|
||||||||||||||||||||||||
Matura i giertych
Muszę o tym napisac...
Dzisiaj nasz dyrektor wezwał wszystkie klasy maturalne na sale i zaczął ogłaszac jakie to zmiany nastapiły:
>> Po pierwsze można zdawać mature podstawową ALBO rozszerzoną... Czyli jak ktos chce zdawac mature rozszerzona to niezdaje matury podstawowej chociaz za nia dostaje punkty które sa przeliczane z ilosci punktów uzyskanych z matury roższerzonej...
>> Można jeden przedmiot oblać... ale średnia musi być powyżej 30%...
>> wogóle czuje sie oburzony bo dzisiaj ta ustawa weszła w zycie, dzisiaj dopiero o jej nas poinformowaniu a w nastepnym tygodniu musimy juz zadeklarowac co zdajemy i na jakim poziomie!!!!
Jeżeli ktos jest zainteresowany to link do owej ustawy:
http://www.men.gov.pl/prawo/wszystkie/rozp_407.pdf
giertych pokazuje na co go stać... :/
Dzisiaj nasz dyrektor wezwał wszystkie klasy maturalne na sale i zaczął ogłaszac jakie to zmiany nastapiły:
>> Po pierwsze można zdawać mature podstawową ALBO rozszerzoną... Czyli jak ktos chce zdawac mature rozszerzona to niezdaje matury podstawowej chociaz za nia dostaje punkty które sa przeliczane z ilosci punktów uzyskanych z matury roższerzonej...
>> Można jeden przedmiot oblać... ale średnia musi być powyżej 30%...
>> wogóle czuje sie oburzony bo dzisiaj ta ustawa weszła w zycie, dzisiaj dopiero o jej nas poinformowaniu a w nastepnym tygodniu musimy juz zadeklarowac co zdajemy i na jakim poziomie!!!!
Jeżeli ktos jest zainteresowany to link do owej ustawy:
http://www.men.gov.pl/prawo/wszystkie/rozp_407.pdf
giertych pokazuje na co go stać... :/
Giertych chyba chce zrobic zeby matura byla dla kazdego...a jednak szkolnictwo wyzsze powinno byc dla ludzi na poziomie...a nie tak jak sie dzieje na niektorych wydzialach mojej uczelni....polowa studentow wypada po pierwszym semestrze.
Ja jestem w 1 klasie LO na biol chemie. Mam pztanie czy jak sie zda egzamin FCE z angola to jest sie zwonionym z pisania matury z tego przedmiotu? Co może nas zwolnic z pisania matur z innych przedmiotów?
Zesmy se wstydu w Europie narobili i juz... dyrektorzy w sumie powinni juz teraz rozdawac mature wszystkim zainteresowanym... w koncu minister tez chyba taka dostal...
| Pik3r wrote: |
| Ja jestem w 1 klasie LO na biol chemie. Mam pztanie czy jak sie zda egzamin FCE z angola to jest sie zwonionym z pisania matury z tego przedmiotu? Co może nas zwolnic z pisania matur z innych przedmiotów? |
jesteś zwolniony chyba tylko jeżeli zdasz fce ale chyba 3 stopnia. niejestem pewnien. 1 stopień fce z niczego niezwalnia.
>> ale teraz bedzie trudniej dobrze zdac mature :/. jezeli komuś chodzi tylko o zdanie matury to bierze wszystko na podstawowy i bezproblemu zaliczy (nawet jeżeli cos mu sie nieuda na jednym przedmiocie). ale jeżeli ktoś bedzie chchiał sie dostać na dobra uczelnie to bedzie miał problem... jak zdecyduje sie na rozszerzona i cos mu niewyjdzie to ani podstawowego niebedzie zaliczonego ani rozserzenia i wszystko do d**y. ;/
Ja tam jestem zwolennikiem zdawania matury po staremu - taką jak ja zdawałem, ale teraz niestety są zupełnie inne tendencje.
I to nie dotyczy tylko Giertycha, poprzedni ministrowie i to niezależnie od orientacji też reaizowali tę linie mającą na celu ogólnie obniżenia poziomu kształcenia.
Działania takie to m.in. wprowadzenie gimnazjów - pomysł tyleż kosztowny co bezużyeczny.
Za to podnoszą się wskaźniki, rośnie odsetek ludzi z maturą z wyższym wykształceniem itp. - politycy się z tego cieszą, ale nie mają z czego.
Co do matury to kiedyś była nieobowiązkowa i świadczyła o pewnym prestiżu "mam maturę" coś znaczyło, a teraz będzie znaczyło tyle co ukończenie kursu szybkiego czytania.
I to nie dotyczy tylko Giertycha, poprzedni ministrowie i to niezależnie od orientacji też reaizowali tę linie mającą na celu ogólnie obniżenia poziomu kształcenia.
Działania takie to m.in. wprowadzenie gimnazjów - pomysł tyleż kosztowny co bezużyeczny.
Za to podnoszą się wskaźniki, rośnie odsetek ludzi z maturą z wyższym wykształceniem itp. - politycy się z tego cieszą, ale nie mają z czego.
Co do matury to kiedyś była nieobowiązkowa i świadczyła o pewnym prestiżu "mam maturę" coś znaczyło, a teraz będzie znaczyło tyle co ukończenie kursu szybkiego czytania.
| loginos wrote: |
| Ja tam jestem zwolennikiem zdawania matury po staremu - taką jak ja zdawałem, ale teraz niestety są zupełnie inne tendencje.
I to nie dotyczy tylko Giertycha, poprzedni ministrowie i to niezależnie od orientacji też reaizowali tę linie mającą na celu ogólnie obniżenia poziomu kształcenia. Działania takie to m.in. wprowadzenie gimnazjów - pomysł tyleż kosztowny co bezużyeczny. Za to podnoszą się wskaźniki, rośnie odsetek ludzi z maturą z wyższym wykształceniem itp. - politycy się z tego cieszą, ale nie mają z czego. Co do matury to kiedyś była nieobowiązkowa i świadczyła o pewnym prestiżu "mam maturę" coś znaczyło, a teraz będzie znaczyło tyle co ukończenie kursu szybkiego czytania. |
masz racje, stara matura zdawala sie bardziej wymagajaca, ale zarazem miala swoje minusy...
co do uczelni to nie zdziwie sie jak niedlugo wszystkie wprowadza spowrotem egzaminy wstepne bo tez maja dosc uzerania sie z tepakami
i co najwazniejsze po wprowadzeniu suplementu do dyplomu z uczelni, jeszcze wazniejsze stalo sie skonczenie uczelni panstwowej na studiach dziennych co bedzie tam ujmowane...
te nowe zasady sa naprawde do kitu... w tym roku zdaje mature i raczej chcialem zdawac i podstawowa i rozszerzoną...
ale ten debil musial to teraz zmienic.. :/
no ale nic.. mysle ze jakos to i tak pójdzie... w kazdym razie bylo lepiej tak jak bylo.. :]
mtx:ortografia
Last edited by Kudlaty on Sat Nov 04, 2006 2:31 pm; edited 1 time in total
ale ten debil musial to teraz zmienic.. :/
no ale nic.. mysle ze jakos to i tak pójdzie... w kazdym razie bylo lepiej tak jak bylo.. :]
mtx:ortografia
Last edited by Kudlaty on Sat Nov 04, 2006 2:31 pm; edited 1 time in total
| Kudlaty wrote: |
|
no ale nic.. mysle ze jakos to i tak pujdzie... w kazdym razie bylo lepiej tak jak bylo.. :] |
masz racje jakoś to pójdzie, zawsze może być amnestia
Ja tam wole nowa mature bo obejmuje tylko wiedze ktora jest w programie nauczania LO. A na stara potrzebna byla wiedza akademicka a tu nie o to chodzi zeby wkuc to wszystko co bedzie na studiach. Nowa matura ma za zadnie sprawdzic czego nauczylismy sie w liceum.
Ja bede zdawac mature rozszerzona z Biologii Chemii i Fizyki bo chce dostac sie na medycyne albo genetyke. Nauczyciele nam caly czas powtarzaja zeby nie brac kokow u jakis profesorow z wyzszych uczelni tylko zaufac szkole. Oni kaza nam sie uczyc tego czeo bedziemuy sie uczyc na studiach a to ne przyda nam sie wogole przy zdawaniu matury.
Ja bede zdawac mature rozszerzona z Biologii Chemii i Fizyki bo chce dostac sie na medycyne albo genetyke. Nauczyciele nam caly czas powtarzaja zeby nie brac kokow u jakis profesorow z wyzszych uczelni tylko zaufac szkole. Oni kaza nam sie uczyc tego czeo bedziemuy sie uczyc na studiach a to ne przyda nam sie wogole przy zdawaniu matury.
No mi wiedza "akademicka" a dokladnie calki oznaczone przydaly sie na maturze z infomatyki.
| Kudlaty wrote: |
| no ale nic.. mysle ze jakos to i tak pujdzie... w kazdym razie bylo lepiej tak jak bylo.. :] |
No niestety tak zrobił... ale moze jakoś zdamy
Giertychowi mówimy dowidzenia, on sie tak zna na edukacji jak ja potrafię śpiewać.
prawdopodobnie JE Roman Giertych chce wprowadzić w celu zaoszczędzenia kasy zdawanie albo poziomu podstawowego albo rozszerzonego, a nie obu na raz...
planuje też wprowadzic przelicznik ocen z danych poziomów, bo na studia w jednym miejscu wymaga sie podstawowy, a w drugim rozszerzony...
mianowicie: podstawowy 70% = rozszerzony 74%
przy takim przeliczniku nie opłacało by sie zdawac rozszerzonego, bo szkoda ryzykowac...
jak dla mnie to kolejny nie trafiony pomysł JE Romana...
planuje też wprowadzic przelicznik ocen z danych poziomów, bo na studia w jednym miejscu wymaga sie podstawowy, a w drugim rozszerzony...
mianowicie: podstawowy 70% = rozszerzony 74%
przy takim przeliczniku nie opłacało by sie zdawac rozszerzonego, bo szkoda ryzykowac...
jak dla mnie to kolejny nie trafiony pomysł JE Romana...
| vrooth wrote: |
| prawdopodobnie JE Roman Giertych chce wprowadzić w celu zaoszczędzenia kasy zdawanie albo poziomu podstawowego albo rozszerzonego, a nie obu na raz...
planuje też wprowadzic przelicznik ocen z danych poziomów, bo na studia w jednym miejscu wymaga sie podstawowy, a w drugim rozszerzony... mianowicie: podstawowy 70% = rozszerzony 74% przy takim przeliczniku nie opłacało by sie zdawac rozszerzonego, bo szkoda ryzykowac... jak dla mnie to kolejny nie trafiony pomysł JE Romana... |
ech Pan Roman własnie wprowadził że jest przelicznik ale z poziomu rozszerzonego na podstawowy. tj. Jak dostaniesz 29 punktów z rozszerzonej to wpisuja ci na swiadectwie 29 punktów tez i z podstawowej (chociaz jej nie pisałeś). Jest cała tabela przelicznika tych punktów. Poryte...
Giertych zauważył, że nie jest tak jak za jego czasów - do szkoły chodzą same kujony, nie ma dresów i debilów spod klatki żłopiących wódę i palących jointy. Dlatego też postanowił wprowadzić takie a nie inne przepisy.
Uważam że to debilna sprawa, ponieważ teraz byle kto może dostać się na studia, które niegdyś były tylko dla wykształconych i chętnych do nauki ludzi. OK - może to i dobrze, szansa dla innych, ALE to zarazem przegięcie w drugą stronę. Matura za mocno uproszczona?
Uważam że to debilna sprawa, ponieważ teraz byle kto może dostać się na studia, które niegdyś były tylko dla wykształconych i chętnych do nauki ludzi. OK - może to i dobrze, szansa dla innych, ALE to zarazem przegięcie w drugą stronę. Matura za mocno uproszczona?
Ja napsialem mala bajeczke w ktorej Pan giertych wystepuje:
To jest 1/4 czesci:
Byl piekny, upalny dzien. Grzalo jak cholera, ze nawet David Hasselhoff ze slonecznego patrolu jeczal, ale nie o tym bajka. Tak jak juz mowilem bylo upalnie ok 47*C, na malej polance lezy mala dziewczynka ubrana w ladna czerwona sukieneczke. Lezala na lace zielonej jak lody pistaciowe:D A wszedzie kwitly krzaki rozane, a czerwien tych roz porazal jak slonce. Na przeciwko plynal strumyk z malym wodospadem. Dziewczynka zwala sie Jessica, podeszla do strumyka by ugasic swe pragnienie, bo w okolicy nie bylo automatu ze spitem:P
Gdy juz wypila odpowiednia ilosc wody, poszla zerwac poziomki z krzaku obok. Nagle uslyszala jek!
Przestraszona ale zarazem zaciekawiona idzie w glab lasu za glosem. Jek byl wyraznie coraz glosniejszy...
I nagle dziewczynka wpada w stromy lok i zaczyna osowac sie w dol przepasci, coraz szybciej i szybciej i.......................na szczescie upadla na stare polamane kaktusy wiec nie bylo duzych obrazen:P I gdy wstala znalazla ksiazke, ta ksiaka to byl jej podrecznik do nauki polskiego, po chwili z krzakow wyskakuje z szeroko otwartym pyskiem, szczerzac ogromne zebiska, sliniac sie, rzuca sie an dziewczynke........................... Roman Giertyk i uspokaja dziewczynke ze zalapie sie na amnestie z polskiego:D Jessika nie wiedzac o co chodzi ucika przed zlym Romanem. Ale roman ja dopadl i zamknol w klatce. Gdy dziewczynka zaczela plakac, nagle pojawil sie on, tak to on, nie to nie superman, to nie spider man, to, to, to, to jest przeciez prosiaczek z giwera 4x wieksza od niego a jego tyly kryje sam we wlasnej osobie(prosz eo aplauz) HER Kubus Puchatek....
Prosiaczek twardym rykiem do Romana:
P - Pozostaw ta oto dziewke w nasze oblane germanska krwa donie
R - Spadac maturalne matoly
Prosiaczek, nieco sflustrowany ta sytuacja posiaga za spust, w 1sek z Romana zostala tylko jego grzywka:D
Dziewczynka by nagrodzic Prosiaczak za jego mestwo, wyszla za Prosiaczak i zyli dlugo i szczesliwie....
To jest 1/4 czesci:
Byl piekny, upalny dzien. Grzalo jak cholera, ze nawet David Hasselhoff ze slonecznego patrolu jeczal, ale nie o tym bajka. Tak jak juz mowilem bylo upalnie ok 47*C, na malej polance lezy mala dziewczynka ubrana w ladna czerwona sukieneczke. Lezala na lace zielonej jak lody pistaciowe:D A wszedzie kwitly krzaki rozane, a czerwien tych roz porazal jak slonce. Na przeciwko plynal strumyk z malym wodospadem. Dziewczynka zwala sie Jessica, podeszla do strumyka by ugasic swe pragnienie, bo w okolicy nie bylo automatu ze spitem:P
Gdy juz wypila odpowiednia ilosc wody, poszla zerwac poziomki z krzaku obok. Nagle uslyszala jek!
Przestraszona ale zarazem zaciekawiona idzie w glab lasu za glosem. Jek byl wyraznie coraz glosniejszy...
I nagle dziewczynka wpada w stromy lok i zaczyna osowac sie w dol przepasci, coraz szybciej i szybciej i.......................na szczescie upadla na stare polamane kaktusy wiec nie bylo duzych obrazen:P I gdy wstala znalazla ksiazke, ta ksiaka to byl jej podrecznik do nauki polskiego, po chwili z krzakow wyskakuje z szeroko otwartym pyskiem, szczerzac ogromne zebiska, sliniac sie, rzuca sie an dziewczynke........................... Roman Giertyk i uspokaja dziewczynke ze zalapie sie na amnestie z polskiego:D Jessika nie wiedzac o co chodzi ucika przed zlym Romanem. Ale roman ja dopadl i zamknol w klatce. Gdy dziewczynka zaczela plakac, nagle pojawil sie on, tak to on, nie to nie superman, to nie spider man, to, to, to, to jest przeciez prosiaczek z giwera 4x wieksza od niego a jego tyly kryje sam we wlasnej osobie(prosz eo aplauz) HER Kubus Puchatek....
Prosiaczek twardym rykiem do Romana:
P - Pozostaw ta oto dziewke w nasze oblane germanska krwa donie
R - Spadac maturalne matoly
Prosiaczek, nieco sflustrowany ta sytuacja posiaga za spust, w 1sek z Romana zostala tylko jego grzywka:D
Dziewczynka by nagrodzic Prosiaczak za jego mestwo, wyszla za Prosiaczak i zyli dlugo i szczesliwie....
Ehh.... glupota moim zdaniem.
No ale co zrobic, tam u GURY siedzą "mądrzejsi" od nas i to oni decyduja. Jak by nie patrzec bedzie to spore utrudnienie dla zdajacych poniewaz teraz jak wiadomo wystarczylo 30% z podstawowej maturki, a z rozszerzonej mozna bylo miec chociazby 1% - nie mniej jednak matura zdana. Zdawalem w tym roku matme, i musze powiedziec, ze podstawowa byla dziecinnie latwa, za to rozszerzona rozłożyła mnie na łopatki :/ byc moze za slabo sie przygotowalem, nie mniej jednak po wszystkim ludzie mowili ze zadania trudne. A teraz wyobrazcie sobie jak taki czlowiek pojdzie od razu na rozszerzona.... ehh...
No ale co zrobic, tam u GURY siedzą "mądrzejsi" od nas i to oni decyduja. Jak by nie patrzec bedzie to spore utrudnienie dla zdajacych poniewaz teraz jak wiadomo wystarczylo 30% z podstawowej maturki, a z rozszerzonej mozna bylo miec chociazby 1% - nie mniej jednak matura zdana. Zdawalem w tym roku matme, i musze powiedziec, ze podstawowa byla dziecinnie latwa, za to rozszerzona rozłożyła mnie na łopatki :/ byc moze za slabo sie przygotowalem, nie mniej jednak po wszystkim ludzie mowili ze zadania trudne. A teraz wyobrazcie sobie jak taki czlowiek pojdzie od razu na rozszerzona.... ehh...
ale jeżeli sie chce gdziekolwiek dostac to niestety trzeba napisac te rozszerzoną... niestety :/ I jak w tym roku rozszerzone matury bedą tak samo trudne jak w roku poprzednim to zdawalnośc bedzie na poziomie 50%.... no i bedzie kogo amnestiować oj bedzie...
Hehe, widze że ktoś oddał głos... Nawet dwie osoby... Pewnie ci co nie zdali
Jak dla mnie ogólne matura jest prosta. Sam język polski to jest w porónaniu ze starą maturą taki banał że zastanawiam się jak mozna mieć z tym problem. Problem ze zdaniem choćby na 2...
Jak dla mnie ogólne matura jest prosta. Sam język polski to jest w porónaniu ze starą maturą taki banał że zastanawiam się jak mozna mieć z tym problem. Problem ze zdaniem choćby na 2...
Szczerze mówiąc,być może z powodu ograniczonej wyobraźni,nie rozumiem co Bigazer ma na myśli mówiąc "tylko rozszerzoną albo podstawową,nie naraz". Ogólnie nie orientuję się w tym co mnie czeka za dwa lata,ale nie śmiejcie się-wcześniej można było pisać matmę jednocześnie z podstaw i rozszerzonej?
A może chodzi o to,że na zeznaniu maturalnym przy wybraniu rozszerzonej matmy,angielskiego i informatyki nie mogę wziąć podstawowej fizyki? Proszę o szczegóły, nurtuje mnie to od czasu gdy zasubskrybowałem ten wątek ;')
A może chodzi o to,że na zeznaniu maturalnym przy wybraniu rozszerzonej matmy,angielskiego i informatyki nie mogę wziąć podstawowej fizyki? Proszę o szczegóły, nurtuje mnie to od czasu gdy zasubskrybowałem ten wątek ;')
mozesz wybrać ile chcesz, tylko jak zdajesz rozszerzony z danego przedmiotu, no to nieszesz wczesniej podstawowego, tylko odrazu rozszerzony
Deathplanter jest tak. musisz zdać obowiązkowo 3 przedmioty (polski, jezyk obcy nowozytny, i przedmiot wybrany). Kazdy z tych obowiązkowych piszesz na poziome podstawowym ALBO rozszerzonym, nie jak kiedyś poziom podstawowy albo poziom podstawowy + rozszerzony. A do tych 3 obowiązkowych przedmiotów mozesz wybrac 3 dodatkowe ale każdy z nich musisz zdawać tylko na poziomie rozszerzonym.
Zrozumiano?
Zrozumiano?
Tak,teraz skumałem. Czyli mogę w ramach przedmiotów obowiązkowych rozszerzyć sobie polski i angielski,a wziąć podstawową matmę,po czym rozszerzyć np. fizę i informatykę? (czysto hipotetyczny pomysł,na pewno tak nie zrobię ;P)
Jak dla mnie to jest chore - pisze mature za rok i juz zastanwiam się czy jest sens pisać maturę na rozszerzonym z historii - jak ostatnio zobaczyłem jak to wygląda to zwątpiłem... no a jestem na humanie, i oblać rozszerzony (i zarazem podstawowy) to już nie jest ciekawie...
No i jak w końcu jest z tym WOSem? Musze zdawać jako 4 przedmiot czy można normalnie?? Chodzi mi o wersje rozszerzoną.
mtx:piszę
No i jak w końcu jest z tym WOSem? Musze zdawać jako 4 przedmiot czy można normalnie?? Chodzi mi o wersje rozszerzoną.
mtx:piszę
Deathplanter mozesz tak zrobić
ale nagmatfałeś
Apropo Wosu to chyba jako obowiązkowy bedzie mozna od nastepnego roku.
To by nie było takie złe gdyby podnieśli poprzeczkę tej amnesti powiedzmy średnia z przedmiotów 60% i wtedy jak ktoś by mial ze wszystkich po 80ptk a z jednego zawalił bo przeliczył sily i zamiast podstawy wziol rozszezenie. wtedy to by mialo sens dla mnie:)
A teraz sa takie jaja.... zaskarżono amnestie i ustawy giertycha dotyczące matury do trybunału konstytucyjnego... jezeli on orzecze niezgodność (co z niektórych artykułów wynika) to znów bedą zmiany w maturze... znów wrócimy do matury po "staremu"... i wex tu sie dobrze do matury przygotuj :/
| Bigrazer wrote: |
| A teraz sa takie jaja.... zaskarżono amnestie i ustawy giertycha dotyczące matury do trybunału konstytucyjnego... jezeli on orzecze niezgodność (co z niektórych artykułów wynika) to znów bedą zmiany w maturze... znów wrócimy do matury po "staremu"... i wex tu sie dobrze do matury przygotuj :/ |
A co to za różnica czy stara czy nowa matura, wiedze i tak musisz mieć taką samą.
Ps: Ja mam muturę
jezeli mozna zdawac mature z podstawe i rozszerzenie to bym zdawał tak angielski, a tak zdaje tylko podstawe bo sie obawiam samego rozszerzenia. A i tak mame fize zdaje na rozszerzonym tego sie nieboje 
| spooki86 wrote: |
|
A co to za różnica czy stara czy nowa matura, wiedze i tak musisz mieć taką samą. |
A jednak troce inną, nie wiem jaką ty pisałeś ale do matury dostosowuje się program nauczania na 3 lata liceum czy 4 technikum więc to nie jest tak do końca że wiedza jest ta sama. Niestety jestem tegorocznym maturzystą i jestem załamany tymi wszyskimi ciągłymi zmianami
1.NIC nie zwalnia z matury oprócz olimpiady- żadne egzaminy.
2. Nowa matura uniemożliwia niezdecydowanie. W tym roku mogłam zdawać rozszeżony przedmiot i jeśli był potrzebny podstawowy- nie było problemu- spektrum moich studiów było duże. A teraz? Ten przelicznik jest potworny! 70% roz to 74% podst? Tego się nie da porównać, zwłaszcza, że rozszerzony to zwykle DWA razy tyle co podstawa!
3. Zmiany u Giertycha będą- i to jeszcze tuż przed samą maturą
4. Giertych sam miał problemy z maturą, to terach chce pomóc swoim Wszechpolakom
w końcu teraz oni mają problemy 
Last edited by mtx on Thu Nov 09, 2006 2:43 am; edited 1 time in total
2. Nowa matura uniemożliwia niezdecydowanie. W tym roku mogłam zdawać rozszeżony przedmiot i jeśli był potrzebny podstawowy- nie było problemu- spektrum moich studiów było duże. A teraz? Ten przelicznik jest potworny! 70% roz to 74% podst? Tego się nie da porównać, zwłaszcza, że rozszerzony to zwykle DWA razy tyle co podstawa!
3. Zmiany u Giertycha będą- i to jeszcze tuż przed samą maturą
4. Giertych sam miał problemy z maturą, to terach chce pomóc swoim Wszechpolakom
Last edited by mtx on Thu Nov 09, 2006 2:43 am; edited 1 time in total
ja tam jestem caly czas za dobrym starym systemem... a to co juz pan minister nawymyslal to juz totalny absurd... w przyszlym roku uczelnie z tego powodu beda musialy przygotowac juz nie dwa lecz 3 kryteria przyjmowania na studia... juz widze jaki to bedzie sprawiedliwy system....
ja takze jestem za starym systemem...
no i tak btw...
amnestia zostala zawieszona i mozliwe ze zostanie cofnieta.. :]
no i tak btw...
amnestia zostala zawieszona i mozliwe ze zostanie cofnieta.. :]
Prawo nie działa wstecz, więc ew. za rok Wesoły Romek(nie daj Boże jak będzie na tym stanowisku nadal) nie będzie mógł wykręcić tego samego numeru.
Swoją drogą mój wydział jest 20m od pałacu prezydenckiego i ostatnio idąc na piwo przechodziłam 3m od Wesołego Romka. Ale to bylo przeżycie
aż mi serducho piknęło 
Swoją drogą mój wydział jest 20m od pałacu prezydenckiego i ostatnio idąc na piwo przechodziłam 3m od Wesołego Romka. Ale to bylo przeżycie
| mtx wrote: |
| ostatnio idąc na piwo przechodziłam 3m od Wesołego Romka. Ale to bylo przeżycie |
Jeju ty to masz częscie... widzieć wielkiego wodza na real...
| aż mi serducho piknęło |
Czyli to prawda iz on jest az tak zabójczo przystojny w rzeczywistości??
Człowieku!
Wiesz jak wyglada Brad Pitt? Wiesz jak laski na jego widok szaleją?
Wiesz jak wyglada Antonio Banderas? Wiesz jak laski na jego widok szaleją?
Wiesz jak wygląda Michał Żebrowski? Wiesz jak laski na jego widok szaleją?
To on nie przypomina żadnego z nich
Wiesz jak wyglada Brad Pitt? Wiesz jak laski na jego widok szaleją?
Wiesz jak wyglada Antonio Banderas? Wiesz jak laski na jego widok szaleją?
Wiesz jak wygląda Michał Żebrowski? Wiesz jak laski na jego widok szaleją?
To on nie przypomina żadnego z nich
Jak to? Przeciez to jest wysoki postawny facet po wyzszym wykształceniu. Prawnik (podobno inteligentny), zawsze usmiechniety i rozmowny
I z pewnych źródeł słyszałem ze myje sie regularnie (rzadkośc wśród mężczyzn).
PS. Czy ktoś juz wie czy TK odrzucil amnestie maturalna giertycha czy tez nie? Bo nigdzie niemoge sie tego doczytać.
PS. Czy ktoś juz wie czy TK odrzucil amnestie maturalna giertycha czy tez nie? Bo nigdzie niemoge sie tego doczytać.
nie, nie odrzucił... i sie nie zanosi, zeby przed zmianą 1/3 skladu sędziów (zima) zajął sie tą sprawą...
ja jak koalicja wybierze nowych sedziów (niezaleznych!!) to nie wiem, czy to odrzucenie bedzie takie pewne...
ja jak koalicja wybierze nowych sedziów (niezaleznych!!) to nie wiem, czy to odrzucenie bedzie takie pewne...
mnie to i tak najbardziej denerwuje obowiązkowa matma od mojego rocznika, matma może w sumie być, ale czy musi obowiązkowo. Nie umiem się uczyć z matmy, albo coś załapię od razu ,albo nie, a tylko dodatkowy stres na maturę zwłaszcza, że chcę biologie i chemie rozszerzoną
| Tego się nie da porównać, zwłaszcza, że rozszeżony to zwykle DWA razy tyle co podstawa! |
Co ja widzę? Pani moderator i błąd ortograficzny? Mam nadzieję że to zwykły przypadek, bo inaczej cały mój dotychczasowy pogląd na świat legnie w gruzach...
mtx:uzupełnie Twój światopogląd o to, że jestem dysortografikiem
| Quote: |
| A jednak troce inną, nie wiem jaką ty pisałeś ale do matury dostosowuje się program nauczania na 3 lata liceum czy 4 technikum więc to nie jest tak do końca że wiedza jest ta sama. Niestety jestem tegorocznym maturzystą i jestem załamany tymi wszyskimi ciągłymi zmianami Crying or Very sad i bardzo rozgoryczony naszym ministerstwem Evil or Very Mad |
Stara matura była nastawiona na wkuwanie materiału. W zasadzie nie uczyło się w szkołach samodzielnego myślenia [zwłaszcza jeżeli chodzi o przedmioty typu biologia czy historia], za to absolwent liceum przypominał chodzącą encyklopedię. Taki system być może się sprawdzał jakieś 50 lat temu, ale obecnie, kiedy zasób wiedzy się powiększa w tempie wykładniczym, nie ma najmniejszego sensu.
Dlatego uważam, że reforma była potrzebna. Niestety nie do końca w takiej formie w jakiej została przeprowadzona. Ciągle nie przygotowuje uczniów ani na studia, ani do przyszłego dorosłego życia [chociaż takie były założenia reformy], jedyne do czego ta matura się sprowadza to opanowanie schematów rozwiązań zadań maturalnych. Najbardziej odczułam to na polskim i angielskim.
Nigdy nie miałam problemów z wysławianiem się [co widać chociażby po długości moich postów
A Giertych, jego amnestia, i nowe 'ulepszenia' matury, to już jest temat na dłuższą rozmowę. I jak to mówi moja lokatorka - "bez wódki się tutaj nie obejdzie".
Szkoda, że nie ma amnestii na studia - może wreszcie pan były prezydent zostałby magistrem
Co ja widzę, jeszcze nie głosowałem w tej ankiecie - czas to zmienić
Co ja widzę, jeszcze nie głosowałem w tej ankiecie - czas to zmienić
pan prezyden jest profesor.
do tego trzeba zdawać egzamin z języka..
prezyden nie zna żadnego, jak sam podkreśla. za granicą był 1 czy 2 przed oblęciem stanowiska..
jeśli takich mamy profesorów, to amnestia jest niezbędna
do tego trzeba zdawać egzamin z języka..
prezyden nie zna żadnego, jak sam podkreśla. za granicą był 1 czy 2 przed oblęciem stanowiska..
jeśli takich mamy profesorów, to amnestia jest niezbędna
Pytanie do ludzi uczących sie w szkołach (liceach, gimnazjach itd.) czy juz zasady najblizszej matury nie zmienią sie? Czy bedziecie chodzić w mundurkach?
Dzisiaj zostało ogłoszone ze do średniej bedzie sie wliczać jednak religia... dla mnie to bezsens ale cóz... Giertych był i go juz nie ma... ale na te chwile musieliśmy czekac baaardzo długo... mój rocznik niestety sie tego w liceum nie doczekał, no ale cóż
Dzisiaj zostało ogłoszone ze do średniej bedzie sie wliczać jednak religia... dla mnie to bezsens ale cóz... Giertych był i go juz nie ma... ale na te chwile musieliśmy czekac baaardzo długo... mój rocznik niestety sie tego w liceum nie doczekał, no ale cóż
Myślę, że przesadzasz Mieliśmy juz wielu ministrów edukacji i ciężko jest powiedzieć, żeby Giertych był gorszy czy lepszy od innych. Niestety nie trafinli nam sie dobrzy ministrowie.Ten po prostu lubił robić wobec siebie więcej zamieszania niż inni.
ha ha ha
ubawiłam się stiwerdzeniem, że Giertych jest tylko o tyle gorszy, że lubi szum wokół siebie.
a to że nie ma POJĘCIA (ŻADNEGO) o edukacji? to, że nie czytał lektur i BA przyznaje się do tego? Że wprowadza lektury propagandowe? Że zabrania nauczycielom być homoseksualistom itd itp nie chce mi się dalej pisać?
ubawiłam się stiwerdzeniem, że Giertych jest tylko o tyle gorszy, że lubi szum wokół siebie.
a to że nie ma POJĘCIA (ŻADNEGO) o edukacji? to, że nie czytał lektur i BA przyznaje się do tego? Że wprowadza lektury propagandowe? Że zabrania nauczycielom być homoseksualistom itd itp nie chce mi się dalej pisać?
| ha ha ha ubawiłam się stiwerdzeniem, że Giertych jest tylko o tyle gorszy, że lubi szum wokół siebie. a to że nie ma POJĘCIA (ŻADNEGO) o edukacji? to, że nie czytał lektur i BA przyznaje się do tego? Że wprowadza lektury propagandowe? Że zabrania nauczycielom być homoseksualistom itd itp nie chce mi się dalej pisać? |
A moze sam jest homo... i chcac to ukryc zabraniał innym byc?
| Quote: |
| Minister odszedł a w szkole nic się nie poprawiło, może tylko tyle, że mamy mundurki |
Mundurki kiedys były i sie skończyły
| ha ha ha ubawiłam się stiwerdzeniem, że Giertych jest tylko o tyle gorszy, że lubi szum wokół siebie. a to że nie ma POJĘCIA (ŻADNEGO) o edukacji? to, że nie czytał lektur i BA przyznaje się do tego? Że wprowadza lektury propagandowe? Że zabrania nauczycielom być homoseksualistom itd itp nie chce mi się dalej pisać? |
Cieszę się, że Cię rozbawiłem
Powiedź mtx, który minister miał takie wielkie pojęcie o edukacji? Może ten który wprowadził gimnazja, albo maturę, którą zdaje się na podstawie przygotowanej (albo kupionej) wiele miesięcy wcześniej prezentacji?
Wszyscy powtarzają, że edukacja ma się fatalnie - i trudno się z tym nie zgodzić, ale wielu ministrów zajmowało wobec tego postawę bierną. Przyszedł Giertych i stwierdził (jak jego poprzednicy), że tak dłużej być nie może. Toteż zaczął swoje "wielkie" (niestety często także niezbyt mądre) reformy. Jakie były reformy to wszyscy wiemy. Niestety te reformy robiły więcej szumu medialnego niż pożytku. Minister odszedł a w szkole nic się nie poprawiło, może tylko tyle, że mamy mundurki
I wciąż czekamy na kogoś, kto będzie miał odwagę naprawić polską edukację a nie tylko próbować robić na niej karierę polityczną, ale coś mi się zdaje, że musiałby to być pozaparlamentarny ekspert bo politycy się na to nie zdobędą
widzisz, wolę ministra, który nic nie robi, niż tego, który niszczy, ale robi. Mundurki, tanie podręczniki, zmiany w lekturach - to wszystko trzeba będzie kiedyś odkręcać. Gimnazja nie były by takie złe, gdyby nie fakt, że akurat wybrano, że znajdują się w niej dzieciaki w najgorszym wieku. W wielu krajach jest 3 stopniowy system przedmaturalny (że tak to nazwę). i wszystko jest ok.