FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Opera & FireFox vs. CSS

Joker
Witam!

Aktualnie aktualizuje tak sobie swoją stronkę z HTMLa 4.01 na XHTMLa 1.1. Skończyłem zmieniać kod, po drodze testując wygląd na IE. Oczywiście użyłem style CSS, co nie jest dziwne. Coś mnie tchneło żeby przetestować to (jak zawsze Razz) na Operze i FF. I co sie stało? Przypomniałem sobie, że w tych przeglądarkach zawsze coś ciężko wczytywało mi style CSS (czt. nie działają Razz)... I co jest do chorey, przecierz one mają byc bardziej kompatybilne z XHTMLem niż IE. Może mi ktoś wyjaśnić o co tu chodzi?? Very Happy
Antek88
hmm.. to ja mam inaczej - w firefoxie i operze moja stronka smiaga ladnie, ale w ie cala sie rozlazi...

i nie mam pojecia czym to jest spowodowane Sad
hyhy
U mnie zawsze wszystko ładnie śmiga. Dajcie kod albo linka to sprawdzę!!
jackill
IE nieprawidłowo obsługuje CSS. Dlatego trzeba często pisać niektóre rzeczy telko pod IE, żeby działało poprawnie. Googluj Css+IE, to znajdziesz. Np.
Quote:

http://virtuelvis.com/archives/2004/02/css-ie-only

http://forum.mi.com.pl/viewtopic.php?p=3819&sid=810bc87be110975f31f9c540cdd3ad40 /dobra dyskusja/

http://www.howtocreate.co.uk/wrongWithIE/ i masa innych
pawelsz
Ja zazwyczaj nie mam zadnych problemow, strona wyglada tak samo pod IE, Operą i FF. To ze w tamtych przegladarkach sie rozlazi - niestety, kazda ma inne wartosci domyslne, np. w operze trzeba w body ustawic nie tylko margin:0 ale tez padding:0 aby pozbyc sie marginesu dookola strony etc...
Tak ze musisz kombinowac tak az ci sie uda Wink
Joker
Thx za odpowiedzi...

Aktualnie jeszcze przerabiam kod stronki na XHTML i eliminuje błędy... Potem sprawdze CSS validatorem i jeżeli dalej będą się pojawiać błędy to zamieszcze źródła i będziemy coś kombinować Very Happy

Pzdr ^^
cambridge
validator nic ci nie da

ie 6 ma mase błędów w obsłudze css - znajdziesz o tym w googlach dziesiątki stron, z przykładami jak je tymczasowo obejść

jesli robisz cos w css, testuj najpierw w firefoxie, potem w ie.
opere mozesz sobie darowac, bo po pierwsze jest na podobnym poziomie zgodności z w3c co ff, a po drugie nawet jeśli będą różnice, userów opery jest śladowa ilość (chyba ze z statystyk konkretnej twojej strony wynika inaczej).

można zapytac dlaczego nie skupić się na ie, skoro tak czy ianczej to 80-90% wejść. ano dlatego, że ie7 naprawi większość upierdliwych błędów szóstki (jakich - mozna to wyguglać na oficjalnych blogach microsoftu), i strony robione teraz pod ie moga się generalnie posypać.
gecko
cambridge wrote:
userów opery jest śladowa ilość (chyba ze z statystyk konkretnej twojej strony wynika inaczej)

no tutaj jest problem. bo statystyki faktycznie tak mówią. ale z drugiej strony dopiero Opera 8 czy 9 domyślnie przedstawiają sie jako Opera. Wsześniej "domyślnie twierdziły" że są IE

Ale Opere można olać faktycznie - różnice między nią a FF są znikome
Joker
Ale między Operą bądź IE to już coś zupełnie innego niestety ;[
pawelsz
Moze i jestem dziwny, ale ja tam was nie rozumiem. Szanuje wybor kazdego uzytkownika itd i wiem ze IE nie do konca zawsze dobrze sobie radzi ze standardami, ale nie mozna nie powiedziec, ze jest troche lepiej, niz bylo dawniej. Oprocz tego musze wam powiedziec, ze kiedy tworze strone (obecnie tylko XHTML+CSS), to zawsze kombinuje tyle, az wszystko bedzie wygladalo tak samo w IE, FF i w Operze - uwazam, ze to ja powinienem sie starac, aby uzytkownicy mogli bez problemu wyswietlac moje strony, a nie dostosowywac sie do tego, co ja sobie wymysle. A stworzenie arkusza CSS ktory dziala dobrze zarowno w IE jak i w FF/Operze, wcale nie wydaje mi sie takie trudne. Chociaz musze przyznac, ze gdybym tworzyl tylko pod IE / tylko pod FF, szlo by to nieco szybciej Wink
Joker
ale pawlesz ja zgadzam się z tobą w 100% bo jestem perfekcjonistą (nie mylić z pedantem) i musi mi wszystko elegancko smigać wszedzie Very Happy Zresztą po to założyłem ten temat... I pracuje pracuje i jeszcze raz pracuje nad kodem ^^
olek_k94
Moje stronki działają dobrze na wszystkich przeglądarkach, jednak korzystam częściej z HTMLa a nie XHTMLa. Będę to musiał zmienić Wink
Deathplanter
...o kompatybilność. Bo widzisz, jest sobie taka firma w której ludzie zajmują się ustalaniem standardów i pewnego dnia mogą ustalić,że wywalą jakieś ważne słowo kluczowe, zamienią je na pięć bardziej szczegółowych, powiedzmy zmieniając system kolorów na taki, który obejmuje alpha i gradienty. Tylko, że w takiej sytuacji żadna z organizacji z browserami nie zgodzi się na takie zmiany i nieważne ile takich innowacji wprowadzą, żeby była kompatybilność między przeglądarkami a standardem musi też być między tymi instytucjami dialog.
mtx
o Boże! gradienty? przecież toż to nikt już nie będzie sobie sam w stanie poradzić, jak nie będzie profesjonalistą po przeszkoleniu...

przytoczę wam statystyki z my str:
Quote:

1. MSIE 18.36 % (86739)

2. NetCaptor 0.004 % (19)

3. Crazy Browser 0.168 % (797)

4. Konqueror 0.010 % (51)

5. Netscape 0.030 % (142)

6. Opera 1.477 % (6978)

8. Lynx 0.002 % (10)

9. Mozilla 70.30 % (332027) !!!!!!!!!!

10. Galeon 0.003 % (17)

12. Firebird 0.001 % (5)

13. MyIE2 0.027 % (132)

Mozilla 5.0 u mnie wygrywa.. (przy szczegółowym rozbiciu), potem jes IE 6.0, potem inne (w tym pewnie FF), Opera 8.54 jest na 6 miejscu.

I co teraz powiecie?? Ja jestem zaskoczona..
gecko
łoł... no nieźle... Lisek podbija świat Very Happy

W sumie to jak jeszcze nie było FF to... było pusto. Mozilla była zbyt wielkim kombajnem żeby była popularna, Netscape ... hmmm ... a inne przeglądarki? Właściwie nikt o nich nie słyszał.

I FireLisek się 'wstrzelił w target' i podbił rynek. GO GO, FF!! Very Happy
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.