witam, jestem ciekaw czy wy tez macie problemy z elektrownią, generalnie chodzi o czeste przerwy w dostawie prądu, oraz co gorsze- nadwyzki. jakis miesiąc temu (najprawdopodobniej wina zbyt wysokiego napiecia) wysiadl mi procek 1.2ghz tysk 80 gb plyta glowna (jakas lipna
) 1 kosc ramu (128) no i oczywiscie zasilacz, z jednej strony wyszlo na dobre, bo w zyciu bym nie zmodernizowal kompa ale jednak troche tego sprzetu szkoda.... teraz zafundowalem sobie celerona 2ghz plyte glowna MSI 845pe NEO dysk WD 200gb 2x 256ddr puki co mi wyszlo na dobre, ale kilku moich kolegów w tym samym czasie i w taki sam sposób stracilo komputery no a nie kazdy ma fuksa kupic kompa za grosze na allegro...
problemy z elektrownia
Kup se listwe?
Wiesz, większość nawet tych tańszych listew (listw?) ochroni twój komp a czasem i modem przed skokiem napięcia. Za jedyne 30-40 zł...
A mi kiedyś zabrakło prądu i komp siadł, akurat w coś grałem (chyba fallout) i się wkurzyłem, więc jak za minutę był prąd to włączam kompa jeszcze raz (nie miałem listwy jeszcze wtedy), i po minucie znowu prąd siadł... i tak parę razy, dopiero na drugi dzień przyszło mi do głowy, że mogłem stracić kompa
ale wtedy odrazu pomknąłem po listwe do pobliskiego marketu 
Wiesz, większość nawet tych tańszych listew (listw?) ochroni twój komp a czasem i modem przed skokiem napięcia. Za jedyne 30-40 zł...
A mi kiedyś zabrakło prądu i komp siadł, akurat w coś grałem (chyba fallout) i się wkurzyłem, więc jak za minutę był prąd to włączam kompa jeszcze raz (nie miałem listwy jeszcze wtedy), i po minucie znowu prąd siadł... i tak parę razy, dopiero na drugi dzień przyszło mi do głowy, że mogłem stracić kompa
w takim wypadki listwy nie pomagają, mialem listwe za 120 zeta z pozadnego komputerowego sklepu, niestety najpierw siadl komp, a dopiero potem listwa 
Lista MUSI zadziałać i tyle
Albo kup UPS
Jak kompa Ci spaliło, to zwróć sie do elektrowni, po reklamację. U mnie było tak samo, jak był mocniejszy prad to ludziom lodówki itd. popaliło i elektrownia musiała płacić ;P
Kup sobie Epox 8RDA
Kup sobie Epox 8RDA
| draqo wrote: |
| Lista MUSI zadziałać i tyle Kup sobie Epox 8RDA |
USP tylko pomaga taka prawda listwa to tylko przy przepięciu pomoże. Nadwyżke zatrzymuje po jakiś 2 sek także możesz i tak stracić komputer.
co do tego ze elektrownia zaplaci nie jestem przekonany... takie zycie, oni sa wyzej :
Listwa może i zabezpieczeniem 100% nie jest ale zawsze daje więcej niż czyste gniazdko.
Sam USP jest tylko źródłem enegrii, przy przecięciach nic nie pomoże.
Rada moja jest taka - listwa przede wszystkim (nie musi być taka za 120 zł od razu), dużo daje dobry zasilacz (sporo osób może się z tego śmiać ale sam zasilacz posiada również słabe bo słabe, ale zabezpieczenie przed wysokim napięciem na kablu).
A jak nie pomoga takie zabiegi to wytoczyć lelektrowni proces, znaleść inne źródło energii (na rower, dynamo i jedziemy
) albo w ogóle dac sobie spokój z komputerem i przerzucić się na książki 
Sam USP jest tylko źródłem enegrii, przy przecięciach nic nie pomoże.
Rada moja jest taka - listwa przede wszystkim (nie musi być taka za 120 zł od razu), dużo daje dobry zasilacz (sporo osób może się z tego śmiać ale sam zasilacz posiada również słabe bo słabe, ale zabezpieczenie przed wysokim napięciem na kablu).
A jak nie pomoga takie zabiegi to wytoczyć lelektrowni proces, znaleść inne źródło energii (na rower, dynamo i jedziemy
Sama listwa nie załatwi problemu wyskiego napięcia. W wiekszości listw nie ma elementów aktywnych, które nie zareagują odpowiednio szybko aby wyskie napięcie nie przedostało się do komputera. Odpowiednim zabezpieczeniem jest porządny zasilacz z aktywnym PFC. Można już takie dostać za kwotę dwieście złotych ( np CHIEFTEC 400W GPS-400AA-101A).
Zasilacze te posiadają zabezpieczenia:
- przeciw zwarciowe,
- przeciw przeciążeniowe,
- przeciw przepięciowe,
- przeciw termiczne.
Gwarantuje to prawidłową pracę komputera oraz brak zwisów i restratów komputera podczas użytkowania. Wydatek 150 zł więcej od innych zasilaczy opłaca się gdy w grę wchodzi spalenie płyty głównej, procka czy twardego dysku.
Natomiast kwestia odszkodowania z zakładu enegetycznego wiąże się z udowodnieniem przepięć spowodowanych przez ten zakład a to jest bardzo trudno udowodnić.
Będoąc ostatnio w sklepie sprzedawca polecał mi zasilacz o mocy 350wat za 49 zł. Cena niby atrakcyjna ale gdy go wziołem do reki to waga jego była poniżej pól kilograma. Jak takie coś może dostarczyć mocy 350 wat. Napewno nie posiadał żadnych zabezpieczeń.
Zasilacze te posiadają zabezpieczenia:
- przeciw zwarciowe,
- przeciw przeciążeniowe,
- przeciw przepięciowe,
- przeciw termiczne.
Gwarantuje to prawidłową pracę komputera oraz brak zwisów i restratów komputera podczas użytkowania. Wydatek 150 zł więcej od innych zasilaczy opłaca się gdy w grę wchodzi spalenie płyty głównej, procka czy twardego dysku.
Natomiast kwestia odszkodowania z zakładu enegetycznego wiąże się z udowodnieniem przepięć spowodowanych przez ten zakład a to jest bardzo trudno udowodnić.
Będoąc ostatnio w sklepie sprzedawca polecał mi zasilacz o mocy 350wat za 49 zł. Cena niby atrakcyjna ale gdy go wziołem do reki to waga jego była poniżej pól kilograma. Jak takie coś może dostarczyć mocy 350 wat. Napewno nie posiadał żadnych zabezpieczeń.
Moze i listwa nie pomaga do konca lae jak juz ktos pisal zawsze to lepsze niz podlaczenie do gniazda.
Kiedys niedaleko domu walnal mi piorunek z kompem nic sie niestalo,a ale niestety modem neostrady poszedl sie walic
Czlowiek uczy sie na bledach, wystarczylo miec (nie wiem jak sie zowie, no ale podpina sie pod to kabelek z TP a dopiero potem do modemu) no i by przetrwal.
A co do tych przepiec trzeba by poczytac jak to jest z tym, czy mozna sie domagac zwrotow od energetyki.
Pozdrawiam.
Kiedys niedaleko domu walnal mi piorunek z kompem nic sie niestalo,a ale niestety modem neostrady poszedl sie walic
Czlowiek uczy sie na bledach, wystarczylo miec (nie wiem jak sie zowie, no ale podpina sie pod to kabelek z TP a dopiero potem do modemu) no i by przetrwal.
A co do tych przepiec trzeba by poczytac jak to jest z tym, czy mozna sie domagac zwrotow od energetyki.
Pozdrawiam.
To jak już tak mówicie żeby chronić swoje kompy przed piorunami to czemu nie odrazu chronić cały sprzęt RTV i AGD. W sklepach elektrycznych napewno znajdziećie jakieś "bezpieczniki" które zabezpieczą całą waszą chate przed skutkami pioruna czy innych nadmiarów napięcia w kontaktach.
A co do UPS (nie USP) to te nowsze też już mają filtry (tu np. co ma jeden z tańszych modeli.: filtr przeciwzakłóceniowy RFI/EMI, tłumik warystorowy, bezpiecznik topikowy.) To chyba wystarczy
Wpinasz coś takiego przed Listwe i Gitara :]. Niema bata że coś się sknoci. Dlaczego tak uważam. Bo sam z ojcem montowałem takie UPS do oprzyrządowania w Szpitalu. A w szpitalu niema miejsca na wszelkie przepięcia czy inne elektryczne zła.
A co do UPS (nie USP) to te nowsze też już mają filtry (tu np. co ma jeden z tańszych modeli.: filtr przeciwzakłóceniowy RFI/EMI, tłumik warystorowy, bezpiecznik topikowy.) To chyba wystarczy