FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Samobójstwo 14-laki

Bigrazer
Ci którzy ogladaja polska telewizje słyszeli pewnie o sytuacji która zdarzyła sie w Gdańskim Gimnazjum. Chodzi mi mianowicie o 14-latke która popełniła samobójstwo po tym jak jej koledzy z klasy zgwałcili ja w klasie (bo chyba tak to trzeba nazwać) podczas nieobecności nauczyciela.

Kto jest winny zaistniałej sprawie? Nauczyciel? Dyrektor? Koledzy którrzy ja gwałcili? A moze koledzy i koleżanki którzy niepróbowali ja ratować?

Jakie jest wasze zdanie w tej sprawie.
mtx
Aaa.. to o tym mówił dzisiaj mój profesor z Wstępu do Socjologii.. nie powiedział nic ponad to, że news jest o jakimś gimanzjum..

Każdy jest na swój sposób winny- od dziewczyny, przez uczniów, przez winowajców, przez nauczycieli, dyrektora, psychologa, rodziców, ministrów oświaty..
winnych jest dużo..

pytanie tylko- co to da oskarżanie? poza tym, że skażą tych kilku kolesi, to nie zdaży się nic więcej..

o nie.. przepraszam.. rozpocznie się burzliwa debata na temat wolności w szkołach- zostanie ona może w efekcie ograniczona..

albo Giertych będzie miał poparcie dla swojego pomysłu internatów dla najgorszych.

Więc albo się skończy cofnięciem czasów do szkół tradycyjnych, gdzie dzieci się biło, były mundurki, monitoring, indoktrynacja itd..

albo będzie się tworzyło nowe odmiany pogotowiów opiekuńczych, gdzie będzie składowane co najgorsze- i owszem- w szkołach się oczyści, ale dopiero się zacznie w tych internatach.
Każdy kolejny się będzię uczył od coraz gorszego (bo jak on gwałci, to czemu nie ja?; jeśli on ucieka, czemu ja nie mogę- itd). A potem to jest jak z więzieniem- wychodzi się jeszcze gorszym..
tylko, że z więzienia można nie wyjść. albo wyjść za tyle lat, że jest się bezwolnym staruszkiem..
a tu co? tylko do 18- czyli całe życie przed Tobą..

moja mama pracowała w pogotowiu opiekuńczym. te dziewczyny zostawiają dzieci, które urodzą na śmietniku (często uduszone), tną się, bo tak jest fajnie, uciekają, palą, piją, ćpają, dziwkują.. z tego się już nie wychodzi.. a im młodsze dzieci trafiają, tym gorzej się potem zachowują..
błędne koło..
fallco
mtx wrote:
...były mundurki...

wybaczcie ze zaczne od offtopa, drazni ta gadka o mundurkach... jakos w inych krajach sie zdarzaja i nikt tak nie walczy o ich zniesienie...

co do samobojstwa dziewczyny, to wybaczcie ale uwazam ze to sa bledy calego systemu edukacji. Najbardziej winie pomysl utworzenia gimnazjow, ktore zamiast zaczac wstepna selekcje osob, ktore planuja i maja zdolnosci isc na studia, sa tylko i wylacznie przedluzeniem meczarni dla wielu o rok.

co do samego zdarzenia, to jestem zdziwiony ze nikt z kalsy nie zareagowal, nikt nie pomyslal ze nastepnym razem to moze byc wlasnie on... a i nauczyciel, ktory w czasie lekcji opuszcza sale na 20 minut i zostawia kalse bez jakiejkolwiek opieki ?? niektorzy widac nie biora sobie do serca "misji" jaka powinni wypelniac...
mtx
a mnie generalnie drażni gadanie, że jak coś jest indziej (albo było) to dlaczego nie może tak być, albo czemu ktoś się sprzeciwia.

w innych krajach jest komunizm i nie walczą tak o zniesienie-> analogia do mundurów

Nie mamy czego wybaczać, bo masz rację- gimnazja to poroniony pomysł i kumuluje się trudną młodzież, która już wurosła z dziecinnych zabaw, a jeszcze nie jest dorosła (chociaż się za taką uważa).
Poza tym problem leży w kadrze nauczycielskiej- w wielu szkołach nauczycielami są "stare pryki" kształcone za czasów komunizmu, które nie zawsze radzą sobie w zmieniającej się rzeczywistości (nie mówiąc o dokształcaniu się) albo nauczycielami są "młode siuśki" czyli najczęściej nieudacznicy, którzy nie są w stanie pracować "normalnie" to idą do budżetówki, bo zrobić sobie kurs nauczycielski to nie problem (chociażby u mnie jest- zostań nauczycielem WOSu za darmo w 3 semesty- dostaję certyfikat po polsku i angielsku (czyli może nawet mogę uczyć za granicą?)). I jak ktoś tai ma sobie radzić z "trudną" młodzieżą? Zwłaszcza, że w czasie kiedy oni byli wychowywani (końcówka lat 90, początek 00) była recesja- wysokie bezrobocie, płace małe- to się odbija na wychowaniu.

U mnie bywało wiele razy, że nauczyciel wychodził z lekcji i nie było go po ileś minut. A to rodzic przyszedł i trzeba było z nim na korytarzy pogadać, a to pani sekretarka wzywała, a to coś trzeba było załatwić, a to klasa wzywała wychowawcę, a to coś trzeba ogłosić... wtedy się zadaje zadanie i każe klasie siedzieć cicho.
czasem nawet były tzw. ciche zajęcia i nauczyciela w ogóle nie było. Np przychodził na początku i coś zadawał, a potem znikał, bo mieliśmy zastępstwo z nim, ale on ma zajęcia gdzieś indziej. 45 min pełnej swobody. Wiesz ile to gwałtów może być?

Nikt nie zareagował- bo my rzadko kiedy reagujemy na działania innych- tak tylko nam się wydaje, że każdy się rzuci- a jak co do czego- cisza.
hyhy
mtx wrote:
pytanie tylko- co to da oskarżanie? poza tym, że skażą tych kilku kolesi, to nie zdaży się nic więcej..

...

Każdy kolejny się będzię uczył od coraz gorszego (bo jak on gwałci, to czemu nie ja?; jeśli on ucieka, czemu ja nie mogę- itd). A potem to jest jak z więzieniem- wychodzi się jeszcze gorszym..
tylko, że z więzienia można nie wyjść. albo wyjść za tyle lat, że jest się bezwolnym staruszkiem..
a tu co? tylko do 18- czyli całe życie przed Tobą..

Właśnie chodzi o karanie. Kara powinna być surowa aby te małe skur***synki żałowały tego do końca życia i nauczyć innych że tak się nie robi. Może kara śmierci w tym wypadku jest za surowa (powiedzmy że te małe skur****synki nie były w pełni świadome co strasznego zrobiły) ale kastracja, ucięcie prawej ręki i może coś jeszcze powinno wystarczyć i uniemożliwić im powtórki z rozrywki. A dla pełnoletnich kara śmierci po wielotygodniowych torturach!!!!

I powiedzcie że jeżeli by wykonano kilka takich kar za takie przestępstwa, to ludzie (w sumie ludzmi nie można ich nazwać) popełniali by je dalej??
WMP
Kór** co to sie dizeje do jasnej... No ja przepraszma ale to przechodiz moje pojęcie(chodź chodze do Gimnazjum). Jeżeli ktoś coś niedobrego robi komuś to ja nie moge na to patrzeć i reaguje. Uczniów którzy mają jakieś wyroki to trzeba od razu do poprawczaka, bo co z nich wychodiz? Skur*** jak to napisął poprzednik. Jeżeli im sie gwałcić zachciało to niehc idą do burdelu a nie do szkoły! Niech ja tych popapr*** dorwe to im nie wiem co zrobie. Ja rozumeim żeby dokuczać komus, chodź tego tez nie robie, ale zeby gwałcić. A jezeli im sie podobała to była na randke iść a nie gwałcić! Niech roman robi te specjalne szkoły bo to przechodiz ludzkie pojęcie! Całe szzescie ze w mojim gim nis sie takiegio nie dzieje, bo bym chyba pół szkoły wybił.

mtx:ort.. czy Ty nawet kur.. nie umiesz poprawnie napisać? (mimo że chwilę dalej piszesz skur..
Ramelof
Dla mnie winni są tylko i wyłącznie rodzice rozbójników. Jeżeli się nie umie dzieci wychować to potem tak jest. Najpierw rodzice dają mu to co chce, a potem zaczyna robić co chce, a rodzice się tym nie interesują.

Powinni być ukarani tak jak dorośli.
kla_bor
Nie slyszalem tej wiadomosci, jestem zszokowany. Winni sa wszyscy, a przedewszyskim rodzice tych dzieci, ktorzy takich ludzi wychowali. W kazdej szkole zdazaja sie elementy, ale jakos kadra nauczycielska sobie z nimi radzi. Pochodze z Gdanska i ciezko mi sobie wyobrazic ze w tym miescie dzieja sie takie rzeczy, nie wiem co to za gimnazjum, ale chyba nie normalne bo normalni ludzie tak sie nie zachowuja. SZOK, brak slow, musze to przemyslec...
Bigrazer
hyhy wrote:

Właśnie chodzi o karanie. Kara powinna być surowa aby te małe skur***synki żałowały tego do końca życia i nauczyć innych że tak się nie robi. Może kara śmierci w tym wypadku jest za surowa (powiedzmy że te małe skur****synki nie były w pełni świadome co strasznego zrobiły) ale kastracja, ucięcie prawej ręki i może coś jeszcze powinno wystarczyć i uniemożliwić im powtórki z rozrywki. A dla pełnoletnich kara śmierci po wielotygodniowych torturach!!!!

I powiedzcie że jeżeli by wykonano kilka takich kar za takie przestępstwa, to ludzie (w sumie ludzmi nie można ich nazwać) popełniali by je dalej??

Tu sie niezgadzam z tobą. Te dzieciaki bo to sa dzieci bedą żyły cały czas ze świadomościa ze zabili człowieka. a sa w młodym wieku a wszystkie uczucie narastaja podczas dojżewania. Wielkiej kary te dzieciaki miec niebeda ale bedą żyły z taka swiadmoscia winy (a zeby tej winny nieodczywac trzeba byc naprawde wypaczonym).

Apropo winy... moim zdaniem najwieksza wine nalezy obraczyc samych sprawców i kolegów którzy sie temu patrzyli i niewałali o pomoc... bali sie ze beda ich wyzywac od "Kapusiów"?? Sa sprawy w których nalezy przeskarzyc i nalezy reagować.

Niektórzy twierdza ze Dyrektor i nauczycielka sa niewinni... Uważam ze Dyrektor nie miał z tym nic wspólnego ale nauczycielka... Niepowinna zostawic takiej dziczy bez opieki (gimnazjum to jest chłota i głupota do n-tej potegi) W liceum młodziez zaczyna pisiadac jakąś samokontrole ale nie w gimnazjum...
WMP
No nie mów ze nie mam samokontroli! Tzn. masz racje ale w pewnym stopniu. Jest garstka ludzi którzy sa normalni, np Ja. Ale większa jest grupa osób które nie wiedzą co to jest krzywda i zachowują się jak chołota, dzicz, małpy do potegi n-tej. A czgeo to wina? Blogów( ale tu zapraszma na inny mój temat)
vrooth
reakcja ministra Giertycha ->

jutro o 11 w każdej szkole apel (w ramach żałoby) i pogadanka o niewiadomo czym...

no i ma nasz ekscelencja minister koronny argument za szkolami dla agresywnych... niestety, bo to beznadziejny pomysł...

wg mnie winy nie ponosi szkoła bo takich dzieci czy młodziezy nie da sie wychować... oni sami sie wychowuja i szkoła nie ma na nich zadnego wpływu... winni są rodzice nie potrafiący zając sie dziećmi...
mtx
Szkoła ma niewielki wpływ na wychowanie- to prawda.
Prawdą jest też, że izolacja młodzieży nie powoduje niczego dobrego- wystarczy popatrzeć na domy dziecka, pogotowia opiekuńcze, poprawczaki. To wszystko instytucje w stylu Romkowego więzienia. I na co się to zdaje? Że 80-90% dzieciaków po czymś takim to patologia. A może nawet 100%?

Dyrektor jest winny. Zawiadomił kuratorium i orzekł, że samobójstwo Ani nie ma nic wspólnego ze szkołą.

Ale tu zaczyna się cała rozmowa- dlaczego nikt nie wiedział, a ci co wiedzieli nie mówili.
To wszystko jest jakby wzięte z dramatu Szekspira- przestawimy jeden klocek o chwilę w czasie, albo ktoś postąpił by troszkę inaczej- tragedia by się nie wydarzyła.
Gdyby ci chłopcy byli inaczej wychowani- nie zachowaliby się tak.
Gdyby Ania komuś powiedziała o wcześniejszych prześladowaniach- a nawet tych- byłaby reakcja.
Gdyby Ania wiedziała, że jej ex z kumplami nie mogą się tak zachowywać-może by powiedziała komuś.
Gdyby te dziecaki wszystkie były inaczej wychowane i nauczone- zareagowały by.
Gdyby nie to, że naoglądały się filmów, gier i innych- gdzie to jest na porzadku dziennym- może by je to zszokowało.
Gdyby Nauczycielka wypytała Iwonę po lekcjach o co chodzi z Anią- dowiedziałaby się.
Gdyby Iwona powiedziała...
Gdyby nauczycielka zainteresowała się czemu Ania uciekła z lekcji tego dnia
Gdyby koleżanki dostające smsy- mam już dość- zareagowały
Gdyby Iwona powiedziała, że Ania chce popełnić samobójstwo
Gdyby ktoś zainteresował sie tym, że Ania musiała to BARDZO przeżywać, te wszystkie wyżywanie się i gdyby ktoś z nią poszedł do psychologa
Gdyby ci chłopcy zdawali sobie sprawę z tego co robią
Gdyby Ania okazywała jak to przeżywa
Gdyby Ania nie była zdesperowana- nie odważyłaby się to zrobić.
Gdyby nie kultura, która powoduje, że było jej wstyd przyjść do szkoły- nie zrobiłaby tego
Gdyby rodzice powiadomili szkołę
Gdyby dyrektor napisał do kuratorum prawdę (a wiedział już że w "piątek się coś stało")
Gdyby wiceprezydent Gdańska nie naskakiwała na dziennikarzy tłumacząc, że trzeba to wyciszyć- byłby mniejszy niesmak jeśli chodzi o zachowania "dorosłych"
Gdyby dyrektor nie czekał, że się ktoś zgłosi z problemem tylko zainteresował czy ich nie ma
Gdyby ktoś reagował na takie nagrywania jak były w Toruniu przy znęcaniu się nad nauczycielem.. teraz każdy chce mieć na komórce coś fajnego, potem jeszcze wrzucić na net i zbierać oklaski...
Dzieciaki same prowokują, żeby mieć coś fajnego- biją się, walą konia..
Gdyby ktoś reagował na wcześniejsze wybryki (chuligańskie) tych chłopaków
Gdyby ktoś zainteresowalby sie zemsta jakiej chcieli dokonac chlopcy
Bigrazer
WMP wrote:
No nie mów ze nie mam samokontroli! Tzn. masz racje ale w pewnym stopniu. Jest garstka ludzi którzy sa normalni, np Ja. Ale większa jest grupa osób które nie wiedzą co to jest krzywda i zachowują się jak chołota, dzicz, małpy do potegi n-tej. A czgeo to wina? Blogów( ale tu zapraszma na inny mój temat)

Niewierze że ty jestes idealny, ja tez byłem w gimnazjum i tez wiem ze robiłem takie rzeczy których sie teraz wstydze. Gimnazjum poprosty zostało nieopiotrzebnie utworzone, ida sobie dzieciaki do gimnazjum i myslą że sa dorosłe...

Apropo Gdybania MTX to wszyscy sa potrochu winni wiec mozliwości gdybania jest bardzo wiele.

mtx: jak się pisze "apropo"??
WMP
idealny ni ejetsem, ale nie wstydze się tego co robię. Może ie widze złych rzeczy? Daj jakies takie przykłady co osoby w mojim wieku robią złego a ja sie zastanowie
pawelsz
Na poczatku nie za bardzo wiedzialem, o czym mowicie, ale w koncu jednak juz wiem o czym mowa. Zgadzam sie z mtx - moznaby teraz wypisywac nieskonczenie wiele 'gdyby'... No ale co to teraz da? Mozemy sobie wymyslac, co by sie zdarzylo, a co nie, ale nie zmienimy przeszlosci.

To co sie dzieje w mediach (wczoraj wieczorem w radiowej trojce to powtarzali chyba miedzy kazda puszczona piosenka, a nawet w czasie ich trwania) nie podoba mi sie. Rozumiem, ze wszyscy sa zbulwersowani, zszokowani, etc. Tez nie cieszy mnie fakt, ze wydarzyly sie takie rzeczy - ale uwazam, ze za wiele sie o tym mowi. Czemu nie da sie jej spokoju tylko teraz wszyscy o niej powtarzaja?

Wszyscy sa winni... Z tym tez nie do konca sie zgodze. Nie znam tych osob, ktore popelnily ten czyn, ale gdyby ktos im przeszkodzil - skad mozna by wiedziec, co wydarzyloby sie pozniej? Tutaj takze mozna wymienic setki mozliwosci, jak potoczyc moglby sie ten scenariusz, gdyby ktos probowal powstrzymac sprawcow... Wedlug mnie najwieksza wine ponosi jednak nauczyciel - nie powinno sie opuszczac sali na dluzszy czas... Wiem - sam chodze do szkoly i nie raz zdarzylo sie, ze przyszedl np. jakis rodzic - ale zazwyczaj nauczyciel w takim przypadku stoi tuz pod sala, i jesli jest glosniej, to patrzy, co sie dzieje. Nie przypominam sobie, aby zdarzyla sie sytuacja, aby klasa zostala w sali a nauczyciel poszedl np. na kawe.
WMP
Nas czasami zostawaiją samych, ale my to spokojna klasa ) Tylko gadamy bez końca Smile Ja rozumeim pójść do kogoś i zostawić dobrą klase, ale taką gdzie było kilka osób z bródną przeszłością? kary godne! Najwięcej zawiniła nauczycielka mojim zdaniem, dlaczego napisałem wyżej. Tzn. najwięcej zawinili sprawcy, a potem nauczycielka. Co mieliście na apelau w szkole? bo mnie dziś nie było Smile i jestem ciekaw, a moja klasa nie była

mtx: brudną
pawelsz
Ja ci tego nie powiem, a tez jestem ciekawy, co to sie dzialo. Podobno po prostu na lekcji wstali o jedenastej i uczcili to minuta ciszy, byla chyba audycja przez radio (ale tego pewien nie jestem); ja w tym czasie akurat mialem lekcje poza szkola i nie moglem zaobserwowac, co tez sie wydarzylo...

Quote:
ale my to spokojna klasa ) Tylko gadamy bez końca
To nie taka znowu spokojna Razz

Quote:
Ja rozumeim pójść do kogoś i zostawić dobrą klase, ale taką gdzie było kilka osób z bródną przeszłością
Tak w zasadzie to na lekcji nie powinno sie wychodzic, niezaleznie od klasy (przynajmniej wg mnie). Tzn, tak jak napisalem wyzej - minuta, dwie jeszcze przejdzie (zwlaszcza gdy jest jakas sprawa ktora nie moze byc zalatwiona pozniej), ale na dluzszy czas to troche bez sensu...
ogurek
wszystko jest winą rodziców i systemu edukacji. czy dawniej były takie problemy? NIE a dlaczego? dlatego ze dzieciaki byly wychowywane twardąręką. nie robił tego co chciały. nie słyszały ciągłych gadek że są juz dorosłe. jak cośzbroiły to dostawały taki wpie***l ze bały siępomyśleć drugi raz o tym samym. co do szkoły. nauczyciel zawsze był na lekcji. na lekcji była taka cisza że muche można było usłyszeć, a dlaczego? DYSCYPLINA bicie po głowie i połapach linijkami wzywanie rodziców itd.
teraz sw szkołach poprostu nauczyciele robią wszystko aby takie bydle wypchnąć. tzn jak ma same 1 to naciagaja mu na 2 i niech idzie dalej.jest tu też wina sprzedawców. sprzedarz alkocholu nieletnim, papierosów. przyczynia się to do wychowania nieletnich bandytów, bo czy małolat który pije sobie piwo może być normalny?
Kudlaty
hmmm czy rodziców?? nie powiedzial bym... najlatwiej jest nam winic wszystkich oprocz nas samych.. :]
to co sie stalo jest kary godne.. gdyby to padlo na moja siostre czy corke a spotkalbym tych gosci to zapewne nie opanowal bym sie i pozabijal bym... ale czy to bylo by dobre?? myślę ze nie... przeciez przemoc to nie najlepsze rozwiazanie... tylko gdyby kara byla jasno ustalona ze za doprowadzenie do śmierci kogos jest taka i taka kara a nie bylo ze jakies glupie wymowki sobie ludzie znajduja.. i aby taka kara nie byla na zasadzie ze 14 lat do wiezienia a po 2 latach wyjdzie za dobre sprawowanie.. ;/
jesli 14 lat to 14 lat i ani godziny mniej.. :]

a co do poprawy naszego stanu rzeczy... to zgadzam sie teraz z Giertychem zeby zlikwidowac gimnazja.. bo to tam sie hoduje takie bezmozgie dzieci.. ;]
spooki86
Nieprzyjemna sytuacja, napewno sprawcy powinni ponieść karę ale bez przesady nie 10 lat, dla takich to myślę że 2 lata w zakładzie poprawczym będzie dostateczną nauczką, przecież to są jeszcze dzieci. Myślę że za to ponoszę też wine rodzice tych dzieci.
v3nd0r
Ja chcialbym jeszcze poruszyc jedna kwestie. Nie wiem mzoe to moje odczucie, ale teraz w telewizji coraz czesciej slyszy sie o tym ze ktos kogos 'gnebil' a ta osoba probowala sie powiesic. Dzisaj slyszalem cos takiego w wiadomosciach, bodajrze 14 czy 16 latek probowal sie powiesic ale ,na szczescie sznur nie wytrzymal. Nie wiem ale nie cchial bym zeby to bylo spowodowane jakims nasladowaniem tej 14-latki,

Przemoc byla jest i ebdzie zawsze, a pomysly aby oddzielic moldziez spokojna i ta mniej ,sa beznadziejne, i tak to nic nie zmieni. Czy pobyt tej mlodziezy mniej spokojnej doprowadzi ze po skonczeniu szkoly beda spokojniejsi? watpie.
Jest to leczenie skutkow a nie przyczyn. Fakt ze wtedy moze taka sytuacja sie nie zdarzy, ale sytuacja jaka bedzie panowala w szkole dla trudnej mlodziezy nie ebdzie napewno milo, ale z ich zdaniem sie nikt nie liczy. Nalezalo b y zrobic cos z tym.

Gdyby dzieci, mlodziez miala zajecie po lekcjach, jakies marzenia, hobby, to napewno nie przychodzili bym i m takie glupie pomysly. ale coz niktorzy wola podzielic dzieci na te gorsze i lepsze.

moze to hobby ,marzenia nie zalatwia wszytskiego, nie jestem w stanie powiedziec, ale napewno pomoga. No i zmiana sytuacji w spoleczenstwie. wiadomo o co chodzi.

Ale jak to ktos powiedzial. Dlaczego wymienia sie trenera a nie zawodnikow? bo latwiej jest wymienic 1 trenera niz 11 zawodnikow.
Xaros
A wiec, perfidny przyklad glupoty i dziecinady gownarzy z gimznazjum... Najbardziej wkurzylo mnie to ze oni to zrobili tylko i wylacznie dlatego ze ona zranila uczucia ich kumpla bo nie chciala zostac jeog dziewczyny Rolling Eyes Jesli kazdy zacol by tak zalatwac swoje niepowodzenia milosne to by swiat szybko by sie wymordowal. Wybryk karalny, ale co poprawczak a pozniej 1-2 do pierdla. Jeszcze teraz znow proba powieszenai sie 14 Bartka(chyba), ktory byl dreczony przez starszych kolegow od ponad roku a cala dyrekcja nic o tym nie wie... A na doprawienie nam humorow Her Roman Giertych ma zamiar wprowadzic rozdzeilone gimznazja, dla dziewczyn i dla chlopcow, wiekszej glupoty nie mogl wymyslec... Ja juz tylko czekam na jakies zamieszki, bunty, podpalenia by cos sie dzialo by wywalic tego giertycha na zbity ryj z rzadu...
Feodaron
Gdy to się stało to byłem na wyjeździe za granicą i akurat wlaczylem TVN i było mówione o tym w faktach, po obejzeniu materiału nie moglem w to uwierzyć ze coś takiego mogło mieć miejsce.
Gdybym tam chodzil do tej klasy to bym napewno zareagowal właściwie a nie patrzał na to i się jeszcze śmiał

Tak na marginesie oglądnijcie to
Code:
http://video.google.pl/videoplay?docid=2921842580187088819
Deathplanter
Feodaron wrote:
Code:

To jest chore. Wiem, że ktoś chce uczcić pamięć Ani, ale staranie się, żeby każdy obejrzał ten filmik jest IMHO bez sensu. Co ten filmik wnosi nowego?
veroz
Feodaron wrote:
Gdy to się stało to byłem na wyjeździe za granicą i akurat wlaczylem TVN i było mówione o tym w faktach, po obejzeniu materiału nie moglem w to uwierzyć ze coś takiego mogło mieć miejsce.
Gdybym tam chodzil do tej klasy to bym napewno zareagowal właściwie a nie patrzał na to i się jeszcze śmiał

Code:

Całkowicie zgadzam się z autorem filmu, to BYDŁO zaraz po opuszczeniu poprawczaka w którym spędą tylko 3 miesiące powinno trafic do więżenia na długie lata, w tym filmie był taki tekst że sami nie możemy ukrac tych którzy ta zbrodnie popełnili, chcę Wam powiedziec że jak oni trafią do tego poprawczaka to ich nie będą tam krzywdzić , oni ("mieszkańcy" tgo poprawczaka) zaczną się nad nimi znęcać psychicznie i fizycznie, BYDŁO zmieni się, co prawda nie zwróci to życia Ani, ale byc może bedzie przestrogą dla kolejnych odważnych którzy będa chcieli spróbowac takiego czynu, że niby na początku to będzie tylko zabawa ( jak powiedziała matka jednego z chłopców biorących udział w tym czynie), ale konsekwencje tego czynu ( nie parwne bo one są prawie żadne) bardziej psychiczne i fizyczne jakie można ponieśc w poprawczku sa ogromne, ale nie myslcie sobie, że żal mi jest ICH.

Pozdarwiam
Veronz
pawelsz
No dobra, zgodze sie z tym, ze autor filmiku ma wielki cel, chce nam powiedziec, ze to straszne co sie stalo, ze przestepcy nie zostana ukarani stosownie do popelnionego czynu, tylko ze to juz wszystko bylo... Jak juz kilka(nascie) postow wyzej napisalem - dajmy biednej Ani spokoj. Umarla, no to trudno, nic nie poradzimy...
Pozdrawiam
veroz
Ogólnie cała ta dyskusja nie ma sensu, bo zaczęła się za późno, juz po fakcie, a nie przed nim, zgadzam sie z autorem posta powyżej że Ani już nie pomożemy, ale my możemy się strać aby w naszych szkołach, uczelniach, itp nie doszło do takich czynów, a jak już by doszło to starac się przeszkodzić "oprawcom" w ich czynie, oraz strac się pomóc w jakiś sposób ofierze np: szczerą rozmową .

Pozdarwiam
Veronz
OKo-dhh
według mnie to chamstwo co robiła reszta klasy?? a Romek wymyślił jeszcze coś lepszego żeby niegrzeczną młodzież to innej szkoły przenieść przecież oni się tam pozabijają
veroz
OKo-dhh wrote:
według mnie to chamstwo co robiła reszta klasy?? a Romek wymyślił jeszcze coś lepszego żeby niegrzeczną młodzież to innej szkoły przenieść przecież oni się tam pozabijają

W sumie przenosszenie "trudnej" młodzieży do innej "specjalnej" szkoły może pomóc bo tam będa nauczyciele i ludzie którzy bdą umieli sobie radzić z takimi "mlodymi gniewnymi", co prawda będzie tam sporo podobnych osobowości które w normalnych szkołach byli "orginalni" tam, będa jednym z wielu. Po pewnym czasie zobaczą że jak żyły "ofiary" ich pczynań i mże się zmienią, co nie jest gwarantowane. Ja jestem jak najbardziej za takimi szkołami.

Pozdrawiam
Veroz
mtx
Na pewno sobie będą radzić.. tak jak wychowawcy sierocińców i pogotowiów opiekuńczych.. zobacz co tam się dzieje..
mtx
Na pewno sobie będą radzić.. tak jak wychowawcy sierocińców i pogotowiów opiekuńczych.. zobacz co tam się dzieje..
Feodaron
Choć jeden pomysł naszego kochanego Romka Gier...ty...cha w pewnej częsci mi się podoba, jak juz mowił Veroz
Code:
co prawda będzie tam sporo podobnych osobowości które w normalnych szkołach byli "orginalni" tam, będa jednym z wielu. Po pewnym czasie zobaczą że jak żyły "ofiary" ich pczynań i mże się zmienią
to jest właśnie jedna z dobrych stron, które niekoniecznie musza się sprawdzić, może tez być tak ze to wszystko sie wymknie spod kontroli i bedzie tylko w gazetach o atakach ze strony uczniów na nauczycieli Very Happy
Xaros
ja jestem z Opola i jakis czas temu, byla demostracja uczniow w centrum miasta, przeciwko Giertychowi-frankesztajnowi Razz Moja szkola zaprosila go na rozdanie narodowych stypendiow ale tornister sie nie pojawil bo sie bal, bo jak by sie mlodziez opolska dowiedziala ze w Opolu jest Gietych... ooojjj krew by sie polala i wtedy napewno bym nie reagowal a dodal swoje 2gr do calej awantury... Nie ma to jak dziecko neostrady z wyobraznia niemowlencia, ktore mysli tylko o tym co by zjesc berze sie za sprawy wychowawcze polskiej mlodzezy... Co on sobie wyobraza? I co on o nas wie? Wprowadzajac te zmiany tylko pogorszy sprawe, a raczej juz pogorszyl;/
aniaw8
ja wiem jedno z naszą edukacją w kraju jest nieciekawie. A gimnazjum jest beznadziejne z tego względu, że dla uczniów jest mało znaczące. Tak naprawdę w gim dużo rzeczy się olewa. Nie odpowiada ono wymaganiom ucznia w tym wieku. Niby starsi niż podstawówka, chcieli by decydować o sobie, a jednak nadal traktowani troche jak guwniarze

mtx:ort
Camel
Cały czas mowa o tachowaniach karygodnych, o nekaniu i napastowaniu innych uczniów. Jak widzać czasem takie działania potrafią doprowadzić do tragedii... W każdej szkole jest jakaś "ofiara" nad którą pastwią się koledzy czy koleżanki.

Najbardziej w tej tragedi boli to że dzięki czemuś takiemu Roman Giertych robi sobie reklame. Występuje jako obrońca, patron "dobrych uczniów" spychając na margines ucznów "złych".
Wszystko widziane w typowo LPR'owskich czarno-białych barwach.

Wystąpienie Giertych w szkole gdzie dokonała się cała tragedia, wystąpienie gdzie Gertych miał ogłosić start swojego programu: "Zero tolerancji" było głośno komentowane przez nauczycieli i psychologów.
Przestrzegali przed wątpliwą wartością takiego wystąpienia, graniem pod publikę. Roman nie przejął się tym w ogóle, pojawił się w szkole i z dumą wygłosił plany jakie ma zamiar wprowadzić tak żeby wreszcie było normalnie.

Ech, tragedia, polityka, walka o wyborców... jednym słowem IV RP Sad
evolucja
Witam!
Moim zdaniem winni są wszyscy...
Koledzy, nauczyciel...

Trudno to zrozumieć ale takie coś dzieje się bardzo często, i to jest przykre.. Przytocze sobie słowa pewnej piosenki
Quote:
"...Cmentarzy w Polsce jest tyle, że aż głowa boli, więc zastanuwcie się dobrze czy własnie oto wam chodzi.."

I to jest święta prawda. Mogę powiedzieć że 10% ludzi pochowanych na cmentarzach popełnilo samobujstwo Sad

I poco to ? I poco to wszystko ?

Pan minister prubuję coś zaradzić w tej sprawie ale moim zdaniem mu się to nie uda..

mt:ort
Wojtix
ja mam swoje zdanie na ten temat
Excail
Straszne, czy oni nie mieli poczucia winy w tym co robili?
Według mnie winny jest nauczyciel, który powinien wtedy być tam na tej lekcji, pozatym rodzice tych chłopaków, za to jak ich wychowali, koledzy i koleżanki z klasy którzy byli przy tym, widzieli to wszystko i w żaden sposób nie zareagowali na to, można wiele osób oskarżyć o to, niestety ale nic to nie zmieni...
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.