| Quote: |
Według sondy przeprowadzonej przez witrynę DesktopLinux najpopularniejszą dystrybucja systemu spod znaku pingwinka, jest Ubuntu. W ankiecie głosowało 15 tysięcy użytkowników, z których 29.2% zagłosowało właśnie na Ubuntu.
Raczej nie jest niespodzianką wynik tej ankiety: Ubuntu jest stabilne (bazuje na Debianie), przyjazne w użyciu, aktualizowane i wyposażone w doskonale dobrany komplet pakietów i programów - czegóż więcej chcieć od Linuksa.
Na dalekim, drugim miejscu, z wynikiem 12.2% uplasował sie Debian, zaś zaraz za nim, z wynikiem 10.1% - OpenSuSE. Gdyby policzyć razem SuSE i OopenSuSE, zajęłyby drugie miejsce, ponieważ komercyjna wersja uzyskała 2.9%. Na czwartym miejscu usadowił sie Gentoo - 9.6%, zaś na piątym Fedora - 7%. Mandriva, niegdyś popularna, zdobyła tylko 4.8% głosów.
Źródło: iik.onet.pl |
Poza tym wreszcie Ubuntu doczekalo sie swojego pisemka do ktorego dołaczone sa 3 plyty DVD (plyta instalacyjna+2plyty z dodatkowymi pakietami- ~18000 pakietow) kosztuje 35zl. Znalezc w nim mozna wiele pomocy dla osob ktore chca wyprobowac ten system. Zachecam do wyprobowania tego systemu osobom ktore tego nie zrobily i sie wachaja lub boja sie zainstalowac
System instaluje sie banalnie gdyz program instalacyjny zostal rozwiazany wprost rewelacyjnie (szczerze instaluje sie praktycznie jak windows
jesli nie latwiej), za okolo miesiac (mam nadzieje) ukaze sie nowa wersja Ubuntu oznaczona nr 6.10 (Edgy Eft).
Pozdrawiam 
Wprawdzie korzystalem jakis czas z Ubuntu, ale jednak mam zamiar przestawic sie na inny linux, na biurku juz lezy fedora
moze i jest proste w instalacji, ale nie zawsze dziala tak jakbym tego sobie zyczyl.
Ubuntu wypełnił lukę wśród systemów operacyjnych-w końcu podano na tacy coś genialnie prostego,łatwego w instalacji i mało że darmowego,to jeszcze nawet Ci wyślą pocztą z Afryki,żebyś nie musiał nadużywać transferu. Inna sprawa,że te grube miliardy dolarów mogła firma Canonical wydać na cele charytatywne,dla swoich rodaków...
Wiem,że zaraz mnie zlinczują za nazywanie Ubuntu kamieniem milowym,ale chociażby instalowanie na standardzie intuicyjnych środowisk (nie jestem fanem gnome,ale niewygody zarzucić nie mogę) oraz narzędzi ułatwiających organizację systemu (Adept,rewelacja) czynią Ubuntu potężnym konkurentem Mandrivy w zastosowaniach domowych.
...A pamiętam czasy ('03),gdy KS Ekspert napisał felieton,że ten,kto sądzi,że Linuksa można stosować do zastosowań domowych,z pewnością nie wie co to komputer domowy...
| Deathplanter wrote: |
to jeszcze nawet Ci wyślą pocztą z Afryki.
ale chociażby instalowanie na standardzie intuicyjnych środowisk (nie jestem fanem gnome,ale niewygody zarzucić nie mogę) |
plytki sa wysylane z USA lub Holandii (ja akurat zawsze otrzymuje plytki z Holandii)
to jeden, po drugie Ubuntu ma wspolnego tyle z Afryka co Filip i konopia indyjska
(Nazwa Ubuntu - afrykanskie slowo oraz pochodzenie tworcy Ubuntu
)
Jesli chodzi o srodowiska graficznem, nie wiem czy wiesz ale jest kilka Ubuntu - Ubuntu - GNOME
- Xubuntu - XFCE
- Kubuntu - KDE
kazda z tych wersji ma standardowo inne srodowisko
Poprostu jako podstawowa wersje - Ubuntu - tworcy wybrali srodowisko GNOME bo jest lzejsze od KDE.
Tak, a XFCE jeszcze lżejsze. Na moim starym kompie cel663+256ram po uruchomieniu zajmuje 60 MB w pamięci, a przy tym świetnie wygląda i ma nawet przyjemny konfiurator. Ale na szybszym kompie chyba instalowałbym Kubuntu... /możliwości KDE/
rowniez kozystam z ubuntu jako altenatywnego systemu... choc do wielkich entuzjastow linuksa nie naleze, szkoda tylko ze jeszcze jest tak malo pozycji ksiazkowych o tym systemie
A czemu niby się nie uczyć z tych Debianowych?
Praktycznie ten sam system, pomijając (AFAIK) splash wkompilowany w kernel i kilka usprawnień pokroju Adepta.
hmm... linux... juz od dluzszego czasu chcem sie wziac za instalacje, ale jakos nie wiem ktora wersje wybrac
mam 2.0ghz 512 ram 200gb hdd i grafa 128/64
co mi doradzicie?
Gento ze Stage 1
A tak poważnie, to wypełnij tą ankiete: http://jakilinux.org/jaki-linux/quiz/ , poczytaj o dystrybucjach na tej stronie, to sam wybierzesz.
| ogurek wrote: |
hmm... linux... juz od dluzszego czasu chcem sie wziac za instalacje, ale jakos nie wiem ktora wersje wybrac mam 2.0ghz 512 ram 200gb hdd i grafa 128/64
co mi doradzicie? |
cokolwiek. każdego linuxa odpalisz i potem zostaje kwestia dostosowania do swoich potrzeb.
ja polecam SuSe. bo prostu, dobrze zrobiony, opisany i wogóle. i IMHO lepszy od "pandory" (tj fedory) i jakiś mandriv z milionem kreatorów
--edit--
zapomniałem dodać że sam bym slackware zainstalował
ale na początek lepiej nie iść na głęboką wode. tak więc - SuSe
...a może *BSD? 
Bez żartów-początkującym poleciłbym Ubuntu. Tak w ogóle to:
http://jakilinux.org
Przejdź przez ankietę,zobaczysz co Ci się najbardziej spodoba...
ja takze polecilbym ubuntu, nawet nie o to chodzi ze jestem jego fanem i uzytkownikiem ale z tego powodu ze jest bardzo przyjazny osobom ktore nie maja wogole pojecia o linuksie, instalacja jak pisalem jest banalna a przy pomocy tego => http://easylinux.info/wiki/Ubuntu_dapper_pl poradnika doinstalujesz najpotrzebniejsze programy 
No pomimo ze uzywam Slackware'a to polecam poczatkujacym ubuntu. Moj znajomy od niedawna przezycil sie z win-zgrozy na Ubuntu. Z tego co widzialem to ubuntu jest mixem mandrivy (prostoty) i feudora core (gnome, stabilnosc i rpm). Nie "wali sie" tak jak Mandrake/mandriva (znam ten bol) ogulnie idealny do rozpoznania co i jak. Tylko ze ma jedna wade, wiekszosc rzeczy sie da wyklikac...co dla mnie jest szalenie niewygodne.
Ehh, po co od razu win-zgroza? przecież ten system (mowa o XP) jest bardzo udanym i stabilnym. (a jeżeli u kogoś występuje BSoD to oznacza to że ma coś ze sprzętem)...
Szlak mnie wziol jak instalowalem XP. Podczas instalacji pojawily sie 2 bledy.
"Windows XP nie przeszedl pomyslnie testow kompatybilności z systemem XP"
oraz
"Via sata nie przeszedl pomyslnie testow kompatybilności z systemem XP"
I jak sie tu nie zdenerwowac skoro dalem podczas instalacji stry do dysku. (Pierwszy blad juz pomine milczeniem) mimo ze spoznieniem ale zawsze jadra poczyajac od poczatku serii 2.6.x posiadaja bezkonflikowa obsluge dyskow sata.
Z tymi bledami zgodnosci z system XP to zadna nowosc, chyba przy update'owaniu windows media player pojawil sie blad, ze windows media player nie przeszedl testow dla systemu windows XP... Tak samo przez jakis czas bylo ze sterownikami nvidii, ktorych nie chcial dopuscic do instalacji, dopoki mu kilka razy nie powiedzialem, ze naprawde chce te sterowniki. Ale ogolnie i tak jest lepiej niz w przypadku 9x, w tej chwili uzywam XP i obecna instalacja ani razu sie nie zawiesila, nie mam wirusow etc.
Ja też już bym siedział na "ubunciaku" gdyby ktoś wymyślił prosty sposób na zainstalowanie Neostardy (no bo jak będe mieć internet na komputerze to już będzie z górki.) Nie chce mi się co chwile przełączać między systemami żeby sprawdzić co robie nie tak. a drukarki niemam
. A ubuntu to naprawdę dobra alterntywa dla tych co nie grają a Tylko słuchają muzyki lub oglądają filmy na komputerze. I to wszystko za darmo.
Sciagnij sobie strone na dysk lub skopiuj tekst i zapisz w *.txt Pod linuxem podmontuj partycje windowsowa i czytaj. Tak robilem jak konfigurowalem net24 pod linuxem
niestety slyszalem ze po wyjsciu nowego dziecka microsoftu supprort i wszelkie pomoce dla xp zostana automatycznie wstrzymane co jest dla mnie osobiscie woglole niedorzeczna sprawa, gdyz wiele osob korzysta z tego systemu jak legalnie a takze i nie, a wszelkie aktualizacje dziur ktore posiada owy system sa wymagane dla niego :/ szkoda ze MS tak bardzo dba o swoich uzytkownikow jesli chce zaprzestac jakiejkolwiek pomocy dla tego systemu. bezsens nic wiecej....
ubutnu 6.06 lts (long term support - aktualizacje + wszelka pomoc na bardzo dlugi czas - do owego systemu zapowiadana na 5lat) pawnz.
Uzywam Ubuntu od jakegoś czasu i jest OK. Poprawiane są błędy, coraz szybciej system działa. Denerwuje mnie tylko Gnome jako default...Dobrze, że jest Kubuntu. Jednak na razie Debian jest bardziej stabilny, ciekawe jak będzie dalej-podobnież przechodzą developerzy do Ubuntu> 
Stabilniejszy? IMHO nie ma żadnych różnic,pomijając tą istotną,że Ubuntu nie uruchamia gdm jako ostatniego,co przekłada się na szybszy dostęp do menu logowania...
Stablinosc zalezy wylacznie od administratora systemu...bo linux to w zasadzie kernel (jadro) reszta to dodadki. Narzekacie na tego gnoma jakbysie nie mogli sobie sciagnac innego GUI
bez kitu
a gnoma mozna pieknie zrobic tylko wystarczy sciagnac kilka skorek zamieszac z menu i prosze bardzo
tutaj link jak moj gnome wyglada

Ja ogólnie wole gnome'a, bo KDE mi siętaki kanciasty wydaje... No i w sumie zależy jeszcze na jakim systemie :p
ps. macie jakieś linki do takich fajnych skórek na gnome??
Gnome jest do niczego. Z racji,że muszę ten pogląd uzasadnić... zajrzyjcie,jak łatwo jest zadokować jakiekolwiek okno pod KDE,a ile się trzeba napocić będąc noobem,żeby to poprawić pod Gnome... fakt,ma to środowisko kilka zalet,ale przeważają niestety wady...
mtx:link do quote i {url=link]google[/url}
deathplanter: poprawiłem 
Last edited by Deathplanter on Wed Oct 18, 2006 10:50 pm; edited 1 time in total
Ja uzywam "FluxBox", poniewaz lubie takie oldsql'owe zabawki
A tak na serio, to uzywam go glownie dlatego ze jest lekki i szybko chodzi, chociaz ma duzo nieudogodnien, jak np. gdy zmaksymalizuje okno to chwytajac je moge jest przesunac... 
Ja mam zainstalowane oba środowiska - i GNOME, i KDE; często jednak korzystam z tego drugiego, choć nie uważam, że GNOME jest słabe. Sam przez jakis czas z niego korzystalem, chociaż ostatnio przełączyłem się na KDE, które mam teraz skonfigurowane tak, że całkiem przyjemnie wygląda... Ale niektórych bajerów w KDE nie jestem w stanie zrozumieć. Niezbyt lubię, gdy wszystko miga na różne dziwne kolory... Wszystko działa mi w miarę szybko. A w temacie różnych dystrybucji - teraz mam Fedorę, miałem Ubuntu jakiś czas temu, miałem i Mandrive (gdzies mam chyba płytki, które są opisane jeszcze jako Mandrake
), miałem też Debiana, ale jeszcze mam zamiar obejrzeć sobie z bliska Slackware 
trzeba tez zaznaczyc ze KDE zuzywa wiecej zasobow niz gnome, fluxbox jest dosc fajny jesli nie lubi sie klikania ala otworz okno
podobnym do fluxboxa jest fvwm choc nie do konca no i xfce te trzy ostatnie sa "lekkimi" srodowiskami i raczej najlepiej dzialaja na slabszych pc'tach.
| Nolt wrote: |
trzeba tez zaznaczyc ze KDE zuzywa wiecej zasobow niz gnome, fluxbox jest dosc fajny jesli nie lubi sie klikania ala otworz okno podobnym do fluxboxa jest fvwm choc nie do konca no i xfce te trzy ostatnie sa "lekkimi" srodowiskami i raczej najlepiej dzialaja na slabszych pc'tach. |
Moze i uzywam fluxboxa, bo sprzet juz nie najnowszy, ale cenie sobie minimalizmy. Zawsze lubilem, menadzery okien, od srodowisk graficznych. Prostota uzytkowania, to co w fluxboxi lubie najbardziej
A jesli chodzi o ubuntu, to juz od dawien dawana na distrowatch, bylo ono na 1 miejscu. Swoja dorga nie wiem co ludzie w nim widza
Kiedys mialem zainstalowane ale osobiscie nie przypadlo mi do gustu, nie ma to jak stary i dobry slack 
| v3nd0r wrote: |
A jesli chodzi o ubuntu, to juz od dawien dawana na distrowatch, bylo ono na 1 miejscu. Swoja dorga nie wiem co ludzie w nim widza Kiedys mialem zainstalowane ale osobiscie nie przypadlo mi do gustu, nie ma to jak stary i dobry slack  |
Odpowiedz jest prosta - reklama, rozdawanie go za darmo, łatwość obsługi. To wszystko na raz sprawia, ze ludzie instaluja Ubuntu. A jak ktos raz zainstalowal i mu sie powiodlo, to nie bardzo mu sie bedzie chcialo innego linuxa instalowac. Bo jesli dziala, to po co to robic ?? Oczywiscie, ktos powie, zeby sie uczyc czegos nowego, zeby poeksperymentowac, bo sa lepsze itd. Ale niektorym wystarcza internet + office i nie chca eksperymentowac.
a ktos cos mowil zeby zrobic reklame linuksowi
to wlasnie jest reklama
zreszta linyx to linux
roznia sie kernelem, kilkoma komendami ktore prowadza do tego samego i tym czy uzytkownik potrafi go dostosowac do swoich potrzeb i wlasnego widzimisie 
Mielame ten system przez dluzszy okres czasu, jednak wrocilem do Windowsa ze względu na Photosopa, bez ktorego zyc nie moge;) (zajmuje sie grafiką kopmputerowa)
Ktoś dał w innnym temacie linka do tego: http://www.gimpshop.net/
Jeszcze nie instalowałem,ale wygląda nieźle.
| jackill wrote: |
Ktoś dał w innnym temacie linka do tego: http://www.gimpshop.net/ Jeszcze nie instalowałem,ale wygląda nieźle. |
to nakladka na gimpa, zmienia ustawienia okien i menu na bardziej zblizone do photoshopa 
Mam taki problem: potrzebuje zeby uzytkownik linuxa (xubuntu) byl logowany automatycznie BEZ wpisywania loginu i hasla. Tzn. na kompie jest 1 uzytkownik i chce zeby po wlaczeniu powera komp uruchomil sie sam dalej bez mojej ingerencji. W kubuntu jest chyba opcja zaloguj bez podawana hasla ale w xubuntu niczego takiego nie wypatrzylem. Moze ktos bedzie w stanie mi pomoc?
Trzeba skonfigurować kdm/gdm czy czego tam używasz... w ustawieniach powinna być opcja autologowania, przynajmniej w moim kochanym GDM jest 
No w GDM bylo
dzieki za podpowiedz. Teraz tylko power, poczekam chwile i moge sie zdalnie laczyc
To jest komfort
No i mam już Ubuntu 6.10 Instalacja była bezproblemowa i bez ściągania pakietów z tłumaczeniami trwała ~15 min oO. Sieciówka została automatycznie wykryta, dźwięk też (mam zintegrowaną kartę dźwiękową). Jeszcze nie instalowałem sterów do karty grafiki, ale powinno się udać. System startuje w pół minuty (znaczący postęp w porównaniu z poprzednimi wersjami). Nie mam żadnych problemów z foxem 2.0 nawet flash zainstalował się automatycznie, tylko jave trzeba było instalować z repa. Po zainstalowaniu VLC i tylko niego działają filmu w divx, xvid, wmv oO Ogólnie jetem bardzo zadowolony i zaskoczony dużymi możliwościami nowego Ubuntu. EDIT: udało sie uruchomić neostrade na modemie ZXDSL, akceleracje grafiki (nVidia), dźwięk we flashu
Nie działa tylko drukarka, ale może uda mi sie to zrobić...
Ubuntu górą!
Podoba mi się ShipIt i nawet zamówiłem 10 płyt sobie
Kilka na pewno rozdam zawindowskowanym kumplom żeby się na lepszy system przeżucili...
Miałem jeszcze (zresztą jeszcze mam ale rzadziej używam) Mandrive wcześniej bo było dołączone do laptopa... Teraz czekam na płytki z Ubuntu i usune Mandirve...