FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Linux na laptopie

Adi666
Mam pewne pytanie. Czy liniux smiga dobrze na komputerach przenosnych? Jesli tak to ktora dystrybucja jest do tego najlepiej przystosowana?
Deathplanter
Praktycznie każda (kernel ma najczęściej wbudowaną obsługę systemu zarządzania baterią,WiFi etc.,a jak nie ma to można dokompilować Wink),ale ja jestem maniakiem Ubuntu...
ChesterB
Każda dystrybucja będzie OK, ja jak zwykle polecam Slackware, używam go na dwóch laptopowych serwerach (w jednym jest egzotyczny WiFi) i nie ma żadnych problemów.
Adi666
No to nice. Jednak bede mogl pozostac przy moim ukochanym Slackwarze....tylko gdzie ja posialem te plyty Razz
ChesterB
A gdybyś miał jakieś problemy (wszystko jest możliwe) i nie dałoby się nic z tym zrobić to pozostają jeszcze dystrybucje "Slackowate"

Gentoo
ArchLinux
loginos
ChesterB wrote:
A gdybyś miał jakieś problemy (wszystko jest możliwe) i nie dałoby się nic z tym zrobić to pozostają jeszcze dystrybucje "Slackowate"

Gentoo
ArchLinux

Gentoo dystrybucją "szlakowatą" ? :O - pierwsze słyszę
ja osobiście na laptopie używam ubuntu i sprawuje się bardzo dobrze.

Tak jka pisali poprzednicy prawie każda dystrybucja się nada.
Jeśli już masz tego laptopa - wiesz jaki model to poszukaj na listach wspieranego srzetu, czy forach jaka dystrybucja najlepiej na nim działa.
Choć w najgorszym wypadku będziesz musiał najwyżej przekompilować jajo i doinstalować kilka pakietów
Adi666
gentoo i arch jest dla mnie troche zabardzo pracochlonny wiec odpadaja....jak juz mowilem Slackware bedzie niepodzielnie rzadzil na maszynce Wink
ChesterB
No tak, źle się wyrazilem, chodziło mi o to że dżentu i Arch'owi bliżej do Slacka niż np. Ubuntu. Wiem że to brzmiało jakby Arch i Gentoo były oparte na Slacku, ale miałem na myśli zaawansowanie (?)
Nolt
a ubuntu nie jest zaawansowane Confused wystarczy grzebac tak samo jak w slacku i bedzie wszystko cacy Smile btw. ubuntu wykryje wiecej urzadzen niz shlack gentoo i arch Smile
prozdro
ChesterB
Co Ty za bzdury opowiadasz? każda dystrubucja linuksa wykrywa tyle na ile pozwala kernel, tak więc Slackware z kernelem 2.6.18 wykryje tyle samo urządzeń co Ubuntu z 2.6.18

A Ubuntu to niedopracowane distro, dobre dla początkujących, dla mnie to tak jak Windows.
Xaros
Ja uzywalem Mandrive 10 na lapie i smigal dosc dobrze ale jednak wolalem winshita
Deathplanter
ChesterB wrote:
Co Ty za bzdury opowiadasz? każda dystrubucja linuksa wykrywa tyle na ile pozwala kernel, tak więc Slackware z kernelem 2.6.18 wykryje tyle samo urządzeń co Ubuntu z 2.6.18

A Ubuntu to niedopracowane distro, dobre dla początkujących, dla mnie to tak jak Windows.

Oczywiście. Najbardziej dopracowany to jest LFS (Linux From Scratch). To,że Tobie nie podoba się zautomatyzowany system zarządzania pakietami wcale nie znaczy,że system jest niedopracowany...
Adi666
dzis uslyszalem ze napedy cd/dvd sa dosc powolne...jakie srednio osiagaja predkosci przeplywu danych oraz czy to prawda ze k.dzwiekowa rownierz w wiekszosci modeli odbiega od tych najtanszych pecetowych
Seba222
Ja na swoim laptopie mam i windowsa i linuxa. Uzywam ubuntu i jestem z tego zadowolony. Wczoraj szwagier wzial odemnie ubuntu i na swoim laptopie istaluje. Generalnie nie ma roznicy, czy linux jest na laptopie, czy na zwyklym pececie, bo laptopy teraz maja taka wydajnosc, jak sredniej klasy biurkowe komputery. Ja bylem o tyle zadziwiony, ze na moim laptopie wykryl poprawnie rozdzielczosc (1400*1050), czego windows nie potrafi i musialem w windzie ustawiac ja recznie Smile
Shaula
Zawsze chciałem mieć Linuxa na laptopie, ale znajomi mówią, że nie ma na niego dużo programów i wogóle będzie sie krzaczył ze sterownikami. Od dziecka działam na Xp, słyszałem że często na laptopach jest właśnie Linux, z tym że tak jak Win, ma podobno dużo wersji, także czy jest sens instalować Linuxa na moim lapie i jaką wersje?

pozdr. Cool
Adi666
Linux to jadro....dystrubucje to zestawy komponentow...tak po krotce. Ostatnio zauwarzylem duza wade dlackware'a a dokladnie rzecz biorac hotplug'a...strasznie spowania uruchamianie sytemu...dlatego raczej z niego zrezygnuje...
ChesterB
Ale nikt Ci nie karze używać hotpluga Smile
Mozesz go wyłączyć w usług, albo wymienić na coś innego, np. ColdPlug

A jeżeli chodzi o programy pod Linuksa, to jest ich mnóstwo, i 95% jest na licencji GNU, lub podobnej (czyli coś jak freeware).
Adi666
MImo to nawet jak go wylaczam to laduje sie dosc dlugo ldconfig czy jakos podobnie...niw odpada. W przyszlym tygodniu zaczne wedroke po dystrybucjach...moze znajde cos odpowiedniego dla mojego notebooka.
ibix
Adi666 wrote:
Mam pewne pytanie. Czy liniux smiga dobrze na komputerach przenosnych? Jesli tak to ktora dystrybucja jest do tego najlepiej przystosowana?

zdecydowanie polecam ubuntu, jezeli zaczynasz przygode z linuxem to jeszcze mocniej polecam ubuntu Smile
Adi666
No siedze na tym systemie juz przeszlo 2 lata...z ubuntu mam malo do czyneinia. Dostalem plyte...zainstalowalem...pobawilem sie...wrocielm do slacware'a no i widzielem co nieco u znajomych. Nie lubie "klikajacych linuxow". GUI jest mi potrzebne praktycznie wylacznie do przegladania stronek bo ogladanie ich z konskolki to istna mordega Wink. Cos mnie ciagnie do debiana ale czekac az mi sciagnie 2xDVD (czyli ok. 1 godz.) mnie troche odstrasza no chyba ze zostawie kompa wlaczonego jak bede na laboratoriach/cwiczeniach/wykladach. Puki co przebadalem fedore core 4 i musze przyznac ze nie spelnia moich oczekiwian choc calkiem milo sie zaczynalo gdy wykrylo mi mojego touchpada....dalsze wiesci z poszukiwan juz niedlugo Wink
Deathplanter
Adi666 wrote:
No siedze na tym systemie juz przeszlo 2 lata...z ubuntu mam malo do czyneinia. Dostalem plyte...zainstalowalem...pobawilem sie...wrocielm do slacware'a no i widzielem co nieco u znajomych. Nie lubie "klikajacych linuxow". GUI jest mi potrzebne praktycznie wylacznie do przegladania stronek bo ogladanie ich z konskolki to istna mordega Wink. Cos mnie ciagnie do debiana ale czekac az mi sciagnie 2xDVD (czyli ok. 1 godz.) mnie troche odstrasza no chyba ze zostawie kompa wlaczonego jak bede na laboratoriach/cwiczeniach/wykladach. Puki co przebadalem fedore core 4 i musze przyznac ze nie spelnia moich oczekiwian choc calkiem milo sie zaczynalo gdy wykrylo mi mojego touchpada....dalsze wiesci z poszukiwan juz niedlugo Wink

To skorzystaj z nestainala, pobierze Ci z neta tylko te pakiety które zaznaczyłeś Wink

BTW,zmieniłeś chociaż rozczielczość w parametrach kernela? ;d
Adi666
Zmienilem...ale nie w tym byl pies pogrzebany...podobno netinstall mial problemy z wykryciem wszystkiego wiec teraz wlasnie ssie 1 plyte.
ChesterB
ldconfig rowniez mozesz wywalic ze skryptow startowych, jednak pamietaj aby po instalacji czegokolwiek wydac komende ldconfig, inaczej mozesz miec problemy z bibliotekami.

A co do rozdzielczosci to wygeneruj sobie odopwiedni modeline i wklej do /etc/X11/xorg.conf - no i oczywiscie ustaw odpowiednie Modes.

W ogole to jezeli masz problem ze Slackiem, pisz na http://forum.slackware.pl/ - tam na pewno ktos pomoze Smile
swiftgeek
Polecam (K)Ubuntu i Suse Very Happy dla zaawansowanych slacka Very Happy
Timczak
Zdecydowanie najbardziej polecam ubuntu, najmniej natomiast mandrive. Ubuntu nawet dla niedoświadczonych ponieważ posiada dużo nakładek graficznych ułatwiających prace
the_mariska
Haha, a ja poszłam całkiem na łatwiznę, i jak już potrzebuję coś zrobić pod linuxem to odpalam sobie knoppixa z płytki Smile Nic nie trzeba instalować, nawet w laptopie sam znajduje sterowniki do wszystkiego, normalnie jeszcze bardziej dla idiotów niż Windows. Jak na moje potrzeby to całkowicie wystarcza, w końcu czego się można spodziewać po blondynce? Razz
cambridge
zaden linux ktorego probowalem instaliowac na swoich laptokach (HP, IBM, ACER) nie potrafil obsłużyć ACPI i hibernacji

moze mozna to "dokompilowac", jak to mowia mądrale, ale ja jestem typical end user - system ma dzialac od 1 kopa, a jesli nie dziala - do kosza
jackill
Może przetestuj najnowsze Ubuntu 6.10. Poprawili troche rzeczy ( http://jakilinux.org/linux/ubuntu/co-nowego-w-ubuntu-edgy/ ), więc może zadzaiała. Ja będe instalował w przyszłym tygodniu, to podziele się wrażeniami Smile
cambridge
ubuntu mam nawet w prezencie w ilosci 3 szt od tej ichniej fundacji. czeka w kolejce na nowego laptoka, bedzie kolejne (chyba 4-te juz) podejscie w temacie linux

jesli sie uda, obiecuje sie przyznać
loginos
Ja na laptopie używałem kolejno
Ububtu
Suse
PLD
Nie mogę powiedzieć, żeby któryś z nich nie nadawał się do komputerow przenośnych.

Z tej trójki mogę powiedzieć, że najmniej podobał mi się Suse - jak na moje potrzeby to jest za mało elastyczny.
PLD przeznaczony jest dla bardziej zaawansowanych użytkowników, ale sprawuje się bardzo dobrze i jak na polską dystrybucję przystało jest znakomicie spolszczony. Ogromną zaletą jest duża konfigurowalnośc, która co prawda można osiągnąć i w 2 posoztałych dystrybucjach, ale ze znacznie większym trudem.
Ubuntu to wg mnie najlepsza (z tych które znam) dystrybucja dla początkujących uzytkowników - automayzuje to czego początkujący najbardziej się boją (wykrywanie sprzętu, konfigurację niektórych usług) ale jednocześnie nie robi z nich idiotów. Tylko czasem bywają probelmy ze stabilnością niektórych pakietów.
Balcard
jackill wrote:
Może przetestuj najnowsze Ubuntu 6.10. Poprawili troche rzeczy ( http://jakilinux.org/linux/ubuntu/co-nowego-w-ubuntu-edgy/ ), więc może zadzaiała. Ja będe instalował w przyszłym tygodniu, to podziele się wrażeniami Smile

Z tego co wiem to nie tyle co poprawili co użyli nowszych pakietów. Tak jak w 6.06 są już w miarę sprawdzone pakiety tak w tej wersji zaryzykowali i postawili na nowsze. Dlatego też "support" dla tej wersji trwa tylko rok a nie np tak jak dla 6.06 całe trzy lata.
jackill
Nie tylko now pakiety... Czuć różnice zwłaszcza w czasie startu systemu. A mam taki problem, że zainstalowałem XFCE i cośtam namieszałem w opcjach, i nie widać nic prócz tapety :/ Reinstall nie pomógł, poteemwywaliłem XFCE jeszcze raz i skasowałem z dskuwszystkie pliki z xfce w nazwie ale to też nie pomogło. Nie wiecie, które pliki odpowiadają za konfiguracje XFCE? Żeby po zainstalowanoiu uruchomiło się z defaloutowymi ustawieniami.
Adi666
No ja porwocilem do mojej kochanki (Slackware'a) jednak to na czym sie zylo od lat daje wieksza kontrole nad wszystkim. Sluchajcie...znacie moze jakis program ktory pokazuje naladowanie baterii z pozioamu terminala i GUI (moga byc 2 rozne)

Czasem za xfce'a nie odpowaida katalog .xfce w home/uzytkownik?
jackill
~/.config, tam były pliki ustawień, których nie skasował synaptic przy deinstalacji xfce. Teraz jest ok, wystarczyło je skasować.
Adi666
No ja na moim slaku nakrylem blad zwiazany z ALSA....po krotce podczas pierwszego odpalenia mixer chodzil pieknie ustawielem i zapisalem. Lecz po reboocie konfiguratory alsy zaczely sie sypac. Oto co wyzucilo na konsole po wpisaniu alsamixer

Quote:
alsamixer: function snd_mixer_load failed: Invalid argument

Posiadam Intel HD audio. Prosze o szybka pomoc.
v3nd0r
ze tak sie zapytam dodales odpowiedni wpis do /etc/modules.d/ ? Bo zakladam ze ladujesz wszystko z modulow

np

Code:
 # echo "options snd_hda_intel model=5stack" >> /etc/modules.d/alsa

lub cos na wzor tego. Jesli tego nie masz to wlasnie wtedy pokazduje sie blad

Code:
alsamixer
alsamixer: function snd_mixer_load failed: Invalid argument

albo

Code:
 # amixer
 amixer: Mixer default load error: Invalid argument

A jakia wersje jadra uzywasz?
Jesli masz problem z jakoscia i slyszysz jakies trzaski to mozna dodac jeszcze "position_fix=1" jako argument modulu
Adi666
jest jeszcze gorzej nie mam w /etc/module.d asla Wink co mnie zadziwia...nigdy jeszcze sie z tym nie spotkalem