Kolejny system operacyjny wydany przez Microsoft. Jakie sa wasze opinie wzgleden systemu.
oraz czy uważacie ze system jest najbezpieczniejszy z dotychczasowych systemów Windows?
a co mozna o nim iwedziec skoro nie jest jeszcze skonczony ? nie ma wydania dla zwyklego uzytkownika narazie, wiec jezeli nie jestes testerem Microsoftu to nie wiesz nic...
Kolejny produk naszpikowany tym co nie potrzeba. Aero, które musi miec 15GB HDD. 1 Ghz Procek. Ghz Ram. Karta 128 mb. Lekka przesada nie wszyscy nie mają takiego sprzętu. Xp już lepiej w tym wychodzi bo nie jest, aż tak skopany, ale najchętniej to bym spróbował Linuxa. Linux darmowy co jest wielkim plusem co do systemu operacyjnego. Windows standartowy system operacyjny płaty i większoś z nas po prostu na niego nie stać i mamją piratki.
| Ramelof wrote: |
| Aero, które musi miec 15GB HDD. 1 Ghz Procek. Ghz Ram. Karta 128 mb. Lekka przesada nie wszyscy nie mają takiego sprzętu |
fakt że przegieli. Chociaż pewnie za pare lat takie kompy to będą na allegro za 300zł chodziły.
ocenie jak wyjdzie. bo teraz nie ma co prognozować
wiem tylko że nie zainstaluje od razu. Gdyby był WinFS i inne bajery... a tak to po co? dla szpanu? dziękuje, wole Windows Blinds czy inną skórke zainstalować.
Prawda ma duże wymagania i pewnie będzie miał dużo bajerów ale napewno będzie można go trochę odchudzić tak samo jak windows xp
Jak ktoś ma w miare nowego kompa to mu pójdzie a wiadomo że jak ktośma słabego kompa to tym bardziej nie kupi sobie nowego windowsa.
ktoś z kumpli powiedział mi że windows vista będzie potrzebował dual core czy to prawda czy coś mu się pomyliło ?? 
Niepotrzebny bajer. Jeśli do tej pory mogłem pracować na XP,dlaczego miałbym się przerzucać? Denerwuje mnie polityka Microsoftu,za pięć lat przestaną wspierać XP...
I tak Linux ftw ;p
Dzisiaj zainstalowałem Vistę i odnoszę miłe wrażenia. Płyta instalacyjna ma 2,6 giga a po instalacji na twardzielu około osiem giga(sporo). Na moim kompie chodzi bez problemów(Athlon 2GHz, 1 Gb ramu, GForce 5200FX) . Interfejs graficzny jest piękny, ikony folderów pokazują jak rozchlona książka ich zawartość(fajnie widać fotki). Okna programów podczas zamykania giną w tle. Co do zabezpieczeń jest trochę denerwujący. Każdy program który instalował podejrzewał o virusa. Avasta nie mogłem uruchomić ani zainstalować Nero. Netlimiter nie chciał się wcale zainstalować gdyż stwierdził iż mam zły system. Co do zalet mogę powiedzieć, iż żadnych sterów nie musiałem instlować(nawet do płyty głównej). Grę tylko jedną uruchomiłem Wolfenstein Enemy Teritory i chodziła bez zarzutu.
shit nic wiecej
wole XP albo linux - ubuntu
zreszta nie mam nawet takiego kompa jesli chodzi o ramy i proca wiec... moze kiedys sobie go zainstaluje ale stanie sie to wtedy gdy bedzie xp juz warty tyle co teraz 98 
| Quote: |
| (...)warty tyle co teraz 98 |
285zł brutto
A ja jestem przeciwnego zdania niż większość. Bardzo mi się własnie on podoba, co wnioskuję ze zrzutów ekranowcyh i z tego jakie microsoft ma plany wobec niego. Mówię wam że to będzie dobry system. Dlaczgeo ludiz epobierają takie bajery jak vista transformation pack? Bo chcą z xp zrobić viste a wiec już dobrze bo im się podoba. Z Viosty wiadomo najwięcej ze zrzutów ekranu ale jets bardoz ładnie zaprohektowna agraficznie co jets plusem. Te wsyztkei problemy z instalacją programów co pisał Postman to napewno przeminą, przecierz jest to tylko wersja beta. Co do wymagań sprzętowych to pomyślcie, ile procent ludiz ma za słabego kompa? Wystarczy przejść sie po takich "laikach" którzy mają kompa z media marktu i co ? Vista na 100% pójdzie. Ja też swoejgo kompa nie dawno bo kilk dni temu wymieniłem, płyta główna się zwaliła(wiecej w temacie o haśle na dysk). Wam też niedługopolecą te kompy i kupićie coś takiego co ja mam za 1100 i bedziecie mogli przyjąć Viste. Pamiętacie moze ile byłao marudzenia że xp nei pujdize na kompie? A teraz prawie każdy ma Xp i zachwala(cie) go.
@Postman: Masz jakieś namiary skąd może zassać viste?
Tu możecie pobrać Vistę:
http://download.windowsvista.com/preview/rc1/en/download.htm
Tylko się pospieszcie. Nie wiadomo jak długo będzie dostępna. Ta wersja ma działać do 01-06-2007r. W download jest dostępna wersja na kompy 32 bitowe oraz 64 bitowe.
waga pliku 32 2,6 giga
waga pliku 64 3.8 giga
Są to obrazy płyty dvd, które można wypalić na dvd lub zamontować w DaemonTools.
Miłego testowania. Podzielcie się wrażeniami.
Linuxowy Xgl i compiz już od dawna miały dużo lepsze efekty graficzne. Na co mamy tak długo czekać,na ultrawolny i wymagający system z tysiącem bajerów? XP świeżo po instalacji zajmuje 1.5gb,a widziałem poradniki,jak odchudzić go do w pełni fukcjonalnych trzystu mb...
@ChesterB,a co to ma do rzeczy? ;P
| Deathplanter wrote: |
| XP świeżo po instalacji zajmuje 1.5gb,a widziałem poradniki,jak odchudzić go do w pełni fukcjonalnych trzystu mb... |
Możesz dać linka? Boja czytałem rózne porady odnośnie optymalizacji iIMHO to jest niemożliwe... 
Przygotuj obraz płyty w magicznym programie BartPE,bez żadnych pluginów zajmuje 200mb. Wystarczy nadpisać nim stary system i dograć potrzebne sterowniki.. i "lekkie" wersje elementów systemu-Litestep,Firefox etc.
Jedyne czego właściwie mi brakowało to panel sterowania,ale od tego się można odzwyczaić...
| WMP wrote: |
| Co do wymagań sprzętowych to pomyślcie, ile procent ludiz ma za słabego kompa? Wystarczy przejść sie po takich "laikach" którzy mają kompa z media marktu i co ? Vista na 100% pójdzie. Ja też swoejgo kompa nie dawno bo kilk dni temu wymieniłem, płyta główna się zwaliła(wiecej w temacie o haśle na dysk). Wam też niedługopolecą te kompy i kupićie coś takiego co ja mam za 1100 i bedziecie mogli przyjąć Viste |
Nie chce nic sugerować ale mi sie płyty główne nie psują. Tylko zasilacze od czasu do czasu. Fakt - kiedyś i to umrze. Ale nawet to nie jest argumentem.
Naprawde mi sie to nie podoba. Zmuszają (może nieświadomie?) użytkowników do mega-ultra-wyglądającego systemu w którym, nawet na nowym kompie, Saper ładuje sie wolniej niż na 98 - bo "te wymagania". Da sie wyłączyć? No niby tak, ale co z tego skoro >minimalne< wymagania i tak są większe?
No i przyjdzie czas że trzeba będzie kiedyś zainstalować "tego złego łindołsa". No a na moim nie bardzo pójdzie nowy interfejs. Kurde...
Ciekawy ten BartPE. A jakz obsługa polskiej klawiatury? Tutaj: http://www.pcworld.pl/artykuly/44348.html piszą, że nie obsługuje pl programisty bez ich plików.
| ChesterB wrote: |
| Quote: | | (...)warty tyle co teraz 98 |
285zł brutto |
chodzilo mi o wartosc dzialania na nim programow, stabilnosci i sklonnosci do sypania sie calego explorera i systemu przy glupim bledzie 
| gecko wrote: |
Nie chce nic sugerować ale mi sie płyty główne nie psują. Tylko zasilacze od czasu do czasu. Fakt - kiedyś i to umrze. Ale nawet to nie jest argumentem.
Naprawde mi sie to nie podoba. Zmuszają (może nieświadomie?) użytkowników do mega-ultra-wyglądającego systemu w którym, nawet na nowym kompie, Saper ładuje sie wolniej niż na 98 - bo "te wymagania". Da sie wyłączyć? No niby tak, ale co z tego skoro >minimalne< wymagania i tak są większe?
No i przyjdzie czas że trzeba będzie kiedyś zainstalować "tego złego łindołsa". No a na moim nie bardzo pójdzie nowy interfejs. Kurde... |
Nikt Ciebie nie zmusza do zakupu nowego windowsa. Firma się rozwija i to bardzo dobrze, tworzy nowe , lepsze a że bardziej wymagające, takie są wymogi postępu. Możesz pozostać przy swoim starym systemie i nie narzekać. Kiedyś pracowałem na Amidze 500 i poźniej przesiadłem się na Amigę 1200. Nowy sprzęt nie do porównania z starą 500, ale niektóre z gier nie chodziły pod nową Amigą. Zakceptowałem to z pokorą i teraz siedzę przy PC. 
ż każdą nową wersją programu/gry/os wzrastają wymagania programu/gry/os więc co na to poradisz? Pamiętacie może GTA 2? grafika 2d a wymagania żadne a teraz GTA VC. Tak jest z każdym oprogramownaiem bo taka jets natura ozwoju informatyki, progrmay wiecej umieją ale wiecej jedzą, proste. Albuo jeszcze jedne przykład windows 2.0 i 95? Różnica kolosalna. Tak smao z linuxami i wsyztkim co masz na kompie. Najwet w nowszytch wersjach Mario wymganai wzrasatają
co do płyty głównej to zasilacz jest dobry a plyta zła. Kernel wywalał błedy na wsyztkei moduły płyty, systemy sie resetowąły. Teraz mam stary zasilacz, stare dyski i jest ok
Cóż plyta ma 5 lat
Twój sprzęt nie spełnia wymagań gry -> nie grasz
Twój sprzęt nie spełnia wymagań OS'a -> zostajesz przy starym
A wymagania Visty to nie minus lecz plus!
Powiedzcie mi,jaka będzie przewaga Visty nad Linuxem,za którą warto będzie zapłacić dwukrotnie mniejszą prędkością stabilnością i około ośmiokrotnie większym zużyciem RAM'u i CPU.
| Nolt wrote: |
| ChesterB wrote: | | Quote: | | (...)warty tyle co teraz 98 |
285zł brutto |
chodzilo mi o wartosc dzialania na nim programow, stabilnosci i sklonnosci do sypania sie calego explorera i systemu przy glupim bledzie  |
Wymieniasz explorera na Litestepa,wywalasz 90% śmiecia i masz najlepszy Windowsowaty system jaki kiedykolwiek powstał
I tak Linux jest miliard razy lepszy pod KAŻDYM względem.
explorer jest integralną częścią Windows, wywalisz go - zabijesz system 
Zabijesz,to tylko tracisz powłokę systemową,IE oraz eksploratora. Wszystkie mają swoje zamienniki w świecie OpenSource...
@down:
Prosty eksperyment-zmień nazwę z explorer.exe na _explorer.exe,zmień szela na jakikolwiek inny i spróbuj ponownie uruchomić komputer. Gwarantuję,że będzie działał...
Last edited by Deathplanter on Thu Sep 14, 2006 8:02 pm; edited 2 times in total
jezeli go wywalisz to windows padnie i nei powstawnie, chodźbys go karmił power raidem czy jak to jest
i wlasnie dlatego windows to kupa
bo jesli cos chcesz w nim zmienic albo musisz sie ostro napocic albo poprostu jest to niemozliwe 
Dzisiaj spróbowałem zainstalować Vistę i niestety,mam za mało ramu ;< Muszę jednak przyznać,że instalator włączył obsługę UI i VGA zaskakująco szybko!
@down:
A ja mam komputer A.D. ~~'04 i okazało się,że 256MB to o 256 za mało ;<
Last edited by Deathplanter on Sat Sep 16, 2006 4:43 pm; edited 1 time in total
| Dzisiaj spróbowałem zainstalować Vistę i niestety,mam za mało ramu ;< Muszę jednak przyznać,że instalator włączył obsługę UI i VGA zaskakująco szybko! |
Jestem ciekaw ile masz ramu. U mnie mam jeden gigabajt, tak więc nie miałem problemu.
moj pc:
1.2ghz duron
384mb ram
gf4 mx 440 64mb
vista - zapomnij - i tak go nie chce
wole xp i ubntu 
Na razie vista dopiero w stanie pobierania, moze jak mi sie bedzie chcialo, przetestuje
moj komp - athlon 64 2800+, 512 mb ramu, ge force 5700, twardziele: 40+160 GB, tak ze powinien odpalic. chyba ze zasilacz nie wyrobi
mam gdzies starego longhorna (mnie osobiscie sie ta stara nazwa bardziej podobala), build 4072 czy jakos tak, ale chodzil powoli niezaleznie od konfiguracji
mam nadizeje ze tu bedzie nieco lepiej
a jak nie to wroce do starego dobrego xp 
Wymagania Visty nie są takie wielkie jak piszecie.
Instalacja 7,5Gb i macie wszystkie juz podstawowe programy jak Microsoft Office 2007 Norton Anty Virus 2007 wiem bo miałem ale zrezygnowałem bo była to wersja beta i nie w polskiej wersji językowej. Ale ten system poprostu wymiata. 
| Kozak wrote: |
Wymagania Visty nie są takie wielkie jak piszecie.
Instalacja 7,5Gb i macie wszystkie juz podstawowe programy jak Microsoft Office 2007 Norton Anty Virus 2007 wiem bo miałem ale zrezygnowałem bo była to wersja beta i nie w polskiej wersji językowej. Ale ten system poprostu wymiata.  |
Co Ty gadasz ?!?! Microsoft Office i jeszcze na dodatek Norto Anty Virus 2007
Chyba z choinki się urwałeś. Może jeszcze Adobe Photoshop CS2
. Visty to Ty chyba na oczy nie widziałeś i nie wprowadzaj userów w błąd. Ale się uśmiałem.
Jak dla mnie to szkoda miejsca na dysku, procesroa, i ramu na odpalanie takich śmieci!
Co Ty gadasz ?!?! Microsoft Office i jeszcze na dodatek Norto Anty Virus 2007 Chyba z choinki się urwałeś. Może jeszcze Adobe Photoshop CS2 . Visty to Ty chyba na oczy nie widziałeś i nie wprowadzaj userów w błąd. Ale się uśmiałem. |
Chyba wiem co miałem nie i bym głupot nie pisał
| Code: |
| Microsoft Windows Vista Longhorn Beta 2 Builld 5231 |
Bo Kozak miał tą radziecką viste
...
Tak jak ChesterB napisał , chyba radziecka Vista. Bo innej możliwości nie ma. Z drugiej strony skąd ma takie dane ? 
on po prostu ma wtyki
ja natomiast poczekam na finalną wersje, potem na jakiegoś porządnego cracka (czyli 24 godz jak to było w wypadku Windowsa XP
) i sie wtedy zaczne zastanawiać, czy mój komp jest na tyle szybki, by otworzyć sapera 
Nowy Windows = Nowe błędy.
Nowy Windows = Nowe wydatki.
Nowy Windows = Nowe gówienko.
Nowy Windows = kolejny gie od Microsoftu!
Billu niech cię szlag, ja już żygam Windowsem XP, chociaż of course muszę go używać, bo na nim chodzi większość wszystkiego co istnieje w świecie komputerowym.
Ponadto Vista będzie miała nowe zajebiste wymagania sprzętowe - szykujcie się, ja wątpię czy mój ostatni upgrade kompa pomoże
.
Już sobie wyobrażam lagującą i zabugowaną Vistę potrzebującą 1gb patchów na sam dobry początek.
A pewnie system tak dziurawy jak ser, w którym jeszcze stołowały się myszy...
Skoro Windows XP na dobrą sprawę nie chodzi idealnie na b. dobrych kompach, to co z Vistą?
| votd wrote: |
| Skoro Windows XP na dobrą sprawę nie chodzi idealnie na b. dobrych kompach, to co z Vistą? |
Ke? U mnie na Cel633, 192 MB Ram, Riva TNT2 smiga, po uruchomieniu 70MB w pamięci (oczywiście system zoptymalizowałem
). A na drugim, nowym śmiga aż miło 
Obciąć do samego kernela i sterów,będzie cacy. Tak wyobrażam sobie idealny system Microsoftu.
system idealny to taki którego sie nawet nie zauważa
ja natomiast ciągle uważam, że nowe systemy z Redmond są zbyt "zasobożerne" w stosunku do ich możliwości.
poza tym procesory i inne podzespoły zbliżają sie do granic swoich możliwości. nie można ciągle zakładać "to za rok będzie śmigać". wprawdzie procesory jeszcze przyspieszą o kilka Hz, dyski sie powiększą o kolejne kb, pamięci RAM będą szybsze o kilka nanosekund, ale nie można na to zawsze liczyć.
Windows Vista, system operacyjny najnowszej generacji. Ma wielu wielbicieli ale takze wrogow, najczesciej userzy pingwinna. Wymagania visty sa proporcionalne do jego mozliwosci, sam bajer sterowaniem glosem jest swietny, wszytsko dzieje sie automatycznie, piekne srodowisko graficzne, no i te mozliwosci... System bediz emogl obslugiwac kazdy sprzed do niego podlaczony. Niekozystne jest to iz zostaje wydany w tylu wersjach, nie tak jak w przypadku XP Home/Pro.
Ha, jak dla mnie XP jest wystarczający... W sumie dla visty musiał bym cały komputer zmienić
A nie nastały takie czasy jeszcze żebym dla systemu tylko komputer modernizował
Ech moim marzeniem jest linux pod którym chodzą gry wszytskie
Serio mówie - jedyna rzecz która mnie trzyma przy windowsie to fakt że lubie sobie czasem w coś pograć.
Jak by linux miał sprawny system emulacji (może i ma - może mnie ktoś poprawić
) to przerzucił bym się bez namysłu...
Moim skromnym zdaniem na Linuxa jest już wystarczająco sporo dobrych gier-i nawet całkiem niemało komercyjnych! Q4,NWN2...mimo,że i tak większość gier jest pod winzgrozę,to fanatycy praktycznie każdego gatunku przy odrobinie wysiłku znajdą dobrą, opensourcową grę 
Last edited by Deathplanter on Mon Sep 25, 2006 9:52 pm; edited 1 time in total
Tak, ale najpierw ATI musi poważnie potraktować Linuxy, bo na razie z supportem dla ich kart słabo.
Ekhm ja osobiście nie będe miał swojego zdania na temat nowgo OS'a Microsoft'u, do czasu gdy sam go nie przetestuje, ale zanim to się stanie musze go najpierw sciągnąć, a obraz płyty zajmuje jedyne 4 Giga (wersja 64bitowa)i na moim lączu trwa to równe 20 godzin ciągłego sciągania
. Nie ukrywam ze Nowy system Windows Vista uwiudł mnie juz swoim Interfejsem
Tak czy siak będe go miał go na swoim komputerze.
Jak ktoś chce Viste to niech sobie zainstaluje Longhorn Inspirat BricoPack to program, który zmienia oblicze okienek w komputerze. Dzięki tej aplikacji system zostanie zmieniony graficznie na styl Windows'a Longhorn, systemu operacyjnego, który w przyszłości zastąpić ma Windows XP. Dziś już wiadomo, że system ten będzie nosił nazwę Windows Vista.
ja mam i już nie potrzebuje instalować Visty
do pobrania tu:
http://www.instalki.pl/programy/download/rozszerzenia_pulpitu/Longhorn_Inspirat_BricoPack.php
nawet ładnie wygląda 
taaa, slyszalem ze niektore linuxy tez za punkt honoru sobie stawiaja zeby wygladac tak jak windows. a do firefoxa jest motyw, ktory go upodabnia do explodera.
tylko chyba to nie calkiem o to chodzi;-)
mtx: chyba do innego produktu się ff upodabnia :)
E... od kompa wymagam, zeby dzialal szybko i nie zawodnie, od systemu zeby byl przede wszystkim stabilny i szybki a co za tym idzie nie zjadal 3/4 pamieci ! Sa rozne gusta itd. ale ja nie mam ochoty, zeby moj OS zjadl 3/4 pamieci i wygladal jak niewiadomo jak piekny bukiecik kwiatow. Poprostu nie chce sie zachwycac tym jaki cudowny mam pulpit, jakie cudowne okienka itd. Wystarcza mi wyglad XP chocz poczatku i tak bylo za duzo "kolorowych bajerkow". No i te dodatki .... no wszystko fajnie, tylko ze mnustwo userow i tak nie bedzie uzywac polowy rzeczy bo 1. - nie bedzie wiedziala jak
2. - nie beda im potrzebne !
Wiec po co wszystko instalowac, po co prawie 8GB na HDD wrzucac skoro tak faktycznie do dzialania i normalnej pracy potrzebne by bylo pewnie ze 2 moze 3 GB ?
Mam zamiar pozostac na XP jak dlugo sie da, a potem przesiadka na linuxa (taka calkowita, bo na razie uzywam na przemian xp / ubuntu). Po cholere mam zmieniac kompa tylko dlatego zeby wszystko błyszczalo i bylo piekne jak kwiatki :/ Dobrze, ze jeszcze nie dają dozowników zapachów zeby czuc sie jak w ogrodzie :/
ja mam nakladke Visty na windowsie i bardzo mi sie podoba ;] ladnie to wyglada ;]
Poleq zachowuj się porządnie a nie rzucasz epitetami na lewo i prawo
A co do tych nakładek, nie działają one na Windowsie w wersji Home
dawno temu zainstalowałem jedna i tyle było po moim systemie
Reinstal tylko coś pomógł
A wracając to mojego ostatniego postu, w którym mówiłem ze mam zamiar ściągnąć Viste, to właśnie ją ściągnąłem tylko mam problem, mianowicie Ile zajmuje na dysku w pełni zainstalowana Vista ?
Ktoś może wie?
Proszę o odpowiedź, znaczy prywatną wiadomość
vista to nie tylko wygląd, to bardzo dużo nowych funkcji, z których podoba mi się między innymi możliwość używania pamięci typu pen-drive jako dodatkowego cache przyspieszającego działanie systemu i odciążającego ram.
poczytajcie trochę o tym systemie, zanim zaczniecie wypisywać bzdury o zmianach systemu dla jego wyglądu
Teraz już wiem ze to nie tylko wygląd, kilka dni temu zainstalowalem sobie Windowsa Vistę RC 1, czyli pierwszego kandydata do tego co ma być już za niespełna 104 dni
Jest kilka nowych funkcji które mi się spodobały a mianowice możliwość ograniczenia bądź zakazanie wlączania różnego typu gier, czyli np można zrobic dziecku konto z restrykcjami na FirstPersonShoter'y lub inne gry nie wskazane dla danego wieku dziecka, a druga opcja ktora także mi sie spodobała to przewijanie wszystkich otwartych okien w widoku 3D (NA ŻYWO) czyli np jak cos będzie odtwarzane w odtwarzaczu wideo bedzie to także widoczne podczasz obracania tymi oknami w widoku 3D. Muszę powiedzieć ze taka drobna funkcja a tak może ułatwić prace na wielu okanch.
Pewnie powiecie trzeba będzie mieć dobre kompy żeby takie bajerki jak rzutowanie okien w trójwymiarze lub "efekt-szkła" w folderach i w ogóle w calej skórce Windowsa chodziły płynnie, otóż śmiem stwierdzić że nie,
ja mam Athlona 64 3200+, 1 GB Ramu i GForce 6600GT i nowy Windows nawet na sekunde się nie zwiesił przy różnych tego typu bajerach.
Za pare dni podziele sie resztą moich wrażeń, i tak pewnie Fani Linux'ów mnie oskalpują ze tak chwale Vistę
Ale co mi tam.
Pozdrówka
| Feodaron wrote: |
| Pewnie powiecie trzeba będzie mieć dobre kompy żeby takie bajerki jak rzutowanie okien w trójwymiarze lub "efekt-szkła" w folderach i w ogóle w calej skórce Windowsa chodziły płynnie, otóż śmiem stwierdzić że nie, ja mam Athlona 64 3200+, 1 GB Ramu i GForce 6600GT i nowy Windows nawet na sekunde się nie zwiesił przy różnych tego typu bajerach. |
To dobrze. Mam nadzieje że na wolniejszym sprzęcie (Duron 1GHz, 256 MB RAMu, GeForce 2 MX 400) będzie chodził sprawnie bez tych bajerów.
| Feodaron wrote: |
Za pare dni podziele sie resztą moich wrażeń, i tak pewnie Fani Linux'ów mnie oskalpują ze tak chwale Vistę Ale co mi tam. |
A co sie martwisz? Będziesz sie fanatyków słuchał
(bez urazy - ja używam Slackware'a. No... przynajmniej używałem
)
Ale wiecie co? Jakby w Viście było m.in. to "sławne" WinFS to bym zaraz instalował wszystkie RC. Widziałem jak coś takiego działa. Na PowerMacach z MacOS X którymśtam. Takie wyszukiwanie NAPRAWDE sprawia radoche 
Vista... eh.. Teraz wszystkie gry, wszystkie nowsze rzeczy do kompa jak np. karta graficzna będą właśnie do visty... Żeby mieć takiego kompa, że sie pracuje na tym windowsie i 0 zawieszeń itp. to trzzeba by mieć przynajmniej 750 - 1024 mb.
Pol godziny temu stwierdzilem, ze nie chce Visty (i juz nie bede musial martwic sie wymaganiami sprzetowymi)
Dlaczego? Probowalem dzisiaj zainstalowac bete czy co to tam za wersje mam i przy 75% kopiowania plikow tymczasowych stwierdzila ze wystapil blad i ze sie nie zainstaluje. Czyzby znak, by nie instalowac tego systemu?
(wiem, pewnie zle sie sciagnela albo cos takiego, ale skoro tak to poczekam sobie az bede miec okazje zobaczyc ten OS w dzialaniu w innych okolicznosciach niz na moim komputerze)
Witam,
Jak dla mnie Vista jest bardzo podobna do linuxa
Chociaż nie ukrywam że bardzo bym chciał takiego windowsa ale na mój komputer to chyba nie wejdzie
Kto wie może kiedyś 
Lol, watpie czy Vista bedzie tak popularnym system jak XP. Wszystko przez olbrzymie wymagania nowego systemu. Sporo osob musialoby zmienic lub zmodernizowac sprzet by Vista jakos na nim chodzila.
Byc moze jak kupie nowy sprzet to przeniose sie z XP'eka na Viste.
Pozdrawiam, Oyster
Czy ktos juz z was testowal ten rewelacyjny system? Ja mam go juz od 4dni i powoli go poznaje, a najbardzije podoba mi sie system pozwalajacy kontrolowac komputer poprzez glos. Cudenko jets super, a wymagania neco przesadzone jesli chodzi o mnie. A areo glass to wypas jest normalnie 
A... ile masz RAM'u ? Czy na prawde trzeba miec min 512MB zeby w ogole to jakos chodzilo ? Bo mam 256MB :/ wiec pewnie mi ne pojdzie no ale chcialbym sie upewnic czy na 512MB na pewno chodzi, to bede juz myslal zeby cos ramu dokupic.
ja mam kopm 2.0mhz 200gb hdd 512 ddr geforce mx 4000 128/64 i jestem prawie pewien ze mi nie bedzie chodzilo... przegieli z tymi wymaganiami ;P
No ja mam 1gb ramu, ale takie wymagania sa wylacznie spowodowane tym iz system ma tego areo glass. Mi rozniez hula na sempronie 2,5 bez areo 
Póki co wstrzymam się od instalacji tego systemu u siebie, nie będę specjalnie modernizował kompa
Właśnie jestem na etapie poznawania dogłębniej Linux'a (Ubuntu) i muszę powiedzieć, że ta próba jest nawet udana, zawsze rezygnowałem po paru dniach a teraz udało mi się zrobić to co chciałem
Wracając do tematu też myślę, że z wymaganiami przegięli, tak samo z ta aktywacją systemu (nie wiem czy ktoś czytał na dobreprogramy), jakimś śmiesznym limitem 10 aktywacji... Dotyczy to np. wymiany płyty głównej, wtedy stracimy już jedną aktywację. Dobrze, że nie liczą formatów, bo to by było już totalnie bez sensu
Pozdro
Aktywacja produktu to juz w Windowsie XP sie pojawila; z tego co sie orientuje to jest tu jakis limit zmian w komputerze i tym podobnych edycji konfiguracji sprzetu... Tutaj tez formaty nie sa liczone, ale sama aktywacja to nie jest zadna wielka nowosc. No chyba ze wprowadzili jakas duza aktualizacje (nie czytalem dokladnie nic na ten temat, tak ze jesli jestem w bledzie i napisalem jakas glupote, to prosze o wybaczenie).
Vista według mnie jest przesadzona... od kiedy to system ma wyglądać podobnie jak gry?? I od kiedy ma mieć podobne wymagania do gier? Przecież system to ma być podstawa komputera, a wychodzi na to, że niektóre nowe gry mają mniejsze wymagania niż sam system...
Zdecydowanie Vista odpada. Sam nie jestem pewien czy pójdzie na moim nowym PC, nie będę tego pewnie instalował (narazie) bo zabugowane toto i żrące (Windows XP żre wystarczająco!).
Co do mojego kompa:
Radeon 1600XT PRO 256mb
1GB RAM
250GB+40GB Dyski (Samsung + Barracuda)
Athlon 64 3000+ 1,8ghz.
I niewiem czy pójdzie, bo z tą Vistą niewiadomo...
chciales oczywiscie napisac "nie bede tego na razie kupował", prawda?
btw: pójdzie, pójdzie..
grun to ram (masz dosyc) i porzadna karta graficzna (tez raczej ok)
zreszta, ms planowal sprawdzanie parametrow sprzetu i vista miala proponowac wylaczenie zasobozernych ficzerów - nie wiem czy to bedzie w finalnej wersji, ale tak sie mowila na wczesnych prezentacjach systemu
Dokladnie, system podczas instalacji sam weryfikuje caly sprzet i go ocenia a ta ocena jest wykozystywana w automatycznej instalacji oprogramowania, ktore bedzie na tym sprzecie hulalo jak nigdy. Gdy instalowalem viste an 2,5 Sempronie to wystem po instalacji wlaczyl sie w ciagu paru sek. 4x szybciej niz XP. System nie zalecal mi wlaczenia aero ale ja mimo to chcialem sprawdzic jak chodzi i ku zdziwieniu chodzi normalnie, poza podgladem minaturkowym...
MS wyda wersje ktora bedzie miala wymagania zalecane:
Proc - 700MHz
RAM - 256mb
Dysk - 2-3GB
Jelsi to sa wygorowane wymagania to ja jestem zakonnica. A co do gier, to te wymagania sa do najgorszych ustawien graficznych gier. gdy ustawimy tak zwany Full Detals to wymagania gry rosna nawet 10x, tak wiec nie przesadzajmy
No to ja sie teraz wypowiem pozytywnie - udalo mi sie system zainstalowac (RC1) i jestem zadowolony z jego dzialania. Instalacja wraz z konfiguracja zajela mi 45 minut - rekordowy czas, w porownaniu do XP przy ktorym zajelo mi to nieco wiecej czasu
(choc i tak raz udalo mi sie zainstalowac windowsa 95 w ciagu 5 minut... to dopiero szybkosc
). Odpalilem aero, wlaczylem wszystkie bajery etc i wszystko dziala plynnie, bez zacinania sie, gry tez nie sprawiaja problemow (i tak pewnie wiele osob mi nie uwierzy i bedzie twierdzic, ze na Visice to zadna gra nie chodzi), jedyny problem to z karta dzwiekowa (zintegrowane AC'97), choc to dlatego ze nie chce mi sie sciagac sterownikow... System, przynajmniej u mnie, zaraz po wczytaniu (tzn. gdy wyswietli sie pulpit) jest gotowy do pracy i nic juz nie miele dyskiem. Kolejny plus. I zdziwilo mnie to troche, bo mam 'zaledwie' (po przeczytaniu wszystkich wiesci o systemie i bajerach wydawalo mi sie ze to malo) 512 MB RAMu. Tak za jakies 2-3 lata prawdopodobnie zaopatrze sie w ten system, ale na razie zostaje przy XP.
| pawelsz wrote: |
| Tak za jakies 2-3 lata prawdopodobnie zaopatrze sie w ten system, ale na razie zostaje przy XP. |
Pewnie tak to będzie ze za 2-3 lata każdy kto używa XP będzie zmuszony kupić w końcu Viste i pewnie będzie z oprogramowanie to samo jak w przypadku Windowsa 98 i XP że coraz więcej będzie programów jak i gier tylko pod Viste, XP będzie powoli wymierł jako system 
Zza duzo ramu, za wielkie wymagania. Mam dobrego kompa ale po co go zbytnio obciazac. Pozatym ne innowacje wogole sa moim zdaniem nie potrzebne i tylko zasmiecaja system. Krotko - ladny, na miare czasow ale zbedny.
Vista ?? Wniesie dużo ale nie zdziwie się jak będzie strasznie podziurawiony i co chwila będą wychodzić łatki. Pozatym bedzie sie zawieszac itp.
hmm zdania jako takiego nie mam żeby mówić bo nie korzystałem ale myśle że to poprostu kolejny system Microshitu z kilkoma dodatkami itp.
Vista wymaga 512 RAMu i min 18Gb wolnego miejsca na dysku... Przez to nie moge u siebie jej zainstalować choć chętnie bym wypróbował ale cóż póki nie zrobi e partycji i nie dokupie więcej pamięci fizycznej nic z tego 
| fiorello wrote: |
| Pozatym bedzie sie zawieszac itp. |
Co Ty prorok jakis jestes czy co? Dlaczego mialaby sie zawieszac, skoro jest logicznym rozwinieciem xp, ktory jest bardzo stabilnym systemem.
Vista nie jest rozwinięciem XP... Prace nad nią zaczęły się tuż po wydaniu XP ale w pewnym momencie zostały zawieszone i rozpoczęte od podstaw... To będzą zupełnie inne rozwiązania techniczne...
-----------------------------------------------
Najpierw więc radzę poczytać trochę historii 
| jackill wrote: |
| fiorello wrote: | | Pozatym bedzie sie zawieszac itp. |
Co Ty prorok jakis jestes czy co? Dlaczego mialaby sie zawieszac, skoro jest logicznym rozwinieciem xp, ktory jest bardzo stabilnym systemem. |
Zdefiniuj stabilny. To chyba nie "pojęcie,jakiego używa Microsoft a my powtarzamy bo ładnie brzmi" XP tak samo jak reszta winzgroz NIE jest stabilna.
@up:
Mów co chcesz,ja z testowania Visty pamiętam tylko "kernel log service crashed. reboot forced" czy coś w tym stylu...
Ja używam XP od czasu, kiedy wyszedł i nie przypominam sobie, żeby zawiesił mi się dosłownie kilka razy (przez kilka lat) a i te były raczej spowodowane raczej mocnym mieszaniam w systemie, a nie jego niestabilnością. No faktycznie Vista nie jest czymś jak XP v.2 ale nie jest też jakąś specjalną rewolucją. Rewolucją miał być Singularity: http://research.microsoft.com/os/singularity/ . Ale nikt nie wie czy coś z tego będzie.
| jackill wrote: |
| Ja używam XP od czasu, kiedy wyszedł i nie przypominam sobie, żeby zawiesił mi się dosłownie kilka razy (przez kilka lat) a i te były raczej spowodowane raczej mocnym mieszaniam w systemie, a nie jego niestabilnością. |
Nie skomentuje tego... Nie wiem czego nie robicie z systemem, ale "mój" Windows XP jest na skraju zawieszenia, kiedy klikam prawym przyciskiem myszy, odpalenie systemu trwa 30 sek ale profilu: 3 min....
Sorry wielkie, ale nie ma czegoś takiego jak "stabilny windows" - te rzeczy się wykluczają. A to, że XP jest o niebo stabilniejszy od 9x/Me nie oznacza że jest "super" tylko tyle, że... jest stabilniejszy od 9x/Me. Ale do UNIXów się nie umywa...
U mnie system startuje 30s, Ubuntu 6.10 1 min. Oba zajmują podobną ilość miejsca w pamięci i nie zawieszają sie
To tylko kwestia odp konfiguracji systemu (trzeba wywali niepotrzebne uslugi, odpowiednio skonfigurowac opcje i jest gitara).
Ja miałem na PC wersje beta Visty (znaczy mam ale wygasł mi cd-key) od Micro$oftu...
Wygląda ładnie i nie mam nic przeciw... Oprócz wymagań!...
Na moim PC:
Celeron 2,8GHz
512RAM DDR
GeForce FX 5600
[...]
Chodziła mi bez sidebara i kilku bajerów bo na nie potrzeba 1gb ram -.- .
Podoba mi się pomysł z kuponami na Viste przy oryginalnych Windowsach XP.
Ja nie chcem Visty. Po pierwsze nie stać mnie a po drugie ma wyśrubowanie wyagniania. 512mb ramu na uruhcomineie systemu i następne 3 gb na grę w Medievala. No nieźle. Mój Gentoo mi spokojnie wystarcza. Nie dość że używam legalnego softu i mam podobnie wyglądające środowisko jakw Viście (a może nawet lepsze) - XGL, to jeszcze na 512 mb ramu działa mi świetnie! To kocham!
Niestety nie mam szans na przetestowanie chociazby Visty ze wzgledu na zbyt mizerny sprzet. Natomiast ja sie zastanawiam, czy ktos kiedys wpadnie na genialny pomysl i zrobi system jak windows, ale o budowie modulowej. Instalowalo by sie tylko czysty system bez zadnych dodatkow, a reszte skladalo jak z klockow - potrzebna mi przegladarka, to ja instaluje, potrzebna obsluga uzytkownikow - dodaje. Po prostu skladam system jak z klockow. Kazdy moglby sobie wybrac, co mu pasuje i dostosowac szybkosc dzialania systemu do posiadanego sprzetu. Ale to chyba takie utopijne marzenie 
| Grom wrote: |
| 512mb ramu na uruhcomineie systemu i następne 3 gb na grę w Medievala. |
Niekoniecznie, pdobow Vista zrzuca co niepotrzebne przy uruchamianiu gier i wydajność w grach jest taka sama jak w XP.
| Niestety nie mam szans na przetestowanie chociazby Visty ze wzgledu na zbyt mizerny sprzet. Natomiast ja sie zastanawiam, czy ktos kiedys wpadnie na genialny pomysl i zrobi system jak windows, ale o budowie modulowej. Instalowalo by sie tylko czysty system bez zadnych dodatkow, a reszte skladalo jak z klockow |
NIkt tego nie zrobi bo Microsoft nie udostepnia zrodel systemu a by odszyfrowywac funkcje,klasy itd potrzebni sa doswiadczeni programisci. Na nich nikt nie ma funduszy
| Niekoniecznie, pdobow Vista zrzuca co niepotrzebne przy uruchamianiu gier i wydajność w grach jest taka sama jak w XP. |
Kumpel mi mowil ze jednak widac roznice w klatkach 
Pod presją kolegi który po prostu chciał przetestować system wgrałem to "cudo" Microsoftu po raz drugi.
Instalacja przebiegła bezproblemowo, przeciętnie jak na Windows. Po odpaleniu ukazuje się ekran logowania rodem jak z gdm: do złudzenia podobny układ przycisków,etc,etc.
Ponieważ kumpel jakimś cudem załatwił mi serial do ultimate, mogę ocenić Aero: graficznie prezentuje się przyzwoicie chociaż możliwości konfiguracyjne są praktycznie zerowe: można wybrać tylko przezroczystość i kolorystykę.
Minusem jest sidebar-jest to TOTALNIE niepraktyczny bajer, z apletami które po prostu są: bez żadnego dostrajania... poza tym, gdy pobawiłem się sidebarem dłużej odniosłem wrażenie, że to tylko kiepska imitacja F12'ki z Tigera.
Niesamowicie zachwalany efekt trójwymiarowy ograniczył się do żałosnej przeróbki alt+taba, aktywowanej przy pomocy win+tab'a.
Zużycie zasobów? System po starcie zajmuje 60% pamięci operacyjnej (mam 1GB ram'u) a mój zestaw został oceniony na 3,2/10. Nie uważam, żebym miał tak tragiczny komputer: Pentium D 3ghz, GeForce 7600, 1GB ram'u i dysk 160gb na SATA. Przypomnę tylko, że aby odpalić pasjansa potrzebujemy komputer z co najmniej 1/10 a zalecana wydajność to 2/10. Czyli mam komputer na poziomie niewiele ponad pasjansa?
Niesamowicie irytujący był monit proszący o zezwolenie przy uruchomieniu jakiegokolwiek exeka, pewnie można to jakoś wyłączyć, ale to zabezpieczenie jest po prostu do niczego i przeciętni użytkownicy będą się tylko zastanawiali po co muszą teraz wcisnąć enter-bo wątpię, żeby ktokolwiek to przeczytał.
Gratisowe oprogramowanie mogę ocenić tylko w porównaniu do opensourcowych programów: IE7 okazał się beznadziejną próbą podrobienia Firefoksa, który bez pluginów zresztą jest teraz mniej/więcej na poziomie IE. Fakt jednak, że IE nie pozwala na instalację pluginów i dzięki niemu nigdy nawigacja nie będzie wyglądała na przykład tak
WMP11? A czym, poza nowymi zabezpieczeniami antypirackimi, przepraszam, się od poprzedniej wersji różni? Tak samo beznadziejny, teraz tylko ciut inaczej wygląda, zużywa więcej pamięci i jest bardziej zabugowany. Ach,ta ewolucja oprogramowania.
Microsoft odważył się wprowadzić rozpoznawanie mowy. Trzy lata programowania za wcześnie, ale zawsze coś. Obsługuje się to całkiem znośnie, komendy rozpoznaje prawidłowo, ale dyktowanie to katorga. Mój akcent zostawia co prawda sporo do życzenia ale system NIE ROZPOZNAJE PRAWIDŁOWO SYLAB. Poza tym,brakuje rozpoznawania kontekstowego. Podczas testowego dyktowania komputerowi strony z HP VI miałem ochotę wyrzucić komputer za okno. Jeszcze nigdy pisanie nie trwało tak długo... Przeszedłem tutorial trzy razy a poprawianie systemu rozpoznawania mowy na poziom drugi, czy to naprawdę za mało? Testowałem zarówno na module brytyjskim i amerykańskim. PERIOD na samouczkach doprowadzał mnie po prostu do szału...
Tak więc,dzięki, nie skorzystam. Ubuntu uruchamia mi się 20 sekund (z hibernacji, drugie tyle jeśli zrobię clean start,ale po co? ;P) i po tym czasie nie boję się, który z moich kumpli-hakerów właśnie przegląda mi kompa. A że nie ma bajerów? A na co one komu?
@Seba222:
A czemu Linuks Twoich wymagań nie spełnia? Poza tym,budowa modułowa powiadasz? Chyba najbardziej okrojoną wersją działającego Windowsa (XP) jest BartPE, gdzie system jest bez żadnych bajerów,poza grafiką 
w sumie to dzięki za recenzje.. bo w sumie przymierzałem sie do instalacji tego syfu...
ale jednak chyba zainstaluje sobie czytego debiana i poszukam czegos do emulacji programow z windowsa... a dokladniej 3ds maxa.. :]
Pierwsza sprawa - instalacja.
Trwała prawie 2h, wina ultra starego napedu DVD (2x).
Windows Vista jest własnie na płytce DVD tak więc kto nie posiada odpowiedniego napędu nie będzie mógł zainstalować Visty.
System potrzebuje ok. 12GB wolnego miejsca na dysku z czego wykorzysta 4GB.
Nie ma juz katalogów "Documents and settings", zamiast niego mamy "Users".
Zainstalował też katalog z podkatalogami w ilosci 12000!
Zainstalowałem pakiet kodeków, karte muzyczną Creative Audigy. Działa prawie bezproblemowo. Kłopot sprawia jedynie RMVB (kodek Real Media Alternative), zainstaluje nowszy...
Filmy divx, mpeg, rmvb działają. Żadnych problemów.
Największy plus systemu - Internet Explorer 7.
Sprawny, szybki, stabilny, ladny, czytelny. Posiada zakladki (wkoncu!!!).
Największa wada - brak nowej wersji Outlooka. Nadal siedzi dramatyczna wersja 6.
Ja bym raczej powiedział, że największą wadą tego systemu jest ramożerność
. Dopuki 2 GB Ram nie staną się codziennością (niestety wielu jeszcze męczy 256 MB bądź 512) to praca na takim czymś przy założeniu, ze przeznaczony ten system będzie do gier, będzie trochę uciążliwa ( gry będą chodziły gorzej, z racji tego, że system będzie brał większość zasobów dostępnych w komputerze). Minie jeszcze pare misięcy zanim Vista na dobre się przyjmie w naszych domach 
Uważam że Windows Vista nie jest jakimś przełomowym systemem. Ma za duże wymaganie i nie dam za niego tyle kasy. Obecnie korzystam z Ubuntu i jest na prawde dobry
Mam też na drugiej partycje Win XP do gier i jest gucio 
Z tego co wiem, a śledze informacje pojawiające o Windows Vista miał to być system nie do złamania. Coś jednak chyba nie wyszło, już złamany. Aero ładnie wygląda jest funkcjonalny ale cóż z tego jeśli większość komputerów nie spełnia wymagań potrzebnych do jego funcjonowania
Według mnie Vista jeszcze długo nie wyprze Windows XP.
Pozatym pewnie jak każdy z Windows'ów ma pełno dziór...
Że tak wtrącę jednolinijkowca...
| venom6 wrote: |
| Z tego co wiem, a śledze informacje pojawiające o Windows Vista miał to być system nie do złamania. Coś jednak chyba nie wyszło, już złamany. |
Pod jakim względem?
systemik fajny musze sobie go wykombinowac.
ale te wymagania sa przesane ale mysle ze mi pójdzie :]
Trza będzie spróbować
Mam niezagospodarowane miejsce na dysku, więc spróbowac nie zaszkodzi
Najwyżej się szybko wywali i juz :d
Windows Vista Ultimate PL Final (2,8GB) - 40%
Jak dobrze pujdzie jutro opisze wam nową vistę final 
TomsHardware przeprowadził porządny test:
| http://www.tomshardware.com/2007/01/29/xp-vs-vista/ |
W grach różnica wydajności pomijalna, gorzej w niektórych specyficznych aplikacjach i testach syntetycznych, ale jak na taką ilość bajherów to nawet nie jest tak źle. Kiedy wyjdą nowe wersje sterów, to różnica w wydajności w grach może sie zatrzeć... natomias w aplikacjach nie ma siły, albo aero, albo wydajność 
Paranoja z tą nową windą. Dla mnie jest za bardzo wymagającym systemem, a nowy styl nie dorasta niektórym stylom ze StyleXP.
Ludziska i tak to kupią by się pochwalić przed znajomymi. Osobiście wolę Debiana, co prawda nauka jego zajeła mi trochę czasu (od 2 lat się ciągle uczę
) ale prawidłowo skonfigurowany bije wszystkie komercyjne OS-y.
Programy mam za darmo, antywirus jest mi nie potrzebny-> czego chcieć więcej ??
A jak już jesteśmy przy "nowościach" mikrosyfu warto wspomnieć też o nowym pakiecie office, wyglądającym jak jakiś cukierek :/ a nie aplikacja biurowa 
Moim zdaniem to jest najlepszy windows ze wszystkich fajny ma wyglad i wogole bajery 
| Kamilox wrote: |
Moim zdaniem to jest najlepszy windows ze wszystkich fajny ma wygląd i w ogole bajery  |
ech... no właśnie i dlatego Micro$hit zgarnia kasę. system to nie tylko bajery i wygląd. ale tego już niektórym się nie da wytłumaczyć...
Oto tekst z jakiejś strony internetowej sprzedającej viste:
| Wydajność nowego systemu nie polega tylko na wyższych wynikach w popularnych benchmarkach. Nowy system niesie ze sobą większe wymagania sprzętowe, dlatego instalowanie go na bardzo starym komputerze nie przyspieszy pracy. Natomiast na nowym sprzęcie wyposażonych w najnowsze rozwiązania technologiczne, jak np. dwurdzeniowe procesory, system zapewnia pełne wykorzystanie drzemiącego w nich potencjału. Większa wydajność to także zasługa rozbudowanego systemu zarządzenia stanami uśpienia komputera. Zachowywanie stanu systemu jednocześnie w pamięci i na dysku twardym umożliwia nie tylko natychmiastowy powrót do normalnej pracy, ale i zapewnia bezpieczeństwo w przypadku utraty zasilania. Jest to najbardziej istotne w przypadku komputerów przenośnych, gdyż pozwala na zdecydowanie dłuższą pracę notebooka i usuwa ryzyko potencjalnej utraty danych w wypadku wyczerpania się akumulatora. Poprawę wydajności i długości pracy zapewnić mają także: obsługa hybrydowych dysków twardych, zewnętrzne urządzenia pamięci EMD, czy system wstępnego ładowania do pamięci. Dla graczy istotne będą nowe biblioteki DirectX 10 zapewniające nie tylko przyrost wydajności na najnowszych kartach graficznych, ale i poprawę jakości generowanych efektów wizualnych. |
"Nowy system niesie ze sobą większe wymagania sprzętowe" - a moje pytanie brzmi: a może 'tak dla jaj' system, który będzie wydajniejszy?
"system zapewnia pełne wykorzystanie drzemiącego w nich potencjału" - taa chyba przez zużycie zasobów... poza tym, jak dla mnie, lekka sprzeczność z punktem 1
"zapewnia bezpieczeństwo" -
śmiem wątpić
"usuwa ryzyko potencjalnej utraty danych" - nie pasuje mi tu za bardzo słowo 'potencjalnej'
A i DX10 ma być tylko na vistę. Czyżby już się martwili o sprzedaż? Bo w Faktach TVNu i w radiu RoxyFM (Kraków) trochę zjechali system ("opracowywany 5 lat (...) nie ma większych różnic oprócz wyglądu")
po prostu Micro$hit przeszedł samego siebie...
"zapewnia bezpieczeństwo" - śmiem wątpić
|
No wiesz, podobno to nowe narzędzie (nie pamiętam nazwy) na poprawić bezpieczeństwo. Jednak jest jedno ale.., normalni użytkownicy odczują to na własnej skórze, ponieważ będzie ono utudniać też zwykłe czynności :d
@up:
Tak,chyba wiem o co Ci chodzi. "prosze o potwierdzenie uruchomienia programu" czy cos takiego. Jestem tym rozwiazaniem zachwycony-ludzie beda to wylaczac bo zbyt przeszkadza,albo odruchowo wciskac OK, wiec nawet gdy w komunikacie bedzie pisalo "VIRUS! VIRUS! VIRUS!" to i tak malo kto to przeczyta ;>
Tak? Przecież to idiotyzm! To tak jakby w samochodzie przy każdym wciśnięciu pedału gazu albo skręceniu kierownicy odzywał się głos "zapnij pasy"... Naprawdę nie rozumiem Microsoftu...
Poza tym WinXP też miał być bezpieczny... 
Dla mnie nie liczy się ile system ma wbudowanych bajerów, dla mnie liczy się szybkość działania, cena, bezpieczeństwo. A tego niestety Vista nie ma. Myśle że Vista nie zdobędzie wielu zwolenników, zwłaszcza w Polsce. Być może jest ładna, wypas i inne przymiotniki, ale nie nadaję się do normalnego użytku, ponieważ nigdy się nie spotkałem z systemem który by zżerał tyle pamięci i mocy obliczeniowej, następna sprawa, jej cena jest nie na miejscu jak na polskie realia. Bill może stworzyłeś fajny system, ale w polsce nie zarobisz kolejnych milionów.
PS.
Lepiej ściągnąć sobie jakiegoś nowego linuksa. Też ładnie wyglądają i są darmowe.
Ktoś chce te bajery a nawet lepsze? I to na Celeronie 500 (płynnie!!)? demo XGL
Z tym celeronem to przesadziłem. Kolega odpalił na Celeronie 366 i chodziło...
więc po prostu jak ktoś (M$) by chciał, to by potrafił...
Ktoś chce te bajery a nawet lepsze? I to na Celeronie 500 (płynnie!!)? demo XGL
Z tym celeronem to przesadziłem. Kolega odpalił na Celeronie 366 i chodziło... więc po prostu jak ktoś (M$) by chciał, to by potrafił... |
Ale to nie XGL jest za to odpowiedzialny, tylko compiz. Aktualnie compiz jest najdynamiczniej rozbudowywany w Beryl'u, mialem okazje na wlasne oczy zobaczyc jak na P4 1,5GHZ+256mb ram+GF2 moj komp robil rzeczy, przy ktorych Vista nie odpalilaby nawet systemu bazowego... i wydajnosc tez taka fatalna nie byla, kostka 12FPS, podczas normalnej pracy 25FPS. W zupelnosci wystarcza...
cóż... Vista owszem, ma bardzo ładny interfejs.... tylko po co?
jeśli chodzi o mnie, to system powinien przede wszystkim działać szybko i stabilnie... a niestety, u mnie nowe Okna chodziły bardzo wolno i sie czesto wieszały...
podoba mi sie jedynie system rozpoznawania mowy... ale jak na razie, trzeba bardzo płynnie mówić po angielsku, żeby z tego skorzystać. jeśli Microsoft zaoferuje również wersję dla Polaków, to będzie bardzo fajnie...
a na codzień używam Linuksa, który jeszcze ani razu mnie nie zawiódł
.
Dobra, wszyscy sie wypowiadają to ja tez
Mianowicie zainstalowałem Winshit VISTA vwr. buissnes :
Komp, na którym instalowałem system posiada :
procesor : 2,66Mhz Celeron seria D
ram : 768MB
grafika : 128MB GF 5200
HDD : 120GB
System wygenerował : 2,7 pkt
Co do samego systemu to owsze jest ładny, nawet bardzo.... tylko jak juz wielu pisało po co to wszystko ?
Obecnie wersja buissnes kosztuje ok (tak przeczytalem na jakiejs stronie) 2000zł. Po co nam to skoro mozemy poinstalowac sobie jakies nakladki na system i tez bedzie ladny.
Owszem Vista ma spore wymagania, ale mialem takie dziwne odczucie, że chodzi baaardzo płynnie, nawet dziwnie lepiej niz XP pro.
Ale uruchomienie jakiejs gry (jezeli w ogole dziala na vista) na moim sprzecie graniczy z cudem, poniewaz sam system pożera ok 450MB pamięci.
I tak oto ten cudowny VISTA posiedział na moim kompie jakies 2h, po czym zasmakował formata, i wróciłem do mojego oryginalnego XP pro.
Moja osobista ocena : system przebajerowany, większosc dodatkow zupelnie nie potrzebna, ponadto jak dla mnie za drogi i za duze wymagania, a kompa nie bede kupowal nowego specjalnie po to zeby miec nowy system.
hmmm tak czytajac wasze opinie to przypomina mi sie dyskusja jak wchodzil XP
tez mial ponoc wygorowane wymagania, ogolnie mial za duzo bajerow i wogole jaki to on nie byl... a teraz to juz sie wszyscy przyzwyczaili do niego i jakos nie zauwazaja juz niektorych rzeczy, ktore dawniej tak razily w oczy... dlatego ja bym sie jednak wstrzymal z ostateczna ocena do przyszlego roku...
hmm mam orginalke visty (za darmo oczywiscie)
POCHWALE SIE
ale... nie zainstaluje go narazie bo nie mam dvd
, poza tym musze powiekszyc partycje C o dodatkowe 10gb... bedzie duzo babrania z tym wszystkim mam nadzieje ze sie nie zawiode.
| Nolt wrote: |
hmm mam orginalke visty (za darmo oczywiscie) POCHWALE SIE ale... nie zainstaluje go narazie bo nie mam dvd , poza tym musze powiekszyc partycje C o dodatkowe 10gb... bedzie duzo babrania z tym wszystkim mam nadzieje ze sie nie zawiode. |
Szczerze? Chyba nie czytales watku-zawiedziesz sie. Ale nie uprzedzajmy faktow, powiedz nam co sadzisz o tym systemie ;d
@down:
IMHO nieduzo. Maks dwa lata, a pewnie nawet nie rok ;>
Last edited by Deathplanter on Wed Feb 14, 2007 1:40 pm; edited 1 time in total
powiem tak, kolega po zainstalowaniu visty, meczyl sie przez 40min ze sterami do sieciowki (boje sie pomyslec o mojej plycie glownej i sieciowce jesli z linuksami i ich kernelami nizszymi niz 2.6.18 ktore nie wykrywaly poprawnie mojego sprzetu
), karty graficznej nie zainstalowal
wiec rozdzielczosc mial tylko jedna do wyboru. wiecej grzechow nie pamietam
ah... zapomnialbym system zajmuje nieco ponad 8GB. jak znajdzie sie system na moim kompie bede mogl powiedziec cos wiecej z czym sa problemy itp
poza tym to osobiscie raczej sceptycznie (przynajmniej narazie) podchodze do tego systemu. Moim zdaniem zostal wydany, lecz za duzo jeszcze z nim problemow jest a raczej zaleznosciami miedzy programami pod ten system. Jeszcze duzo czasu minie nim nadejdzie popularnosc Visty taka jaka cieszyl sie na poczatku XP.
pozdrawiam
Dla mnie to jest system troche nie dla ludzi- glownie chodzi o parametry porzebne zeby ruszyl, ogulnie im nowszy windows tym gorszy jak dla mnie, 2000 i 2003 serwer rzadzi
UWAGA UWAGA! Będę pierwszy który powie coś dobrego o Viście...
Znajomy zainstalował Vistę na laptopie. O dziwo, chodzi szybciej niż WinXP. Nie wiem czy to kwestia zużycia eks-pi, ale... Gry podobno tez lepiej łażą (ale działają tylko po włączeniu trybu zgodności... ale cóż)
Co wy na to, wstrętni krytycy? 
UWAGA UWAGA! Będę pierwszy który powie coś dobrego o Viście...
Znajomy zainstalował Vistę na laptopie. O dziwo, chodzi szybciej niż WinXP. Nie wiem czy to kwestia zużycia eks-pi, ale... Gry podobno tez lepiej łażą (ale działają tylko po włączeniu trybu zgodności... ale cóż)
Co wy na to, wstrętni krytycy?  |
Nie ulegalbym zludzeniom. To,ze miga pasek,ktory pokazuje zaawansowanie procesu ladowania z dokladnoscia do 0.01% i ze miga bardzo szybko, nie znaczy ze system laduje sie szybciej. Microsoft po prostu nauczyl sie zajmowac uzytkownikowi czas podczas ladowania systemu ;>
Co do predkosci-w grach,fakt,zmienili zarzadzanie pamiecia i podczas gry procesy w tle zuzywaja mniej zasobow. Co do pracy-niech zaladuje na niego tyle sterow/programow w tle co na starym. Bedzie gorzej.
hmmm jakby nie było.. To niech M$ sie wytłumaczy z tego ze gry M$ szybciej dzialaja na linuxie niz pod windowsem.. tak samo jak duza ilosc oprogramowania... Wiec jak to jest.. :>
Co do pulpitu 3D to powiedzial bym ze jest to faza beta wersji demo w porownaniu z tym co mozna osiagnac w linuxie.. :]
A co najważniejsze.. Co za poważna firma wypuszcza oprogramowanie w którym występują problemy z serialem... W sensie ze kupujesz orginalnego Windowsa. Cieszysz sie ze masz najnowsza wersje systemu przychodzisz do domu, instalujesz i przy wpisywaniu seriala mówi ze jest on niepoprawny. Wiec dzwonisz do pomocy technicznej a oni w odpowiedzi mówią iż wyślą Ci crack. Więc jak to jest ze sam M$ rozdaje cracki do swego produktu??!!
| gecko wrote: | (...)
O dziwo, chodzi szybciej niż WinXP. Nie wiem czy to kwestia zużycia eks-pi, ale... Gry podobno tez lepiej łażą
(...) |
Nie ulegalbym zludzeniom. To,ze miga pasek,ktory pokazuje zaawansowanie procesu ladowania z dokladnoscia do 0.01% i ze miga bardzo szybko, nie znaczy ze system laduje sie szybciej. Microsoft po prostu nauczyl sie zajmowac uzytkownikowi czas podczas ladowania systemu ;> |
A masz chociaż Viste czy widziałeś tylko screena?
Ja też nie lubie M$, ale dlaczego od razu zakładać że "będzie źle"? Wiem wiem indukcyjnie można to udowodnić ale czy ktoś tego już doświadczył? No właśnie... Więc proszę bez komentarzy które można streścić do "a linuks jest lepsiejszy niż te wstrętne okna". no i oczywiście że tak jest ale bez argumentów jest to pusta dyskusja. Powiedziałem - znajomy ma i krótko stwierdził jak szybko to działa. Nie mam Visty, nie zamierzam mieć (chyba że do testów) ale zakładam że mówił prawde. I oczekuje komentarzy tych co używają już Visty a nie pseudo-krytyków - tego nie znoszę w żadnej postaci.
I wypraszam sobie - ja wiem co to pasek postępu a faktyczny czas ładowania. Ten znajomy od V. też wie.
Dobra, to akurat był taki sarkastyczny przerywnik, który faktycznie nie zawierał konstruktywnej opinii. Ale kurza mać, nie mówcie, że Vista przyspiesza! Instaluje się wieki, równie szybko odpala i tak naprawdę, podczas testowania crashowała co chwilę...
Zainstalowałem... Zwiesiła mi sie po pierwszym odpaleniu, potem pobawilem sie pół godzinki speech recognition i odinstalowałem bo sie wlokło wszystko w punktacji dostałem chyba 2,1 punkta.
Moja konfiguracja:
procesor: AMD Duron 1,59 mhz
ram: Kingston 512 mb 333mhz
grafika : radeon 9200 SE
płyta główna : ASUS A7V600-X
PS. Miałem małe problemy na początku bo nie wykrywało mi dysku maxtora 20 gb ale potem coś załapało i dało sie zainstalowac.
dorwałem sie wreszcie do Visty... pierwsze wrażenia: no coż zmian za wiele takich konkretnych nie ma, ew. grafika jest tylko troche ulepszona... natomiast boli sprawdzanie legalności plików...
przyzwyczajenie do XP jest o wiele silniejsze...
Tak jest XP jest o wiele lepszy, Vista jest przereklamowany, przynajmniej trzeba czekać do pierwszego service pack'a.
Mi tam pasuje XP (256 ramu mam xD ) Na Viste raczej się nie przeniosę, no chyba, że będę miał nowego PC a gierki nie będą chodziły na XP.
Zastanawiam się czy zamiast rozbudowywać kompa, kupować lipny system operacyjny (jakim jest Windows Vista - nie oszukujmy się) i wydawać mnóstwo kasy, nie lepiej kupić konsolę? PS3, XBox 360 lub też o wiele tańsze (ale dostarczające ponoć więcej radochy) Wii... wybór jest, gry są... gdyby tylko lepszy komp nie przydawał się w codziennej pracy na kompie...
Gecko - tu nie chodzi o gry
bo te zawsze lepiej beda wygladac i chodzic ogolnie na konsolach bo do tego zostaly stworzone przeciez.Sam mialem Viste az 1 dzien
ale ze wzgledu na brak kompatybilnosci sterownikow z modemu od neo. wrocilem do XP,poki co pozostaje sie uzbroic w cierpliwosc i poczekac na łaty bo widac ze sam system ma potencjal.
Potencjał do czego ??
Sam używałem Visty premium przez cały miesiąc i co muszę stwierdzić:
Vista jest dość ramożerna- z pełnym areo pochłaniała mi na czysto prawie gigabaj tamu (986 mb dokładnie) nie wiem gdzie w tym sens, by OS pochłaniał takie zasoby (Bill G. pewnie też nie wie
...)
Problem z kompatybilnością sterownikół - co prawda na dzień dzisiejszy jest już połowicznie rozwiązany, jednak posiadacze starszych podzespołów mają prze*** - z tego co zaiważyłęm nikomu nie chce się wypuszczać nowych sterów do "rzęchu"
Cała moja przygoda z Vistą zakończyła się tak, ze wywaliłem dziadostwo z systemu i przesiadłęm się na debiana, któ¶y nawet z Berylem nie zjada "na dzień dobry" gigabajta ramu.
Te rozwiązanie polecam wsyzskim, którzy chcą mieć nowy system operacyjny w PC, sam miesiąc temu nie byłęm zwolennikiem linuxa (bo trudny, bo to nie microsoft...) jednak przesiadka pomiędzy systemami okazała się prostsza niż myśłałem, a tutaj wszytko śµiga, że aż miło popatrzeć. Cukierkowość systemu mam ustawioną na max i możecie mi wierzyć bądź nie, ale wygląda o neibo lepiej niż produkt zgrozo!softu
Potencjał do czego ??
Sam używałem Visty premium przez cały miesiąc i co muszę stwierdzić:
Vista jest dość ramożerna- z pełnym areo pochłaniała mi na czysto prawie gigabaj tamu (986 mb dokładnie) nie wiem gdzie w tym sens, by OS pochłaniał takie zasoby (Bill G. pewnie też nie wie
...)
Problem z kompatybilnością sterownikół - co prawda na dzień dzisiejszy jest już połowicznie rozwiązany, jednak posiadacze starszych podzespołów mają prze*** - z tego co zaiważyłęm nikomu nie chce się wypuszczać nowych sterów do "rzęchu"
Cała moja przygoda z Vistą zakończyła się tak, ze wywaliłem dziadostwo z systemu i przesiadłęm się na debiana, któ¶y nawet z Berylem nie zjada "na dzień dobry" gigabajta ramu.
Te rozwiązanie polecam wsyzskim, którzy chcą mieć nowy system operacyjny w PC, sam miesiąc temu nie byłęm zwolennikiem linuxa (bo trudny, bo to nie microsoft...) jednak przesiadka pomiędzy systemami okazała się prostsza niż myśłałem, a tutaj wszytko śµiga, że aż miło popatrzeć. Cukierkowość systemu mam ustawioną na max i możecie mi wierzyć bądź nie, ale wygląda o neibo lepiej niż produkt zgrozo!softu
Ba.. ja np mam 256 ramu. ( to jest ten moment kiedy wszyscy się śmieją ).
Więc u mnie Vista odpada.
Nie udalo mi sie zmusic visty do dzialania z 2 kartami dzwiekowymi
1. konfiguracja:
- zintegrowany realtek
- sb x-fi
problem: pomimo zainstalowania najnowszych sterow realteka nie udalo mi sie wydobyc dzwieku z glosnikow
2. konfiguracja:
- sb x-fi
- sb 5.1
problem: po zainstalowaniu najpierw sterow od x-fi system juz nie wstal po restarcie
xp sobie w obydwu konfiguracjach radzi bez zajakniecia, wiec po tych problemach dalem sobie spokoj z vista, nie mialo sensu zebym dalej go testowal bez poprawnie zainstalowanych 2och kart
mysle ze gry beda dzialac podobnie jak w xp kiedy powstana odpowiednie sterowniki, ale tak naprawde to poza przyszlym dx10, wieksza pamieciozernoscia, mniejsza kompatybilnoscia sprzetu i tym calym cudownym interfejsem aero (dla poronwania beryl w linuxie: http://youtube.com/watch?v=xC5uEe5OzNQ ), vista nie ma nic ciekawego do zaoferowania uzytkownikom
Moj konfig:
płyta: Gigabyte GA-K8N51GMF-9
proc: AMD Athlon 64 X2 3800+
grafika: Geforce 7950GT 256mb
ram: Twinmos 2GB
k. dzwiekowa: Creative 5.1 Digital, zintegrowany Realtek HD Audio
potencjal do stania sie najlepszym OS zastepujac XP fakt ramu pozera w hooya ale co poradzic ten os nie byl wypuszczony pod nasze machiny ale zachodnich sasiadow gdzie ich stac na ulepszenie kompa i 1GB Ramu to maja wszyscy jako standard.
Co do karty dzwiekowej mi dzialala mam tez zintegrowanego realteka z plyta glowna wystarczy tylko dobre odpowiednie stery sciagnac.
Moj komp. Pentium DC 2,66GHz 1GB ramu ddr2 Radeon X 1950 Pro i twardy 400GB tylko ten jeden giga ramu mnie meZy ale juz niedlugo.i stery do wszystkiego mi pasowaly tylko nie do modemu 
Kiedy słyszę "Vista" to mi się tarzać ze śmiechu chce!
I jeszcze dam jeden przykład sprzed ćwierć wieku.
Bill Gates w 1981 roku powiedział:
| 640KiB RAMu powinno każdemu wystarczyć |
W 1995 roku Win95 "pożerał" już 8 MiB RAMu
Wymagania Visty przed 2000 rokiem spełniało może 20 kompów na świecie? 
Wczoraj zainstalowalem u siebie Viste, i zgadzam sie takze z przedmowcami ze zjada duzo ramu (507 przy klasyczym aero bo takiego uzywam). Ale czy ktos wspomnial o zabezpieczeniach jakie oferuje Vista? Nie, moim zdaniem tym razem (chyba) postarali sie programisci z MS. System dziala powiedzmy na zasadzie linuksowego "su", czyli bez zgody administratora nie mozna odpalic czy tez zainstalowac jakiegokolwiek programu.