FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Lepiej w naszej gospodarce - prawda, czy falsz?

W naszej gospodarce:
Jest lepiej
56%
 56%  [ 9 ]
Jest jak bylo
25%
 25%  [ 4 ]
Jest gorzej niz bylo
18%
 18%  [ 3 ]
Total Votes : 16

Seba222
Ostatnio przez całą Polskę jeździłem na delegacje (Kraków - Gdańsk - Elbląg - Kraków). Pokonałem tą trasę kilknaście razy i zauważyłem, że od wejścia Polski do UE nasz kraj się naprawdę rozwija w tempie jkiego od dawna nie było (i prosze mi tu nie pisac, ze to zasluga PIS-u, SLD, Solidarności czy kogokolwiek, bo wg. mnie, to wszystkich po kolei, a tak wogole to to jakos wbrew czy na przekór wszystkim sie dzieje).
Polska rozkopana jest prawie cala i ida potezne remonty (w samym gdansku 4 duze roboty drogowo - torowe, w malym Elblagu 3 roboty torowo - drogowe, Łódz tez kilka, na trasie z Łodzi do Katowic w 4 miejscach Gierkówke remontują, w Krakowie kilka, nawet w mojej miescinie robia remonty). Przy wiekszości z nich stoja unijne tablice. Naprawde takiego boomu to dawno nie bylo. Firmy dostarczajace materialy budowlane nie moga nadazyc z produkcja (na kostke betonowa w Gdansku trzeba bylo prawie 3 tygodnie czekac), brakuje firm chetnych do wykonywania robot, brakuje ludzi do roboty. Zarobki wzrosly (odczulem to na wlasnej skorze).
Czy mnie sie wydaje, czy naprawde jest lepiej ?
mtx
Wypowiem się z punktu widzenia socjologa:

dobra wiadomość- naprawdę jest lepiej. Bezrobocie teraz jest 15.5%. To też się czuje.

Nie można tego sprowadzać do jednego elementu- że rząd jest wspaniały, czy UE nas zasila. To wiele czynników. Nawet nie można chyba mówić o dominującym.

- UE daje pieniądze
- rząd chwilowo nie przeszkadzał
- ludzie emigrują
- Polacy przestali przejmować się stabilizacją polityczną
- była recesja, a ze względu na sinusoidalność tych rzeczy-musiał być wzrost
- jak napędza się jedna rzecz, to napędzają się inne.
- coraz później wychodzimy za mąż/bierzemy ślub- zajmujemy się karierą
- przyrost naturalny jest ujemny- zajmjemy się karierą

itd. itd...
Deathplanter
To tylko złudzenie. Po prostu wpakowali więcej na drogi i edukację (nawiasem mówiąc, kiepsko zainwestowali bo zamiast pomagać szkołom w remontach zainwestowali w psychologa, który mówił o narkotykach, a naszą wychowawczyni, uczącą informatyki, na kurs nt. podstaw tego przedmiotu ...przynajmniej tak było w naszej szkole). Odczujemy te zmiany, jak będą strajki pielęgniarek... nie oszukujmy się,kasa w Polsce się z sufitu nie bierze.
webek
Seba222 zapomniałeś napisać o remoncie drogi Kraków-Olkusz - tam też jest jak po wojnie :p - pełno ziemii, gruzu, wykopów (rowy przeciwczołgowe Razz). Ekipy remontowe pracują od 7 rano do... no nie wiem do której, ale na pewno do późna, bo czasami jak wracam przed 16 do domu to roboty nadal trwają. Na drodze jest ruch wachadłowy i przez to spóźniłem się pare razy na lekcję, ale to taki mały drobiazg....

No a jeśli chodzi o gospodarkę - wątpie, żeby coś poszło na plus - rolnicy dalej dostają marne pieniądze za zbiory, w szpitalach podwyżki dostają lekarze i pielęgniarki, bo reszta personelu (laboranci, technicy, etc.) dostają marne grosze i to nie są one wliczane do podstawy, tylko jako premia... A jeśli chodzi o remonty - faktycznie coś ruszyło, ale znaków z UE nie widziałem; a poza tym, co można zrobić w kraju, który ma taki rząd...
mtx
Nie zgodzę się. Owszem- pakujemy dużo w nieprzydatne rzeczy- becikowe, wiele ustaw itd (nie będziemy się rozwodzić), ale infrastruktura jest niezmiernie ważna. To ona głównie przyciąga inwestorów.
Towary trzeba przywieźć i wywieźć. I nie ma zmiłuj się..

Zmniejszenie bezrobocia może nie widać gołym okiem, ale to też się odczuje.

Strajki pielęgniarek i lekarzy były i będą, dopóki nie przereformujemy służby zdrowia prawie od podstaw. A to pochłonie krocie..

Last edited by mtx on Mon Oct 23, 2006 7:59 pm; edited 1 time in total
fallco
mtx wrote:

Towry trzeba przywieźć i wywieźć. I nie ma zmiłuj się..

prawda, tylko po co remontowac dorgi zeby za 2 lata byly w jeszcze gorszym stanie niz sa teraz ? nie oszukujmy sie ze remontuja bo niesttey w wielu wypadkach nowe drogi nie nadaja sie do ruchu ciezarowego czego skutki szybko wyjda (np. jakis czas temu, ok 4 lata temu w wawie wyremontowali rondo przy dworcu zachodnim, mialo byc super, bezkolizyjny skret dla ciezarowek i wogole i co wyszlo ? tunel dla ciezarowek okazal sie za... niski, wskutek czego dalej stoja normalnie do ronda, gdzie potworzyly sie koleiny na wysokosc 20-30 cm... co wcale nie jest smieszne Sad)

co do infrastruktury, to jak to okreslaja w europie - mamy bardzo dobrze rozwinieta infrastrukture kolejowa, ktora jest wykorzystywana na zenujaco niskim poziomie Sad

co do ogolnego wygladu polskiej gospodarki to sie ciesze ze ten rzad nie przeprowadzil zadnych ruchow zeby sie w to mieszac, bo wreszcie przyszedl wzrost i to nie tylko widac u nas w kraju... jest to normalne i zaden rzad czy polityk nie moze przypisac sobie tych zaslug. Wazniejsze jest zawsze to jak sie zachowuja rzady poszczegolnych krajow podczas recesji, ale o tym nie ma co gadac...

co do bezrobocia, to mam mieszane odczucia, bo tak naprawde nie bardzo wiadomo dlaczego spada... miejsc pracy wbrew pozorom nie przybylo az tak wiele, dlatego bym pomyslal czy to przypdakiem nie jest efekt wyjazdu wielu ludzi...
pabloo
No piszecie ze unia tak dfaje kase , tylko jest jeden problem z urzednikami .
Pracuje w firmie ogólno bydowlanej :d , ostatnio robilismy wodociąg w pewnej wiosce , i zaczeło sie od tego ze w 2003 roku zrobiono projekt , urzednicy z gminy wysłali papiery o zapomoge z unii , ale oczywiscie zrobili jakies błedy Shocked poprostu nie wiedzieli jak wypełnic , w 2004 roku znowu wyslałi i znowu mieli błedy hehehe , wiec ludze tak sobie żyli bez wody az do tego roku bo władza sie zmieniła i nawet potrafili wysłac wniosek do UE ,
ogólnie mówiac kasa z unii to nie wszystko :d
mtx
Oczywiście, że spadek bezrobocia to efekt emigracji. Część z tych ludzi przysyła też do nas kasę- to w drobnym stopniu, ale też coś poprawia. A poza tym zwiększyła się ilość inwestycji zagranicznych- to następne miejsca pracy. A te drogi? remontujemy je ciągle, ale to też praca..

Infrastruktura jest ważna. I wiem, że kiepsko nam idzie. Bo Polacy zwykle wolą zrobić taniej, bo myślą, że się to bardziej opłaca- nic bardziej mylnego. Potem to trzeba remontować (jak słynną już autostradę do Krakowa).

Kasa z Unii to nie wszystko, ale bardzo dużo. I nie należy się wkurzać, że wymagają biurokracji- bez biurokracji nie ma demokracji we współczesnym świecie.
sl4sh
Hm... no dobra, wszystko (no prawie) idzie w dobrym kierunku, wszyscy się cieszą i jest OK. ALE.... no wlasnie pabloo napisał, że istnieje (ja to tak odebrałem i zgadzam się w 100%) problem z urzędasami. Nie wykwalifikowani, nie kompetętni, nie zaradni, nie myślący.... takie jest na dzień dzisiejszy moje zdanie o urzędnikach niższego szczebla, chociaż i wyżej zdażają się ludzie których określiłem w/w przymiotnikami.

Mianowicie zmierzam do tego, iż wiele tracimy przez takich ludzi(urzędników), przez ich niechlujstwo i częstą niewiedzę tracimy pieniądze od UE.
Nawet jeżeli teraz wszystko idzie dobrze, to zobaczycie, że za pare lat zostaną wywleczone brudy w stylu : korupcja, oszustwa przy przetargach itd itd..... dlaczego ? Ano bo tak to już u nas jest. Może kiedyś się to zmieni. Mam tylko nadzieję, że ktoś zrozumiał tok mojego myślenia Razz

//Dopisane
No i prosze, okazało się, że mam racje :/
http://www.di.com.pl/news/15020,Rz_Pieniadze_na_informatyzacje_moga_przepasc.html
Postman
Mogę opowiedzieć o swoim podwórku, miasto 75000 mieszkańców . To co obserwuję naprawdę napiewa minie optymizmem. Są tworzone wyższe uczelnie. Powstają nowe mieszkania ( około 500 TBS po budynkach wojskowych) . Miasto ma wodę dostarczną nowym rurociągiem z Dobrzycy sfinansowanym w 50 % z środków UE. W planach zagospodorowania przestrzennego są dalsza rozbudowa obwodnicy zewnętrznej oraz wewnętrznej a co najważniejsze są na to pieniądze. Bezrobocie też spadło tylko nie wiem czy jest to spowodowane licznymi wyjazdami polaków do pracy za granicą.
cambridge
bezrobocie spadlo, bo 2 mln rodaków wyjechało z polandu i teraz np ekipy budowlane maja zamowienia na remonty na 3 miesiace naprzod. i podnoszą ceny..
jest nadzieja, ze przyjada do nas do roboty ukraincy, bulgarzy i rumuni;-)

zjawisko spadku bezrobocia dotyczy prac dla słabo wykwalifikowanych.
ludzie po studiach wciaz szukaa pracy po pare miesiecy - chyba ze chca nosic cegły za majstrem
vrooth
nie dziw sie, ze ludzi po studiach filologicznych, socjologicznych czy psychologicznych nie mają pracy... zapotrzebowanie na te zawody jest bardzo małe i ja nie wiem czemu uczalnie zwiekszają liczbe kierunków humanistycznych...

brakuje natomiast ludzi po studiach technicznych -> inzynierów, mechaników, informatyków -> i dla nich jest praca... przyklad -> Google otwiera centrum badawcze pod Krakowem, zastanawieam sie ile ludzi z UJ, AGH czy politechniki znajdzie tam swietną prace - 100 - 150...

i tak dalej...
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.