FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

domeny, subdomeny, domeny do subdomen... :>

b4r4t
Po kolei.

Dostająć konto na frihost mam podstawową domene. Dla przykładu:

nazwa.frih.net

Mogę dzieki DirectAdmin stworzyć subdomene w postaci:

subdomena.nazwa.frih.net

Żeby przypisać domenę muszę ją kupić (to logiczne), a następnie w panelu mojego sprzedawcy domeny wpisać DNS'y: ns1.frih.net (216.32.85.170) oraz ns2.frih.net (216.32.85.171).

Dotąd wszystko jasne.

Teraz pytania.

Czy mogę tą domene podpiąć bezpośrednio do subdomena.nazwa.frih.net a główny adres nazwa.frih.net będzie sobie działał bez żadnej domeny ? (według FAQ w polskiej sekcji forum chyba tak, ale nie jestem pewien).
Zrobie to poprzez dodanie domeny jako domena dodatkowa?
Mogę mieć jedynie domene dodatkową bez konieczności posiadania domeny zaparkowanej (czyli tej połączonej z kontem głownym)?.
Czy w pszyszłości nie będzie problemu by do konta głownego czyli nazwa.frih.net przypisac inną domenę?

Może ktoś mniejwięcej opisac proces dodawania domeny do subdomena.nazwa.frih.net w DirectAdmin?

Nazwy domena dodatkowa oraz zaparkowana użyte w FAQ polskiej sekcji tego forum mają znaczenie tylko dla DirectAdmina? Chodzi mi o to, że dla wyszukiwarek typu google widziane są identycznie tak jakby były przypisane do dwóch różnych serwerów czyli mają jednakowe szanse jesli chodzi o pozycionowanie?

To chyba wszystkie pytania Smile Wolę się dowiedzieć co i jak zanim wykupie domene - fakt będą to grosze bo kupie .info w ovh , ale wiadomo - 5.25PLN to zawsze dwa piwa Smile
pawelsz
Jesli chodzi ci o to, aby nazwa.frih.net w example.com odwolywaly sie do tego samego adresu, w domain pointers dodaj example.com do nazwa.frih.net, mam nadzieje ze dobrze cie zrozumialem Razz a jesli chodzi o tworzenie subdomen to nigdy nie probowalem...
b4r4t
ja nie wiem czy dobrze czytam porade wiec tłumacze o co mi chodzi Smile

kupiłem domene domena.info

mam dwa różne serwisy na frihost:

serwis.frih.net

subdomena.serwis.frih.net

Oba to dwie różne niezależne od siebie strony.

Teraz chce przypisać domenę do:

a serwis.frih.net pozostawić bez zmian.

Czyli gdy wpiszę w przeglądarce domena.info wywołam bezpośrednio subdomena.serwis.frih.net
pawelsz
Nie wiem, czy w mozna dodawac subdomeny pod domene, ale jesli tak, to przez wspomniana juz przeze mnie opcje Domain pointers (bo rozumiem, ze chodzi Ci o to ze www.example.com = subdomena.user.frih.net). W directadminie ta opcja jest na samym dole, w 'advanced features'. Tyle ze nie wiem, czy mozna to dac do subdomeny, chyba jednak nie... Ja zrobilem tak ze www.example.com = user.frih.net, bez subdomen.
b4r4t
tak wiem, ze sie da Smile Byłoby nielogiczne, ze nie mozna zaparkować domeny do głownego konta Smile
Jutro pewnie dostane już info, ze domena aktywa i spróbuje podpiąć - pochwalę się wynikami Smile

---------------
EDIT
---------------

Przewertowałem na forum direct admina wszystko co miało w tytule subdomain i wychodzi na to, że nie ma prostego sposobu.
Jedyny to dodać domenę do głownego konta i zrobić przekierowanie (pointer) do katalogu.
Jak chcemy druga domene przypisać innemu katalogowi to znowu przypisujemy ją do konta głownego i ustawiamy pointer na inny katalog.

Chyba sobie odpuszcze i wstawie domene do głownego konta Smile

--------------
EDIT
--------------

Domena dodana , działa Smile Jest lepiej niż myślałem - każda dodana domena to osobne konto, więc moge sobie przypisac kilka domen a na każdej trzymać inną strone Smile
pabloo
A czy da sie jakos dopiąć darmowa domene bee.pl do frihosta , bo mi coś nie działa :/ parkuje domene w direct adminie na bee.pl daje dnsy frihosta i nic Sad nie działa , po 2 dniach to samo , czy te dnsy nie chca trybac z darmowymi domenami czy to wina domen bee.pl ?? ktos wie ? testował ??
pawelsz
U mnie wszystko dziala. W konfiguracji bee wpisuje ns'y od frih.net i normalnie daje domene do listy tak jak kazda zwykla domene. Jedyny problem to taki ze domeny z bee.pl potrzebuja czasem kilku dni by zaczac pracowac prawidlowo.
spooki86
Też mam domene w bee.pl na dnsy założoną i mi wszystko dobrze styka a i nawet długo nie czekałem, jakies pół godzinki.

Tu masz dowód :

www.prizee.orge.pl
Joker
b4r4t wrote:
ja nie wiem czy dobrze czytam porade wiec tłumacze o co mi chodzi

kupiłem domene domena.info

mam dwa różne serwisy na frihost:

serwis.frih.net

Oba to dwie różne niezależne od siebie strony.

Teraz chce przypisać domenę do:

a serwis.frih.net pozostawić bez zmian.

Czyli gdy wpiszę w przeglądarce domena.info wywołam bezpośrednio subdomena.serwis.frih.net

b4r4t wyjaśnij mi tylko jedno... Jak ty chcesz podpiąć domene do domeny? Przecierz każda domena jest podpięta do jakiegoś serwera DNS... Musisz w twoim panelu użytkownika firmy u której zakupiłeś domene.info wprowadzić adres serwerow dns frihosta... A jezeli chcialbys zeby po wejsciu w domene.info przekierowalo cie na subdomenr.fri mozesz zawsze uzyc kupionej domeny jako alias Very Happy Tylko tak da sie "podpiac" jedna pod druga Razz
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.