http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3696597.html
Za pierwszym razem, jak o tym usłyszałam, wybuchłam śmiechem. Po chwili głębszego zastanowienia dochodzę jednak do wniosku, że to jest tragiczne. Nadal nie mogę uwierzyć gdzie i jak ten człowiek zdobył tytuł profesora, i to w dodatku biologii. Zaczynam tracić wiarę w ludzi! :/
A wy co myślicie na ten temat? 
Dobre , zeby wszyscy ludzie w żadzie byli tacy jak on to ciezki los by nas czekał , moze go zwolnia czy cos , zawsze trzeba miec nadzieje hehehe
mtx:ort
| Quote: |
- Dowiedziałem się, że moja dziedzina dostarcza dowodów dla teorii ewolucji. Że ewolucja to skutek drobnych mutacji, dzięki którym organizmy wykształcają przydatne cechy - mówił. - A czy ktokolwiek potrafi podać przykład korzystnej mutacji? Nie! Mutacje są zawsze szkodliwe.
|
- Maciek
Mutacja (łac. mutatio - zmiana), nagła, skokowa, bezkierunkowa, dziedzicząca się zmiana w materiale genetycznym organizmu. Termin po raz pierwszy wprowadzony przez biologa de Vriesa na przełomie XIX/XX wieku, oznaczający zmianę zapisu informacji genetycznej, pierwotne źródło zmienności genetycznej organizmów.
Wyróżnia się trzy główne rodzaje mutacji:
mutacje genowe zwane także nukleotydowymi (zmiany na poziomie pojedynczych nukleotydów)
chromosomowe (aberracje)
mutacje genomowe dotyczące zmiany liczby chromosomów
Odmienną klasą mutacji są zmiany spowodowane transpozycją (tzw. skaczące geny), gdzie odcinek DNA o długości kilkuset do kilku tysiecy nukleotydów zmienia położenie w obrębie genomu. Tego typu mutacje są bardziej rozpowszechnione u niektórych roślin (np. kukurydza) i zwierząt (np. muszka owocowa).
Mutacja jest zjawiskiem losowym, podlegającym jednak wpływom środowiska (mutagenom - np. chemicznym, promieniowaniu). Częstość mutacji nie jest stała pomiędzy gatunkami (np. wirus HIV mutuje bardzo szybko) i zależy między innymi od doskonałości aparatu powielania DNA i jego naprawy.
Współczesna genetyka umożliwia mutagenezę ukierunkowaną, za pomocą inżynierii genetycznej.
|
Mutacja polega na zmianie wartości niektórych (lub wszystkich) genów reprezentujących osobnika.
W algorytmie genetycznym może polegać np. na zanegowaniu pojedynczego bitu lub kilku bitów w strategiach ewolucyjnych na dodaniu niewielkiego losowego zaburzenia do poszczególnych genów (lub pojedynczego genu).
Mutacja obok krzyżowania ma na celu zwiększenie obszaru poszukiwań w algorytmie ewolucyjnym. Może być zarówno operatorem lokalnym (jak w algorytmach genetycznych), jak i operatorem globalnym (jak w strategiach ewolucyjnych).
|
Wikipedia
Boshe.. co ten facet za androny gada! Gdyby nie było mutacji wszyscy by mieli jeden kolor oczy, włosów i co tylko. To właśnie crossingover czyli mutacja powoduje wymieszanie genu (np rodzeństwo się różni między sobą).
Badania rosyjskie dowiodły, że wszystkie mamuty padły uduszone. I to błyskawicznie - w żołądku jednego z nich znaleziono niestrawione kaczeńce, a - to sprawa trochę wstydliwa - samce miały sztywne członki. Tak zawsze jest w przypadku uduszonych samców.
|
zastanawiam się kto jest głupszy- Maciej czy Romek?
znam conajmniej jednego neandertalczyka- Macieja Giertycha..
cywilizowany świat..
ja przepraszam za drugi post, ale nie mogę tego nie dodać...
M. Giertych jest wybitnym naukowcem znanym na całym świecie, oglądałem z nim
filmy i wywiady przeprowadzane przez wiele instytutów naukowych w USA i GB.
Obecnie większość naukowców należy do kreacjonistów, a zwolenników primitywnych
ewolucyjnych teorii Darwina jest coraz mniej. Zresztą sam Darwin przed śmiercią
odwołał swoją teorię ewolucji jako fałszywą. Szczególnie są nią zainteresowane
wszelkie żydowskie mafie do robienia gojom (wszystkim nieZydom) wody z mózgu.
Łatwiej głupim manipulować, czego dowodem jest ta żydowska GW dla gojów w
Polsce. Poststalinowska propaganda ''ma się dobrze''. Ten diabeł ojciec Stalin
(prawdziwe nazwisko Jewgashvili, co po gruzińsku tłumaczy się syn Zyda) napewno
byłby bardzo zadowolony. Opanowali polskie media.
Wielu naukowców na całym świecie posiada dowody, że diznozaury żyły w czasie
człowieka i nie jest to fantazja rysunków z poprzednich kultur, lecz rysunkowa
dokumentacja, niemal we wszystkich kulturach. Wiele też legend o smokach ma
swoje realistyczne naukowe potwierdzenie. M.Giertych ani tu nie jest pierwszym
ani ostatnim i ani jedynym.
Ale tutaj na tym postZydoUbeckim czy poststalinowskim forum te żydo-hieny mają
okazję do plucia szczególnie na Polaków i tych którzy opierają się nieustanie
ich produkowanej perwersji. Przypuszczalnie czują swoją rychłą zagładę.
|
Jeju... Smok wawelski to jest dinozaur... :/... Bokserzy to australopit-eki :/ Ja niemyślałem ze ten pan Giertych jest az "takim" naukowcem... ciekawy jestem z kad sie wział człowiek odrazu ktoś go urodził i sobie był?
Jedyne z czym sie zgodze to to ze sa wśród nas przedstawiciele inych gatunków człowieka... np. Homo Erektus (Giertychowie)... Z wygladu przypominaja sapiensów ale w głowie...
mtx:skąd...
| mtx wrote: |
:Nie! Mutacje są zawsze szkodliwe.
|
| Gdyby nie było mutacji wszyscy by mieli jeden kolor oczy, włosów i co tylko. |
Wychodzi że giertych popiera faszyzm. Chce aby kazdy był taki sam, tak jak hitler(!@#$%)!
Info moderatorskie: hitler napisane celowo z małej litery, post rótki bo co więcej pisać?
Roman... N/C
Jak ktoś kiedys powiedział: "Sam proces myślenia ministra jest niegroźny... Gorzej gdy próbuje wprowadzić swój pomysł w życie..."
Te słowa mówią wszystko... Jasne juz nie długo na bioogii bedą uczyć żę to Bóg stworzył człowieka... HAHAHA Jakoś poza religią sobie tego nei wyobrażam... HAHAHA
tjaa... temat wynurzył się nagle i tak śmiesznie, że jak pierwszy raz zobaczyłem wzmiankę na o tym, roześmiałem sie do rozpuku.
ale wiecie co jest najgorsze? że największa bzdura, długo powtarzana, może się nagle okazać polem dla sporów (co znaczy że zawsze każda bzdura ma swoja grupę zwolenników). aż włos sie jeży na głowie jeśli poczytac komentarze niektórych ludzi na portalach.. nie wiedomo czy to prowokacje czy na serio...
ale - moim zdaniem - jeśli coś staje się przedmiotem dyskusji (nieważne jakiej, może być udawana, może być prowokacja, whatever) zyskuje rangę, jakiej nigdy nie powinno zyskać.
zatem w sumie nie powinienem i tego pisać tutaj, bo to tez dyskusja;P
ale chciałem sie z wami podzielić spostrzeżeniem
Ahh nie ma to jak kolejna glupota... Ten gosc robi co mu sie podoba, ja z kumplami chyab zlozymy sie na platnego morderce i pozbedziemy sie tego palanta, bo on ma coraz to abrdziej durnowatrze pomysly, nie wiem czego on uzywa ale napewno nie mozgu....
Po pierwsze, widzę że nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego że Giertychów jest dwóch. Starszy, Maciej, autor tych wszystkich bredni na temat ewolucji, jest europosłem i o zgrozo profesorem biologii o specjalizacji genetyka roślin. Jego syna Romana, ministra odmóżdżania młodzieży, nie trzeba nikomu przedstawiać
Niestety problem jest dość poważniejszy niż się wydaje, bo tu nie chodzi tylko o pana ministra i jego tatusia którzy nigdy inteligencją nigdy nie grzeszyli, lecz o znacznie szersze zjawisko. Zjawisko nazywane fanatyzmem religijnym. Najlepiej i najłatwiej to zauważyc na forum Philosophy and religion, w każdym temacie który ma słowo 'creatonism' w tytule. Zwłaszcza w Ameryce pojawiła się fala tak zwanych new-born christians, którzy strasznie spłaszczają [jak to zwykle amerykanie] przesłanie chrześcijaństwa, a jednym z objawów tego jest to że traktują Biblię wybitnie dosłownie. I wybitnie tępo. Do tego stopnia, że kiedy tłumaczyłam jednemu takiemu, że ewolucja się wcale nie wyklucza z Biblią, bo dotyczy ona tylko duchowej strony rzeczywistości [żeby nie było, to nie jest moje osobiste stanowisko w tej sprawie, tylko oficjalne zdanie Kościoła
], to otrzymuję odpowiedź:
"No. The Bible is 101% true
"
I jak tu się nie załamac?
To nie jest problem tylko z Giertychem, tutaj trzeba walczyc z fanatyzmem i głupotą generalnie. Bo jak nie to ten świat będzie w ogóle straszny... 
...Już jest i będzie tylko coraz gorzej. Mnie tylko zastanawia, kiedy ci geniusze zorientują się,że czarne jest czarne,a białe=białe. Nieważne, że w Biblii,Koranie, Księgach Umarłych czy Biblii Szatana pisało gdzieś inaczej...
No niestety Polska to katolicki kraj. Niedługo będą nam wmawiać że ziemia jest na żółwiach... albo na 2 kaczkach hyhy.
Cztery teksty podsumowujące naszego Kochanego Pana Ministra:
1) Giertychów ominęła ewolucja, to teraz się mszczą...
2) Małpy również zaprzeczają, jakoby minister edukacji pochodził od nich...
3) Sto lat zyj panie premierze, tylko czemu w naszej erze?!
4) - giertych ma coś takie dziwnego w sobie...
- ... takie wewnętrzne "fuj" ...
Wszystkie cytaty pochadzą z Bash'a 
Od kilku miesięcy można zaobserować ekspansję Macieja Giertycha w świat polityki nie tylko naszego kraju, ale także całego świata, stara się on zniweczyć cały porządek obecnego świata, tylko jak może zrobić to jedna osobą, skoro ten porządek budowali przez dziesięciolecia setki bardziej od niego wykształconych i znających się na tym temacie ludzi, czy on nie widzi że sam siebie i przy okazji Nasz kraj ośmiesza ?
Żal mi tego człowieka i ludzi którzy wybrali go do europorlamentu.
Pozdrawiam
Veronz
Last edited by veroz on Wed Nov 01, 2006 4:56 pm; edited 1 time in total
| hyhy wrote: |
| No niestety Polska to katolicki kraj. Niedługo będą nam wmawiać że ziemia jest na żółwiach... albo na 2 kaczkach hyhy. |
Noo, wypraszam sobie, proszę mnie tu nie obrażać
Po pierwsze, to że katolicki kraj to nie ma akurat nic wspólnego, bo akurat Kościół Katolicki zaakceptował teorię ewolucji [patrz: http://pl.wikipedia.org/wiki/Ewolucja_cz%C5%82owieka, http://tygodnik.onet.pl/0,1238284,druk.html]. W przeciwieństwie do większości protestanckich kościołów, które w Ameryce prowadzą kampanię za wprowadzeniem kreacjonizmu do szkół.
Problem nie jest w katolikach generalnie, tylko w ludziach, którym się wydaje że nauka jest sprzeczna z religią. [stwierdzenie to jest równie absurdalne jak to, że matematyka jest sprzeczna z biologią - obie nauki dotyczą zupełnie różnych aspektów rzeczywistości, więc jak mogą się zaprzeczać?]. Dlatego wydaje im się, że walcząc z teorią ewolucji tak naprawdę bronią wiary - niestety tak naprawdę tylko ośmieszają siebie i wszystkich chrześcijan przy okazji. I niestety taki obraz katolików jest odbierany przez większość społeczeństwa. [więc jestem w stanie wybaczyć, że tak nas właśnie postrzegasz
].
A co do dwóch kaczek to już zupełnie inna sprawa [niestety również bardziej przerażająca niż śmieszna
]
| oxwood wrote: |
Cztery teksty podsumowujące naszego Kochanego Pana Ministra:
1) Giertychów ominęła ewolucja, to teraz się mszczą...
2) Małpy również zaprzeczają, jakoby minister edukacji pochodził od nich...
3) Sto lat zyj panie premierze, tylko czemu w naszej erze?!
4) - giertych ma coś takie dziwnego w sobie...
- ... takie wewnętrzne "fuj" ...
|
Nasz pan profesor od Wstępu do Informatyki, podczas wykładu z algorytmów [podchodzącego pod teologię
] dodał coś jeszcze: "Ja już zupełnie pomijam fakt, że niektórzy sprawiają wrażenie, jakby pochodzili od konia.." 
| the_mariska wrote: |
Kościół Katolicki zaakceptował teorię ewolucji (...)
Problem nie jest w katolikach generalnie, tylko w ludziach, którym się wydaje że nauka jest sprzeczna z religią. |
Powiem więcej: problem jest w fanatykach, którzy, jak to gdzieś napisali, widzą drzazgę w oku bliźniego a nie widzą belki w swoim (zdaje się że to cytat z dodatku o ewolucji z gazety wyborczej). Bo, uogólniając, wszelka skrajność jest zła
A o kaczkach można zawsze wspomnieć bo z nich można zawsze zlewać
(choć, przyznaje, to co się dzieje już nie jest śmieszne
)
dokładnie, problem odrzucenia teorii ewolucji jako niezgodnej z dokrtyną Kościoła Katolickiego mają tylko ludzie nie potrafiązy zaakceptować tego, żę wiara w Boga, Kościół to sprawa wiary, a nauka to sprawa rozumu...
a wyzwaniem jest te dwie sprawy pogodzić i nie kązdy to potrafi, stąd te medialne ostatnio poglądy p. europosła Giertycha...
Wykształcenie – Uniwersytet Oksfordzki - Wydział Leśny, Uniwersytet w Toronto - Fizjologia Roślin - dr, Akademia Rolnicza w Poznaniu - Genetyka - dr hab.
Profesor dr hab., specjalista nauk leśnych, specjalności: fizjologia drzew, genetyka populacyjna drzew leśnych. |
Generalnie pan Maciek nadaje się na drwala, a nie deputowanego
Każdy ksiądz uczący w szkole powie wam, że Biblia to tylko symbole (polonista bardzo potwierdzi) i 7 dni nie oznacza 7 dni tylko pewnego procesu. Babranie się żebrem i gliną to też tylko pewna przesłanka..
Nikt nie powiedział, że Bóg nie stworzył człowieka z małpy- przecież zwierzęta były przed nami.. zamist gliny, mógł małpkę wziąć..
Najbardziej się boję, że będziemy drugim krajem a la Salazar (jakkolwiek się go pisze: patrz historia Portugalii) albo upodobnimy się do czasów Piłsudzkiego..
poza tym.. kraj potrzebuje silnego przywódcy.. Niemcy kiedyś też.. to kiedyś wypadło w latach 30...
| Każdy ksiądz uczący w szkole powie wam, że Biblia to tylko symbole |
Niestety nie każdy
swoja droga niewazne jakie sie ma wyksztalcenie dopoki ma sie glowe na karku i potrafi sie myslec...
co do starego Giertycha to po prostu widac jakim on jest profesorem, ze zamiast wykladac z przedmiotu z jakiego sie ksztalcil, czy chociby prowadzic prace badawcza na jakiejs uczelni zajmuje sie politykowaniem i niestety osmieszaniem Polski w Europie... widocznie zadna uczelnia nie chce go u siebie widziec 
nie dziwie się żadnej uczelni...
zresztą chciałbym przypomnieć że owy prof. Maciej Giertych jest europosłem... reprezentantem naszego Narodu w Europarlamencie...
bez komentarza
Hehe jaki ojciec taki syn... teraz wiem skąd Roman ma zapędy patriotyczno-nacjonalistyczne...
Ech, to co mówił M.Giertych to po prostu była żenada... to nawet powoli przestaje być śmieszne...
Ja tam w ewolucje wierze, ba nawet kościół nie odrzuca ewolucji (jako procesu zainicjowanego przez Boga), a twierdzenie że mutacje są tylko i wyłacznie negatywne jest bardzo dużym naduzyciem jeśli nie powiedzieć kłamstwem. I takie rzeczy mówi Profesor biologii... ech..