witam. Poszukuję programu najlpeij linuxsowego do cięcią grafiki i żeby to potem zapisywął ze standardami W3C. W ostatecznosic moze byc windowsowski, moze uda mi sie uruchomić pod wine. Wiem ż emoge skorzytsać z photoshopa ale pod wine(na kinuxie) chodzi tylko 7.0, a on nie pozwala na zapis w W3C. Najlpeij żeby ten progrma miał jakieś bardziej wyszukane opcje a nie tylko linia pozioma i pionowa
Dobrze było by gdyby można było zaznacyzć co chce sie wyciać.
Ciecie grafili i zapisywanie w W3C
Hmm , takie automatyczne zapisywanie pocietej grafiki w moim odczuciu nie jest dobre. Lepiej pociać grafike a potem strone zakodować własnoręcznie. Dzięki temu masz większą kontrolę nad tym co się dzieje.
Ja osobiście wolę wiedzieć co w kodzie mojej strony się znajduje oraz z jakiego powodu
A chyba najlepszy pod linuxa jest GIMP? Chyba ma opcje cięcia
PS. Każdy program grafiszczy tnący i zapisujący jako HTML zapisze to w tabelkach... a tabelki mimo, że przechodzą przez validatora tak na prawde nie są poprawne - powinno sie ich używać do danych tabularycznych a nie do kodowania Layout'u strony
Ja osobiście wolę wiedzieć co w kodzie mojej strony się znajduje oraz z jakiego powodu
A chyba najlepszy pod linuxa jest GIMP? Chyba ma opcje cięcia
PS. Każdy program grafiszczy tnący i zapisujący jako HTML zapisze to w tabelkach... a tabelki mimo, że przechodzą przez validatora tak na prawde nie są poprawne - powinno sie ich używać do danych tabularycznych a nie do kodowania Layout'u strony
Photoshop cs 2 zapisuje w w3c, tzn. używa stylów kaskadowych (CSS). W gimpie coś nei widze takiej opcji. Wiem że ma się większą możliwość "władania" stroną ale o wiele szybciej i łatweij jest jak progrma to sam zpaisze, potem sie tylko edytuje.