FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Linux w telewizji

WMP
Witam. Podam link do tematu na forum mandriva.pl, do tematu poruszajacego problem raklamy linuxa w teleqwizji. i czkeam na wasze zdnaia co wy na taką reklame. Wyobraxcie sobie bilbordy z linuxem mandrivą, telewizyjne spoty, inuxy w gazetach i w ogóle. Nie możliwe Sad

http://forum.mandriva.pl/viewtopic.php?t=3893&postdays=0&postorder=asc&start=0
Deathplanter
Ubuntu już w Ameryce billboardy ma,więc czemu nie? Świat musi wiedzieć o Linuxie, monopol Microsoftu jest nie do wytrzymania.
Adi666
Teraz nasowa sie pytanie...Czy Mandriva chce reklamowac linuxa jako ogol czy tylko swoj produkt?
v3nd0r
Deathplanter wrote:
Ubuntu już w Ameryce billboardy ma,więc czemu nie? Świat musi wiedzieć o Linuxie, monopol Microsoftu jest nie do wytrzymania.

nie do wytrzymania Very Happy Zgadzam sie w zupelnosci.

Ale jesli maja byc reklamy Mandivy to nie dziekuje Smile NIe lubie tej dystrybucji Smile Ale coz, napewno reklama w jakis sposob wplynie na ludzie i moze zmieni ich stereotypy o linuxie. Czas pokaze.

Z drugiej strony jednak, mysle ze linux nie jest system dla kazdego, i jesli mial by sie stac universalny, i dla kazdego. Np. jesli wiazalo by sie to z szeroko pojetym haslem userfriendly to ja dziekuje Smile Ale mysle ze tyle ile mamy distr to i tak beda te ladne hardcorowe gdzie mozna wszytsko samemu zrobic, a tych gdzie nie ma gcc czy g++ jednak bedzie mniej.
Adi666
No ja dla Mandrivy mowie NIE ale dla rozpowszechniania pozytywnego wizerunku linuxa zdecydowane TAK.
WMP
A dlaczego nie lubicie mandrivy? Ja narazie używma mandrivy i mi sie podoba
Nolt
bo mandriva to wolny wół Razz a co do reklamowania linuksow to fajnie by bylo, wtedy moze a raczej jestem pewien ze zainteresowanie pingwinem zwiekszylo by sie, a takze zainteresowanie firm ktore wydaja gry/programy tylko dla windowsa a co za tym idzie wiecej softu i gier dla pingwina Smile
fallco
hehehehe dobre, ale gdyby linuks mial powazna kampanie reklamowa to pomyslmy jak by sie ona skonczyla...

na dzien dzisiejszy linuks nie jest systemem dla kazdego, wiekszosc populacji ma problemy z winem, ktory i tak ma robic prawie wsio za nich, wiec co by bylo z linuksem ? w szkolach jest win, lekcji infy jest malo, wiec czasu aby kazdy sie mogl zapoznac z nowym systemem by po prostu nie bylo...

moze by duzo osob kupilo "nowy", "lepszy", "bezpieczniejszy" i wogole hiper linuks i co ?? w domu by sie okazalo ze jednak nie byl to dobry zakup bo nie maja czasu przyswoic czesci rzeczy a bo w win'ie to dzialalo samo tamto sie instalowalo inaczej i wogole i by uznali go za wielki niewypal...

aby reklamowac linkus jako system dla wszystkich i trafic do wszystkich to niestety ale musialby by sie on upodobnic do win'a a tym samym zatracic czesc ze swoich wlasciwosci, poza tym zaraz by sie pewnie okazalo ze wcale taki bezpieczny nie jest i tak dalej... stalo by sie to samo co z produktem microsoftu, tyle ze na rynku by byly dwa systemy, producenci by mieli maly zgrzyt bo sa leniwi i nie chce sie im robic wersji programow pod oba systemy... az doszlibysmy do momentu az pojawilby sie nowy sytem, ktory tez na poczatku bylby super bezpieczny, dla bardziej zaawansowanych i wogole (jak linuks dzis), a w tym czasie doszlo by do zjednolicenia wielu rozwiazan obu systemow tak aby wszsytko dzialalo tu i tu, firmy by sie polaczyly i mielibysmy winuksa...
Nolt
takie cos mialo powstac ale slabo wyszlo linuks+windows=Lindows Smile sprawdz w googlach nawet za kopie tego systemu trzeba placic, nie pamietam czy wogole da sie go sciagnac Razz poza tym w linuksie instalacje przebiegaja powiedzmy ze podobnie Smile mozna by nawet powiedziec ze prosciej niz w windowsie Razz przyklad? ubuntu i synaptic: szukamy danego programu zaznaczamy install i program sam pobiera potrzebne biblioteki i je instaluje, bez zadnych zbednych pytan klikania next itp Smile poprostu jesli linuks bylby bardziej popularniejszy i kazdy komputer standardowo by byl z jakas wybrana dystrybucja dajmy na to najpopularniejsze ubuntu ludzie uczyliby sie od podstaw tego systemu a nie windowsa Smile
Adi666
Panowie. Pamietajcie ze linux to sytem dla ludzi interesujacych sie logicznoscia dzialan w systemie. Dla ludzi ktorzy nie chca myslec przyczynowo-skutkowo pozostawmy drozsze rozwiazanie w ktorym system mysli za uzytkownika. Boli mnie tylko nieswiadomosc ludzi i uprzedzenia z ktorymi sie spotykam na codzien jako uzytkownik Linuxa.
Deathplanter
A ja się odważę nie zgodzić: moim zdaniem Linux już dorósł do WSZYSTKICH zastosowań domowych i większości profesjonalnych. Naprawdę nie widzę powodu, żeby nawet tym tępym dawać Windows zamiast Jedynego Słusznego Systemu Wink

Quote:
wiekszosc populacji ma problemy z winem, ktory i tak ma robic prawie wsio za nich, wiec co by bylo z linuksem ? w szkolach jest win, lekcji infy jest malo, wiec czasu aby kazdy sie mogl zapoznac z nowym systemem by po prostu nie bylo...

Ale gdyby na informatykach uczono obsługi tego systemu,byłoby już inaczej. Niedawno zacząłem chodzić do liceum profilowanego w zespole szkół ponadgimnazjalnych w Łodzi,które współpracuje z centrum szkolenia nauczycieli. Dostaliśmy do dyspozycji około pięciu sal,wśród których można wyróżnić pecetowe,macowe oraz ze wgranym Linuxem. Zatkało mnie,kiedy na lekcji organizacyjnej powiedziano nam,że nauczymy się łączyć kompy w sieć,obsługiwać Linuxa,Maca...

Quote:
moze by duzo osob kupilo "nowy", "lepszy", "bezpieczniejszy" i wogole hiper linuks i co ?? w domu by sie okazalo ze jednak nie byl to dobry zakup bo nie maja czasu przyswoic czesci rzeczy a bo w win'ie to dzialalo samo tamto sie instalowalo inaczej i wogole i by uznali go za wielki niewypal...

Teraz to naprawdę nie rozumiem co dokładnie masz na myśli. KDE wygląda i zachowuje się w 99% jak mocno podrasowany Windows,a muszę powiedzieć,że poza sterownikami do karty graficznej (aktualnie już dostępnej w repozytoriach Ubuntu) nie miałem ŻADNYCH problemów ze sprzętem. I gdy podłączyłem do komputera myszkę USB,nie pytało mnie gdzie mam do tego cuda sterowniki,nie kazało zrestartować komputera, a świeżo po reinstalacji miałem już przygotowaną obsługę 1280x1024x32,sieci oraz dźwięku. W Windows'ie instalacja tych sterów trwała średnio pół godziny...

Quote:
aby reklamowac linkus jako system dla wszystkich i trafic do wszystkich to niestety ale musialby by sie on upodobnic do win'a a tym samym zatracic czesc ze swoich wlasciwosci, poza tym zaraz by sie pewnie okazalo ze wcale taki bezpieczny nie jest i tak dalej... stalo by sie to samo co z produktem microsoftu, tyle ze na rynku by byly dwa systemy, producenci by mieli maly zgrzyt bo sa leniwi i nie chce sie im robic wersji programow pod oba systemy... az doszlibysmy do momentu az pojawilby sie nowy sytem, ktory tez na poczatku bylby super bezpieczny, dla bardziej zaawansowanych i wogole (jak linuks dzis), a w tym czasie doszlo by do zjednolicenia wielu rozwiazan obu systemow tak aby wszsytko dzialalo tu i tu, firmy by sie polaczyly i mielibysmy winuksa...

Wątpię. Po prostu oprogramowanie by było pisane pod MinGW a nie kompilatory MSVC i na etapie produkcji trzebaby tylko napisać w oparciu o opensourcowe biblioteki charakterystyczny dla danej platformy interfejs. Przynajmniej ja bym tak w takiej sytuacji zrobił...

Quote:
takie cos mialo powstac ale slabo wyszlo linuks+windows=Lindows

Lindows był hybrydą tylko z nazwy. Tak naprawdę,nie lubiły go obie strony,bo z Windowsem miał wspólnego tylko tyle,że był komercyjny. W programistów zainwestowano grosze,rozpoczęto sprzedaż spodziewając się gruszek na wierzbie... a resztę sobie dośpiewajcie ;P
fallco
Quote:
Ale gdyby na informatykach uczono obsługi tego systemu,byłoby już inaczej. Niedawno zacząłem chodzić do liceum profilowanego w zespole szkół ponadgimnazjalnych w Łodzi,które współpracuje z centrum szkolenia nauczycieli. Dostaliśmy do dyspozycji około pięciu sal,wśród których można wyróżnić pecetowe,macowe oraz ze wgranym Linuxem. Zatkało mnie,kiedy na lekcji organizacyjnej powiedziano nam,że nauczymy się łączyć kompy w sieć,obsługiwać Linuxa,Maca...

hmmm, ale przecietny uzytkownik nie chodzi do liceum profilowanego, w szkolach czesto nie ma zbyt duzo kasy na organizacje az tylu sal komputerowych, nie ma kasy na szkolenie nauczycieli oraz na zwiekszenie liczby zajec z infy...

Quote:

Teraz to naprawdę nie rozumiem co dokładnie masz na myśli. KDE wygląda i zachowuje się w 99% jak mocno podrasowany Windows,a muszę powiedzieć,że poza sterownikami do karty graficznej (aktualnie już dostępnej w repozytoriach Ubuntu) nie miałem ŻADNYCH problemów ze sprzętem. I gdy podłączyłem do komputera myszkę USB,nie pytało mnie gdzie mam do tego cuda sterowniki,nie kazało zrestartować komputera, a świeżo po reinstalacji miałem już przygotowaną obsługę 1280x1024x32,sieci oraz dźwięku. W Windows'ie instalacja tych sterów trwała średnio pół godziny...

hmm wszsytko pieknie, ale nie wiesz cos ie stanie gdy Linuks stanie az tak popularny jak win, ja tylko wnioskuje ze znajda sie na swiecie informatycy, ktorzy udowodnia ze wcale linuks taki bezpieczny nie jest, drugim problemem jest to ze czesc ludzi ledwo zdolala sie nauczyc obslugi Windowsa i mysle ze nie mieli by zamairu sie oswajac z nowym srodowskiem, skoro juz w miare przyzwoiczie opanowali jedno, poza tym nie wyobrazam sobie aby wszsytkie firmy bylo stac na kursy w obsludze nowego systemu...

Quote:

Wątpię. Po prostu oprogramowanie by było pisane pod MinGW a nie kompilatory MSVC i na etapie produkcji trzebaby tylko napisać w oparciu o opensourcowe biblioteki charakterystyczny dla danej platformy interfejs. Przynajmniej ja bym tak w takiej sytuacji zrobił...

z technicznego punktu widzenia nie moge dyskutowac bo nie mam na ten temat wiedzy... ale wydaje mi sie ze jednak by mieli z tym wiekszy problem niz sie Ci wydaje...

a tak poza tym, gdyby ktos chcial zarobic na Linuksie, to zapewne przestal by byc opensource, zaczal by sie zmieniac w rozne strony, jak wiadomo nie da sie dogodzic wszystkim, wiec zaraz by sie znalazla grupa ludzi narzekajacych na niego... dlatego nie wierze aby linuks zyskal taka popularnosc...
Deathplanter
Quote:
hmmm, ale przecietny uzytkownik nie chodzi do liceum profilowanego, w szkolach czesto nie ma zbyt duzo kasy na organizacje az tylu sal komputerowych, nie ma kasy na szkolenie nauczycieli oraz na zwiekszenie liczby zajec z infy...

Ale 20zł na 20 płytek,na które wypali się livecd to już nie tak okropne koszta,no nie? Smile Podejrzewam także,że w większości szkół znalazłby się jakiś napalony nauczyciel od informatyki,który zorganizowałby jakieś kółko informatyczne... do tej pory we wszystkich moich szkołach tak było Smile

Quote:

hmm wszsytko pieknie, ale nie wiesz cos ie stanie gdy Linuks stanie az tak popularny jak win, ja tylko wnioskuje ze znajda sie na swiecie informatycy, ktorzy udowodnia ze wcale linuks taki bezpieczny nie jest, drugim problemem jest to ze czesc ludzi ledwo zdolala sie nauczyc obslugi Windowsa i mysle ze nie mieli by zamairu sie oswajac z nowym srodowskiem, skoro juz w miare przyzwoiczie opanowali jedno, poza tym nie wyobrazam sobie aby wszsytkie firmy bylo stac na kursy w obsludze nowego systemu...

Co do bezpieczeństwa-wystarczy spojrzeć na Ubuntu. Proces aktualizacji został tam praktycznie zautomatyzowany dzięki Adeptowi, wystarczy tylko kliknąć na "Zaktualizuj listę pakietów" oraz chwilę później "Zatwierdź zmiany"... i nie potrzebne są żadne restarty,aktualizowane programy same się aktualizują...

Quote:
z technicznego punktu widzenia nie moge dyskutowac bo nie mam na ten temat wiedzy... ale wydaje mi sie ze jednak by mieli z tym wiekszy problem niz sie Ci wydaje...

Widziałem setki niesamowicie przenośnych programów-to tylko kwestia znajomości kilku programistycznych zasad,odpowiedniego dobrania bibliotek... i jedynym elementem który trzeba napisać dla konkretnego systemu jest interfejs...
Quote:

a tak poza tym, gdyby ktos chcial zarobic na Linuksie, to zapewne przestal by byc opensource, zaczal by sie zmieniac w rozne strony, jak wiadomo nie da sie dogodzic wszystkim, wiec zaraz by sie znalazla grupa ludzi narzekajacych na niego... dlatego nie wierze aby linuks zyskal taka popularnosc...

Kwestia czasu,sponsorów i ich determinacji. Skoro Firefoksowi się udało (połowa rynku w ciągu...półtora roku? coś chyba koło tego...) ,szczerze wierzę,że Linux też da radę.
loginos
Dyskusja znowu zaczyna schodzić na manowce Very Happy
Dlatego ja pozwolę sobie wrócić do głównego wątku.
Niebardzo podoba mi się pomysł medialnych reklam linuksa - ogólnie datego że reklma nasuwa mi skojarzenia z jakimś bublem, który chą ci wcisnąć za wszelką cenę.
To jasne że komercyjne dystrubucje będą prowadziły kampanie reklamujące swoje produkty a tym samym linuksa w ogólności, ja jednak uważam, że najlepszą reklamą jest jak poleci ci go znajomy.
spooki86
Nawet fajna ta reklama Wink Zgadzam się z poprzednikiem że trzeba się reklamować żeby zarabiać.
webek
Z rozpowszechnianiem linuksa to całkiem dobry pomysł jest, tylko boje się jednego - czy lin nie stanie się przez to komercyjny? No i pewnie dostępny dla wszystkich, a nie tylko dla "wybranych" (profesjonalistów), jeśli zaczną wypuszczać linuxy podobne do windy to będzie tragenia! Dlatego może lepiej żeby pozostało tak jak jest Very Happy
Deathplanter
Komercyjny się nie stanie,gwarantuje mu to licencja GPL. A co do podobieństwa do wina-a widziałeś KDE? Tu nie chodzi o to,że wygląd interfejsu wina jest be,ale o to że jest ograniczony. KDE może, jeśli użytkownik posiada takie zboczenie,wyglądać jak rodem z Redmond,a mimo to ciągle można dodać na belce okna własne opcje,dokować okna i stosować inne tricki niedostępne we Winzgrozie...
loginos
Deathplanter wrote:
Komercyjny się nie stanie,gwarantuje mu to licencja GPL.

To nie jest dokładnie tak.
GPL czy ogólnie wolne operogramowanie nie wyklcza komercyjności.
Wolny nie znaczy niekomercyjny - jest to jeden z częsciej popełnianych błędów.

Przykład - komercyjne dystrybucje takie jak redhat czy suseł.
v3nd0r
Deathplanter wrote:
A ja się odważę nie zgodzić: moim zdaniem Linux już dorósł do WSZYSTKICH zastosowań domowych i większości profesjonalnych. Naprawdę nie widzę powodu, żeby nawet tym tępym dawać Windows zamiast Jedynego Słusznego Systemu Wink

Cos mocniejszego dla tego Pana w nagrode Smile

Jesli chodzi o to ze ktos sobie mzoe nie poradzic, jak juz ktos wczesniej wspominal.
Inteligetny i myslacy czlowiek, ktory wie co to rtfm. NIe powinnien miec problemow. Troche dobrej woli, jakis manual i wszytsko sie da.
webek
Niby tak, manual... ale jak jakiś lamer nie zna podstaw to za cholere sobie nie poradzi... no i zrobi sobie lina (w co wątpie:P) bo stwierdzi, że "fajnie wygląda - podobny do win'a, to sobie poradze" zrobi i kupa... :p nic nie zrobi dalej Very Happy
v3nd0r
webek wrote:
Niby tak, manual... ale jak jakiś lamer nie zna podstaw to za cholere sobie nie poradzi... no i zrobi sobie lina (w co wątpie:P) bo stwierdzi, że "fajnie wygląda - podobny do win'a, to sobie poradze" zrobi i kupa... :p nic nie zrobi dalej Very Happy

A tam... Jakby wszyscy tak mysleli to bysmy dalej w jaskiniach zyli Very Happy

Shaula wrote:
Ja zawsze chciałem mieć Linuxa na laptopie, ale znajomi mówią, że nie ma na niego dużo programów i wogóle będzie sie krzaczył ze sterownikami. Od dziecka działam na Xp, słyszałem że często na laptopach jest właśnie Linux, z tym że tak jak Win, ma podobno dużo wersji, także czy jest sens instalować Linuxa na moim lapie i jaką wersje?

pozdr. Cool

NIe denerwujcie mnie Smile znajomi mowia. A jak ci znajomi powiedza ze fajnie jest polynac na srodek jeziora i wskoczyc, jak sie plywac nie umie to co zrobisz ? Very Happy

Shaula: Czas wziac sie do pracy i samemu sprobowac. Normalnie az mi sie wierzyc nie chce na linuxa nie ma programow Very Happy
troche googlowania i mamy: http://www.linux.org/apps/

Win ma duzo wersji? Smile Hm ilez to ich moze byc Smile
Linux ile wersji? http://kernel.org/
Na upartego mozna powiedziec http://distrowatch.com/
swiftgeek
Windows tez mial reklamy - najbardziej debilne jakie widziałem bo mówili o przeciwieństwie swojego produktu. Very Happy Albo przez uzywanie Win koszty spadly o 75% w porównaniu do debiana Very Happy lol
Xaros
Linux nic zlego nic dobrego a reklama? Po jaki gwint? Rolling Eyes A co do poprzedniej wypowiedzi reklamy Microsoftu sa bardzo ciekawe i biznesowe, podobna idee przygarnela sobie firma Orange, ktora nagrywa podobne do microsoftu sploty i to naprawde wyglada ciekawie a dla mnie wlasnie takie durnowate reklamy ERY itp badziewia sa nie dowytrzymania.
Nie mam nic przeciwko Lunuxowi, ale i tak wole Windows'a Razz
webek
Ja uwielbiam liny, ale uwielbiam też gry, a prawda jest taka, że chociaż by jaka reklama nie była dobra to i tak ludzie będą siedzieć na tym co jest im potrzebe do odpalania softu na którym pracują/grają/etc.

No i żal mi że tak mało gier powstaje na linuxa [oczywiście większość można odpalić przez cedege, czy inne podobne programy, co sprawia, że większość gier działa na linie, ale to jest pewne utrudnienie].
Gdyby linux stał się komercyjny [jak dzieło MS] to może wtedy ludziska zaczęli by pisać gry pod niego... no i może powstała by alternatywa dla DirectX...
ChesterB
Jakis czas temu na YouTube widzialem profesjonalny spot reklamujacy Linuksa

http://www.youtube.com/watch?v=EwL0G9wK8j4

Jesli chodzi o gry, to niestety to jest prawda, jednak bardziej winne sa tutaj firmy produkujace karty graficzne (ATI, nVidia) poniewaz sterowniki, ktore wydaja pod Linuksa sa kulawe i duuuzo mniej wydajne od Windowsowych, a alternatywa dla DirectX jest -> OpenGL

P.s. do jasnej cholery nie pisze sie linuxa, linuxem tylko linuksa, linuksem itp
gecko
Zastanawiałem się, dlaczego IBM popiera Linuksa zamiast, polityką podobną do Microsoftu, zająć się własną wersją softu. I wiecie co? Oni chyba naprawde myślą przyszłościowo. Obecnie wydaje się, że prawdziwy zysk jest/będzie w usłygach typu pomoc techniczna i tzw "solutions" - dedykowane, gotowe systemy hardware+software.

A co do systemów altrnatywnych - doznałem ostatnio szoku w sklepie Apple'a (MacOS to UNIX a więc kuzyn Linuksa Razz więc jednak nie offtop Twisted Evil ). Konkretnie: PowerMac z 2 procesorami dwurdzeniowymi, zdaje się 4 Gb RAM i monitorek 30" z techn. HDTV (chyba. jak coś palnąłem to sorry Rolling Eyes ). Ale tak naprawde chodziło o wygode i estetykę pracy. No i to że była zainstalowana i działająca gra Call of Duty 2!! Czyżby ktoś od gier zauważył Maca?

Dlaczego więc nie ma na Linuksie chociażby Call of Duty? Imho jest to spowodowane różnorodnością - dystrybucji jest w pip a nawet więcej a każda różni się od drugiej. Niby szczegółami ale jednak... Dlatego trudno jest pisać pod Linuksa. Poza tym pod Win są WinAPI/DirectX/OpenGL w wiadomych miejscach a pod Linuksem milion bibliotek od samych 'okienek'. Jest wprawdzie QT i OpenGL ale... Mnie nie przekonujcie - jakby tylko były gry pod Linuksa to bym dawno wywalił m$ windę

Szkoda... Dopóki będą wojny Slackware vs Debian, Fedora vs Mandriva, SuSe vs Gentoo i inne -> nie będzie jedności -> nie będzie gier

Naprawde szkoda... Rolling Eyes
Deathplanter
Hmm... wystarczy przygotować linuxowy kod źródłowy i skompilować go,jeśli faktycznie binarka pod FC różni się czymś od Slackware'owej albo Debianowej.

Co do gier pod Linuxa-zapraszam:
http://doc.gwos.org/index.php/Native_Games

Zarówno "odgrzewane" stare tytuły jak i gry pokroju Q4-kto mówi,że pod Lina brakuje gier?

@ChesterB:
Obie pisownie są poprawne...
gecko
No bo Quake i Unreal Tournament są, niestety, wyjątkami. Jak będzie np Pro Evolution Soccer 6 czy Need For Speed: Carbon pod Linuksa to wtedy naprawde będzie faaajnie. Bo, imho, gracz nie zainstaluje Linuksa tylko po to żeby w Quake'a pograć bo będzie musiał jeszcze mieć Windowsa. A wszystko można mieć na Win

Nie mówie tu o rekompilacji programu ale o różnicach w bibliotekach które trzeba by dodatkowo ściągać i instalować. A skoro nie ma jednej to po kilku grach w systemie byłby śmietnik.

W sumie NAPRAWDE chciałbym żeby tak nie było - żeby sie linuksowcy zebrali w jedno miejsce na rok i napisali JEDNĄ, najlepszą biblioteke pokroju OpenGL. Żeby nie było pare bibliotek od tego samego gdzie każda jest lepiej dopracowana w innym miejscu. Ale, niestety, tak nie jest i na razie... pozostają emulatory. Ale to nie o to chodzi

BTW - na allegro są Atari za mniej niż 100zł. Może po prostu wszyscy zacznijmy grać w PacMana? Very Happy Very Happy
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.