FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

OPERA 9 - warto

cambridge
m.in wbudowany klient bitorrenta, sterowanie glosem, notatki do witryn, manager haseł (pamieta loginy i pass do serwisow www) - to najwazniejsze rzeczy ktorych nie ma FF. no i szybkosc!!!

polecam, chocby do przetestowania.
gdyby nie pewne roznice w interpretacji css, pozegnalbym dawno FF..

http://www.opera.com/products/desktop/?htlanguage=pl/
Ramelof
opere jest na prawde warto zainstalowac klient poczty wbudowany, widżety, menadżer pobierania, wersja opery 9 przeszła test css 2.1 jest jedną z 4 jak dobrze pamiętam przeglądarek który ten test zdały nie ma wśród nich FF IE
Joker
Korzystam i polecam...

Przydatna moim zdaniem jest też możliwość otworzenia ostatniej oglądanie sesji oraz zapisanie własnych (np. codziennie odwiedzanych stron). No i oczywiście szybkość i mały rozmiar co sie z IE nie równa. Każdy użytkownik może z łatwością dopasować tą przeglądarkę do własnych upodobań Very Happy
b4r4t
Mam opere 8.54 ale chyba sprawdę tę nową wersje 9.0 Smile
Prawdopodobnie nie ma wielu zmian w stosunku do 8.54 ale... co mi szkodzi - najwyzej odinstaluje (co w przypadku IE nie jest az takie proste wiec 7.0 nie instaluje) Very Happy
Arctos
Także polecam opere. Ma cos co często używam czyl wbudowany klient IRC z miłym interfacem. A co do FF to sie zgadzam że źle czyta css.
oxwood
Nowa opera to cudo Razz Poczta, przeglądarka i klient bittorrenta w jednym, ale za to szybkim i małym programie Razz Cóż więcej potrzeba Very Happy
pawelsz
No to zaraz sciagne... tylko po to zeby odpalic od czasu do czasu, bo u mnie opera lezy na dysku tylko z takiej przyczyny, ze podczas tworzenia stron www lubie ogladnac strone we wszystkich dostepnych przegladarkach...
grumman
co do moich odzczuc to ten client bittorrenta jest o kant kuli rozbic. a tak pozatym jest ok. wszyscy sie zachwycaja tymi widgetami a to jak zwal tak zwal zwykle wtyczki. z ta roznica ze w FF do czegos sie przydaja a w Operze to juz tylko zbedne dodatki.
oxwood
Ja u mnie zauważyłem, ze ten klient bittorrenta chodzi lepiej niż oddzielne programy np. BitComet i Azeraus (czy jako śtak Razz).

Co do reszty "dodatków" to tylko moduł BB do forum zainstalowałem Very Happy
Postman
Korzystałem kiedyś z Opery 8 i co mnie przeraziło to sposób konfgurowania. Np folder docelowy klienta pocztowego , makabra. Dla potencjalnego usera jest to zbyt skomplikowane. Musiałem przelecieć mase postów zanim to zrobiłem. Powinna być ta funkcja dostępna z poziomu opcji.
Feodaron
Ja tam zawszebyłem zwolennikiem Opery nie zaleznie od jej bugów Razz i małymi problemami ze stronami xhtml i css to są tylko te swa powody dla których zainstalowalem FF który moim zdaniem jest o wiele wiele uboższy od Opery. A i zapomniałbym jeste jeszcze jeden powód w Operze nie da rady obejrzeć zadnych filmików ze stron takich jak video.google.com czy youtube.com Razz
Pozdro
Feo
grumman
Postman wrote:
Korzystałem kiedyś z Opery 8 i co mnie przeraziło to sposób konfgurowania. Np folder docelowy klienta pocztowego , makabra. Dla potencjalnego usera jest to zbyt skomplikowane. Musiałem przelecieć mase postów zanim to zrobiłem. Powinna być ta funkcja dostępna z poziomu opcji.

fakt 8 miala malo wygodny interfejs konfiguracyjny, ale w "about:config" mozna bylo znalezc duzo fajnych rzeczy
teraz w 9 zostalo to udoskonalone i calkiem przejzyscie opisane. teraz nie trzeba bladzic i czytac malo znaczace nazwy parametrow.

Feodaron wrote:

no niewiem jak jest u was ale w moim przypadku te strony dziaja. niewiem od czego to zalezy mam zainstalowane flash, shock wave playery WMP 10 i jakas paczke kodekow i wszystko (prawie bo jakies wyjatki sie zdazaja) hula.

zato mnie irytuje to ze niektore wyskakujace reklamy nieda sie zamknac tym "x" ktory jest w nich mozna klikac i nie reaguje. niektore stronki a dokladniej linki na nich tez nie reaguja na klikniecia np: http://www.lancersreactor.com ale w tej chwili cala strona jest D.E.A.D

mnie osobiscie opera o wiele bardziej podoba sie niz FF
ppp2
Ja sam uzywam opery seria 9 i jestem z niej bardzo zadowolony,
tylko czasami jak mam sie rejestrowac na stronie i mam wpisac kod
z obrazka to wpisuje 10X i nadal mam źle Surprised

Razz
Feodaron
Właśnie zainstalowałem Opere 9.0 i xhtml i css Otwierają się jak na nałeży jestem w 101% zadowolony z niej ! Odwalono kawał dobrej roboty ! Polecam ją każdemu. A co do Widzetów, fajny bajer ale zbyteczny Razz przynajmniej moim zdaniem Very Happy
ibix
Z opery korzystam już od ładnych kilku lat i jestem bardzo z niej zadowolony, chociaż nie wszystkie stronki wyświetla poprawnie… szkoda posiada standardowo masę nieużytecznych wyszukiwarek poza gogle Wink
Tez mogła by mieć mniej tych wszystkich bajerów typu obsługa gestów myszy i te Widzewy Smile
pawelsz
Quote:
typu obsługa gestów myszy

Tak w ogole to korzysta ktos z tego? Mnie osobiscie te gesty tylko denerwuja (czasami jak sobie cos kilkne nie tak jak trzeba to sie potrafia rozne dziwne rzeczy dziac), a na stronach reklamujacych opere czytam nierzadko 'superwygodny system gestow, kazdy kto raz to odkryl nie moze sie z tym rozstac' etc.
hawranek31
Hehe opera rulez.

Ja korzystam z gestow myszy one sa najlepsze, tzn z 2 cofnij strone i jedna dalej bo te sa praktyczne.

A tak pozatym to z klienta irca, no i testuje modul do sciagania torrentow.

Pozdrawiam.
Arctos
Feodaron wrote:
Ja tam zawszebyłem zwolennikiem Opery nie zaleznie od jej bugów Razz i małymi problemami ze stronami xhtml i css to są tylko te swa powody dla których zainstalowalem FF który moim zdaniem jest o wiele wiele uboższy od Opery. A i zapomniałbym jeste jeszcze jeden powód w Operze nie da rady obejrzeć zadnych filmików ze stron takich jak video.google.com czy youtube.com Razz
Pozdro
Feo
No to masz dziwnie bo mi w IOperze sieelegancko te filmiki z youtobe.cm i innych takich portali normalnie i bezproblemowo odpalają. Co do tych wbudowanychprzeglądarek to też tylko Google używam.
Nolt
Razz z tego co wyczytalem z waszych postow bardzo polecacie opere nowa, aktualnie uzywam FF no ale hmm czy opera jest naprawde lepsza i szybsza od FF ?? musze przetestowac Very Happy
EDIT: po krotkich testach powiem tyle Smile ze opera to wolny wol :d testowalem predkosc na kilku stronach na ktorych jest sporo grafiki i co musze powiedziec ze poczciwy FF ladowa ja 10 razy szybciej niz opera... moze komus sie podoba ale jak dla mnie kicz Very Happy zostaje przy ff Very Happy
pozdro
Timczak
cambridge wrote:
notatki do witryn, manager haseł (pamieta loginy i pass do serwisow www)

To w FF jest. wystarczy tylko zobczyć w opcjie.

cambridge wrote:
m.in wbudowany klient bitorrenta, sterowanie glosem, notatki do witryn

Tego odrazu nie ma, ale wystarczy sciągnąć rozszerzenie. Pozatym co do szybkości to kudłaty już gdzieś pisał post o zmniejszeniu wykorzystywanej pamieci w ff. Wykonując podobne czynności pozwala znacznie przyspieszyć FF.

Operea mnie nie przekonuje gdyż pomimo zakupienia luicenci ni otrzymałem kodu. Od czasu kiedy kasa przepadła nie cierpie opery.
hawranek31
Klient bittorenta w operze 9 jest dostepny od razu.

O reszcie co piszesz to fakt trzeba dociagnac.

A co do szybkosci to juz zalezy u jednych chodzi ta szybciej, na drugich ta, zalezy co kto ma na kompie i jak dlugo juz ma systema.

Ja osobiscie uzywam na przemian tych przegladarek i jakos zyje Smile

Pozdrawiam.
grumman
co do gestow w operze to jak nie pasuja to mozna je wylaczyc.

u mnie niema tak znaczacej roznicy w predkosci pomiedzy Opera a FF.

kozystam z opery juz od dluzszego czasu jeszcze wtedy opera byla platna. kozystalem z wersji trial z reklamami i jakos zylem. potem opera zrobila prezent i chyba od wersji 8.5 zrobila sie darmowa

Timczak czy kupowales ta licencje w czasie gdy dla polakow byla znizka?? a nie probowales nawiazac kontaktu z nimi moze zaszla jakas pomylka?? skoro juz zaplaciles to trzeba bylo drazyc temat nie sadzisz??

edit :

ujawnil sie maly blad w mojej operze.

otorz stronka www.lancersreactor.com jest pisana w asp. jak klikam w linki do podstron opera wogole nie reaguje. dziala jedynie wtedy gdy klikne na link prawym klawiszem i wybiore "open" (kozystam z angielskiej opery )

moze ktos wie co z tym zrobic?? mieszlaem w rozszerzeniach jakie rozpoznaje opera ale narazie nic nie pomoglo.
Bigrazer
ja testowałem najnowsza opere jak tylko wyszła, i miałem duże problemy... wiec zrezygnowałem z niej Smile
mathie
Warto, warto tez polecam tylko ubolewam nad tym ze jak widze statystyki mojej strony to najpopularniejsza przegladarka jest firefox a potem IE :/ dopiero na trzecim miejscu jest opera...
biedr0na666
no ja uzywam opery jako glownej przegladarki, ff wlaczam tylko jak opera nie moze sobie poradzic z jakas strona (co niestety zdarza sie)
u mnie ff chodzi po prostu wolno, nie mam pojecia skad taka roznica w wydajnosci jezeli chodzi wlasciwie tylko o to zeby poprawnie wyswietlic strone..
Adi666
Jedyne co mnie skuilo do sciagniecie paczki z opera to to ze lepiej czyta flashe (choc i tak tylko flash 7)
Feodaron
Mam taki mały problem z tą nową Operą mianowicie nie moge zamknąc reklam któe wyskakują mi na róznych stronach klikam w te krzyżyki żeby zamknąć te durne reklamy i nic !! Pomóżcie moze macie ten sam problem ?
grumman
no niestety to gryzie chyba wszystkich . jak narazie niema na to rady. trzeba napisac do suportu opery ze cos takiego jest a oni moze cos poradza.
ChesterB
A ja używam takiej fajnej przeglądarki, robi mi ciepłe bułeczki, myje nogi i masuje plecy... Evil or Very Mad
Antek88
muszę przetestować opere, ostatnio firefox coraz bardziej mnie rozczarowuje... niestety jak piszecie denerwujacy moze byc ten blad z reklami, ale coz moze w nastepnej wersji
spooki86
Opera jest "naszpikowana" różnymi bajerami, które i tak sie nie używa lub używa rzadko. Jak komuś zależy na szybkości to tylko Firefox :]

Antek88 czemu Cie Firefox rozczarowuje ?
grumman
Feodaron wrote:
Mam taki mały problem z tą nową Operą mianowicie nie moge zamknąc reklam któe wyskakują mi na róznych stronach klikam w te krzyżyki żeby zamknąć te durne reklamy i nic !! Pomóżcie moze macie ten sam problem ?

znalazlem rozwiazanie. znajduje sie pod tym linkiem http://operapl.net/faq/#305 na samym dole strony. a w skrocie
- wywalic flasha za pomoca programu ze strony macromedii
- zainstalowac najnowsza "9" wersje flasha tez ze strony macromedii.

proste. sam bym na to nie wpadl

po tych czynnosciach te reklamy beda zamykane przez opere automatycznie. poprostu bosko
jackill
Hmm, a jak sprawdzic, ktora wersje flasha sie ma? about:plugins daje mi tylko to:

Code:
Shockwave Flashapplication/futuresplash   spl
application/x-shockwave-flash   swf
C:\Program Files\Opera\Program\Plugins\NPSWF32.dll

bo nie chcialbym robic tych mykow, nie wiedzac czy jest po co Rolling Eyes
grumman
poprostu zrob. nie zastanawiaj sie bo niema potrzeby. a jak bardzo chcesz to poszukaj w "dodaj/usun programy" tam powinno byc napisane jaka wersje masz.
jackill
Hmm, w dodaj/usuń nie ma, ale podejżewam, że Flash Player 9, bo nie mam problemu z żadną stroną we flashu. Ale przeinstaluje na wszelki wypadek. Dzięki za info do tego uninstalera Smile
Feodaron
Właśnie sciągnełem Operę 9.0.1 i reklamy zamykają się już normalnie Razz Ale thx Grumman za pomoc Very Happy
Oyster
FireFox vs. Opera - która lepsza?

FireFox jest bezpieczny i stabilny, Opera jest diabelnie szybka i stabilna.
Myślę że wybrałbym Operę bo szybkość jest najważniejsza, a bezpieczna
też jest jak się ma odpowiednie oprogramowanie. Razz
spooki86
A ja przeniosłem się na Avant Browser i nie żałuje.

Jest to nakładka na IE

Oczywiście reklamy blokuje.

Ładna i przyjemna w obsłudze, więc polecam !
Bigrazer
Ostatnio po formacie zainstalowałem opere 9,01 myśle że poprawili błedy z wersji 9,00... ale zainstalowałem i chciałem posciagać programy typu winrar, tatal commander... ale poprostu niedało sie, albo wyskakiwał mi bład że pliku nie ma albo wogóle niereagowała przegladarka na kliknięcie na link... po przeinstalowaniu na opiere 8,54 problemy znikły Smile Wiec nadal najnowszej operze mówie NIE

Regards:
Razer
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.