FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Xoops i modóły

pabloo
Mam takie pytanie czy dozwolone sa niektóre modóły dla xoopsa , sa to np modół forum VB i IPB , wiem ze te skrypty sa zakazane na frihoscie , ale nie sa to fora tylko modóły na licencji GPL , sa tez inne modóły tego typu robione pod płatne skrypty ale udostepnione na licencji gpl .

Czekam na odpowiedz czy mozna czy nie ?

mtx:krzaczki
Ramelof
IPB jest zakazany na frihoście więc nie ma żadnej możliwości nawet jak będzie to modół na licencji gpl
mtx
IPB NIE jest zakazany. Musisz po prostu udowodnić, że jest na licencji, albo, że zapłaciłeś za niego.
I to dotyczy nie tylko IPB, ale wszystkiego co wszucacie na hosting- plików, skryptów itp.
pawelsz
By nie pisac nowego tematu, napisze tu - chodzil mi kiedys po glowie zakupu licencji na vBulletin, nie wiem czy w koncu to kupie czy nie, zalezy od wielu czynnikow, ale jesli juz to zamowie w jaki sposob mozna udowodnic ze ma sie legalna wersje?
Ramelof
mtx mówisz, że trzeba udowodnić, że ma się licencje.
Wysłełem kiedyś maila do IPB z pytanie czy moja wersja IPB 1.3.1 jest w pełni legalna i darmowa. Dostałem odpowiedź twierdząca. Tak więc nie mam ci jak udownodnić, że mam licencje skoro darmowa wersja nie moze mieć licencji.

Pozostaje tu ważna dyskusja pomiędzy darmową prawnie udowodnioną, a piracką wersją.

Czy w świetle takich wiadomości jestes w stanie zezwolić mi na IPB 1.3.1 używanie na Frihoscie.
ChesterB
Nie polecam Ci VB, mają oni straszną polityke, mianowicie kupując licencje na rok, skrypt możesz używać przez rok, po roku musisz wyłączyć forum lub znowu zapłacić, w IPB kupujesz na rok a używasz do końca życia (a później możesz w spadku przekazać Razz ), jednak przez rok możesz pobierać nowe wersje, po roku w panelu customera będzie ostatnia wersja którą mogłeś pobrać.

Co do samej istoty IPB na Frihoscie, to moje zdanie jest taki, stać Cię na IPB, to będzie Cię również stać na 5zł/mies na płatny hosting, jednak jeżeli ktoś dalej chce hostować się na Frihoście, może to udowodnić prosząc IPS o wysłanie maila do Bongingsa (admin Frihosta gdyby ktoś nie wiedział) a w treści że ten user jest licencjonowany.
pabloo
Ale powracajać do tematu , chodzi mi o modół do xoopsa IPB , jest to na licencji GPL , wiec udowadniac chyba nie ma czego ze to legal , mozna go sciagnac za free , jest to modół forum ipb 1.3 final

Jak wiadomo ips juz nie supportuje tej wersji forum , a wszystkie łatki do tej wersji mozna od nich sciagnac , a ten skrypt mozna sciagnać z roznych stron ze skryptami LEGALNYCH STRON .

Wiec pytanie do moderatorów MOZNA czy NIE ?

tu link do tego modułu
http://www.xoops.org/modules/repository/singlefile.php?cid=20&lid=1523

A co do licencji na IPB czy vb , to jesli by mnie było stac to by i mnie było stac na płatby hosting np 50 zł za rok teraz to grosze kosztuje .

Ale jak by admini pozwolili na IPB 1.3 było by git Very Happy zawsze to leprze niz phpbb
pabloo
to ktos sie wypowie czy mozna ten modół ipb czy nie ?
tak czekam i czekam i nikt nic nie napisał konkretnego
Ramelof
Postanowiłem odświeżyć temat. Chciałbym sie dowiedzić jak i inna osoba jak to w końcy jest.
Quote:
Mój post
mtx mówisz, że trzeba udowodnić, że ma się licencje.
Wysłełem kiedyś maila do IPB z pytanie czy moja wersja IPB 1.3.1 jest w pełni legalna i darmowa. Dostałem odpowiedź twierdząca. Tak więc nie mam ci jak udownodnić, że mam licencje skoro darmowa wersja nie moze mieć licencji.

Pozostaje tu ważna dyskusja pomiędzy darmową prawnie udowodnioną, a piracką wersją.

Czy w świetle takich wiadomości jestes w stanie zezwolić mi na IPB 1.3.1 używanie na Frihoscie.

Quote:
Post pabloo
to ktos sie wypowie czy mozna ten modół ipb czy nie ?
tak czekam i czekam i nikt nic nie napisał konkretnego

Odpowiedzi na temat przez 2 miesiące nie było, a ty twierdzisz tak
Quote:
IPB NIE jest zakazany. Musisz po prostu udowodnić, że jest na licencji, albo, że zapłaciłeś za niego.
I to dotyczy nie tylko IPB, ale wszystkiego co wszucacie na hosting- plików, skryptów itp.
więc uznać można, że IPB w wersji 1.3.1 jest legalna.
To jak to jest wkońcu z tym IPB. Dodam też, że osoba z IPB powiedziała, że IPB 1.3.1 jest legalne bez licencji.
pabloo
No własnie z ta licencja do ipb 1.3 jest niby legalna i była nawet na płycie Kś ,
jakis czas temu , a mi chodziło tylko o modół do xoopsa a nie o całe forum ten modół to troche okrojona wersja IPB 1.3 ,
I porosze o danie konkretnej odpowiedzi czy mozna używac IPB 1.3 czy jest ogólny zakaz stosowania jakich kolwiek skryptów ipb
mtx
Jeśli chcesz używać jakichkolwiek modułów GPL lub freeware - proszę bardzo- oczywiście z zachowaniem wszelkich restrykcji (np. nie usuwanie copyright itd.).
Wersje płatne należy "uwierzytelnić" u moda lub admina przez podanie kodu licencji, przesłanie kopii maila czy czegotamkolwiek..

proste?
bpit22
Uważam że jest wiele CMS ów na licencji GPL i myśle że to wystarcza. Po co się bawić i ściągać jakieś z kosmosu, jak można sobie pobrać darmowe i do woli modyfikować i używać. PHP Nuke też jest dobry, ma wszystko co potrzeba, łącznie z forum.
Grom
Lol ludzie czy tak cieżko poprawnie napisać słowo moduł? Gość w jednym poście napisal "modół" z 7 razy? a 4 następne za nim powtórzyły. Nie no super, nie wiem kto was uczył polskiego ^^
canibal
Wtedy nie było jeszcze Firefoxa 2.0 Very Happy , a co do tego modułu do xoopsa to jest na pewno lepszy niż jakieś phpbb itp , ale ja i tak wole mybb , fajny skrypt forum polecam wszystkim .
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.