Możecie uznać, że się czepiam, ale moim skromnym zdaniem FF2 (a przynajmniej jego beta) nie jest tak doskonały,jak się spodziewałem. Mimo tego,że zauważone przeze mnie zmiany w interfejsie są praktycznie minimalne, większość rozszerzeń przestała działać. Co poza troszkę estetyczniej wyglądającym interfejsem, wbudowanym sprawdzaniem pisowni oraz zwróceniem userom uwagi na zakładki poprzez ustawienie ich jako domyślną akcję przy otwieraniu linka jest tym wielkim obiecanym przełomem,z punktu widzenia użytkownika,któremu nic nie mówią hasła "nowa wersja Gecko" czy "obsługa nowej Javy" ? Moim skromnym zdaniem FF2 to "jedynka" z wbudowanymi zubożonymi wersjami niektórych pluginów (sesje,otwieranie zamkniętych zakładek).
Dla tych, którzy przegapili wypuszczenie bety,link do downloadu:
http://www.mozilla.com/products/download.html?product=firefox-2.0b2&os=win&lang=pl
@edit:
Proszę moderatora o zmianę nazwy tematu z "FF2. Czy aby na pewno przełom?" na "FF2. Czy aby na pewno przelom?". Zapomniałem,że ten nasz phpBB kiepsko sobie radzi z polskimi literkami ;P
mtx:to się robi tak-edytuj,potem wycinasz krzaczki wstawiasz "l" i już
Co prawda nie zainstalowałem jeszcze tej wersji ale cały czas z przyjemnością używam najnowszej wersji FF (patrz 1.5.0.7) i stwierdzam że może masz racjie. Nie będzie to jakiś nie wiadomo jaki przełom ale czego można się spodziewadź po freewarze. Ile można za darmo wymyślać dodatków. I tak FF i Opera zostawiają pozsotałe przeglądarki daleko w tyle. W końcu mogły im się już skończyć pomysły na nowe opcje itp.
czy pomysly im sie skonczyly?? no nie wiem..
tak czy siak puki co to ff jest dla mnei totalna klapa..
interfejs wogole nie jest mi przyjazny..
uzywam Maxthona i uwazam go za najlepsza nakladke na IE i smiem twierdzic ze jest lepszy niz ten FF.. :]
ale nie wiem.. jak wyjdzie pelna wersja FF2 to sobie go sprawdze.. moze akurat bedzie to cos wartego uwagi...
to raczej chwyt marketingowy. jest połączony z "dniem firefoxa" czyli przekonujesz jednego znajomego żeby ściągnął FF i jeśli sie zgodzi - oboje traficie na liste w FF2.0
no cóż... jak dla mnie FF jest b. dobry, na pewno lepszy niż IE. W porównaniu z Operą - hmmmmmmm no właśnie. Ma pare cech lepszych, pare gorszych. W operze podobał mi sie m.in. kosz a w FF mam fenomenalnego AdBlock
wracając do FF2.0 - jak sie tylko pojawi pełna to zainstaluje i zobacze co nowego. ale nie spodziewam sie przełomu - raczej właśnie tych poprawek kosmetycznych
Ja mam zainstalowanego FF i Opere... i prawde mówiąc wole Opere niz FF. i wydaje mi sie ona bardziej wygodna.... a najnowsza wersja opery jakoś mnie zraziła do siebie... (9,01) i dlatego "jade" na 8,54
Pewnie i tak samo bedzie z FF, najlepiej poczekac aż dobrze dopracują "dwójke" 
czy przełom? to zalezy od gustu. ja sadze ze firefox w wersji 1.5 jest juz prawie idealny. ale takze posiada bledy. nie wiem czy w wersji 2.0 zostanie to poprawione, ale wg mnie powinien ulec przebudowie menadzer hasle - w ff dziala on dopiero po zaladowaniu strony co uwazam za najwieksza wade firefoxa...
Jeszcze nie sprawdzałem wersji 2, ale znając życie mozilla nas nie zawiedzie.
Dużo obiecuję sobie po sprawdzaniu pisowni - jak się czyta różne fora to faktycznie byłaby to bardzo przydatna funkcja. 
Tak,miałem okazję przetestować. Faktycznie,działa lepiej niż Google Toolbar,bo nie toleruje braków polskich liter...
też trza spróbować, ale znając mojego kompa to każda nowsza wersja działą wolniej od poprzedniej 
Witam. Firefox 2.0 już wyszedł. Czkema na wasze opinie bo ja aktualizuję listę pakietów na pingwinku
Ale gdiześ za godiznę będe miał.
Firefox 2 upodabnia się do opery. Zakładki, dodatki motywy. W porównaniu do opery tu trzeba resetować przeglądarke, żeby to zadziałało.
Poprawione też trochę błędów w samej przeglądarce.
Firefoks 3 ma wyjść w pierwszym lub drugim kwartale przyszłego roku. Wtedy zobaczymy pewnie więcej nowości.
Jak się przesiadłem z 1.5.0.7 na 2.0 to prawie nie zobaczyłem różnicy. W sumie mi to nie przeszkadza bo podoba mi się FF już z wersji 1.5 więc to dla mnie nawet zaleta. Bardzo mi się podoba fakt dodania słownika na bieżąco sprawdzającego pisownie. No i te wszystkie antypisihngowe zabezpieczenia się przydadzą (jak zresztą każde) Mimo tego wiem że Opera i tak wypada lepiej
Zapraszam na stronę purepc tam jest test. Dodam jeszcze to że nadal by mogli zmienić coś w konfiguralności przeglądania w Kartach.
Balcard
Jak dla mnie firefox 2 niczym nie różni sie od wersji 1.5 , a te podswietla nie błędów jest całkiem ciekawe
może mniej będzie ortografów w końcu ,
ogólnie same zalety , opery jakoś nie lubie nie wiem czemu zawsze korzystałem z ff i jestem zadowolony z niego 
| Code: |
| ftp://ftp.mozilla.org/pub/mozilla.org/firefox/nightly/latest-trunk/ |
tu jest jakis fox3... ale nie wiem dokladnie, bo jeszcze nie sciagalem
Przetestowałem... Dalej stwierdzam, że do opery 9.0 troche FF brakuje... Poczkamy na trójeczke może wtedy mi się FF spodoba... 
http://www.frihost.com/forums/vt-51687.html
Sorki za offtop,ale moim zdaniem to doskonale pasuje do mojego tematu.
| Antek88 wrote: |
| czy przełom? to zalezy od gustu. ja sadze ze firefox w wersji 1.5 jest juz prawie idealny. ale takze posiada bledy. nie wiem czy w wersji 2.0 zostanie to poprawione, ale wg mnie powinien ulec przebudowie menadzer hasle - w ff dziala on dopiero po zaladowaniu strony co uwazam za najwieksza wade firefoxa... |
zalezy co mamy na mysli mowiac idealny. Osobiscie nie przeszka mi nic w ff 1.5 poza predkoscia, ale to zmora gtk.
Wielka zaleta ff jest ilosc pluginow, choc i tak nie korzystam z wszytski", tylko raczej moze z 2-3. A teraz po wydaniu 2.0 pewnie przestaniec zesc dziala, i bedziemy musieli poczekac troche na to az zaczna dzialac.
Na sam koniec powiem tylko ze zawsze podchodze sceptycznie do nowych wydan i nowszych wersji, wole sie zapoznac z tym co zrobiono, jesli zmian te nie sa mi potrzebne to 'updejtuje' , strata czasu. NIe poprawiaj tego co dobrze dziala 
Witam wszystkich, mam wersję 2.0 i nie czuję jakieś wielkiej różnicy w porównaniu do poprzedniej, bardzo dobrze, że dodali słownik, który sprawdza pisownię. Można polecać firefox'a dyslektykom
Co sądzicie o zmianie strony głównej firefox.pl ??
Pozdro
| makak wrote: |
Witam wszystkich, mam wersję 2.0 i nie czuję jakieś wielkiej różnicy w porównaniu do poprzedniej, bardzo dobrze, że dodali słownik, który sprawdza pisownię. Można polecać firefox'a dyslektykom Co sądzicie o zmianie strony głównej firefox.pl ??
Pozdro |
IMHO pogroszyła się. Teraz domena odwołuje tylko do podstrony mozilla.com, a jednolity niebieski przestał być znakiem rozpoznawczym.
BTW,czemu FF samo się nie update'uje do wersji 2.0?
posiadam ff 2.0 i bardzo mnie denerwuje szybka wyszukiwarka google (ta w prawym gornym rogu). mianowicie w wersji 1.5 wyniki pokazywalo w polskiej stronie google a teraz jest to angielska. wiecie jak to zmienic?? co do szybkosci dzialania to nie zauwazylem roznicy. przydatne jest takze przywracanie sesji
U mnie wyszukiwarka google jest po polsku, wpisz jakąś frazę przeniesie cię na google i tam nad wynikami masz settings, kliknij i pierwsza pozycja (u mnie Język interfejsu) zmień na Polski i na dole Zapisz. Powinno być po polsku przynajmniej ja tak mam i jest dobrze
Pozdro
wielkie dzieki! nie zauwazylem tej opcji 
Też używam Ognistego Lisa w wersji 1.5.0.cos jednak widze że Opera 8.5 jest znacznie od niego lepsz nie przez wbudowanego lkienta poczty, ale jak dla mnie Opera ma bardziej przyjaznym interfejs. Ale wracając do FF jest to naprade szybka przeglądrka. Można ją zainstalowac teoretycznie na każdym sprzęcie i bedzie działać przykąłd:
procesor 133 MHz ramu niewiele podnad 80 dysk 500 mb , FF smiga, nie wiem może to zmieni od wersji 2.0 ale wątpie bo firma raczej idzie w kierunku przejęcia coraz wiekszego % rynku przeglądarek.
Pozdrawiam
Veroz
Last edited by veroz on Wed Nov 01, 2006 6:33 pm; edited 1 time in total
Firefox zżera dużo pamięci, a ostatnio 2 razy mi się zwiesił, i po 3 uruchomieniu straciłem wszystkie zakładki. Nawet nie wiem co się stało. Zaraz sprawdzę 2 a jak będę miał te same problemy to pomyśle nad operą.
| hyhy wrote: |
| Firefox zżera dużo pamięci, a ostatnio 2 razy mi się zwiesił, i po 3 uruchomieniu straciłem wszystkie zakładki. Nawet nie wiem co się stało. Zaraz sprawdzę 2 a jak będę miał te same problemy to pomyśle nad operą. |
Jak uruchomisz to wyczyść podręczną pamięć ciasteczka itp, gdyby to nie pomogło to możesz zawsze odistalowac FF i zainstalowac go jeszce raz. Opera żżera wiej ramu niż FF, co prawda ma więcej fukcji , ale zajmuje więcej i na słabszych maszynach dłużej się odpala.
Pozdrawiam
Veroz
Last edited by veroz on Wed Nov 01, 2006 5:20 pm; edited 1 time in total
Może mi ktoś powiedzieć, jakich opcji brakuje FF'owi? Ja po doinstalowaniu rozszerzenia zwanego All-In-One-Sidebar twierdzę, że lepszej przeglądarki po prostu nie ma. Kto tak naprawdę korzysta z obsługi torrentów czy obsługi gestów?
Torrentów może nie używam ale gesty tak
Szybciej jest mi przejechać w bok niż kliknąć na przycisk myszy, tak się już przyzwyczaiłem. Używam firefox'a z tym rozszerzeniem, zawsze używałem opery ale denerwuje mnie w niej to, że jak wejdę na jakiekolwiek forum zawsze mam stare posty itd. Dopiero jak odświeże pojawiają mi się aktualne dane
W ogóle po doinstalowaniu dodatków: gesty, rozszerzone panele, adblock itp. firefox jest spox, ale ma też swój błąd, który mnie irytuję. Już 2 razy w tym miesiącu straciłem zakładki i zepsuła się wyszukiwarka. Muszę wtedy przeistalować całą przeglądarkę żeby móc zaimportować backup zakładek
Doszedłem dlaczego tak się dzieje (przynajmniej u mnie)
1. Jak się ma włączonego ff i zrobi się reset kompa,
2. Jest włączony, wyłączę i zrobię reset wychodzi na to samo.
Nie psuje się jak się wyłączy, zamknij system i w trakcie zamykania reset
Nie powinno się tak dziać, czasem po prostu potrzeba dać szybko reset albo wyłączyć zaraz kompa
Może ktoś zrozumie o co mi chodzi, bo jakoś nie mogę się dzisiaj skupić
Pozdro
Z tego co widzę z Waszych wypowiedzi to co drugi user ma problemy FF2. Nie był bym sobą gdybym nie zainstalował i nie sprawdził. Testowałem już chyba wszystkie przeglądarki jakie są dostępne na rynku. Zawsze każdej coś brakowało albo były problemy z obsługą. Zaintalowanie jakiegoś plugina graniczyło z przewaleniem tysiąca stron i robienia eksperytmentów czy zadziała. Mogę tylko polecić wam przeglądarkę z którą niem miałem problemów IE6 a ponieważ brakuje jej trochę funkcjonalności mam nakładkę Avant Browser:
http://www.avantbrowser.com/
Też mam avanta.. ma zakładki, nie za dużo bajerów, blokowanie reklam, automatyczne logowanie..
szybką wyszukiwarkę, jest przejrzysty..
Ani ff ani opera mnie nie przekonały.. ot.. może jestem ograniczona 
Hehe podobnie jak przedmowcy zle bym sie czuł gdybym nie sprawdzil na wlasnej skórze co to tak naprawde jest FireFox 2
Własnie go sciągnełem i odpalilem i musze stwierdzic ze poza nowa szatą która sie niewiele zmienila to niczym się on nie różni od poprzednika, przynajmniej moim zdaniem 
| Deathplanter wrote: |
BTW,czemu FF samo się nie update'uje do wersji 2.0? |
Może stwierdzili że ktoś nie będzie chciał przejść na nową wersje. Bo to czasami wkurza jak ci program sam przechodzi na nowszą wersje. Jakby mi się kiedyś same gg do wersji 6.0 zaktualizowało to bym chyba ich pocioł.
Ogólnie jak tak już jakiś czas używam to nadal nie widzę różnicy. Dziwne... Mogli się bardziej postarać. I gdzie ta loża chwały co polecili komuś przeglądarkę??
a mi sie podoba, bardziej zoptymalizowana odrobine szybsza wlasnie taki powinien byc FF
a opery nie lubie i nie cierpie
pozdro
bzdura, nie przelom
nie widze zadnych uzytecznych zmian:-(
przywracanie sesji i tak lepiej robil i robi "tab mix plus"
najwazniejszy irytujący bug nadal jest - overload pamieci po dluzszej pracy.
ostatnio mialem >200 mb zajete, to jakas paranoja-(
naprawde nie mozna zrobic guzika pn. "wyczysc pamięć"?
hm.... napisz do nich, że wykryłeś błąd to może kase dostaniesz
Bo podobno mozilla daje kase za wykrycie jakiegoś błędu. Napisz do tego explolita który to wykorzysta i na pewno dostaniesz kase
Ale wracając do tematu, zainstalowałęm FF 2.0 po przeczytaniu tego posta i musze stwierdzić jak większość, że zmiany w większości kosmetyczne. Jedyna najistotniejsza dla mnie zmiana to, to że nie działa połowa wtyczek :/ Dlatego też powróciłem do wersji 1.5
Ja do niej nic nie mam i z przyjemnoscia uzywam. Na wortalu DP napisano o paru bugach w Firefoxie 2.0 ale to raczej nie zniechceci userow do dalszego kozystania z FF, mino iz nadal standardowo uzywam Internet Explorer to tak juz z przyzwyczajenia... ale to tak na marginesie 
Całkiem całkiem. Wcześniej testowałem troche wersje beta Firefoxa 2.0.
No cóż, rewelacji w wygladzie się nie uświadczy ale za to funkcjonalność lepsza. Zresztą wyglad i tam mi się podoba.
Co do używania IE, jak by Microsoft umieścił tam coś takiego jak karty (tak jak opera i FF) to mże i bym korzystał... tak nie potrafie normalnie bez kart pracować 
Jestem juz po troche wiekszych testach. I nie powiem podoba mi sie to iz istnieje mozliwosc przywrocenia sesji. Wrescie moge zamknac ff bez problemu nie martwiac sie, i powrocic do czytania po ponownym wlaczeniu.
Nie wiem mzoe to moje odczucie ale wydaje mi sie ze ff chodzi szybciej, moze nie znacznie ale jednak.
Ci ktorzy oczekwali jakis bardzo znaczacych zmian jednak sie zawiedli, produktu doskonalego nie trzeba poprawiac 
| Quote: |
| Żesz ********************************************* |
Czy możecie przestać zachowywać się jak banda bezmózgich polityków? Temat już istnieje i Deathplanter to zaznaczył, więc czemu do *** się wypowiadacie, spamujecie itd??
mam OGROMNĄ ochotę, wywalić wszystkie posty i wlepić -5$. Ale jak to zrobię, to będzie, że się wyżywam i co tylko. Więc robię upomnienie i POTĘPIENIE.
I obiecuję, że następnym razem po prostu....