FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Budowa sieci WLAN

sl4sh
Witam, mam zamiar w niedługim czasie, połączyć moje trzy komputery siecią. Na początku myślałem, żeby zrobić to przy pomocy zwykłej skrosowanej skrętki pod RJ45, ale po dłuższym namyśle stwierdziłem, że nie warto ciągnąć tego kabla, wiercić dziur itd. za dużo roboty :/

Dlatego też pomyślałem sobie, że fajnie by było zrobić sobie WLAN.
No fajnie prawda ? Tylko, że ja o tym zielonego pojęcia nie mam :/

Może dodam jeszcze co następuje :
- internet, modem Motorola 4200E (internet z Multimedia.pl : 1MB/s)
- 3 komputery: / 3 pokoje
- 1. P II 350Mhz / 192MB RAM / XP PRO. + SP2
- 2. Celeron 2.66Mhz / 512MB RAM / XP PRO. + SP2
- 3. Laptop / Celeron 1.8Mhz / 512MB RAM / Ubuntu 6.10

Patrzałem na allegro na karty sieciowe pod USB (w formie klucza USB), wydają mi się "fajne", ale czy będą przydatne ?
Ogólnie co potrzebuję żeby zbudować taką sieć ? Router, switcha, huba ? Totalnie nie wiem :/
Dodam jeszcze, że odległości między komputerami to około 10-15m (dochodzą ściany i strop).
Może ktoś budował coś podobnego i wie jak jest za jakością i prędkością połączenia oraz co będzie potrzebne. Przeznaczony budżet na całą "inwestycję" to ok. 600 - 700zł
Postman
Nic trudnego. W tej cenie co podałeś napewno się zmieścisz.
Potrzebny będzie Ci router np:
http://allegro.pl/item138873914_d_link_di_524_54mb_s_access_point_router_switchx4.html
oraz trzy karty np:
http://allegro.pl/item138877014_cisco_linksys_wmp11_eu_11mb_s_pci_adapter_fv_gw_.html
Całość zamknie się kwotą około 520zł.
Jest to tylko przykład . Musiał byś bardziej poszperać. Ja korzystam z routera DI-604 i sieć zbudowana jest na kablu. Cztery lata temu było to najtańsze rozwiązanie. Kable mam już położone. Na dzień dzisiejszy napewno budował bym radiowo.
sl4sh
Hm... no dobra, dziękuje za info, ale bardzo chciałbym użyć kart sieciowych w formie klucza USB, czy będzie to działać ?
No i jeszcze podstawowe pytanie, jak z jakością połączenia ?
Jak pisałem wyżej, musze się przebić przez ściany i strop. (2 kompy na jednym piętrze, 1 komp na parterze)
Balcard
Myślę że jak nie masz azbestu w podłodze na piętrze Wink to nie powinno być problemów. U znajomego w klubie żeglarskim to w okręgu kilku metrów na dworze jest jeszcze sygnał Smile A ma coś podobnego jak ci napisał Postman.
A co do tych kart "kluczy USB" to przy stacjonarnym komputerze nie wiem czy to ma sens. Jak kupisz to otworzysz budę wrzucisz na wolny slot i spokój Smile. A w laptopie pewnie masz wbudowane WLAN. (bo z parametrów wygląda na dosyć nowy.) więc ci by nawet jedna karta odpadała. Tylko nie wiem co na taką sieć ubunciak :/
Feodaron
Jeszcze taka małą rade Ci moge dać żebyś starał sie nie zawalać kompów tonami kabli ponieważ wytwarza się wtedy duże pole elektromagnetyczne które zakluca sygnał WLAN'u Very Happy a wiem to bo juz raz montowalem taką siec u kumpla i tak własnie bylo ze miał dużo kabli kolo komputera sygnał miał moc 15 % czyli prawie w ogole nie dochodził po odsunięciu komputera od nich odrazu bylo 100 % a komputery stały 2m od siebie.
Seba222
Ktos wyzej napisal, ze proponuje router d-linka DI-524 - trafny wybor i niedrogi (u siebie w sklepie za 180 zl widzialem, a na Allegro od 150 zl). Nie bierz tanszego DI-514 bo to niewypal - mialem go i okazało sie, ze co chwie tracil zasieg, pomimo, ze miedzy nim a kompem bylo ledwie 2-3 metry. Do laptopa kup sieciowke na PCMCIA d-linka - DWL-G630 (cena okolo 100 zl). Do stacjonarnych kup sieciowki na PCI lub USB - najlepiej tez D-Linka, bo sprzet jednej firmy zawsze najlepiej ze soba wspolpracuje. Sieciowki takie po okolo 80-100 zl chodza. W sumie bedziesz mial 180 + 3*100 = 480 zlotych.
cambridge
NIE KUPUJ kart na usb - chyba ze maja normalna antene.

co do ścian i sufitów - nie podzielam optymizmu tu panującego. w domu w którym teraz jestem, na piętrze mamy po byku antene chyba z metr dwadziescia, a i tak na partzerze sygnał jest dobry tylko przy schodach; jesli zrobie pare kroków w głąb korytarza, niknie do zera. co prawda, willa jest zbudowana chyba z materiałów na bunkier - ale skad wiesz jak zbrojone sa stropy u ciebie?

no i wyguglaj sobei strony z testami kart wifi - maja naprawde rozne parametry i czulosc (cena bedzie podobna - 80-100). ogolnie linksys, planet, dlink - porzadny sprzet. ja ostatnio wyhaczylem na allegro router planet z podzialem pasma za 199 pln

a co to jest podzial pasma? to takie cos, dzieki czemu jesli sasiad bedzie ssal najnowszy film, reszta nie bedzie sie wkurzac, ze im wolno dzala internet. oczywiscie, trzeba to skonfigurowac odpowiednio - rtfm.
Timczak
Kup sobie router najprostszy np. D-link DI 524 niema on wielu funkcji nawet ograniczania łącza ale wi-fi działa wg 24mb/s a wg mnie 24mb/s. Kartę do laptopa PCMA a do zwykłego komputera tam gdzie masz modem połączenie poprowadź kablem- będzie szybciej. Nie zapomnij podmenić adresu MAC w routerze.
sl4sh
no dobra czyli wiem zeby nie kupowac kart na USB (chociaz ladnie wygladaja) kupic router d-linka.

Ale kurna nie wziolem pod uwage (tak za bardzo) tych ścian :/ Czy na prawde mogą one powodować aż takie pogorszenie sygnału ?

No i po co musze podmieniać adres MAC na routerze ? Neutral
cambridge
@sl4sh: sa "karty" na usb, które sa zewnętrznymi pudełkami z anteną - sprawdz model linksysa, widzialem w vobisie

bardziej chodzi o stropy, a nie o sciany, bo zazwyczaj sa zrobione ze zbrojonego betonu. chociaz sciany tez potrafią być z prefabrykatu;) generalnie tłumienie fal w betonie jest znacznie większe. w necie latwo znajdziesz tabele tlumienia dla różnych materiałów, chociaz wszystko wyjdzie dopiero w praktyce.

polecam fora tematyczne:

www.wififorum.pl/
www.siecibezprzewodowe.a.pl/

poczytaj tez o tzw. wardriving ;-)

@timczak: d524: mylisz słowa "najprostszy" i "najpopularniejszy". a poza tym, jaki jest sens kupowania d524 za > 200, a nie planet wrt-414 za 199 z dostawa kurierem?

co prawda, d524 mialem i uzywalem, a planet na razie lezy w szafie, ale cos mi swita, ze to byl dobry zakup;-)
http://www.planet.pl/laboratorium_planet/wrt_414_nowe_mozliwosci
KacperOo
Ja mam w domu
- Router (net na LAN, router D-LINK z WLAN)
- Laptopa (z WLANem wbudowanym)
- Peceta (podciągniętego kablem i WLANem na USB)
- PS2 (którego miałem podpiąć pod sieć LANem ale nie mam coś czasu)

I u mnie jest zrobione tak:
Code:

+--------+ (1. pokój)  +-------+
| ROUTER |===========  | PECET |
+--------+             +-------+
    |
  i | i
  n | n
  n | n
  y | e
    |
  p | p
  o | i
  k | ę
  ó | t
  j | r
    | o
+--------+
| LAPTOP |
+--------+

<< LEGEDA >>
= (||) - LAN
- (|)  - WLAN

Możesz się na tym wzorować ...
Nie wydawaj kasy na WLAN pod USB jak w 1 pokoju jest router i komp poprostu pociągnij LANa, a w innych pokojach zrób WLAN.
Deathplanter
Może tak przy okazji wtrącę trzy grosze. Mieszkam w całkiem sporej willi, gdzie wszystkie możliwe puszki, instalacje kablowo/rurowe zostały już założone i każdy kolejne wiercenie ścian to po prostu szpecenie domu. W takiej sytuacji, prezent gwiazdkowy od mojego taty, instalacja internetu w moim pokoju (wcześniej musiałem chodzić do osobnego pokoju, żeby sobie pograć) mogło zostać rozwiązane tylko w jeden sposób: Wi-Fi. Kwestia jest taka, że między routerem piętro niżej a moim pokojem dosłownie nad nim podłoga jest wyjątkowo cienka i nie spodziewałem się żadnych problemów. Wkręciłem do mojego komputerka kartę PCI PENTAGRAM HORNET (podobno dobrze współpracuje z Linuxem, wie ktoś coś na ten temat?), schodzę na dół, pozamieniać kilka kabelków,a tu, niespodzianka! Kabelki nie pasują. Dlatego, zanim kupicie sprzęt radzę sprawdzić, jakim kabelkiem macie zamiar podłączyć internet do routera i czy router posiada odpowiednie złącze. W moim przypadku po prostu router nie miał wbudowanego modemu ADSL, a bez tego cuda neostrady nie podłączę. Niestety będę musiał wymienić router,dam Wam znać jak sprawa poszła dalej Wink
Wojtix
ja mam wifii w domu
webek
Ja mam WiFi, ale troszke inaczej niż tutaj kolega ma zamiar zrobić - mam Routera + AP w innym domku, do mnie sygnał leci przez jakies max 50 metrów potem do kompa. Mam to razem ze swoim kuzynem, tyle że on mieszka dalej - ma jakieś 100-120 metrów do AP. No i występują też różne przeszkody terenowe, ale jakoś to działa...

W mieszkaniu moim zdaniem najlepiej jest zrobić LANa - dlatego, że jest to rozwiązanie tańsze, no i przede wszystkim mniej przy tym roboty jeśli chodzi o konfiguracje - podłączam kabelek do routera potem do PC i działa Very Happy No i zwykle nie ma jakichś problemów z sygnałem. Bo z WiFi to róznie jest... No ale jak ktoś ma za dużo kasy to juz jego sprawa :p
KacperOo
Ja polecam WiFi tylko do laptopów w mieszkaniu..
Co do PC to wole je okablować LANem