W jednym z rogow mojego nowego monitora LCD pojawilo sie niewielkie przejasnienie...czym jest to spowodowane i czy da sie to w jakis sposob naprawic?
Problem z monitorem LCD
Pewnie uszkodzone piksele,czytałem o tym. Próbowałeś użyć jakiegoś wygaszacza ekranu,który po odpowiednim ustawieniu wyświetlałby w tym miejscu setki różnych kolorów na minutę? Słyszałem,że właśnie tak się te defekty naprawia...
@down:
Na pewno jeden z tych dwuwymiarowych,ale niestety jestem aktualnie odcięty od mojego dysku twardego i wszystkie posty wysyłam z komputera siostry,więc nie mogę podać dokładnej nazwy.
Last edited by Deathplanter on Sun Oct 29, 2006 9:05 pm; edited 1 time in total
@down:
Na pewno jeden z tych dwuwymiarowych,ale niestety jestem aktualnie odcięty od mojego dysku twardego i wszystkie posty wysyłam z komputera siostry,więc nie mogę podać dokładnej nazwy.
Last edited by Deathplanter on Sun Oct 29, 2006 9:05 pm; edited 1 time in total
a znasz taki pod linuxem(KDE)
No poprobowalem. 15 mielil kolorami mimo to ta plama sie nie niecofnela nawet troche.
No poprobowalem. 15 mielil kolorami mimo to ta plama sie nie niecofnela nawet troche.
Nie wiem ile masz monitor i gdzie kupowałeś ale w niektórych sklepach jest gwarancja na piksele przez 1 miesiąc / 2 miesiące, kolega tak miał że po miesiącu padły mu 2 piksele i wymienili mu LCD, więc możesz się przejść z reklamacją.
To monitorek laptopowy. Mam na niego rok grawancji wiec jutro jade do mojego miasta -.-^ po to zeby zareklamowac produkt....a ze to daleko wiec chce tego uniknac.
Co jak co ale o LCD trzeba dbać i strzec każdego piksela jak oka w głowie.
No i u mnie zrobił sie jeden pixel
na srodku monitota plamka
monitor mam jakies 3 miechy , a w sklepie powiedzieli ze na to nie ma gwarancji
A jak zapytałem czy da sie to jakos naprawic to powiedzieli , ze kupic nowy monitor, wiec chyba nie da sie naprawic spalonych pixeli .
jedna rada tylko - nie kupujcie monitorów z przeceny , bo na pixele nie daja gwarancji.
A jak zapytałem czy da sie to jakos naprawic to powiedzieli , ze kupic nowy monitor, wiec chyba nie da sie naprawic spalonych pixeli .
jedna rada tylko - nie kupujcie monitorów z przeceny , bo na pixele nie daja gwarancji.
| Quote: |
|
Witam, cena na aukcji jest ceną brutto. Nie wiem jakie będą ceny i stany magazynowe z tydzień (a co dopiero za miesiąc). Kupuje Pan monitor z bad pixelem (jak się trafi bez to tylko się cieszyć). Gwarancja obejmuje bad pixele (bez wględu na ich nazwę i rozmieszczenie) do 3 szt. Czyli dopiero monitor z 4 bad pixelami jest wymieniany. Do mojej gwarancji, producent i nikt inny nic nie ma - to ja jej udzielam na okres 36 miesięcy. -------------------------------------- Pozdrawiam webman2000 tel. 509 225 375 webman2000@wp.pl --------------------------------------- ----- Original Message ----- From: Jacek Wielemborek To: webman2000@wp.pl Sent: Sunday, November 05, 2006 3:17 PM Subject: FlatronLCD L1952-SF 19"-dwa pytania Witam, Zauważyłem na portalu allegro.pl pańską ofertę dotyczącą monitora FlatronLCD L1952-SF 19". Zastanawiam się nad kupnem tego modelu,a w sklepach w Łodzi kosztuje on 150 złotych drożej. Zastanawia mnie,czy cena 909zł zawiera VAT i czy jest to cena stała,która utrzyma się przez najbliższe półtora miesiąca. Druga sprawa,która mnie interesuje, to warunki gwarancji. W szczegółach aukcji jest napisane, że "MONITORY MOGĄ POSIADAĆ POJEDYŃCZE PLAMKI (MARTWE PIXELE). KTÓRE JEDNAK NIE PRZESZKADZAJĄ W NORMALNYM UŻYTKOWANIU MONITORA.". Czy to oznacza, że istnieje prawdopodobieństwo kupna monitora z dead-pixelami? Czy w przypadku pojawienia się martwych pixeli będę mógł zwrócić monitor? Od producenta monitorów dowiedziałem się,że jeśli w ciągu pierwszych trzech tygodni pojawią się martwe piksele, produkt jest wymieniany bezproblemowo. Od czasu upłynięcia trzech tygodni do wygaśnięcia gwarancji obowiązywała reguła: "Wymianie podlega panel, który spełnia jeden z następujących warunków: trzy gorące piksele, sześć martwych pikseli, osiem uszkodzonych pikseli (martwych lub gorących), dwa sąsiadujące gorące piksele, dwa sąsiadujące martwe piksele, trzy uszkodzone piksele w promieniu 7,5 mm." Czy tak samo jest tutaj? Pozdrawiam, Jacek Wielemborek |
Zastanawia mnie tylko,komu takie warunki gwarancji faktycznie odpowiadają...
Już coś takiego czytałem... teoretycznie przeszkadzać nie przeszkadza, w sumie monitor działa sprawnie. Pomijając wygląd zachowuje pełną funkcjonalność.
Tylko co jak martwe pixele zajmują więcej niż kilka cali...
Tylko co jak martwe pixele zajmują więcej niż kilka cali...
Ja mam to samo na matrycy mego laptopa tyle, że na dole na środku i to miejsce jest troche ciemniejsze niż matryca, nie rzuca sie w oczy ale jednak to widać, gorzej świeci w tym miejscu, nie wiem o co chodzi
Ja twierdzę - zostanę przy CRT.
Nie będę kupywał LCD, ponieważ słyszę o nim coraz więcej negatywnych opinii. Może zbiorę je wszystkie w jednym poście, żeby było ładne:
- słabe odświeżanie i słaba maksymalna roździelczość (w porównaniu do CRT za mniej więcej taką samą cenę - w LCD jest 1280x1024 a w CRT nawet 1600x1200)
- słabsza jakość obrazu
- przekłamane barwy
- niemożność oglądania obrazu pod kątem innym niż "na wprost do monitora:D"
- wysokie ceny
- rozbieżność w odświeżaniu (m/s i te rzeczy...)
- niedopracowana technologia
- wymarłe pixele.
Ale nie o tym był w sumie topic. Naprawdę wam współczuję, ale trzeba się z tym liczyć, że na to po prostu gwarancji nie ma. Tak samo jest z konsolami Sony PSP - raz je wymieniają, a raz nie. Niestety mieliście po prostu pecha nie wydaje mi się, że martwe pixele trafiają się tak często.
Ale skoro gwarancja twierdzi, że obejmuje monitory jeśli nie da się ich użytkować to macie nadzieję, że tych pikseli pojawi się więcej, tak żeby wam wymienili na nowy.
Poza tym wkurzają mnie te warunki gwarancji. Przecież to wada wrodzona, niezależna w niczym od nas i my nic jej nie jesteśmy winni. Dlaczego musimy za nią płacić? Tego nie wie nikt...
Nie będę kupywał LCD, ponieważ słyszę o nim coraz więcej negatywnych opinii. Może zbiorę je wszystkie w jednym poście, żeby było ładne:
- słabe odświeżanie i słaba maksymalna roździelczość (w porównaniu do CRT za mniej więcej taką samą cenę - w LCD jest 1280x1024 a w CRT nawet 1600x1200)
- słabsza jakość obrazu
- przekłamane barwy
- niemożność oglądania obrazu pod kątem innym niż "na wprost do monitora:D"
- wysokie ceny
- rozbieżność w odświeżaniu (m/s i te rzeczy...)
- niedopracowana technologia
- wymarłe pixele.
Ale nie o tym był w sumie topic. Naprawdę wam współczuję, ale trzeba się z tym liczyć, że na to po prostu gwarancji nie ma. Tak samo jest z konsolami Sony PSP - raz je wymieniają, a raz nie. Niestety mieliście po prostu pecha nie wydaje mi się, że martwe pixele trafiają się tak często.
Ale skoro gwarancja twierdzi, że obejmuje monitory jeśli nie da się ich użytkować to macie nadzieję, że tych pikseli pojawi się więcej, tak żeby wam wymienili na nowy.
Poza tym wkurzają mnie te warunki gwarancji. Przecież to wada wrodzona, niezależna w niczym od nas i my nic jej nie jesteśmy winni. Dlaczego musimy za nią płacić? Tego nie wie nikt...
Jakie odświeżania? LCD mają 60Hz normalnie i nic nie miga, tu nie jest tak ja w CRT. Ponadtto, za 700-800 zł masz 19" panorame, z matrycą 5ms, zdrowszą dla oczu, ładną, nie zabierającą miejsca na biurku... Najlepiej wpadnij do kogoś kto ma dobre LCD i sobie zobaczysz. Ja jak tylko zbiore pieniądze to biore 19"od acera... Szkoda oczu na CRT:/
to chyba tak zwany hot pixel... Jeśli tak to wystarczy nacisnąć pare razy na ten punkt. Przynajmniej tak robi sie z wyświetlaczami w PSP
Polecali mi juz ten sposob...niestety nie zadzialal...oddalem do serwisu...poczekalem i jest "juz" spowrotem
Wiele już o tych LCD i problemach z nimi związanymi słyszałem, dlatego też wole CRT...
A to że zajmuje więcej (CRT) to tylko kwestia estetyczna - jak wiadomo LCD musi nieźle kosztować, żeby wyświetlać tak jak CRT, więc po co płacic więcej za coś co jest gorsze??
Chociaz taka panoramiczna 19' w LCD to już jest coś ciekawego
A to że zajmuje więcej (CRT) to tylko kwestia estetyczna - jak wiadomo LCD musi nieźle kosztować, żeby wyświetlać tak jak CRT, więc po co płacic więcej za coś co jest gorsze??
Chociaz taka panoramiczna 19' w LCD to już jest coś ciekawego
| pabloo wrote: |
| No i u mnie zrobił sie jeden pixel A jak zapytałem czy da sie to jakos naprawic to powiedzieli , ze kupic nowy monitor, wiec chyba nie da sie naprawic spalonych pixeli . jedna rada tylko - nie kupujcie monitorów z przeceny , bo na pixele nie daja gwarancji. |
Masz i tak gwarancję. Oni nie mogą zastrzedz sobie że nie naprawią ci go ponieważ jest on uszkodzony. Masz 2 lata gwarancji. Jesli w tym czasie wynikną jakies nieprawidlowości w działaniu możesz je zgłosić. Jak nie bedą chcieli uznać gwarancji masz zawsze prawo zwrócić się do Ochrony Praw Konsumenta (czy jakoś tak). Poszukaj w necie jak można zgłosić taką sprawę.