napewno wielu z was ogladąło na TVN reklamówki nowej tv satelitarnej zwanej porostu "n".
Chciałbym się z wami podzielić pewnymi informacjami jakie zdobyłem
-otoż HDTV bedzie odsiagalne na jednym kanale w najwyszym z mozliwych pakietów .
- nie ma co wykupywac hdtv (bo i bedzie mozna bez) jezeli dany odbiornik nie bedzie conajmniej posiadał HDTV READY ...ze wzykłym tv (kineskopowym) nie mamy co marzyc jedynie co nam moze pozwolic na odbiór to plazy i LCD..
skad to wiem a otoż bede instalatorem enki
Ps. jesli macie jakies pytania to walcie ...słuze pomoca oczyscie wszystkiego nie wiem
| Quote: |
| telewizja jakosci DVD |
To mnie rozbraja, dwa bledy w jednym krotkim zdaniu 
| ChesterB wrote: |
| Quote: | | telewizja jakosci DVD |
To mnie rozbraja, dwa bledy w jednym krotkim zdaniu  |
ale niestety taki slogan wszedł w użycie i będziemy się z nim coraz częsciej spotykać.
A skoro wiemy o co chodzi to nie widzę dużego problemu
Co do telewizji
Z pewnością preferujecie, albo wręcz oferujecie w pakiecie jakieś modele telewizorów. Ciekaw jestem jakie. 
hm... możliwe że tak bedą (narazie tego nie potwierdzam) tansze lcd i plazy sonego wraz z dekoderem .... co z tego wyjdzie zbaczymy
Ps. zwykła tv jest jakości dvd pośc film dvd i włącz tvp1 roznicy nie widać
Według mnie plaforma im nie wypali z tego względu, żeby mieć wszystkie kanały to czeba zapłacić 70zł. Po za tym nic ciekawgo nie proponują co by powaliło mnie na kolana. HDTV jakoś nie jestem za tym przekonany. Trzeba by było taki telewizor kupić, a mnie i pwenie większości nie stać na taki telewizor.
Jako, że będziesz instalatorem to może przybliżysz nam więcej szczegółów. Naprzykład jakie będą pakiety , jakie kanały no i oczywiście za ile. Sprzęt do odbioru jakiej będzie firmy oraz jakie parametry będzie miał. Słyszałem, iż odbiornik będzie wyposażony w twardy dysk na kórym będzie możliwość zapisu programów i filmów. Mam w domu lcd i jestem zainteresowany HDTV. Ale z drugiej strony strony patrząc jak oferta programowa będzie słaba to i jakość nie pomoże. 
Last edited by Postman on Sun Oct 08, 2006 11:53 am; edited 1 time in total
no to prosze :
pakiety
informacja i rozrywka
TVN
TVN 7
TVN 24
TVN Meteo
TVP 1
TVP 2
TVP3
TVP Polonia
CNN
TV5
TVPuls |
hity filmowe
Comedy Central
Wojna i Pokój
nowość w HD
TVP Film
AXN
AXN SF
AXN Crime
Kino Polska
TCM
|
kultura nauka świat
Discovery HD
Discovery Historia
Discovery
Animal Planet
Discovery Civilisation
Discovery Science
TVN Lingua
TVP Kultura |
sport i motoryzacja
nsport w HD
Eurosport
Eurosport 2
TVP Sport
TVN Turbo
|
style moda muzyka
TVN Style
Travel & Living
MTV Polska
MTV 2
Viva
VH1
TVN GRA
4FUN TV
iTV
TVP Rozrywka
Fashion TV
|
dzieci
Baby TV
Cartoon Network
Jetix
Jetix play
Boomerang
inne kanały wkrótce |
cinemax
cinemax
cinemax2
|
co do tego ostaniego cinemax to prawie to samo co hbo wiec mozna sie posdziewac ze ze hbo i hbo2 tez bedzie
a to odbiorniki :
nbox HDTV
· Obraz wysokiej rozdzielczości (HDTV) 720p, 1080i· Skalowanie sygnału SDTV (PAL) do rozdzielczości HDTV (720p, 1080i)· Dźwięk przestrzenny 5.1 Dolby Digital· Elektroniczny przewodnik po programach (EPG)· Menu w języku polskim· Prosta instalacja i obsługa· Złącza: HDMI, USB, EURO, YPbPr i Ethernet· Zgodność ze standardami MPEG 4 i MPEG 2· Cena aktywacji 99 zł.
|
i z dyskiem twardym
nbox HDTV recorder
· Obraz wysokiej rozdzielczości (HDTV) 720p, 1080i· Skalowanie sygnału SDTV (PAL) do rozdzielczości HDTV (720p, 1080i)· Dźwięk przestrzenny 5.1 Dolby Digital· Elektroniczny przewodnik po programach (EPG)· Menu w języku polskim· Prosta instalacja i obsługa· PVR – wbudowana funkcja nagrywania, pauzy, przewijania· VOD – możliwość korzystania z dodatkowej biblioteki filmów i programów· Wbudowany twardy dysk o pojemności 250 GB· Złącza: HDMI, USB, EURO, YPbPr i Ethernet· Zgodność ze standardami MPEG 4 i MPEG 2· Cena aktywacji 449 zł.
|
firma tych urzadzen ... nie chce nic mowic bo nie mam 100% pewnosci
A ile będzie kosztować jakiś podstawowy pakiet (chodzi mi o najtańszy) no i ile sam osprzęt (bez TV).... [/url]
| webek wrote: |
| A ile będzie kosztować jakiś podstawowy pakiet (chodzi mi o najtańszy) no i ile sam osprzęt (bez TV).... [/url] |
Pakiet 'informacja i rozrywka', w skład którego wejdą najpopularniejsze polskie i zagraniczne stacje telewizyjne, w tym TVN, TVN 24, TVP1, TVP2, TVP3 oraz ponad 200 innych kanałów), będzie oferowany za darmo (0zł). Pozostałe pakiety w cenie od 10 do 16 zł. Minimalna opłata miesięczna to 20zł (za 2 pakiety z 6 płatnych). Do pakietu podstawowego, w tym przypadku „Informacje i rozrywka” należy wybrać 2 z 6 pozostałych pakietów. Umowy będą podpisywane na czas 15 i 24 miesięcy.
Na rynku będą dostępne dwie wersje odbiorników – z twardym dyskiem (250 GB) i bez - czyli zwykły nbox HDTV. Odbiornik nbox HDTV recorder, czyli odbiornik HD PVR pojawi się w dystrybucji już w listopadzie, czyli z miesięcznym opóźnieniem ze wzgledu na problemy z chipsetami do odbiorników produkcji ADB. Aktywacja odbiornika nbox bez twardego dysku – 99 zł, a PVR HD 449 zł. Nie będzie pobierana opłata za samo używanie nboxów. W przyszłości abonent swobodnie będzie mógł zamienić zwykły nbox HDTV na ten lepszy z dyskiem 250GB.
Info z satkurier.pl
Pożyjemy zobaczymy co to za telewizja.
Mam nadzieje że nazwa kanału "n" że tu nie chodzi o słowo nuda 
Mam pytanie z jakiego statelity bedzi nadawana wiązka TV N ? Mam mozliwość istalacji tylko na satelitę Astra a na HotBrida nie da rady.
Musiałbym kabel ciągnąć przez cały blok.
jaki satelita to nie wiem nic nie powiedzieli na ten temat albo niedosłyszałem
jak sie czegos dowiem to wtedy powiem
Niepotrzebnie się rzucają na głeboką wodę... Ostatnio czytalem ze Unia Europejska uznała ze standard HDTV bęđzie powszechnie używany dopiero w 2015 roku. Prawie 10 lat pośpiechu. Do tego tak naprawdę to po co komu w polsce HDTV? Odbiorników zgodnych z tym standartem doliczono się w kraju 2 sztuki (W tym edna popsuta). Jednym słowem szokda czasu i pieniędzy.
Mam pytanko- czy trzeba mieć talerz satelitarny?(wiem, że brzmię jak laik
)
I tak dla dziewczyny- że co niby trzeba mieć i ile to ogólnie kosztuje?
Aha- i jeszcze jedno- chce sobie zamontować kablówkę, albo cuś, bo w moim nowym mieszkaniu w Warszawie nie mam telewizji- mieszkanie jest koło budynków wojskowych i mam zakłócenia. Więc potrzebuję czegoś nie za drogiego, ale fajnego- bez talerza satelitarnego.
Jeśli telweizja jest satelitarna to oczywiście że musisz posiadać talerz.
mysle ze to fajna sprawa z tym HDTV , ale zanim sie to przyjmie to minie kilka dobrych lat... moze wreszcie bedzie mozna sie cieszyc obrazem dobrej jakosci na cieklokrystalicznych telewizorach. Telewizja ostatnio traci na popularnosci jakas medialna rewolucja czyt. HDTV mysle ze moze ten proces zachamuje
no nie wiem jakośc niby DVD , a mając np cyfre + jakośc jest dobra i wcale nie ruzni sie z jakoscia dvd , programy tez sa te same co na C+
jedyny bajer to chyba ze ten dysk twardy w tv bedzie , tylko po groma to komu , a ilo calowe te tv beda ?
ja jestem szczesliwym posiadaczem C+ i flatrona 29 " i mi pasuje ,więc raczej czrno widze tą nowa technologie , moze za pare lat ... cos z tego bedzie.
w sumie te same programy co na Polsacie Cyfrowym, lub na kablowce, nie widze potrzeby kupowania super wypasionego TV i dekodera za 500zl :/ lepiej, taniej i w sumie na to samo wyjdzie kupienie nagrywarki dvd pod TV. To tylko moje zdanie :]
TRochę biedna oferta sportowa. Przydalby sie jakiś kanal z ligą Hiszpańską ;]
A pozatym, fajne. Pzdr.
fajna by była ta hdtv, może kiedyś będe miał 
| MaCoS wrote: |
| Jeśli telweizja jest satelitarna to oczywiście że musisz posiadać talerz. |
chyba, że dostaniesz ją w kablówce
a jeśli chodzi o jakość to faktycznie na zwykłym odpirniku nie będzie różnicy między obecną telewizją a hdtv, ale o tym była już mowa w pierwszym poście
Troche znalazłem informacji w necie o nowej platformie ITI N:
http://www.telewizjanowejgeneracji.pl/newsletter/
Oraz jak to się ma do HD Redy oraz Full HD , polecam ciekawy temat dla nie wtajemniczonych i tych co chcą kupić TV Lcd:
http://www.telewizjanowejgeneracji.pl/2006/08/01/hd-ready-jak-to-ugryzc/
Tak sobie tu czytam i się zastanawiam czy reklamy też będą w hdtv
. Mam nadzieje że sobie odpuszczą. A co do tego dysku to doszukałem się informacji że 2 godzinny film w jakości HD. zajmuje 25 GB. Czy te 250 GB dysku w odbiorniku to dużo czy też mało zostawiam waszej ocenie.
A tak przy okazji to chciałbym mieć okazji gdzieś pójść i zobaczyć jak duża jest różnica między starą TV a nową.
No i z tego co wiem w Japonii telewizja HD jest już standardem.[/i]
Ja wam powiem, że HDTV mnie całkiem jara. Mimo, że nie mam szans na odbiornik HDTV, to i tak jestem już całkiem głęboko w temacie i muszę wam powiedzieć, że wszystko wygląda interesująco.
Otóż, chciałbym także przestrzec wszystkich, żeby planowali zakup telewizora z rozwagą - narazie się wstrzymali, ponieważ matryce HDTV z pełną jej obsługą są na razie słabo dostępne w naszym kraju. Ostatnio widziałem w firmowym sklepie Sony matrycę obsługującą w pełni standard HDTV (1080).
Jeśli więc w specyfikacji telewizora widnieje 1366x766 (czy jakoś tak), to myślę, że warto zaczekać aż w tej samej cenie będzie 1920x1080 (full HD).
Pewnie wielu z was nie wie czym różni się HDTV od zwykłego TV. Myślicie zapewne, że chodzi o zajebiście duże telewizory - poniekąd tak, ale nie tylko. Otóż odpalcie sobie dowolną grę w 720x480 (lub 640x480), a następnie w 1280x1024 (załóżmy) - mniej więcej taki skok jakościowo jest w HDTV. Większe odwzorowanie szczegółów, dynamiki, większą ostrość. Tym cechuje się HDTV.
Pragnę także wspomnieć, jak się mają roździelczości normalnych TV do HDTV:
720x576 - zwykły TV (nazwijmy to 420p lub 420i)
1280x720 (czy jakoś tak:P) - HDTV 720i/p
1920x1080 - HDTV 1080i/p
gdzie i oznacza przeplot (interlacing) a p progresyw (progressive).
To prawda w Japonii większość programów jest od dawna w HDTV, trochę mniej jest w Stanach, a w Europie zaczynają wkraczać.
Jeśli chodzi o 25GB potrzebne na zapisanie filmu to tylko jeśli chodzi o MPEG-2 jest to już przecież przestarzały standard zapisu. Trochę nowszy - MPEG-4 pozwala na o wiele wydajniejszy zapis.
24-minutowy odcinek serialu w pełnej roździelczości HDTV w świetnej jakości (jak to mówią - DVD) zajmuje 400-600MB. Niewiem jak z MPEG-4 ale powinno być całkiem podobnie. Czyli nie jest tak źle.
A i cieszy mnie to, że poszli po rozum do głowy i stosują w końcu MPEG-4.
Ponadto dźwięk w końcu będzie w Dolby Digital 5.1 AC3 lub w innym formacie.
Słowem - HDTV rządzi, można posmakować tej jakości już na monitorach komputerowych - i mimo, że tylko w 1280x720 (zależy kto ma jaki monitor) ale i tak jest fajnie, polecam ^^.
Aha - jeszcze jedno - określenie TV jako "jakości DVD" jest bez wątpienia błędne.
Ponieważ HDTV nie da się określić jako jakość "DVD" - DVD jest w tym momencie formatem przestarzałym o conajmniej epokę, w końcu ma już prawie 10 lat (od 1997 roku). Powiedzmy, że lepsze słowo byłoby "jakość kinowa" ale nie DVD - można też powiedzieć - jakość "HD-DVD" ale to też nie jest poprawne. Zatem trzeba określać to jakoś bardziej profesjonalnie, bo przecież jakość DVD to też MPEG-2 zapisany z 1600kbps 

.
Mnie się opłaca n. Bo płacę 26 zł mam 200 ileś tam kanałów, a do tego poczekam do grudnia i kupie sobie z dyskiem, a nie potrzebuję video. Potem jeszcze tylko kiedyś wymienić telewizor i będzie extra
Dla porównania w aste za 150 kanałów mam 50 zł miesięcznie
Ja sięna to przerzucam :d Teraz mam 20 kanałów z kablówki za 15 zeta, więc bez porównania :d Tylko czy dam rade wogóle kiedyś chcociaż obejrzeć każdy kanał powiedzmy po 10 min 
Nie ma sie czym ekscytowac. W tej chwili place 35 zl za PolsatCyfrowy. Zeby w "N" miec taka sama oferte musial bym ponad 50 zl wydac, a i tak wszystkiego nie bede mial. Wszystko zostalo podzielone na pakiety - po 10 zl, 16 zl i 0 zl. Ale jest jeden chaczyk, zeby miec pakiet za 0 zl, trzeba zamowic conajmniej 2 platne, wiec wychodzi, ze minimum 20 zl abonament.
Programy jeszcze zostaly podzielone tak, zeby w kazdym pakiecie bylo kilka ciekawych programow, a reszta to dno, wiec jak chcialbym miec wszystkie fajne kanaly, to musial bym wykupic wszystkie pakiety. No i w "N"-ce na razie nie ma kanalu Polsat, ale to nie jest az takie wazne. Generalnie oferta nie jest za ciekawa, no chyba, ze masz telewizor HD, wtedy zmienia to postac rzeczy i eNka jest najciekawsza propozycja sposrod istniejacych platform.
Porównajmy:
najtańszy w Cyfrowym Polsacie Pakiet Mini: 9.90
POLSAT TVN
TVP 1 TVP 2
TV4 TVN Siedem
Tele 5 VIVA Polska
4Fun.tv Polonia 1
Zdrowie i Uroda TV Puls
Polsat2 TVP POLONIA
TVP Kultura iTV
Mango Telezakupy TV Biznes
|
Familijny: 35.00
POLSAT TVN
TVP 1 TVP 2
TV4 TVN Siedem
Polsat Sport TVN24
Discovery Channel Discovery Science
Discovery Civilisation VIVA Polska
Animal Planet Cartoon Network
Jetix 4Fun.tv
Polonia 1 TCM
Travel Channel TVN Style
TVN Meteo TVN Turbo
AXN CNN
Zdrowie i Uroda TV Puls
Polsat2 TVP POLONIA
Reality TV Club
TVP Kultura RMF FM
RMF Classic Radio Zet
Radio Polonia Radio Plus
Trójka. Polskie Radio Jedynka. Polskie Radio.
EUROSPORT Mango Telezakupy
|
do tego można:
-bajki 5.20
| Jetix Play Boomerang |
-playboy 12.99
-sport 8.90
Polsat Sport Extra Extreme Sports ESPN Classic Sport EUROSPORT2
|
-cinemax 14.90
-film 5.90
Europa Europa Kino Polska
AXN SCI-FI AXN CRIME
ZONE ROMANTICA
|
-muzyka 4.90
Ok, a jak n?
za 10 zł masz
albo style, moda muzyka
| TVN Style, TVN Gra, MTV, VH1, Viva, Fashion, MTV2, Travel & Living, 4fun.tv,itv,TVP rozrywka |
albo dzieci
| Cartoon Network, Jetix, Jetix Play, Boomerang i Habyto (jeśli nie pomyliłam pisowni) |
albo Cinamax
| Cinemax i Cinemax2 |
za 16 zł mamy
albo hity filmowe
| Comedy central, Wojna i Pokój, AXN, AXN sci-fi, AXN Crime, Kino polska, TCM, TVP film |
albo sport
| N sport, TVN Turbo, Eurosport, Eurosport 2, TVP Sport |
albo nauka i kultura
| TVN Lingua, Discovery HD, D, D Science, Animal Planet, TVP Kultura |
pakiet za 0 (przy zamówieniu 2 innych)
| TVN, TVN 24, TVN Meteo, TVN 7, TVP 1, TVP 2, TVP 3, TVP Polonia, CNN, Plus, TV5monde i FTA (czyli ponad 200 darmowych programów z częstotliwości HotBird) |
Nie będę tego teraz przeliczać, ale widać, że n jest tańsze.
Np. ja sportu nie potrzebuję- i za niego nie płacę. Nie rajcuje mnie Discovery- i za niego nie płacę. Nie chce płacić za tv5monde- i za niego też nie płacę (ale mam
).
Ja skuszony ofertą enki przeanalizowałem jej opłacalność. I gdy tak policzyłem ile bym musiał wydać żeby mieć interesujący pakiet to się zdziwiłem.... negatywnie wyszło mi 42zł :/ Dlaczego tyle. No tak dobrze by było mieć Jakieś kanały z muzyką, Naukowe i sportowe :/ Co daje nam wspomniane wyżej 42zł. Teraz mam kablówkę za friko więc nie narzekam ale na enke na razie nie przejdę. A te 200 kanałów to można sobie wsadzić.... np do szafy. Moim zdaniem oczywiście.
mtx jeszcze raz przejzyj oferte PC - nie chwale jej, ze jest najlepsza, ale pelny pakiet kosztuje 29 + 19 (bez playboya) czyli 48 zlotych - Familijny 29 zl + RelaxMix 19 zl.
Pomijajac to, ja niestety musial bym prawie wszystkie pakiety z eNki wziasc, zebym mial to co chce, a niestety z niektorych pakietow tylko jeden program mi pasuje. Z tego samego powodu zdecydowalem sie na PolsatCyfrowy a nie Cyfre+ - w cyfrze za rozsadne pieniadze nie bylo zwyklego discovery, a nie oplacalo mi sie brac jednego z wyzszych dla jednego programu.
Wszystko zalezy, kto co potrzebuje.
Czy to oznacza, ze do n potrzebny jest cio najmniej telewizor HD Ready? Czy mozna odbieraz n na zwyklym telewizorze /konwersja rozdzielczosci w "dol"/? Chyba nie z tego co widze. Jesli nie to ile mniej wiecej kosztuje tv /plazma albo lcd/ ktory to obsluzy?
| jackill wrote: |
| Czy to oznacza, ze do n potrzebny jest cio najmniej telewizor HD Ready? Czy mozna odbieraz n na zwyklym telewizorze /konwersja rozdzielczosci w "dol"/? Chyba nie z tego co widze. Jesli nie to ile mniej wiecej kosztuje tv /plazma albo lcd/ ktory to obsluzy? |
Jakby tak było jak mówisz to by chyba nie zarobili za dużo. W Polsce ten standart jest jeszcze bardzo mało popularny. Więc odpowiadając na twoje pytanie, "N" będziesz mógł odpalić na każdym telewizorze który będzie miał wejście (chyba euro) (ogólnie teraz chyba wszystkie TV to mają). Nie mogę ci odpowiedzieć na to czy będziesz mógł oglądać programy HD w gorszej rozdzielczości czy w ogóle ich nie będzie.
Pozdrawiam
Balcard vel Wolfgar
No, masz racje, przed chwila obejzalem filmi o instalacji n-boxa i tam jest wyjscie euro i svideo, czyli mozna, a co do programow w hd, to moze bedzie jakies skalowanie... zobaczymy, a jak bedzie wszytko ok, to biore to
EDIT: Ten FTA w pakiecie informacja i rozrywka to te programy? http://www.cyfraplus.pl/cyfraplus.php?menu=19&kategoria=hotbird-tv
Te i jeszcze więcej (bo ponad 200, a tu jest 150).
Można n oglądać na zwykłym tv, ale nie w formacie HD.
Jak na razie na pewno są 2 kanały w HD- TVN Sport i Discovery HD.
I do tego trzeba mieć tv z hd- o to pytasz w sklepie
To swietnie
Aha i jeszcze jedno pytanie, w cenniku jest napisane: aktywacja nboxa 99zl i zestaw antenowy 60 zl. Czyli jak chce antenke+nbox to place 159zl, tak? Czy nbox kosztuje nastepne 99 zl?
mtx:proszę poprawić błąd składniowy (akurat na ten mam UCZULENIE!
Last edited by jackill on Sun Oct 22, 2006 8:57 pm; edited 1 time in total
http://www.telewizjanowejgeneracji.pl/
polecam dla lepszego zrozumienia sprawy i obiektywnego spojrzenia.
nbox kosztuje 99 zł. Jendorazowo.
Jeśli chcesz jeszcze zestaw antenowy to płacisz 99 + 60 zł.
Jeśli kupujesz z dyskiem, to płacisz 449 zł, a z zestawem antenowym + 140 zł
no i multiroom + 170
Ok,dzieki. Ale troche wprowadzilo mnie w blad stwierdzenie "aktywacja", dlatego myslalem ze za nboxa trzeba jeszcze placic... Cos tak czuje ze od przyszlego miesiaca w moim tv bede mogl ogladac jeszcze 250 programow procz TVP1 i TVP2 
Tak rozważając to można by to założyć i wziąść ten pakiet za friko i mieć tam pare kanałów [i tak mało oglądam telewizji], albo kupić cyfrowy polsat i ten najtańszy pakieta za [chyba] 10 zł...
Co do HDTV to mi to jakoś narazie nie jest potrzebne, bo i tak TV z takimi możliwościami "trochę" kosztuje... więc raczej się wstrzymam.
Mam jeszcze pytanie:
Co się stanie ze sprzętem co się go dostaje do odbioru [nbox i antena], po upłynięciu umowy? Będe go musiał oddać, czy będzie mógł zalegać i kurzyć się u mnie na półce?
Jak na razie nboxy są tylko wynajmowane. Ale prawdopodobnie panują możliwość sprzedaży. Więc na razie- oddajesz.
plan za friko bierzesz najtaniej za 20 zł
a w Polsacie za 10
możesz mieć pakiet n i nie mieć takiego telewizora...
Ja prawdopodobnie po świętach kupie ze starszym "n" dla kumpeli mojego starszego ze szwecji (polka), która chce oglągać polskie programy.
Kupimy jej chyba recordera i do 8 stycznia pociesze się "telewizją jakości DVD" (hehe, reklama dobija).
Żegnaj nudna kablówko na pare dni ;]
Ponagrywam sobie filmiki ;p
Z eNka bylo by wszystko OK, tylko telewizory FULL HD sa strasznie drogie jak na dzisiaj, a HD Ready niedlugo beda przestarzale. A jezeli ktos nie ma telewizora chociaz HD Ready, to nie oplaca sie wedlug mnie eNki brac. Lepiej wtedy np. Cyfrowy Polsat. Z drugiej strony jak jeszcze poczekamy, to pewnie i Cyfra+ i Polsat Cyfrowy wprowadza do swojej oferty programwy w standardzie HD. Trzeba wiec tylko poczekac.
Jeszcze są drogie. Według mnie to kwestia pół roku, kiedy ceny z około 4 tysięcy spadną do poziomu bardziej przystępnego (okolice 2 tysięcy).
Jeśli chodzi o funkcjonalność to jest jeszcze jedna rzecz - wszystkie zestawy satelitarne oferują obraz na pojedynczym odbiorniku. Dla osób mających jeden telewizor taka opcja cyfrowego polsatu przy najniższym abonamencie jest w sam raz.
Jeśli jednak jest więcej niż 1 telewizor to dobrym rozwiązaniem jest kablówka. Wprawdzie taki przykładowy pakiet z czymś więcej niż podstawowymi kanałami kosztuje np. w UPC jakieś 54 zł ale można go podpiąć pod dowolną ilość odbiorników, co automatycznie minimalizuje koszta.
| Camel wrote: |
| Jeszcze są drogie. Według mnie to kwestia pół roku, kiedy ceny z około 4 tysięcy spadną do poziomu bardziej przystępnego (okolice 2 tysięcy).. |
Bardziej przystępne wcale nie znaczy przystępne. Szaraczki usłyszą o tym jako o ciekawostce,zapomną i obudzą się za 2-3 lata, kiedy używany odbiornik będzie kosztował dwie stówy. Do tych szaraczków niestety należy sporo ludzi,w tym ja ^^
Pamięta ktoś,jak startowała cyfra,wizja etc? No właśnie...
Hehe, dwie stówy mówisz
Dwie stówy to biorąc pod uwagę sam sprzęt mogą co najwyżej wystarczyć na stolik pod telewizor, no i tak w wersji standard
Ja mówię o normalnych realiach, gdzie telewizor dobrej klasy kosztuje w okolicach 1.5-2 tysięcy. Zresztą jeśli ktoś chce mieć w domu najnowszą technologie trzeba za to niestety płacić spore pieniądze.
| Camel wrote: |
| Zresztą jeśli ktoś chce mieć w domu najnowszą technologie trzeba za to niestety płacić spore pieniądze. |
Niestety tak jest - jak chcesz miec najnowszy komputer, to plac za niego slono. hcesz najnowszy samochod - plac jak za zboze. Tak bylo, jest i bedzie zawsze - wymyslaja cos nowego, starsze rzeczy leca z ceny, a nowosci kosztuja tyle, ze szkoda mowic. Ale i tak sie znajda tacy, co kupia nowosci - i dzieki takim ludziom to wszystko sie kreci. Ja niestety o LCD-ku na razie nie mysle, bo jakies 2 lata temu kupilem telewizor - co prawda kineskopowy i ma "tylko" 21 cali, ale nie bede dobrego telewizora zmienial.w moim przypadku bede czekal na przyplyw luznej gotowki (buahaha az sie sam usmialem, zwlaszcza, ze przez najblizsze kilkadziesiat lat bed kredyt na mieszkanie slacal), lub do czasu az mi obecny telewizor nawali.