FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

frihost+Joomla - inaczej niz na innych serwerach?

b4r4t
Problem opisałem już w angielskiej częsci, poczekam może odezwie się admin ... a teraz sprawdzę co mają do powiedzenia rodacy.
(jestem na serv2 - DirectAdmin)

Otóż instalowałem już Joomle na kilku serwerach (zarówno SafeMode Off jak i On - darmowych i płatnych m.in yoyo.pl, 60free ovh i 1000GP ovh płatne jak i na domowym serwerze Krasnal).
Nigdzie nie było problemu - wysyłałem pliki Joomla na serwer, odpalałem index i zaczynała się instalacja.
Niestety na frihost jest inaczej - po uploadowaniu plików Joomla zwraca błąd, że nie można zapisywać w katalogach (Wszystkich! łącznie z configuration.php i tmp - wszysyko na czerwono na 1 stronie instalacyjnej).
Wiem, że mogę ustawić CHMOD 777 dla wymaganych katalogów ręcznie ale ... jest to dla mnie dziwne, że tutaj Joomla zgłasza niemozliwość zapisu a na kieprawym yoyo.pl tego problemu nie miałem. Czy wszyscy mieli ten sam problem czy tylko mnie to spotkało?
Kto ma Joomla na frihost serv 2 i podzieli sie informacjami czy też musiał zmieniać uprawnienia do katalogów ręcznie?
Z góry dzięki Smile
Ramelof
joomle prawa do plikow czeba recznie ustawiac bie mam innej mozliwosci DA nie jest z fantastico jak to jest z cpanelem
b4r4t
Tak też myślałem Sad zobaczymy , poczekam co napisze admin lub poczekam na pare osob które to tutaj potwierdzą ...

Wlaśnie dla pewności zainstalowałem joomla na yoyo.pl ... mimo, ze jest SafeMode ON działa wszystko - nawet moge zwyczajnie instalować moduły Smile
pawelsz
Odkad pamietam trzeba bylo recznie ustawiac uprawnienia przez CHMOD... Dla mnie to takim wielkim odejsciem od reguly nie jest.

Quote:
na domowym serwerze Krasnal

A co do tego - na Windowsie nie istnieje cos takiego jak uprawnienia plikow (przynajmniej w tym sensie jak wystepuje to na linuxie i jest zmieniane przez w/w CHMOD)
b4r4t
czyli sie wyjasnoło Smile Po prostu ja mialem tylko stycznosci z serwerami które tego nie wymagały Smile Ale jeśli to normalne to sie nie stresuje i po prostu poustawiam CHMOD ręcznie Smile Rozwiałeś moje wątpliwości - Dzięki Smile

PS. co z katalogiem TMP ? Bo on nie wiem gdzie sie znajduje - utworzyc go gdzieś czy jest zbędny ? :>

Znalazłem!

http://www.frihost.com/forums/vt-40744.html&highlight=session+save+path

Post niejakiego JayBee

Teraz katalog TMP jest zapisywalny Very Happy
andy89
a moglibyście jeszcze napisać gdzie zmienia się ten CHMOD ?
prosze Smile
b4r4t
andy89 wrote:
a moglibyście jeszcze napisać gdzie zmienia się ten CHMOD ?
prosze Smile

W kliencie FTP Razz
na przykłąd w Total Commanderze wskazujesz na jakis katalog i robisz plik->atrybuty Smile
andy89
dzięki Smile
bo jakoś wszyscy piszą, żeby to zrobić a nikt jak Smile
a przecież nie wszyscy muszą to wiedzieć (pewnie powinni Smile)
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.