ciekaw jestem co powiecie na temat paczki "krasnalSerw" jest bajecznie latwy do zainstalowania, i mimo dlugiego czasu uzytkowania jeszcze mnie nie zawiodl
posiada wszystko co do zainstalowania CMSa jesst potrzebne, Msql, php, Perl itp. osobiscie uzywam go do testowania CMSow i pokazywania fotek znajomym(imageshack jest zbyt powolny
)
Krasnalserv
Dużo słyszałem o krasnalu ;] I wszystkie opinie są pozytywne.
Ja osobiście używam WebServa i również jestem zadowolony ;]
Ja osobiście używam WebServa i również jestem zadowolony ;]
Zadziwniajace jest to ze nie nie ma takich rzeczy pod linuxa. A niektorzy mandaryniarze lub ubuntowcy chetnie by z tego skorzystali.
Pod windowsem korzystam, kiedys mialem apache+php+mysql zainstalowane recznie i drugi raz nie chce mi sie kombinowac zeby to zmusic do dzialania
a na linuxa faktycznie by sie przydalo... Chociaz moze gdyby mi sie bardziej chcialo to konfigurowac, pewnie i tam bym juz mial serwer WWW. A kransal - swietnie sie nadaje do testowania strony przed wgraniem jej na serwer czy do pisania czegos w PHP
slyszalem o tym, ale jakos nigdy nie mialem okazji sprawdzic, jak to dziala.
| Quote: |
| Ja osobiście używam WebServa |
Sam używałem krasnaleserv jak i webserv. Oba programy nadają się do sprawdzania jak one działają. Można je też wykorzystać jako nasz server strony tylko czeba pamiętać o całymi dniami włączonym komputerze i zew ip, żeby wszyscy na nią mogli wejść.
Dla mnie krasnal jest slaby, pod wieloma wzgledami i chyba najwiekszym jest to ze wersje skladnikow skrasnala sa stare. Osobiscie uzywam XAMPP czyli apache friends
Chyba najlepszy multi server pod windowsa i takze pod inne systemy operacyjne, jestem z niego zadowolony
Choc i tak kazdy wie ze najlepszym serverem jest postawienie wszytkiego osobno bez zadnych tego rodzaju programow 
Uzywalem, naprawde polecam. Mozna na nim duzo sie nauczyc bo jest latwy w obsludze i dosc logiczny. Posiada wszystko co najwazniejsze i niezbedne, polecam kazdemu webmasterowi, krory dopiero co mysli o kupnie miejsca na platnym serwie. Doskonaly do testow.
Nie polecam takich wynalazków typu Krasnal czy WebServ, najlepiej zainstalować własnoręcznie Apache'a, php i MySQL, zestaw taki będzie chodził wydajniej a my będziemy mieli satysfakcje 
hm, satysfakcja.. fajna żecz
tak czy siak kiedys instalowalem recznie, (ile się przy tym narobilem, mmmmm) i drugi raz takiej satysfakcji nie chcialem
z krasnalserw narazie jestem zadowolony, a jak przestane byc to wrzuce sobie cos lepszego
uzywam krasnal serv juz od dawna, i tez bardzo polecam. wg. mnie jego najlepsza zaleta jest prostota - nie musisz sie znac na konfiguracji apacha
Ja pod Winda uzywalem tego: http://www.apachefriends.org/en/xampp.htmldziala ok. I jest tez wersja pod Linuxa 
| ChesterB wrote: |
| Nie polecam takich wynalazków typu Krasnal czy WebServ, najlepiej zainstalować własnoręcznie Apache'a, php i MySQL, zestaw taki będzie chodził wydajniej a my będziemy mieli satysfakcje |
Otóż to...
ale jest jeden mankament: nie każdemu to się tak podoba! Ja oczywiście należę do tych,którzy czerpią satysfakcję ze zbudowania systemu samodzielnie, inni kupili książkę o PHP i chcą trenować język,a nie spędzać trzech dni na instalowaniu na zdalnym serwerze całego pakietu (bo właśnie tyle mi to za pierwszą próbą zajęło). Ci pierwsi najczęściej robią LFS (Linux from scratch jeśli ktoś nie kojarzy
Tym drugim faktycznie spodoba się WebServ-miałem kiedyś okazję troszkę się tym pobawić i spodobał mi się graficzny konfigurator apacza oraz dobry system monitorowania. Potraktowałem to jednak raczej jako przerywnik między skonstruowaniem jednego elementu systemu a drugiego
Ja mam zainstalowanego Krasnala i ... w sumie go sobie chwale
Potrzebny mi jest tylko do testowania skryptow na szybko lub sprawdzania CMS-ów a do tego nadaje się bardzo dobrze:)
Bawiłem sie ró[url]nież WAMPServer ... ale chyba zostane przy krasnalu ... sam nie wiem czemu - po prostu chyba, skoro coś działa dobrze to nie ma sensu tego wymieniać
Ale postawić serwera na Krasnalu i opublikowac na nim stronę w internecie chyba bym się nie zdecydował ... stojący na krasnalu serwer pewnie nie byłby super bezpieczny i większość domorosłych "hakerów" by sobie z nim poradziła
Nie mniej jednak ... do testów i zabawy - bardzo dobry programik
[/url]
Bawiłem sie ró[url]nież WAMPServer ... ale chyba zostane przy krasnalu ... sam nie wiem czemu - po prostu chyba, skoro coś działa dobrze to nie ma sensu tego wymieniać
Ale postawić serwera na Krasnalu i opublikowac na nim stronę w internecie chyba bym się nie zdecydował ... stojący na krasnalu serwer pewnie nie byłby super bezpieczny i większość domorosłych "hakerów" by sobie z nim poradziła
Nie mniej jednak ... do testów i zabawy - bardzo dobry programik
Ja kozystam z WAMP 5 jak dla mnie leprzy od starego krasnala ma to co trzeba czyli php 5 , mysqla 5 i pare innych bajerów
tu mozna sciagnac jest za free http://www.wampserver.com/en/
A co do serva robionego recznie , ja robiłem u siebie na windzie serva IIS , wgrałem php 4 i mysqla i nie było tak ciezko to skonfigurowac , no i dosyc dobrze smigało , ale jak wiele osób napisało kozysta sie z tego zeby potestowac skrypty a nie tam niewiadomo co
tu mozna sciagnac jest za free http://www.wampserver.com/en/
A co do serva robionego recznie , ja robiłem u siebie na windzie serva IIS , wgrałem php 4 i mysqla i nie było tak ciezko to skonfigurowac , no i dosyc dobrze smigało , ale jak wiele osób napisało kozysta sie z tego zeby potestowac skrypty a nie tam niewiadomo co
ze swoich doświadczeń: mimo ze uzywalem go przez 3 lata, teraz serdecznie odradzam krasnala
po pierwsze, nie jest rozwijany i w paczce sa stare wersje programow. najgorzej jest z mysql (chyba 3.56 czy jakos); kiedy okazalo sie, ze potrzebuje wersję > 4, zaczela sie jazda. po 2 dniach szukania po necie i prób zmuszenia aby apache i mysql dzialaly jako services, oraz zeby mysql 4 z najnowszym phpmyadmin kodowal w iso, a nie w utf, wyguglalem VertrigoServ http://vertrigo.sf.net/
Zawiera:
* Apache 2.0.58
* PHP 5.1.4
* Mysql 5.0.22
* SQLite 3.3.5
* PhpMyAdmin 2.8.1
* SQLiteManager 1.2.0
* ZendOptimizer 3.0.1
i wszystko nagle zadzialalo.
jeśli ktoś zetknął się z wyższymi wersjami mysql i phpmyadmin u swojego providera a potrzebuje miec u siebie lokalnie kopię do testów, vertrigo jest bardziej niż ok. zwłaszcza, że to polski produkt (bonus dla nieuków;-)
po pierwsze, nie jest rozwijany i w paczce sa stare wersje programow. najgorzej jest z mysql (chyba 3.56 czy jakos); kiedy okazalo sie, ze potrzebuje wersję > 4, zaczela sie jazda. po 2 dniach szukania po necie i prób zmuszenia aby apache i mysql dzialaly jako services, oraz zeby mysql 4 z najnowszym phpmyadmin kodowal w iso, a nie w utf, wyguglalem VertrigoServ http://vertrigo.sf.net/
Zawiera:
* Apache 2.0.58
* PHP 5.1.4
* Mysql 5.0.22
* SQLite 3.3.5
* PhpMyAdmin 2.8.1
* SQLiteManager 1.2.0
* ZendOptimizer 3.0.1
i wszystko nagle zadzialalo.
jeśli ktoś zetknął się z wyższymi wersjami mysql i phpmyadmin u swojego providera a potrzebuje miec u siebie lokalnie kopię do testów, vertrigo jest bardziej niż ok. zwłaszcza, że to polski produkt (bonus dla nieuków;-)
| Nie polecam takich wynalazków typu Krasnal czy WebServ, najlepiej zainstalować własnoręcznie Apache'a, php i MySQL, zestaw taki będzie chodził wydajniej a my będziemy mieli satysfakcje |
Własnoręczne zainstalowanie ww. aplikacji daje nie tylko satysfakcję. Każdy zdobywa większą wiedzę - przynajmniej w wyniku konfiguracji przez pliki tekstowe. Jeżeli jednak ktoś woli kożystać z "gotowca" to bardziej polecam WebServ'a Jest bardziej przejżysty i bierze troche mniej pamięci wirtualnej
ehhh jak ja żałuje że nie moge na swoim kompie postawić serwa. Bo mam osiedlówke :/ i serw staje że tak powiem off line, i inni go nie widza w sieci ...
No cóż życie
Pozdrawiam
No cóż życie
Pozdrawiam
Właśnie skończyłem kompilować pod Linuksem (Slackware Currect) Najnowszego Apache'a (2.2.3) php (5.1.6) i MySQL (5.0.24), zajęło mi to godzine (łącznie z czasem na kompilacje), nie żałuje że to zrobiłem (mogłem zainstalować z paczek), teraz przynajmniej wiem jak to zrobić 
| zajęło mi to godzine |
Jasne. Operujesz czterema dwurdzeniowymi Pentium 5 4ghz, czy po prostu kompilowałeś wszystko na raz? ^.- Wierzyć mi się nie chce,że taki jesteś szybki,mi pierwszy raz zajął trzy godziny ;P
| (mogłem zainstalować z paczek) |
No jasne,wersję 1.4.x
1. Kompilowałem na laptopie Pentium 3 500MHz, 128MB RAM, a zajeło mi to tyle ponieważ wiedze w takich rzeczach mam, po prostu pierwszy raz stawiałem serwer http bez paczek, lecz ze źródeł, a wystarczy tylko ./configure --help i wszystko jasne
2. Wcale nie mamy stare, repo (http://slackware.it/en/pb - oficjalne) jest aktualizowane (w currencie) na bieżąco, jest apache 2.0.59, php 5.1.6 i MySQL 5.0.24, paczki wychodzą maksymalnie kilka godzin po wydaniu źródeł
2. Wcale nie mamy stare, repo (http://slackware.it/en/pb - oficjalne) jest aktualizowane (w currencie) na bieżąco, jest apache 2.0.59, php 5.1.6 i MySQL 5.0.24, paczki wychodzą maksymalnie kilka godzin po wydaniu źródeł
Muszę polcić XAMPPa, ponieważ jest to chyba najlepszy tego typu program, poza tym można do niego ściągnąć jeszcze dodatkowe pakiety, npa Python i inne. A jest on nadal rozwijany i dostępny pod winde jak i Linuxa.
Bardzo przyszłościowy programik.