Witam,
Przedwczoraj załapałem nie wiem skąd kilka wirusów, stwierdziłem, że nie będę się z tym cackał i zrobię formata, lecz po formacie (pełnym) te wirusy nadal były (zaznaczam, że nie korzystałem z internetu w żaden sposób po pierwszym formacie), usunęłem wszystkie partycje, po czym utworzyłem nowe, sformatowałem dysk i zainstalowałem system, wszystko wyglądało dobrze dopóki nie odpaliłem IE, nawet nie wpisałem żadnego adresu strony, a tu nagle zwał wirów...
Po 7 próbie usuwania partycji i instalowania nowego systemu dobił mnie widok procesów w menadżerze zadań:
40 + procesów o tej samej nazwie
Wczoraj skanowałem system antywirami:
> Mks online
> Kaspersky online
Mks znalazł 57 wirów z czego udało mu się usunąć 23, zaś Kaspersky tylko 44 z czego usunął zaledwie 12...
Dzisiaj jeszcze zrobiłem skan systemu programem HIJACKTHIS, a poniżej przedstawiam log z niego...
| Code: |
Logfile of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 16:14:12, on 2006-09-09
Platform: Windows XP Dodatek SP. 1 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP1 (6.00.2800.1106)
Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\WINDOWS\system32\rundll32.exe
C:\WINDOWS\Tm93YWs\command.exe
C:\Program Files\Network Monitor\netmon.exe
C:\WINDOWS\system32\ssmc.exe
C:\WINDOWS\system32\lsiss.exe
c:\dwin.exe
C:\WINDOWS\system32\cmd.exe
C:\Program Files\Internet Explorer\IEXPLORE.EXE
C:\Program Files\Gadu-Gadu\gg.exe
C:\Program Files\Winamp\winamp.exe
C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe
c:\nwnmff_17.exe
C:\WINDOWS\explorer.exe
C:\PROGRAM FILES\INTERNET EXPLORER\IEXPLORE.EXE
C:\PROGRAM FILES\INTERNET EXPLORER\IEXPLORE.EXE
C:\Documents and Settings\Venom\Pulpit\hijackthis\HijackThis.exe
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://searchbar.findthewebsiteyouneed.com
R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Search,SearchAssistant = http://searchbar.findthewebsiteyouneed.com
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza
R3 - URLSearchHook: DeskbarBHO - {A8B28872-3324-4CD2-8AA3-7D555C872D96} - C:\Program Files\Deskbar\deskbar.dll
O3 - Toolbar: &Radio - {8E718888-423F-11D2-876E-00A0C9082467} - C:\WINDOWS\System32\msdxm.ocx
O4 - HKLM\..\Run: [keyboard] c:\\kybrdff_17.exe
O4 - HKLM\..\Run: [newname] c:\\nwnmff_17.exe
O4 - HKLM\..\Run: [aoi39258] RUNDLL32.EXE w02eef2a.dll,n 004392540000000a02eef2a
O9 - Extra button: Related - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Show &Related Links - {c95fe080-8f5d-11d2-a20b-00aa003c157a} - C:\WINDOWS\web\related.htm
O16 - DPF: {0EB0E74A-2A76-4AB3-A7FB-9BD8C29F7F75} (CKAVWebScan Object) - http://kaspersky.pl/resources/virusscanner/kavwebscan_unicode.cab
O16 - DPF: {5A09E43F-A0A7-4ABF-AF80-11367CF1DC8F} (MainControl Class) - http://mks.com.pl/skaner/SkanerOnline.cab
O17 - HKLM\System\CCS\Services\Tcpip\..\{2A92818A-BD45-4164-8124-01403B9682E1}: NameServer = 213.17.145.2,62.148.87.180
O17 - HKLM\System\CS1\Services\Tcpip\..\{2A92818A-BD45-4164-8124-01403B9682E1}: NameServer = 213.17.145.2,62.148.87.180
O17 - HKLM\System\CS2\Services\Tcpip\..\{2A92818A-BD45-4164-8124-01403B9682E1}: NameServer = 213.17.145.2,62.148.87.180
O20 - Winlogon Notify: App Management - C:\WINDOWS\system32\l0n4la5q1d.dll
O20 - Winlogon Notify: WebCheck - C:\WINDOWS\system32\anphelp.dll (file missing)
O20 - Winlogon Notify: WindowsUpdate - C:\WINDOWS\system32\beowsewm.dll (file missing)
O23 - Service: Command Service (cmdService) - Unknown owner - C:\WINDOWS\Tm93YWs\command.exe
O23 - Service: Network Monitor - Unknown owner - C:\Program Files\Network Monitor\netmon.exe
O23 - Service: Remote Reader Machine - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\ssmc.exe
O23 - Service: Windows Remote Manager - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\lsiss.exe
|
Wiem, że są wiry które pakują się do BIOS'u ale żeby na takiego trafić to rzadkość, są też takie które mogą być u kogoś z sieci LAN i po LAN'ie się rozsyłają, spróbuję jeszcze zrobić jednego formata tym razem bez sieci.
Czy ktoś może mi pomóc z tym problemem ? Czy raczej mogę wyrzucić kompa na śmietnik ??
Z góry dzięki i pozdrawiam Venom...
PS. To się dzieje od 2 dni, a w tym momencie dodatkowo resetuje mi się komputer co kilka minut...
Last edited by venom6 on Mon Nov 13, 2006 5:57 am; edited 1 time in total
Hm formata robię tylko w ostateczności, właściwie ostatnio wogóle. Poprostu się nie poddaję. Masz tu link jak sobie poradzić:
http://www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=73428
Oki, jestem w stanie pomóc ci tak, żeby te wirusy nigdy nie zagrażały więcej twojej maszynie.
Otóż z tego co wyczytałem nie są to do końca same wiry, ale także spyware. Wiedz, że samo połączenie się z internetem będąc niezabezpieczonym jest zagrożone nadejściem lawiny wszelkiego rodzaju wirusów/spyware, które wlatują ci do komputera jak przez dziury w serze.
Co musisz zrobić zanim POłąCZYSZ SIę z internetem? Otóż, najpierw należy zainstalować AutoPatchera XP+Service Pack 2. Zawiera on wszystkie najnowsze aktualizacje i zabezpiecznia do systemu - co ok. 2 miesiące wydawana jest nowa wersja. Rozmiar takiego pakietu stale rośnie, ale na dziś jest to ok. 250-270mb. Naprawdę warto. Pakiet ten instalujemy na świeży komputer, który nie miał kontatku z internetem, ponieważ gdy już jesteśmy zawirusowani, to będzie z tym trochę kłopotu.
Jeśli problem występuje dalej, bądź nie chcesz ponownie formatować dysku (ciągłe formatowanie także nie jest zdrowe, z tymi wirusami/spyware wnioskując z własnych doświadczeń - to ruletka - raz nalezie ci 10, raz 100 a raz jeden, czasem też zero
)
możesz skorzystać z programów:
- dobra ochrona antywirusowa - Panda bądź Norton Antywirus
- Spybot Search and Destroy
- MS Antispyware
- Spyware Doctor
ostatnie trzy powinny zczyścić ci wszystkie spyware.
Wiedz, że spyware są czasami jak choroba nowotworowa - jeśli usuniesz je - mogą powrócić ze zdwojoną siłą... lub po prostu nie będzie dało się ich usunąć
.
AutoPatcher to podstawa + antywirus.
Pamiętaj, że AutoPatcher instaluje ci także "MS Antispyware" lub jak to po polsku się zwie "Narzędzie do usuwania złośliwego oprogramowania".
Powodzenia,
votd.
A nie myślałeś o tym,żeby tego dwina w awaryjnym wywalić? ;P
Zastanawia mnie-mam zewnętrzne IP,nawet alias no-ip,a od roku żaden włam nie nastąpił,co się z tymi .exekami dzieje? ;P
BTW,jakiegoś antywirusa posiadasz? Ja polecam ZoneAlarm Pro...
| votd wrote: |
- dobra ochrona antywirusowa - Panda bądź Norton Antywirus
- MS Antispyware
- Spyware Doctor
Powodzenia,
votd. |
Zamiast Pandy albo Nortona zainstaluj sobie F-Secure. Jest zdecydowanie bardziej skuteczy
. Moim zdaniem oczywiście.
Możesz jeszcze użyć Ad-Aware. możesz też poszukać wpisów w rejestrze i pousuwać je
Mi pare razy to pomogło.
Mam dokładnie to samo co osoba z tego drugiego forum co podałeś "Postman", ściągnełem i użyłem tych programów które tam były podane i na jakiś czas mi to pomogło, co prawda wirusów / trojanów się pozbyłem ale strasznie wolno działa mi komputer, spróbuję zrobić jeszcze pełnego formata i zainstaluję system, wielkie dzięki za pomoc...
votd napisał:
| - dobra ochrona antywirusowa - Panda bądź Norton Antywirus |
Z tego co słyszałem od innych to "Panda" jest jednym z najmniej skutecznych programów antywirusowych, nie robię tu żadnego porównania który jest lepszy, a który gorszy tylko stwierdzam iż raczej "Panda" w niczym mi nie pomoże, a wręcz przeciwnie tylko bardziej mi spowolni pracę komputera, wiem jak "Panda" zachowywała się u kolegi na komputerze, kolega chciał uruchomić grę online, a "Panda" wyświetlała mu komunikat o próbie włamania do komputera
A co do Nortona to już wyżej napisałem, że skanowałem system Nortonem online...
- MS Antispyware
- Spyware Doctor
|
Tego nie znam, zaraz wpróbuję...
Deathplanter napisał:
A nie myślałeś o tym,żeby tego dwina w awaryjnym wywalić?
|
Próbowałem, lecz nadal powracają
Balcard napisał:
możesz też poszukać wpisów w rejestrze i pousuwać je
|
Robiłem też to samo, lecz w niczym mi to nie pomogło
Chwilowo mam spokój z tymi wirusami / trojanami, z góry dzięki wszystkim za pomoc i pozdrawiam...
A jednak nie dało mi to spokoju, miałem czysty system przez pare godzin i znów to samo
Co za cholerstwo, jakim cudem to się może dziać skoro robię pełnego formata na wszystkich partycjach ??
Nawet kabla od sieci nie podpiełem a tu DED...
Został Ci format MBR (pewnie tam się to cholerstwo zagnieździło) i przeflashowanie wszelakiego firmware,z biosem włącznie ;P
Załatw sobie jakieś proste distro Linuxa (powinien wystarczeć jakiś jednodyskietkowiec z busyboxem ;p) i wywołaj taką komendę:
dd if=/dev/zero of=/dev/hda & $pid=$! ; sleep 2 ; kill $pid
|
Przeczyści Ci to MBR i odrobinę danych po nim. Po takiej operacji wszelakie oprogramowanie będzie widziało HDD jako świeżo-kupione,bez partycji etc.
@edit:
Aha,i jeszcze jedno: jeśli dysk nie jest podłączony jako primary master,zamień hda na hdb (primary slave),hdc (secondary master) lub hdd (secondary slave).
ja miałem tez podobna sytuacje formatowałem i bez skutku a te wiry siedziały w w tej ukrytej czesci dysku , bo jak wiesz jak cos kasujesz to i tak wszystko zostaje na ukrytej czesci dysku , nawet po formacie to jest , mi tam siedziały wiry , znalazłem gdzies na jakims forum opis jak uaktywnic ukryta partycje dysku i poprostu wszystko wykasowałem i teraz działa
i polecam ci raz jeszcze install windy + auto patcher to podstawa , ja mam antywira Bitdefendera 9 i jak narazie jest dobry i zone alarm pro 
Szczepionki do syfu->>
do określonych rodzajów wirów:
A ja tam nie mam problemu z Virusami mam sobie Nortona System Worksa i rzadko kiedy jakieś badziewie mi wskoczy.
no ja mam teraz szope z wirami , mam jakieś 15 wirów i spywerów ,
Skanowałem mksem , spy botem , Ad - aware , a2 , i mam na kompie antywira BitDefendera 9 i lipa , zmieniałem nawet atrybuty dla plików zarazonych , niby sie kasuja ale w folderze pojawia sie folder o nazwie " ZZZZZZZ" i lipa dalej to samo i tak non stop , co radzicie
A i mam trojana.Downloadera , niby kazdy antywir go usuwa a tu zonk niczym go nie moge ruszyć , mam system win xp prof z sp2 legal wiec wszystkie aktualki sa .
Heh, zainstalowałem Sygate Personal Firewall 5.6 + MKSvir 2006 i jak narazie mam spokój z tymi złośnikami, po podłączeniu kabla sieciowego do karty sieciowej co chwile wyskakiwał mi komunikat, że jakiś śmieć chce mi wbić się na komputerek
, co prawda trochę wolniej chodzi komputer ale wolę to, niż to co było wcześniej...
A Tobie "pabloo" radze zrobić to samo co ja...
Pozdrawiam Venom 
Ja to gość jestem , skanowałem kompa czym sie da , zrobiłem oczyszczanie dysku programem Tune up utilities i wszystkie smieci usuneło razem z wirusami hehehe ,
venom ja mam Bitdefendera i mi wszystko smiga a tune up załatwił sprawe heheh
Pozdro.
NOD 32 + keiro + aktualizacje windows = bezpieczny system bez wirusow*
+u mnie sie to w kazdym badz razie sprawdza 
Witam.
Wy szyscy zwolennicy NODA tak naprawde widziałem jego testy..
Kiedyś ktoś na forum umieścił plik z 666 wirusami i każdy sobie pobierał i sprawdzał ile wykryje ... Okazało się że NOD wykrył 543 a inne powyżej 600. Innym razem widziałem na forum że ktoś skrżył się na NODa który nawet prostego keylogerka nie wykrył.
Ja używam AntiVira+ Kerio Personal Firewall+ codziennie skanuje Ad-awere.
I jak narazie wszystko chodzi pięknie 
Ja uzywam avasta 4.7 i jak narazie (czyli od jakiegos roku) nie zalapalem jeszcze ani jednego wirusa.
Polecam takze sciaganie aktualizacji Microsoftu bo to glownie one chronia sprzet przed atakami z sieci.
Pozdrawiam, Oyster
Avast to abrdzo badziewsiaski antywir... kuzyn uzywal i raz weszlismy na Gry Online a avast zaczyna swirowac wywala jakies trojany i robale, a gdy odpalismy pande online to nci nie bylo... Darmowy chlam...
Używam Avasta i chwalę go sobie. Czasem zgłasza się np przy programach exe (typu swf przerobione na exe) ale poza tym jest naprawdę fajny i nie wariuje, a odkąd go mam, mam jakieś 70-80% wirów mniej.. (przynajmniej w rozumieniu ad aware:P)
| Deathplanter wrote: |
A nie myślałeś o tym,żeby tego dwina w awaryjnym wywalić? ;P
Zastanawia mnie-mam zewnętrzne IP,nawet alias no-ip,a od roku żaden włam nie nastąpił,co się z tymi .exekami dzieje? ;P
BTW,jakiegoś antywirusa posiadasz? Ja polecam ZoneAlarm Pro... |
Z tego co wiem zone alarm nie jest antywirusem lecz tylko zaporą dość rozbudowaną.
Btw.Tez miałem taki problem. Tylko u mnie się pojawiał proces s-explorer.exe. problem tkwił w sieci lokalnej. Jeden użytkownik miał wirus który się sam do wszystkich kopiował- pomogło tylko odłączenie od sieci.
| Timczak wrote: |
| Deathplanter wrote: | | BTW,jakiegoś antywirusa posiadasz? Ja polecam ZoneAlarm Pro... |
Z tego co wiem zone alarm nie jest antywirusem lecz tylko zaporą dość rozbudowaną.
|
Gwoli ścisłości-wersja PRO o ile sobie przypominam to pełny pakiet bezpieczeństwa w Internecie-z tym że firewall i antywirus są imho po prostu genialne...
Programy są monitorowane na przykład pod względem próby dopisania się do autostartu tudzież modyfikacji pliku host,uruchamiania procesów... praktycznie pełna inwigilacja i wszystko można włączyć lub też wyłączyć.
Ostatnio, nie miałem zainstalowanego antywira i po wejściu na jakąś strone z grami złapałem 44 trojany - zrobiłem formata i nowego windowsa i na szczęście już nic się nie dzieje...
A jeśli chodzi o to który antywirus i wogóle to moim zdaniem avast jest całkiem-całkiem - teraz go używam i dobrze sobie radzi z wirusami. Norton też jest dobry ale bardzo obciąża pamięć, jeśli chodzi o NODa - to jak dla mnie jest to najgorszy antywirus... no chyba że dodam jeszcze pande - jak dla mnie hała.
A anti-spyware - to jak dla mnie najbardziej skuteczny jest Webroot SpySweaper [szkoda, że jest płatny :/], jeśli chodzi o darmowe, to cenie sobie Ad-Aware...
mtx:ort
| venom6 wrote: |
...
C:\WINDOWS\web\related.htm
[/code]
... |
Te pliki to na 100% syfy.Usuń je programem Unlocker
Próbuj dalej bawić się programami antywirusowymi, ale zakładam, że załamiesz się psychicznie... jedyną metodą jest w tym przypadku format + AutoPatcher... naprawdę pomaga, gdzieś już wyjaśniałem komuś na tym forum jak to się robi. Po zainstalowaniu AutoPatchera plus jakikolwiek antywir masz kompa z ochroną niemalże tytanową
.
Heh ostatnio wirusy są w natarciu. Coraz popularniejsze są te wysyłające adres do trojana przez gg.
Najlepiej się przed tym ochronić bezpiecznie serfując i nie używając dziurawych programów (takich jak np. IE). Polecam Firefoxa (z rozszerzeniem No-script), Mirande zamiast GG, i ostrożność czy to przy otwieraniu dziwnych linków, czy uruchamianiu dziwnych execów (przed uruchomieniem najlepiej je czymś przeskanować).
DJ_Oyster napisał:
| Quote: |
| Ja uzywam avasta 4.7 i jak narazie (czyli od jakiegos roku) nie zalapalem jeszcze ani jednego wirusa. |
Ten Pan chyba nie korzysta z internetu na swoim komputerze...
| Polecam takze sciaganie aktualizacji Microsoftu bo to glownie one chronia sprzet przed atakami z sieci. |
Temu Panu już podziękujemy...
Xaros napisał:
| Avast to abrdzo badziewsiaski antywir... kuzyn uzywal i raz weszlismy na Gry Online a avast zaczyna swirowac wywala jakies trojany i robale, a gdy odpalismy pande online to nci nie bylo... Darmowy chlam... |
Co do Avasta to się zgadzam, ten antywir to śmieć, a co do Pandy to nie radze używac tego badziewia, niczym się nie różni od Avasta, a czasem pokazuje jeszcze większe herezje...
W końcu doszedłem do tego skąd one mi się brały, mianowicie po podłaczeniu kabla sieciowego do karty sieciowej ściągały mi się automatycznie od któregoś użytkownika z sieci LAN...
Zainstalowałem MKS'a 2005 (starsza wersja ale mniej obciąża komputer, a praktycznie niczym się nie różni od nowej) + Sygate Personal Firewall 5.6... Po zainstalowaniu programów wyświetlały mi się co chwilę komunikaty o tym, że jakiś program chce mi się wrąbać na komputer, jak narazie minęło dużo czasu, a komputer działa jak burza bez żadnego problemu (oczywiście komunikaty już mi nie wyskakują chyba, że znów coś mi się próbuje dostać czego bym nie chciał)...
Nie chcę nikogo obrażać, lecz jak widzę to co jest napisane przez niektórych z was, że Avast i Panda to super antywiry to aż mi się płakać chce ze śmiechu, lepiej w ogóle nic nie piszcie bo szału można dostać...
Pozdrawiam i dzięki za pomoc 
swoja dorga co sprawia ludziom przyjemnosc pisania wirusow, chyba tylko to ze moge pokazac komus ze sa w czyms lepsi. Jesli keiruje nimi wylacznie chec zniszczenie uprzykrzenia komuszycia to gratulacje
Niech pisza wirusy ktore, beda lepsze, programy anty wirusowe nie ebda ich wykrywaly, ale nie beda niszczyly plikow. Jest takie cos na swiecie ;p
Ale oczywiscie wiekszosc woli popsuc komus zycie, a firmy produkujace oprogranownie antyvirusowe zbijaja kokosy, chyba tylko im zalezy na tym aby wirusy dalej byly, bo inaczej starca glowne zrodlo dochodu ,tak to juz jest na tym swiecie ;p
Niektórzy lubią po prostu utrudniać życie innym, czyli po prostu ich wku*** [czyt. denerwować
].
A co do Twojego problemu venom... To może te wirusy znajdują się na boot sektorze twojego HDD? Jeżeli tak to mamy lekki problem... Mam nadzieje że sobie poradzisz ;] Powodzenia...
Firmy antywirusowe zatrudniają ludzi do pisania wirusów. Jak jest wirus, jest potrzebny antywirus. Czyli kasa
a poza tym są Ci, którzy chcą pokazać firmom antywirusowym gdzie raki zimują 
mam co chwile innego antywira miałem avg ale jest do dupu avast też napiszcie o dobrym antywirusie oto moje problemy :
gdy w chodze w ie to pc mi sie resetuje to najmniejszy problem bo ie to gówno a ja korzystam z mozilli firefox gdy wchodzegg to pc mi ise resetuje przy starcie systemu musze je szybko wyłaczć moja poczta outlook expres swiruje wszystkie konta z niej znikneły gdy chciałem zainstalować kasperskiego to też pc mi sie resetuje podam nazwe ty wiruw w następnym poscie narzazie please help
kurcze nie pamiętam nazwy !!!!!

Dash 14
Co do próby usunięcia tych wirósów spróbuj wejść na tą stronkę i zeskanuj system:
http://www.mks.com.pl/skaner/
Jeśli to są wirusy to MKS powinien Ci pomóc, niestety jeśli to jest spyware to spróbuj programu Spyware Doctor...
| venom6 wrote: |
| Jeśli to są wirusy to MKS powinien Ci pomóc, niestety jeśli to jest spyware to spróbuj programu Spyware Doctor... |
Oż nie, tylko nie mks ;/ moim skromnym zdankiem na niewiele się zda taki antywirus, zwłaszcza że wersja onetowa nie posiada opcji stałej osłony i nie jest w stanie naprawić ani skasować żadnych zarażonych plików systemowych. Z darmowych antyvirów dużo lepiej ściągnąć sobie avasta i/lub AVG, chociaż to drugie podobno ostatnio już nie jest darmowe...
Jak najbardziej Twoje zdanie szanuję, ale nie próbuj przekonywać do niego innych, pozatym życzę powodzenia z Avastem i AVG, to najlepiej formatuj sobie dysk, a nie czekaj aż coś Ci przejdzie przez antywira, bo po co masz się wściekać...
Jesli odrazu po formacie masz takie cos to albo masz pirackiego winka z tym g***em na plycie lub po instalacji jakiegos soft tez moglo sie zarazic. Tu pomoze posiadanie:
Spyware Doctor
Ad-Aware SE Personal
Kaspersky Internet Security 6.0
Hijackthis
I jelsi tego uzyjesz przy odlaczonym necie nie powinno juz sie pojawic. Chyba ze to ci siedzi na partycji
Wtedy musisz wywalic wsyztskie i od nowa stawiac...
| dash 14 wrote: |
mam co chwile innego antywira miałem avg ale jest do dupu avast też napiszcie o dobrym antywirusie oto moje problemy : gdy w chodze w ie to pc mi sie resetuje to najmniejszy problem bo ie to gówno a ja korzystam z mozilli firefox gdy wchodzegg to pc mi ise resetuje przy starcie systemu musze je szybko wyłaczć moja poczta outlook expres swiruje wszystkie konta z niej znikneły gdy chciałem zainstalować kasperskiego to też pc mi sie resetuje podam nazwe ty wiruw w następnym poscie narzazie please help |
Miałem problemy aby przeczytać Twój post. Z trudem jednak dałem sobie radę (chyba) . Restarty sprzętu nie tylko są spowodowane oprogramowaniem, może to wina Twojego komputera. Polecam zainstalować ponownie Windows XP z SP2, zrobić uaktulanienia ze strony Microsoftu. Zainstalować Avasta. Ściągnąć uaktualnienie programu oraz najnowszą bazę virusów. Na IE6 zainstalować nakładkę Avant Browser i sprzęt będzie Ci śmigał. Jeżeli nie to szukaj problemu w komputerze.
A co do restartu to poszukaj w kompie w biosie jest taka opcja restertu kiedy komp sie grzeje , moze wiatraczek ci wysiadł na procku i sie grzeje i sie restartuje , albo stery od grafy zainstaluj jeszcze raz , a co do wirusów to mi najwiecej problemów przyspozył trojan.downloader , fakt wir stary jak swiat a jednak duzo programów ma z nim problem , teraz posiadam kaspreskiego 6 i jest lux polecam program po dobrym skonfiugurowaniu jest mała szansa złapać wira no i jakis forewall np sygate lub kerio 
Wirusy?! A co to??? Odkad zainstalowalem BitDefender IS 9 teraz juz 10 nie mam z tym problemu. Program rewelka, monitoruje rejestr, firewall, super antywiruz, poprostu bomba.
Wczesniej mialem Avast bo nie zamulal tak systemu jak Kapersky czy Norton, i ZoneAlarm jako firewall. System byl spoko ale zdazaly sie problemy, teraz pieknie, polecam