FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSCOMPETITIONS
You are invited to Log in or Register a free Frihost Account!

Problem z wysokimi pingami w grze !

Feodaron
Witam mam mianowicie taki problem :
Gdy gram w gry sieciowe takie jak Call of Duty 2 czy inne tego typu mój ping przekracza magiczna liczbe 300ms+ z tego co mi wiadomo na moim łączu i konfiguracji szprzętowej takie coś nie powinno miec miejsca.
Mój sprzęt
Athlon 64 3200,
1 GB ram'u
GF 6600 GT 256mb
Internet - 655kb/s Neostrada
No i przypuszczam iz wine za to ponisic moze Karta dzwiekowa która jest zintegrowana na płycie głównej i gdy jest jakas duża strzelanina to mam okropny ping dochodzący do 900ms
I postanowłem się zwrócić do was o rade co mam w takiej sytuacji zrobic ?
Ramelof
po prostu zapewne łączysz się z kimś daleko od ciebie to jest całkiem normalne
ja mam stałe łacze i na przykład jak gram w cs na łączu pingi mam bardzo małe 25-50, a jak gram na necie (poza siecią) 100-250(400)

tak więc nie ma tu nic sprzęt tylko odległość i rodzaj połączenia
Camel
Pingi uciązliwe bywają niesamowicie.
Niestety ani mocny sprzet nie pomoże...
Nawet dobre łącza czasem zawodzi.
Rada - dobre serwery, o wysokiej przepustowości łączy, dobrych parametrach.
ogurek
hmm, z tego co mi wiadomo ping nie ma nic do szybkosci servera... mysle ze jest to wina servera.. byc moze hoster zasysa cos z e-mule Wink
Kudlaty
ogurek wrote:
hmm, z tego co mi wiadomo ping nie ma nic do szybkosci servera... mysle ze jest to wina servera.. byc moze hoster zasysa cos z e-mule Wink

ma..
To server jest odpowiedzialny za wszystkie przeliczenia... gdy np. zabijemy terroryste w CS to serv przelicza czy trafiliśmy i takie tam a potem to rozsyła do wszystkich którzy są połączeni w tej grze.. :]

bardzo też zależy od upload'u serva... ponieważ im mniejsza szybkość upload'u serva tym mniej osób się połączy bez wysokich pingów...
tak więc serv na neo gdzie mamy 16kb/s to nie jest taki dobry pomysł.. ;]
Feodaron
Hmm ale zapomniałem dodać jeden fakt, gram w CoD2 na polskim servie max 20 ludu i reszta polaków ma pingi 50 40 a ja 100 110 i rosnie do 300ms a jak ich pyam jakie maja łącza to odpowiadają ze 256 512 kb/s itd
c'tair
Kiedyś miałem WinME i neo256, ping ok. 80-120, teraz mam neo512 i pingi z rzędu 190-250.... ale to wszystko przez WinXP, strasznie ramożerny. Sprawdź może czy nie masz jakiś spyware, albo jak pewien znajomy miał powłączne ok. 15 dodatkowych prgramów (komunikatory, winamp itp.). Może to by również wina serwera...? Trudno powiedzieć.
Feodaron
Ok dzięki obyś miał racje Razz z przyjemnościa to sprawdze.
hawranek31
Tez tak kiedys mialem tzn wysokie pingii.

Jesli juz masz dlugo system i czesto siedzisz na sieci, pewnie masz jakies robaczki Wink albo cos takiego, moze jakiegos wirusika.

Ja bym wpierw zrobil gruntownego skana antywirem, potem jakims ad adwerem albo czyms takim.

Jak to nie pomoze to zrob formata - ale to juz ostatecznosc Smile

Pozdrawiam.
hyhy
Spróbuj wyłączyć muzyke i głos. Wyłącz wszystkie zbędne programy w tle. No i poszukaj spywareu i innego shitu. Powinno pomóc.
Feodaron
Jak już hawranek wspomniałeś o Spywarach to czym najlepiej przeskanować kompa ? Ad-Aware dobry jest ?
gecko
Najlepiej Ad-Aware a potem Spybot: Seek&Destroy. Podobno w tandemie niszczą 99% brudów
Feodaron
Własnie przeskanowałem Ad-Aware'em i co się okazało ze miałem 40 Spywarów których Kaspersky nie wykrył Sad
Mam nadzieję ze teraz będe miał mniejsze pingi
Jeszcze raz dziękuje za pomoc Razz
Kudlaty
kiedyś skanowałem tym Ad-Aware'em, co prawda wykrył jakieś spyware ale to były najmniej znaczące.. te które były naprawde ważne do usunięcia nie mógł tego zrobic... za każdym skanowaniem sie pojawialy.. :] Dopiero Spybot-SD mi bardzo pomógł... :]
tak wiec zainstaluj sobie Spybot'a
c'tair
Ja to wolę robić ręcznie, szczególnie efektywne to jest na systemach WinME i niżej (98,95). Ściągasz sobie jakiś program do killowania procesów (np. taskill), sprawdzasz nim jakie procesy ci działają, googlujesz te podejrzane, a najlepiej to wszystkie (jak masz czas), killujesz, potem start -> uruchom -> regedit , jedziesz do HKLM\Software\microsoft\windows\currentversion\run
i sprawdzasz nie tylko run ale resztę rzeczy z run czyli runservices itp. i usuwasz podejrzane programy z tej listy, tylko zapamiętaj gdzie one są (pisze ścieżka do nich) i potem usuwasz je ręcznie. Mi zawsze działało, oprócz na XP bo czasami taki syfy podają się za proces systemowy i jak chciałem killować takiego jednego to "access denied, system proces czy coś", musiałem dalej kminić z safemode itp. ale dało radę. Powodzenia Smile
Arctos
Nie wiem czemu się martwisz swom pingiem. To inni mają problem jak masz większyping i nie wiedzą jak strzelać. Ja gram w GTA SA SA-Mp i tam czesto widze ludzi z pingiem 300++ i ich bez problemu zabijam. Oczywiście trzeba walić nie w nich tylko dużo przed nich i się zabija.

I tak jak już większosc powiedziała to zpozamykaj GG, E-mule i takie wszystkie co neta żrą oraz powyłączaj wszystkie niepotrzebne usługi windowsowe może to ci coś da. Mi po wyłączeniu niepotrzebnych usług komp sie resi w 20 sekund i gry online też ciut mniej lagują niż zwykle.
ibix
Ad-Aware jest tu jakimś rozwiązaniem, ale jeśli masz troche czasu to polecam formacik , czysta instalacje i wgranie jakiegos dobrego firewalla (np. Kerio) pozniej reszte softu z którego korzystasz na codzień (COD 2 tez Smile )
i pełna archiwizacjia programem typu ghost np. darmowy Partition Logic (http://visopsys.org/)
sam używam ghosta poniewaz dostalem go promocyjnie ze sprzętem ale mozna poszperac czesto do czasopim (Chip, KS, PC world zamieszczaja pelne wersje programow tego typu)

pozniejsze odtworzenie partycji (na sprzecie jaki posiadasz) max 5 minut Wink

---
pozdrawiam