Ostatnio przegladalem co mam nagrane na kasetach VHS wsrod wielu bzdet znalazlem kilka odcinkow laboratorium, kocu(komiczny odcinek cykliczny), tik-taka i ciuchci. Po obejrzeniu zebralo mi sie na przemyslenia. Czemu nie produkuja tak swietnych programow. Chcialbym sie zwroic do was...jak wspominacie stare programy TVP takie jak np. : "tata a Marcin powiedzial" lub "Domowe przedszkole". Moze ktos posiada jakies starocie na dysku i jest chetny sie tym podzielic. Jakie byly wasze ulubione programy z przed paru lub parunastu lat?
Stare programy TVP
W sumie to TVP rzadko oglądam i nie pamiętam zbyt dobrych programów.
I czy mowa tu tylko o TVP1 czy też o wszystkich kanałach telewizji Polskiej? Bo jeśli nie, to mogę powiedzieć jakie programy mi się podobały,
a pochodzą one głównie z TVP2. A jak tak, to trudno. Nic szczególnego nie pamiętam z TVP1 oprócz programu komputerowego. Bodajże "Cybermania" czy cuś takiego.
I czy mowa tu tylko o TVP1 czy też o wszystkich kanałach telewizji Polskiej? Bo jeśli nie, to mogę powiedzieć jakie programy mi się podobały,
a pochodzą one głównie z TVP2. A jak tak, to trudno. Nic szczególnego nie pamiętam z TVP1 oprócz programu komputerowego. Bodajże "Cybermania" czy cuś takiego.
Ze starszych programów pamiętam ten teleturniej, gdzie sie dwoniło i np. dźwigiem na takiej mini budowie costrza było zrobić. Wiem, że to było z Bydgoszczy nadawane, ale nie pamiętam jak sięten teleturnij nazywal
Być może to była ta "Cybermania"
Oj... kiedyś było wiele fajnych programów
Kulfon i Monika
Słynny kiedys teleturniej "Koło fortuny"... no ale teraz ciagną sie seriale zaczęte juz wieki temu "Klan" i "złotopolscy" ile to juz odcinków... a każdy gorszy od nastepnego... o "modzie na sukces" niewspomnę...
Koło Fortuny było fajne na początku tylko potem wartość nagród spadała od samochodów do innych bzdetów

Nie no "koło fortuny" to była nuda, typ mówi jakąś literke i minute kręci się koło fortuny i tak w kółko ;0
Mile wspominam programy mojego dzieciństwa - "Ciuchcia", "Domowe przedszkole" "Pan Tik-Tak" "5-10-15" " Ulica sezamkowa".
I oczywiście bajki - Muminki, Smerfy, i różne kreskówki.
pozdro
Mile wspominam programy mojego dzieciństwa - "Ciuchcia", "Domowe przedszkole" "Pan Tik-Tak" "5-10-15" " Ulica sezamkowa".
I oczywiście bajki - Muminki, Smerfy, i różne kreskówki.
pozdro
Jednym z najlepszych programow (oczywiscie dla mnie) byla SONDA - prowadzona przez niezyjacych juz niestety (zgineli w wypadku jadac nakrecic kolejny program) Kurka i Kaminskiego. Program rewelacyjny jak na owe czasy (a i dzis nie mialby sie czego wstydzic), w sposob latwy i przyjemny popularyzowal nauke i technike. Niestety dzisiaj trudno szukac podobnego programu (poziomem oczywiscie) wyprodukowanego w Polsce. Niestety pozostaje Discovery i produkcje zagraniczne. Coprawda pojawil sie ostatnio na Discovery wlasnie polski program - TestCase, ale niestety to dno jakich malo, a jeszcze nieudolnie probuja nasladowac MythBusters (pogromcow mitow).
ZOstaje jeszcze Labolatorium, ktore chyba nadal jest krecone, ale niestety odcinki emitowane sa w takich porach, ze az szkoda gadac
ZOstaje jeszcze Labolatorium, ktore chyba nadal jest krecone, ale niestety odcinki emitowane sa w takich porach, ze az szkoda gadac
Swietnym programem byl KOC i zawarte w nim stale dzialy takie jak: DYSZCZ(Dyskoteka szarego czlowieka), PKS(Przeglad książek szkolnych), Z pamietnika dyrektora cyrku itp. Program byl śmieszny i apolityczny, teraz brakuje w TV takiego programu.
Nowy szef TVP Wildstein niestety dalej robi porządki i likwiduje niewygodne dla rzadu programy, ktore podobno za bardzo przypominaja widzom PRL. Zniknie wiec Wielka Gra, Wideoteka doroslego czlowieka a takze Tygodnik Moralnego Niepokoju( chyba w skeczach troche przegieli z nabijania sie z naszego cudownego rządu)
Nowy szef TVP Wildstein niestety dalej robi porządki i likwiduje niewygodne dla rzadu programy, ktore podobno za bardzo przypominaja widzom PRL. Zniknie wiec Wielka Gra, Wideoteka doroslego czlowieka a takze Tygodnik Moralnego Niepokoju( chyba w skeczach troche przegieli z nabijania sie z naszego cudownego rządu)
Powiem coś o modzie na sukces, to was dobije. Odcinki są kręcone od x lat i dalej sa nagrywane. Wiec czeka nas 10 lat patrzena z niedowierzaniem który to odcinek.
Ze starych programów to chwale ten program interaktywny, jako pierwsyz w polce cyba. Gdzie się jeździło tym samochodzem, było już wcześniej. Smerfy były( i są
)muminki były(i są
) Kulfon był(i czasami jest
) 
Ze starych programów to chwale ten program interaktywny, jako pierwsyz w polce cyba. Gdzie się jeździło tym samochodzem, było już wcześniej. Smerfy były( i są
No jeszcze tik-tak ktory polularyzowal zespol fasolki. No i laboratorum...tego progamu mi najbardziej brakuje...byl jeszcze program "pi i sigma" ale pamietam go przez mgle i nie jestem wsanie napisac o czym byl.
Program PI i SIGMA, jak sama nazwa wskazuje, popularyzowal matematyke - to program dla dzieci, uczyly sie z niego liczyc. PI i SIGMA to tytulowi bohaterowie programu - tyle pamietam 
Koc'ów jest pełno na dc. Polecam
A dzisiaj mi brakuje w tvp tyle popularno naukowych programów, które kiedyś leciały, i które tak fajnie się oglądało
. Była jedna taka fajna bajka ucząca biologii.
A dzisiaj mi brakuje w tvp tyle popularno naukowych programów, które kiedyś leciały, i które tak fajnie się oglądało
z dawnych programów to z wielka chęcią bym wrócił do "Polskiego Zoo" w którym postacie zwierzęce odpowiadaly polskim politykom (np. Lech Wałęsa - lew, Józef Oleksy - dinozaur, Tadeusz Mazowiecki - żółw)

| Quote: |
|
z Wikipedii: (program) Został zdjęty z anteny podobno na skutek protestów samego premiera Waldemara Pawlaka, któremu nie podobała jego postać - senny byczek z nieodłączną koniczynką (symbolem PSL) w pysku. |
Ja pamietam Psi i Sigme mialem moze z 4-6 lat ale ogladalem prawie kazdy odcinek, tak to bylo cos 2 ufoludki lataly w statku i liczyly
Na pewno bajki, hehe, domowe przedszkole, Tic - Tac, 5-10-15.
Koc pamietam jak za mgla, ale wiem ze byl popularny
To byly czasy
Na pewno bajki, hehe, domowe przedszkole, Tic - Tac, 5-10-15.
Koc pamietam jak za mgla, ale wiem ze byl popularny
To byly czasy
| hyhy wrote: |
| Była jedna taka fajna bajka ucząca biologii. |
Zapewne chodzilo Ci o "bylo sobie zycie" bajka akurat nie jest produkcji polskiej ale fancuskiej mimo to byl to wielki hit jak na tamte czasy. Dzieki temu otrzymalem mase piatek i czworek z biologii w podstawowce.
Pi i Sigma byli bohaterami programu "Przybysze z Matplanety". Uwielbiałem go :D.
http://youtube.com/watch?v=MeoMi8zchew
Genialna była jeszcze Ulica Sezamkowa, ale ta oryginalna, z lektorem. Oż Geez jak ja uwielbiałem to oglądać :D
http://www.youtube.com/watch?v=EjTMxQe1GII
http://www.youtube.com/watch?v=bi1TySrHjUU
a potem to polskiej TV zamienili na polską Sezamkową z jakimś misiem, który wyglądał i mówił jakby był za przeproszeniem zaćpany...
coż można rzec.. to było w czasach przed tym całym szambem, jakie teraz się po Warszawie rozlewa.
cheers,
Arin.
http://youtube.com/watch?v=MeoMi8zchew
Genialna była jeszcze Ulica Sezamkowa, ale ta oryginalna, z lektorem. Oż Geez jak ja uwielbiałem to oglądać :D
http://www.youtube.com/watch?v=EjTMxQe1GII
http://www.youtube.com/watch?v=bi1TySrHjUU
a potem to polskiej TV zamienili na polską Sezamkową z jakimś misiem, który wyglądał i mówił jakby był za przeproszeniem zaćpany...
coż można rzec.. to było w czasach przed tym całym szambem, jakie teraz się po Warszawie rozlewa.
cheers,
Arin.
hmm bylo sobie zycie... mam wszystkie odcinki na kompie
teraz na TVP1 leci "były sobie odkrycia" no i nareszcie zaczel puszczac te boskie wieczorynki jak smerfy muminki.. tabaluga jest nawet calkiem fajny
a z programow wspominam teleturniej co sie dzwonilo i za pomoca telefonu koparkami sie sterowalo ^^ teraz na polsacie leci nedzne Hugo <brr> juz o tych bdmenach i pokemonach nie wspomne.. zalosne...
Tabaluga to juz nie moje czasy bo nie pamietam tej wieczorynki....no a zapomnieliscie o najslwniejszym w Polsce anime? Mam tu na mysli "Pszczółkę Maję". A jesli juz wspomianalem o anime to pamietam jeszcze jak chodzilem do podstawowki na raczkujacym jeszcze Polsacie leciala "Czarodziejka z ksiezyca"a ze wzgledu na to ze ja nie posiadalem kablowki ani dekodera sateliarnego ktory lapal by RTL7 (teraz juz TVN7) przez dlugi czas nie wiedzialem co tak podziwiaja moi znajomi (chodzi tu oczywiscie o Dragonballa).
Hehe, to były czasy... Kiedyś w sobote obowiązkowo 5-10-15 (Ziarno sam nie wiem czemu jakoś omijałem szerokim łukiem
) potem blok Disneya...
KOC był bardzo fajny, faktycznie jak się nad tym zastanowić mał wydźwięk kompletnie apolityczny, co było i jets w obecnych czasach raczej rzadkowścią....
Ostatnio KMN (Kabaret Moralnego Niepokoju) zrobił coś podobnego, nazywało się to Tydonik Moranlego Niepokoju chyba. Właściwie to robil;i to już od jakiegoś czasu, nie kręcą już nowych bo jak sami stwierdzili "nie chceli żeby ten program popadł w rutynę".
Przybysze z Matplanety, to ogladałem z wypiekami na twarzy, z przejęciem licząc różnego rodzaju rybki i inne rzeczy wraz z bohaterami
Ech, to były czasy...
KOC był bardzo fajny, faktycznie jak się nad tym zastanowić mał wydźwięk kompletnie apolityczny, co było i jets w obecnych czasach raczej rzadkowścią....
Ostatnio KMN (Kabaret Moralnego Niepokoju) zrobił coś podobnego, nazywało się to Tydonik Moranlego Niepokoju chyba. Właściwie to robil;i to już od jakiegoś czasu, nie kręcą już nowych bo jak sami stwierdzili "nie chceli żeby ten program popadł w rutynę".
Przybysze z Matplanety, to ogladałem z wypiekami na twarzy, z przejęciem licząc różnego rodzaju rybki i inne rzeczy wraz z bohaterami
Ech, to były czasy...
Ja troche stary juz jestem ale mi najbardziej w pamieci utkwił taki program publicystyczny" Pegaz"
Ogladałem reklamy w tvp i mówili że o 6 latach przerwy ma powrócić domowe przeczkole
Fajnie 
Dawniej to było co oglądać - teraz albo lecą jakieś głupoty, albo inne bzdety. Pamiętam ile się uśmiałem oglądając KOC
No i stare seriale oczywiście też są niezłe - patrz: Alternatywy 4
No i stare seriale oczywiście też są niezłe - patrz: Alternatywy 4
Ja najbardziej wspominam Okienko Pankracego. Tik-Tak byl nudny - za duzo spiewali - 5-10-15 dobre do polowy. Mialem wtedy z 15 lat, a najbardziej podobala mi sie czesc z bajkami czyli dla najmlodszych. Program 15-sto latkow byl jakis przynudnawy. Z bajek to najbardziej lubilem Pszczolke Maje, Wodnika szuwarka, pozniej Smerfy i inne amerykanskie kolorowe niedzielne hity. Natomiast rownie mocno utkwily mi w pamieci, marnujace moim zdaniem czas antenowy, znienawidzone Przygody Wróbla Ćwirka 
Pamiteacie moze taki wstep do jakiegos programu - juz dobrze nie pamuetamaalbo to bylo disneya(w niedziele lecialo). Chodzi mo glownie o fragmet filmu jaki byl wykorzytsaniu w tym wstepnie. Chodzi mi o fragmet jakiegos filmu o piratach (urywek uchwycal bliska walke dwoch statkow). Jezeli dobrze pamietam to lecial ten program w nedziele rano tak 10 lub 11.
Nigdy sie nie dowiedzialem jaki to byl film bo wygladalo naprawde na dobrej klasy film. Mozecie pomoc?
Nigdy sie nie dowiedzialem jaki to byl film bo wygladalo naprawde na dobrej klasy film. Mozecie pomoc?
| Diller wrote: |
| Pamiteacie moze taki wstep do jakiegos programu - juz dobrze nie pamuetamaalbo to bylo disneya(w niedziele lecialo). Chodzi mo glownie o fragmet filmu jaki byl wykorzytsaniu w tym wstepnie. Chodzi mi o fragmet jakiegos filmu o piratach (urywek uchwycal bliska walke dwoch statkow). Jezeli dobrze pamietam to lecial ten program w nedziele rano tak 10 lub 11.
Nigdy sie nie dowiedzialem jaki to byl film bo wygladalo naprawde na dobrej klasy film. Mozecie pomoc? |
Może chodzi ci o bajke "Sindbad" ?
A może o Ice Pirates z 84'?? Na polski to chyba był - Rozbójnicy Lodu czy coś w tym stylu... To było utrzymane w klimacie podobnym do gwiezdnych wojen.
| Pamiteacie moze taki wstep do jakiegos programu - juz dobrze nie pamuetamaalbo to bylo disneya(w niedziele lecialo). Chodzi mo glownie o fragmet filmu jaki byl wykorzytsaniu w tym wstepnie. Chodzi mi o fragmet jakiegos filmu o piratach (urywek uchwycal bliska walke dwoch statkow). Jezeli dobrze pamietam to lecial ten program w nedziele rano tak 10 lub 11.
Nigdy sie nie dowiedzialem jaki to byl film bo wygladalo naprawde na dobrej klasy film. Mozecie pomoc? |
Dokladnie to byl program "Morze" lecial zawsze o 12 w niedziele (chodzilem rano do kosciola zeby zdazyc potem na ten program
Co do innych starych programow oprocz wymienionych klasykow jak Sonda, Przybysze z matplanety, Laboratorium pamietam jeszcze Telekomputer, Kuchnia z Niedzickim i jego synami, Kwant, a takze blizej nieokreslony program z felietonami jakiejs pani o gwiazdach, kosmosie i sf. Z dawniejszych programow edukacyjnych lat 80' pamietam tez jak przez mgle program uczacy muzyki z dwoma gosciami (a tak naprawde jeden i ten sam) jeden "efektownie" pomniejszony jak krasnoludek a drugi normalnej wielkosci. Nie wspomne o programach gdzie przeprowadzano doswiadczenia chemiczne oraz kilkoma do nauki jezykow obcych.
Z programow dla dzieci pamietam jeszcze Dropsa (a w nim ciekawostki dropsa) Teleranek, Sobodka (o ile pamietam bylo cos takiego).
Do bajek dodam tez Himena ale tego starszego bo pozniejszy ulepszony nie mial takiego uroku, poza tym "Podruze Guliwera" oraz "Tajemnicze zlote miasta" ktore szczegolnie mi sie podobaly z racji ze na koniec podawali prawdziwe ciekawostki o kulturze majow czy tez inkow
Utkwil mi w pamieci jeszcze serial "Jazon z gwiezdnego patrolu" puszczany w sobote po Dropsie lub 5:10:15 utrzymany w stylu gwiezdnych wojen, ze znajomych nikt go nie pamieta, bylo tylko kilka odcinkow
http://4fun.blox.pl/2007/03/Pirates.html mówisz, masz
mtx:odgrzewane kotlety