FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Temat polityczno-szkolny

mtx
Proszę o radę- chcę coś zmienić w samorządzie w moim instytucie (socjologii).. gdybyście mogli wymienić rzeczy, które wy, jako uczniowie, studenci, byli, czy obecni, potrzebujecie, chcecie, chcieliście, potrzebowalicie.. itd..

no nie wiem.. np.. darmowej KAWY Smile
albo.. mniej sprawdzianów Razz

każda odpowiedź się liczy..
nawet najgłupsza..

PS byleby nie naruszała regulaminu Razz
Seba222
Najbardziej na uczelni brakowalo nam ... informacji. Chodzi mi o dostep do informacji przez internet (wtedy jeszcze internet w domu to bylo cos, wiec i uczelnie w takie systemy nie inwestowaly). Naszym marzeniem byla mozliwosc sprawdzenia przez internet planu zajec, ogloszen (np. wyklad z maszyn odwolany, bo profesor wyjezdza na konferencje), ogloszen o terminach kolokwiów, egzaminów, o dniach wolnych od zajec (np. swieto uczelni). Po prostu takie rzeczy w internecie mozna zamieszczac i po zalogowaniu sie mozna je obejzec. Idac dalej tym tokiem, to mozna i oceny z kolokwiow sprawdzic, sciagnac materialy podane przez wykladowce itp.
Druga rzecz, a powiazana z pierwsza, to dostep do dziekanatu - pewne rzeczy mozna by droga internetowa pobieerac i skladac, zamiast stac godzinami w kolejce.
Teraz pewnie to wiele uczelni i szkol ma takie systemy, ale za moich czasow to bylo niedostepne.
oxwood
Te załątwianie spraw, choćby niektórych, przez inetrnet to by było coś. Ale niestety, jeszcze trzeba będzie na to poczekać Razz
Ja byłbym za tym, aby dziekanat był bardziej przyjazny studentom. Często zdarza się, ze kolejki są na pół korytarza, albo idziesz a tu, za przeproszeniem, dupa, bo sekretarka musiała wyjśc sobie na kawkę Sad Mają godziny urzędownania, to niech tam siedzą. Napisaliby po prostu że w jakiś godzinach jest przerwa i były spokój, a nie masz chwile czasu to idziesz i musisz wracać z pustymi rękoma.

edit:
To z kawą jest super Razz
U mnie na wydziale jest bufet, ale tak tam drogo, że i tak większość chodzi do akademika obok do sklepu. Po kilku miesiącach starań udało się zaistalować automaty z kawą i napojami ( 1 zł każdy napój). A do tego jeszcze dziekan zagroził babce, ze jeżeli nie obniży cen to zamknie bufet Razz Więc może będzie lepiej Razz
webek
Jeszcze na studia nie chodze, ale jeśli chodzi o dostęp informacji z internetu odnośnie szkoły, zajęć, planu lekcji itp. to jest fatalnie, bo aktualizowane one są chyba co jakieś 2 lata - nie ma nic odnośnie obecnego roku, jest z ubiegłego....

No a pomysł z darmową kawą.. to jest coś!
ps. herbatka też mogła by być darmowa Razz
fallco
sam dzialam w samorzadzie i musze przyznac jedno - wszystkim sie nigdy nie dogodzi Smile

ale to co moge powiedziec to, co u nas sie sprawdza:
1. przeplyw informacji, czesto nie wiadomo co i jak, a wtedy samorzad powinien wszsytko zamieszczac na swojej stronie internetowej, na drzwiach swojego pokoju itp
2. stypendia - u nas samorzad zajmuje sie przyjmowaniem wnioskow i sprawdzaniem czy czegos w nich nie brakuje i czy sa poprawne
3. organizacja imprez dla studentow, np otrzesin
4. pomoc w promowaniu wydzialu/instytutu na zewnatrz
5. kontakt z wladzami i prezentowanie pomyslow studentow wydzialu/instytutu
6. wychodzenie z wlasnymi inicjatywami, np pokazami szkol jezykowych podczas, ktorych mozna wygrac darmowe kursy
7. sprowadzenie darmowego kalendarza akademickiego
8. sprowadzanie darmowych czasopism czy gazet (znaczy sie uczelnia placi)

i to tak na szybko co pamietam Very Happy
spooki86
Brakuje dobrych nauczycieli, wielu jest takich co dużo wymagają a mało uczą albo kiepsko.

Popieram MTX darmowa kawa dobra rzecz.

Jeszcze wycieczki by się przydały zagraniczne.
WMP
Ja tu nie mam nic do powiedzenia bo nie chodze na uczelnie, ale widzę ze ten temat to znów spamowisko. P. mtx prosi o to aby wypisac nawet najgłupsze pomysły. Co takie pomysły wniosa nowego do rozmowy? nic, P. mtx sama łamie swój regulamin Smile Po drógei będzie dużo postów jednolinijkowych np, "Powinna być darmowa kawa" I co tu pisac więcej, typ kawy? Limity dawac ile dla kogo ma byc kawy w semestrze? spam.
mtx:ort
sl4sh
Mój Boże :] Darmowa kawa była by dla mnie poprostu zbawieniem Razz Czasami po 4h wykładów z fizyki (studiuje fizyke z informatyką stosowaną) kawa jest dla mnie jedynym ratunkiem jeżeli chodzi o dalsze funkcjonowanie (czyt. logiczne myślenie). Btw. kawa w bufecie kosztuje 3,5 za małą filiżankę (dziennie w szkole wypijam spokojnie 2 kawy Razz więc zbankrutowali by przezemnie Razz)

Natomiast załatwianie spraw przez internet.... hm... ciekawa sprawa, ale ... trzeba by albo i tak wydrukować, podpisać i przesłać do dziekanatu, albo też wprowadzić podpis cyfrowy, ale to rozwiązanie raczej odpada... cena itd.

WMP wrote:

mtx prosi o to aby wypisac nawet najgłupsze pomysły. Co takie pomysły wniosa nowego do rozmowy? nic, P. mtx sama łamie swój.......

Ano tak to już jest, despotyzm i tyle. Nie... nie narzekam, ale czasami może być denerwujące, że ktoś nie widzi swoim błędów a zauważa tylko cudze. Nie mniej jednak temat mi się podoba :> Jestem studentem więc dotyczy mnie to bądź co bądź bezpośrednio.
vrooth
darmowa kawa to zdecydowanie głupi pomysł... przecież nikt wam nie bedzie fundował kawy... raczej byłbym za jakimiś ludzkimi cenami - 1zł, czy może nawet mniej

no i zdecydowanie przeplyw informacji... info kogo i czego nie ma jutro dzień wczesniej wieczorem dostępne w necie... u mnie w szkole takie coś jest i naprawde swietne uczucie dowiedzieć sie, ze jutro nie masz np. fizyki... Smile
mtx
Czy wpiszecie posty spamowe, to już zależy od was.. obietnic "wyborczych" może być naprawdę wiele..

widzę, że jak napisałam o darmowej kawie, to się wszyscy podniecili Razz

Widzę, że nie chcecie mi pomóc, to pokażę mniej więcej o co mi chodziło- miałam nadzieję, że rozwiniecie tę listę..

- więcej automatów do napoi i jedzenia- czasem robią się kolejki
- kserowanie skryptów, aby dostępne były w większych ilościach
- oraz skanowanie ich, aby były dostępne w internecie
- więcej wyjazdów plenerowych
- turnieje sportowe (wewnątrz wydziałowe, interwydziałowe)
- proponowane wyjścia do kina, teatru etc- kupowanie biletów kupą zawsze wychodzi taniej
- podpisywanie umów zniżkowo-klientowych Smile (jak ja to nazywam). Np. Dajcie nam 2o kuponów na darmową kawę, a my podeślemy wam klientelę ze studiów
- opanowanie USOSa- Uniwersyteckiego Systemu Okropnie Skomplikowanego- czyli internetowa rejestracja na zajęcia, lektoraty, egzamin językowy, kontrola ocen i zaliczeń, zapisy na zajęcia fakultatywne, zapisy na wf, mail uczelniany itd
- zrobienie porządnej strony uczelni/samorządu/ forum
- stworzenie koła muzycznego/ jakiegoś innego
- zadbanie od miejsca na rozwieszanie plakatów- aby był porządek i możliwość CZYTANIA ogłoszeń
- walczenie o sprawy studenckie
- zwiększenie możliwie budżetu samorządu/kół naukowych

liczyłam, że ktoś uderzy w coś w tym klimacie.. ale Wy tylko o grach umiecie..

jeśli powyży tekst jest spamem.. to ja już nie wiem, co nim nie jest...
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.