FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

zmiana programu pocztowego

oxwood
Do tej pory używałem klienta pocztowego wbudowanego w operę, ale niestety czas go zmienić ;P Może ktoś polecić jakiś szybki i nie za bardzo skomplikowany w obsłudze program pocztowy? Powinien mieć dodatkowo możliwość założenia hasła na profil.

PS> Outlook'owi w każdej odmianie mówimy nie Very Happy
grumman
latwy,szybki i w maiare przyjemny jest thunderbird ze stajni mozilii. mozesz sprobowac The Bat ale mnie nie przypadl do gustu.

a na sam koniec i tak wrocilem do OE
Bigrazer
A dlaczego Outlok nie? Jak na moje wymagania Outlok exprez sprawuje sie znakomicie, jest w miare szybki prosty w obsłudze, obsługoje wiele kont jednocześnie, po coż wiecej Smile
oxwood
Jakoś Outlook nie pasuje mi Razz Nie wiem dokładnie dlaczego, ale takie jest moje odczucie.
Spróbuje tego thunderbirda i bata, jak nie będą mi pasować to chyba zostane przy kliencie opery Very Happy
vrooth
thunderbird nie jest zly, ale tak jakoś wygodniej pracuje sie z outlook'iem, zwlaszcza jak sie obsługuje kilka-kilkanascie kont naraz
Calemb
Nie używałem ale wszędzie gdzie czytałem to Thunderbird jest wswzędzie stawianyponad innymi. Równiez popularne wydaje mi się Eudora, chociaż tego też sam nie sprawdzałem. Sam natomiast używałem programu z jakimś motylem jako logiem, ale nazwy nie pamiętam.....
Deathplanter
Mnie osobiście programy pocztowe nie przypadają do gustu. GMail ma wystarczająco wygodny system obsługi przez WWW i zamiast pięć minut podawać dane serwera,wystarczy tylko wpisać w browserze username i hasło.
grumman
vrooth wrote:
thunderbird nie jest zly, ale tak jakoś wygodniej pracuje sie z outlook'iem, zwlaszcza jak sie obsługuje kilka-kilkanascie kont naraz

w rzeczy samej. ja tez jakos dotego doszedlem. the bat byl jak dla mnie za skomplikowany ( poprostu nie potrzebowalem az tylu opcji. natomiast w thunderbirdzie brakowalo mi pokazania co w tej chwili robi klient przy wysylaniu czy sciaganiu poczty (w the bat bylo to pokazane najlepiej).

Deathplanter wrote:
Mnie osobiście programy pocztowe nie przypadają do gustu. GMail ma wystarczająco wygodny system obsługi przez WWW i zamiast pięć minut podawać dane serwera,wystarczy tylko wpisać w browserze username i hasło

majac kilka kont pocztowych (1 na spam, 1 na wlasna korespondencje, 1 firmowe) niewierze ze latwiej jest odpalic przegladarke, odpalic 3 strony, wpisac hasla i loginy i poczekac az interfejs sie zaladuje (chociaz to ostatnie przy dzisiejszych laczach to pestka). a nie latwiej jest wlaczyc jeden program i poczekac moment zeby poczta sie sciagnela, a jezeli masz duzo smiecia i niechcesz marnowac czasu na sciaganie ich to poprostu sciagasz tylko naglowki a to trwa kilka sekund.

no ale spoko kazdy ma swoje zdanie.

uzywanie klienta ma chyba tylko 2 podstawowe wady:
-mozesz uzywac go tylko na swoim kompie (a wlasciwie gdzie go zainstalowales)
-mozesz zalapac jakiegos wiruska sciaajac jakis nieodpowiedni zalacznik (rada: uzywac antywirusa)
Deathplanter
grumman wrote:

majac kilka kont pocztowych (1 na spam, 1 na wlasna korespondencje, 1 firmowe) niewierze ze latwiej jest odpalic przegladarke, odpalic 3 strony, wpisac hasla i loginy i poczekac az interfejs sie zaladuje (chociaz to ostatnie przy dzisiejszych laczach to pestka). a nie latwiej jest wlaczyc jeden program i poczekac moment zeby poczta sie sciagnela, a jezeli masz duzo smiecia i niechcesz marnowac czasu na sciaganie ich to poprostu sciagasz tylko naglowki a to trwa kilka sekund.

Mam trzy konta pocztowe i ustawiłem to tak: dwa mają przekierowanie na mój główny mail (w polu od widzę faktycznego odbiorcę),a gdy chcę z któregoś coś wysłać,korzystam ze zmiany tożsamości,jest to na tyle wygodne,że wystarczy w polu "od" zmienić adres...
grumman
pewnie ze mozna. ile jest osob kozystajacych z tego tyle jest sposobow zeby to usprawnic.
kla_bor
Bardzo dobry jest Thunderbird Mozilli. Bardzo ladnie sie konfiguruje, szczegolnie jesli z kompa kozystaja inne osoby. Dobrze wychwytuje spam i przenosi do zdefiniowanego katalogu lub wogole smieci usuwa.

Nie wiem dlaczego tak stanowczo odrzucasz Outlooka. Tzn windowsowego outlook express to i ja nie uzywam, ale ten Outlook z pakietu Office 2003 bardzo mi przypadl do gustu. Naprawde bardzo dobrze sie sprawuje i ma bezposredni kontakt z innymi przydatnymi aplikacjami jak kalendarz, zadania i bardzo funkcjonalna i rozbudowana ksiazka adresowa. Funkcja antyspamu rowniez jest ok, program szybko sie uczy. Obsluga kilku kont i przejzysty interfejs czynia z Outlooka - jak dla mnie - nr 1.

Duzo slyszalem o The Bat, ale jakos mi nie przypadl do gustu, pozatym nie lubie zbyt wielu programow pod windows gdzie "kazdy z innej parafii.
Kudlaty
jak dla mnie tylko the bat!.. :p
przyjemnie mi sie z nim pracuje i wogole jakis taki fajny jest.. :p

i poleciłbym także IncrediMail też dobry programik... i jeśli ktoś oglądał eurotrip to moze pamieta motyw jak przyszedł mail temu gł bohaterowi i z kompa usłyszeliśmy: "Check your mail muther-******!"
w tym filmie właśnie był wykorzystany incredimail.. :]

ale i tak mimo wszystko polecam the bat.. :p
Seba222
grumman wrote:
vrooth wrote:

w rzeczy samej. ja tez jakos dotego doszedlem. the bat byl jak dla mnie za skomplikowany ( poprostu nie potrzebowalem az tylu opcji. natomiast w thunderbirdzie brakowalo mi pokazania co w tej chwili robi klient przy wysylaniu czy sciaganiu poczty (w the bat bylo to pokazane najlepiej).

Jest do thunderbirda dodatek, który na dole wyswietla, co w danej chwili program robi - to znaczy laczenie do serwera, wysylanie, odbieranie, a jak odbiera to pokazuje ile bajtow odebral a ile zostalo. Nazywa sie on TB PROGRESS HISTORY EXTENSION i znajdziesz go tu: http://www.supportware.net/mozilla/
hawranek31
Ja podobnie jak Deathplanter nie korzystam klientow poczty.

Mam 3 konta, podobnie jak on na spam, do korespondencji i takie nazwijmy to firmowe.

Nie potrzebuje na twardym megabajtwo dodatkowych sciagac, moze to i trwa dluzej ale wole polaczyc sie z przegladarki, pozatmy czesto korzystam w innych miejscach z netu i jest to latwiejsze.

Pozdrawiam.
grumman
Seba222 wrote:
grumman wrote:
vrooth wrote:

Jest do thunderbirda dodatek, który na dole wyswietla, co w danej chwili program robi - to znaczy laczenie do serwera, wysylanie, odbieranie, a jak odbiera to pokazuje ile bajtow odebral a ile zostalo. Nazywa sie on TB PROGRESS HISTORY EXTENSION i znajdziesz go tu: http://www.supportware.net/mozilla/

wiem widzialem go ale to niejest to czego oczekiwalem.
wiem tez ze sie czepiam ale kto mi zabroni Razz
ChesterB
I jak zwykle dyskusja przerodziła się w

Quote:
Ja używam thunderbird bo jest fajny

Quote:
Ja tam nie używam programu pocztowego, wole webinterface

Quote:
Wszyscy chwalą thunderbirda, ale ja wole zostać przy outlooku bo ma kilka kont

Do ostaniego cytatu dodam komentarz, thunderbird również to posiada.

I teraz moje pytanie, czy Wasze wypowiedzi mają coś wspólnego z pytaniem autora tematu? gdzie tu są plusy, minusy czy argumenty - pytam się!

A moderatorzy jak zwykle śpią...
Seba222
Jak dotad uzywalem tylko dwoch klientow poczty: Outlook Expresa i Thunderbirda. Ponizej zalety i wady obydwu:

OE WADY:
- poczte z kilku kont sciaga do osobnych folderów dopiero po utworzeniu regul, a tak, to wali wszystko do jednego,
- nalezy uwazac, co sie usuwa, bo mozna usunac folder z cala poczta (mniej doswiadczeni uzytkownicy nie wiedza co wtedy zrobic)
- wspolne elementy usuniete, wyslane

OE ZALETY:
- latwy, prosty, przejrzysty

TB WADY:
- dla mniej zaawansowanych ciezszy w konfiguracji
- czasem przy wysylaniu wiekszych wiadomosci napisze, ze nie udalo sie jej wyslac, a faktycznie wysyla (moze to wina konta pocztowego a nie programu)

TB ZALETY:
- podzial na konta automatyczny
- wspolne skrzynki i ksiazka adresowa dla TB w Win i Linuxie (odebrane wiadomosci w linuxie sa widoczne w windzie i na odwrót)

Generalnie, obydwa sa dobre i nie narzekam ani na jednego ani na drugiego. Oczwiscie, jezeli ktos uzywa jakichs zaawansowanych funkcji, to moze miec swojego faworyta. Ja teraz uzywam TB bo mam go tez na linuxie i uzywam wspolnych skrzynek.
loginos
ja używałem outlooka w pracy - z konieczności - konta pocztowe były na MS Exchange.
Ciężko mi znaleźć jakies zalety tego klienta.
Jest cięzki, powolny ma trochę funkcji, ale trudno nazwać go funkcjonalnym.
To samo można osiągnąć na kilka sposobów (poprzez różne pozycje w menu) moze mialo to ułatwic prace użytkownikom, ale dla mnie sprawia ze obsluga staje sie nielogiczna i ciezej zapamietać ja co działa.
Efekt był taki że po kilku miesiącach pracy z tym programem wciąż pytaliśmy się siebie nawzajem "nie wiesz moze jak w outluku ...?"

Przez to ciężko mi jest uwierzyć jak ktoś mówi że odpowiada mu taki klient poczty - chyba nie probował żadnego innego Very Happy

Osobiście używam sylpheeda i jestem z niego zadowolony
lekki, szybki, oczywiscie obsluguje wiele kont, protokoly pop, imap, nntp, filtruje poczte,
wpiera szyfrowanie i podpisy (pgp), sprwadza pisownie(aspell), filtruje spam (bmf, bogofilter etc)
jedną z najfajniejszych jego możliwości, których nie spotkałem w innych programach jest definiowanie własnych polecen w menu.
Arin
Deathplanter wrote:
Mam trzy konta pocztowe i ustawiłem to tak: dwa mają przekierowanie na mój główny mail (w polu od widzę faktycznego odbiorcę),a gdy chcę z któregoś coś wysłać,korzystam ze zmiany tożsamości,jest to na tyle wygodne,że wystarczy w polu "od" zmienić adres...

i właśnie to jest największym szajsem w Gmailu :). próbowałeś kiedyś popatrzeć na maile wysłane ze "zmienioną" tożsamością odbierane programem pocztowym? zobaczysz piękne:

Od Iks Iksowski <iks@iksjestcool.com> on behalf of <tajnekontoiksa@gmail.com>

hehehe :D

cheers,
Arin.
oxwood
zainstalowałem sobie thunderbirda, ale kurde nie moge znalezc, gdzie sie ustawia haslo na profil Wink Albo jestem slepy, albo czegos nie kojarze w ustawieniach z tym Very Happy
fallco
ja uzywam osoboscie TheBat!a Mam 4 wlasne kontra a jeszcze sie opiekuje 3 innymi, wiec w sumie musze sprawdzac poczte na 7 kontach. TheBat! przypadl mi do gustu prostota obslugi i konfiguracji, poki co dziala bezawaryjnie i jestem z niego zadowolony.
oxwood
nie mogłem znaleźć gdzie się ustawia hasła w thunderbirdzie, wiec zainstalowałem sobie the bat!. I od razu mi się spodobał Razz Zobaczymy jak się będzie sprawował w najbliższej przyszłości Very Happy
Camel
A ja po kolejnych zawieszkach Outlooka zainstalowałem sobie pełen nadzieii Thunderbirda.
I mam go do dziś Smile
I nie zmienie na nic innego. A co do haseł... one są raczej w dość widocznym miejscu umieszczone. Znaczy nie prblem je odszukać Smile
Kudlaty
oxwood wrote:
nie mogłem znaleźć gdzie się ustawia hasła w thunderbirdzie, wiec zainstalowałem sobie the bat!. I od razu mi się spodobał Razz Zobaczymy jak się będzie sprawował w najbliższej przyszłości Very Happy

TB ma wszystko uproszczone i na wierzchu... wiec myślę, że Ci będzie wiernie służył.. Razz
bo ja właśnie za jego prostote go lubię... jest prosty a jednocześnie funkcjonalny...
i myślę że jak teraz Ci się spodobał to i przy nim przez jakiś czas zostaniesz... Razz
Feodaron
ja tam używam Outlooka, jest on troche wadliwy jak większośc Windowsowskich szajsów :p no i postanowiłem zrobić przegląd różnych klientów Emaili. WYniki w krótce
gecko
używam Thunderbirda. ale coś mi nie przypadł do gustu. używałem The Bat! i musze powiedzieć że ilością funkcji jak i możliwością dostosowywania jest niedościgniony. chyba sie nawróce... Twisted Evil
Balcard
Ja cały czas używam Thunderbirda i jestem zadowolony. Poza jednym faktem że jak w czasie jego pracy zawiesi nam sie komputer to istnieje prawdopodobieńswo że stracimy cały profil Confused . Tak mi sie stało (może dlatego ze "jechałem" na deflaucie)
A co do programu to jego zaletą jest jego prostota i zmienny wygląd. Mi wiele opcji nie jest potrzebne dlatego też zdecydowałem się na ten program.
Arin
ja używam kłódeczki kiedy wątek schodzi z tematu. -locked-
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.