więcej dyscypliny. Ale co nam da dyscyplina w szkole, gdy taki dzieciak przyjdzie do domu, potem wychodzi na ulice i trafia w największy syf, a rodzice maja to w dupie :/
Tak więc panowie i panie, nasz Romek w tej jednej kwestii ma jak najbardziej racje.