FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Sprzet komputerowy

venom6
Witam,
Postanowiłem, że zrobie mały upgrade w moim komputerku, lecz nie wiem co by tu dokupić / wymienić...

Mój komputer:
Procesor: 1000 MHz
Ram: 768
Dyski twarde: Samsung 200 GB, Maxtor 40 GB, Samsung 10 GB
Płyta główna: ECS K7VZA
Nagrywarka CD/RW Liteon 52x24x52

Kolega z osiedla doradza mi żebym kupił lepszą płytę główną np. GIGABYTE albo ASUS, oraz jakiś wydajniejszy procesor...
Prosiłbym was o radę Razz...
Xaros
Heh wymien procka, reszta oki. A teraz ja sie pochwale moim nowym, co se sprawilem 4dni temu:D
--------------------------
#1:
Procesor - AMD Athlon 64 3800
Płyta Główna - GigaByte K8N-SLI
Dysk Twardy - Samsung SpinPoint P120 SP2504C 7200rpm, 8MB cache, SATA-II (250GB)
Karta Graficzna - GeForce 6600GT Gainward Ultra/1960 GS 128MB
Pamięć RAM - 1024MB(DDR400)
--------------------------
A oto sprzet brata...
Procesor - AMD Athlon 64 3000
Płyta Główna - MSI K8N Neo4-F
Dysk Twardy - Caviar WD1600JB (160GB)
Karta Graficzna - GeForce 6200TC GigaByte 128>256MB
Pamięć RAM - 512MB(DDR400)

Nic wielkiego ale mi starczy, ale mysle nad wieksza iloscia Ramu bo 3ds max 8 ciagnie jej dosc sporo...

Pozdrawiam...
b4r4t
VIA KT133A ... płyta na 100% do wymiany, za nią leci procesor (zapewne masz Durona 1000Mhz). Nie napisałeś jaką masz grafike oraz zasilacz.
Po wymianie płyty czeka Cie także wymiana pamięci bo te co teraz masz to SDR ...
Same komponenty będą zależały od tego ile możesz na to przeznaczyć pieniędzy.
Jesli bardzo mało, to wtedy przesiądziesz się na lepszą płyte - najlepiej coś z nforce2 (epox 8rda3l - 180zł na allegro, albo abit nf7 - ten niestety bardzo drogi lub z tańszych jeśli nie chcesz ostro podkręcać - gigabyte GA-7VASFS na kt600 czyli niecale 120zł na allegro, a jeśli kasy na prawde mało to asrock K7NF2 za okolo 130zł allegro)
Będziesz zmuszony kupić tez RAM - ale wiele sklepów przyjmuje pamięci SDR w rozliczeniu i może się okazać, ze pamiątki wymienisz za dopłatą około 10zl Smile
Masz już nową platformę, jak jeszcze dysponujesz funduszami to kup procesor na jaki Cie stać - nowego semprona albo bartona z allegro.
Reszte musisz przeznaczyc na zasilacz bo coś czuje , ze w Twoim kompie jest jakiś codegen lub inny Megabajt które sfajczą się jak tylko dać im coś mocniejszego niż to co już ciągną.
Na zasilacz musisz liczyć do 200zł - z tanich nadawać się będą pełne Modecom jesli nie bedziesz ostro kręcił, jakiś 350-400W, a z drozszych możesz pomyśleć o Tagan 330W (w komputroniku 190zł).

Jeśli masz sporo więcej kasy to lepiej iść już w nowe platformy 64bit - niestety z tym już jestem do tyłu więc warto popytać na forach zajmujących się tą tematyką - ze swojej strony polecam ocforum.pl
Joker
venom6 właściwie chyba tylko do procka możesz mieć jakieś zastrzeżeni, a jego wymiana (najczęściej) wiąże z wymianą płyty głównej. No i nie wiadomo czy zasilacz z szybszym sobie poradzi więc to też musisz wziąć pod uwagę. No i pamiętaj żeby płytę do ramu dopasować Razz
Kudlaty
khem... chcialbym powiedziec ze taki temat juz gdzies tu był.. :]
venom6
Sorry zapomniałem Razz

Grafika: GeForce 2 MX 400 (64 MB)

Co do procka do Duron

A co do zasilacza to mam ATX 300 W (żadna firma nie chce się do niego przyznać Razz), ale zasilaczy mam 6 sztuk w domu więc narazie nie będzie mi potrzebny...

Narazie zastanowie się nad prockiem i płytą + ramy
Dzięki za radę...
spooki86
Procka bym ci radził wymienić na przynajmniej 2 ghz ( najlepiej jakiś athlon).

Oj grafike masz cieniutką, polecam geforce 6600 - sam używam.

Dokup sobie jeszcze przynajmniej 256 ramu.

No i oczywiście jakaś porządna płyta główna, na tym to nie ma co oszczędzać, w końcu to serce komputera :>

pzdr.
Timczak
ZAcznijmy od tego jaki masz ram SDDR, DDR, DDR2? Do tego taktowanie szyny ramu może być w twoim przypadku a raczej jest 133. Jeżeli zmienisz płytę najprawdpodobniej musisz zmienić kości ramu. Procek to najlepiej Athlon 64 taktowanie może mniejsze niż P4 ale lepsza wydajność. Ostatnio pojawiły się nowe procki Intela. Godne uwagi ponieważ dość tanie (650zł) a wydajność lepsza od athlonów. Jednak co za tym idzie inny chipset na płycie głównej ten najnowszy opublikowany razem z Intelem Core 2 Duo powinien być najlepszym wyjściem.
Ramelof
Sensowna jest wymiana całego kopmutera przynajmniej płyta i procek. Ramy i dyski mogą zostać. Zakładam że masz starą karte graficzną, która też do wymiany. Napęd to wymiana na DVD.

Możesz też zakupić nowy zestaw komputerowy, a potem przełożysz tylko dyski.
oxwood
Też planuje wymienić kompa bo mój już do muzeum się nadaje Razz \Więc moje pytanie: jakiego da rade złożyć/kupić powiedzmy za 1500 zł, bo jakiś kosmiczny to mi nie potrzebny Very Happy
grumman
tylko uwazaj na szalenstwa. wymiana plyty glownej moze sie tez wiazac z wymiana karty graficznej. jezeli chcesz byc rozwojowy (czytaj: masz wiecej kasy niz to minimum) to bym polecal juz plyty glowne z PCI-Express a najlepiej z "dual Pci-Express" bo dni AGP sa juz policzone. jednak takie rozwiazanie bedzie cie kosztowalo wiecej ale chyba warto teraz dokupic jakas badziewna karte graficzna w zamian za tego GF2 MX. i za rok albo 2 dokupic cos lepszego. a gwarantuje ci ze nawet jak bedziesz minimalista i na ta nowa karte pod pci-express dasz malo kasy to i tak bedzie ona o niebo lepsza od tego co masz aktualnie.

co do reszty to juz bylo napisane. proponowalbym zmiane plyty glownej, procka i ramu (bo to wszystko sie wiaze ze soba) i jak juz forumowicze pisali zasilacz (ale ich masz pod dostatkiem jak chce ci sie bawic mozna zmostkowac 2 a nawet 3 sztuki wtedy nawet te 500 watowe wymiekaja).

proponowalbym tez przesiadke na platforme 64 bitowa moga byc klopoty ze sterami do sprzetu ale to bedzie rozwiazane w bardzo krotkim czasie bo wszyscy sie tym zajmoja.

a i jeszcze jedno. przed wakacjami czytalem ze jakos tak pod koniec roku intel wchodzi z nowa technologa produkcji prockow. beda nowe 2 i 4 rdzeniowe. wtedy reszta cen na starsze procki moze spasc drastycznie.

decyzja nalezy do ciebie Razz
kla_bor
Co do pierwszego posta zalozyciela - wymienil bym wszystko, a stary przerobil na jakis maly serwerek albo maszynke do sciagania 24/7.

Wlasnie zastanawiam sie nad kupnem nmowego kompa, bo starego nie za bardzo oplaca sie ulepszac. Moze on jeszcze troche by pochodzil ale co mi tam, na rynku tyle sie pozmienialo, ze nie moge sie doczekac czegos nowego.

Stara konfiguracja to:

AMD Athlon 2600+ Barton
Plyta Gigabyte na nForce2 - bez bajerow
512 ram w dualu Kingstony
Geforce 5700 128MB
Dysk 80GB Maxtor 7200
venom6
Widzisz ja nie chcę kupywać super extra części do kompa bo to by mnie wyniosło z 3 tys. zł, ja mam zamiar ulepszyć go dokupując do niego jakąś lepszą płytę główną, ewentualnie procka czy tam kartę graficzną, co do płyty to tak jak już wyżej napisali koledzy wiąże się to z wymianą pamięci RAM (ja posiadam SDR), najlepiej bym kupił używaną płytę główną tak żeby pasowały mi od niej ramy, a co do wcześniej zadanego pytania jakie taktowanie mam: mam ustawione 100 MHz...
mathie
JA wymienił bym grafike na jakiegoś Radeona pozniej płyte główna na Gigabyte, no i przede wszystkim procka bo pewnie nieźle sie grzeje taki z 2,8 GHz by wystarczyl i wszystko pieknie by chodzilo Very Happy Aha no i moze nowa obudowe bo mozesz nie zmiescic nowych czesci Wink
grumman
venom6 wrote:
....najlepiej bym kupił używaną płytę główną tak żeby pasowały mi od niej ramy...

to by bylo najgorsze co moglbys zrobic. to wtedy niema mowy o jkimkolwiek ulepszaniu (jest to najtanszy wariant ale na dluzsza mete sie nie oplaca). lepszym wyjsciem jest kupienie 1 kosci ramu zamiast dwoch ale kupienie nowej plyty glownej i nowego procka ( niemusza byc z gornej polki) wtedy za 3 miesiace nie bedziesz mowil ze mogles zrobic inaczej. napisz ile chcesz przeznaczyc kasy. to wtedy bedziemy wiedziec na co zwrocic uwage. bez tego nieda sie nic konkretnego powiedziec.
b4r4t
Jak już pisałem wyzej - priorytetem jest zmiana platformy.
Masz ramy SDR ale na szczęscie mają one całkiem niezlą cenę rynkową więc na allegro pójdą całkiem ok (cena modułu 256MB z gwarancją to około 75zł, więc takie sprzedawane rzez Ciebie za 60zł pójdą... mysle ze za to co uhandlujesz kupisz 512MB Patriot'a - ewentualnie dopłacisz z 10-20zł)
Do tego Procesor duron 1000+płyta - dostaniesz za to do 100zł Smile

Teraz wypada kupić płyte głowną i procesor (przesiadka na nową platformę)
Płyta:
AsRock
Tania, a ludzie ja chwalą Smile Zaleta - Poza gniazdem PCIE ma zwykły port AGP (na razie oszczędzisz na nowej grafice).

Procesor:
AMD Athlon 64 3000+ BOX (Socket 939) Venice
Wychodzi nawet taniej niż sempron.

Koszt tych dwóch rzeczy to ~500zł. Odjąć od tego ~100zł które uhandlujesz za starą płyte+procesor daje około ~400zł.

Dzięki temu masz nową platformę z nowymi pamięciami (zakupionymi za pieniądze ze sprzedarzy starych kości).

Dodatkowo warto dokupić zasilacz, bo ten NoName 300W to ryzyko...
Jeśli nie masz dużo kasy i nie chcesz ekstremalnie kręcić to weź Pełnego Modecom'a 350W - wydatek 109zł. Powinien bez problemu uciągnąć ten zestaw!
Jeśli jednak chcesz ostro kręcic - spójż na mocniejsze Tagany - tu wydatek około 300zł...

Nadal możesz używać starej karty graficznej Smile
Teraz gdy będziesz miał przypływ gotówki kupisz sobie jakąś grafę na PCIE i masz już ładny komputer.
Przy następnym dopływie gotówki wymienisz dysk na SATA II (posprzedajesz swoje i kupisz jakiś ładny) Smile
Calemb
Co prawda nie ten temat, ale potrzebuje szybko pomocy! Znacie jakiś program który skanuje pod kątem trojanów wirusów robakow i innego ścierwa aktualnie uruchomione procesy?
ibix
Calemb wrote:
Co prawda nie ten temat, ale potrzebuje szybko pomocy! Znacie jakiś program który skanuje pod kątem trojanów wirusów robakow i innego ścierwa aktualnie uruchomione procesy?

jest kilka opcji najlepszy (niestety platny ) jest Spy Sweeper
link do triala Arrow http://dobreprogramy.com/index.php?dz=2&id=813&t=82

no a tak z darmowych to chociażby Ad-aware SE , czy ostatnio promowany Windows defender
vrooth
darmowy avast - mi działa bez zarzutów, wyłapuje wszystko...

tylko ma jedną wadę - nie pozwala na dzialanie drugiego antiwirusa obok siebie, tak samo jak norton (moge sie mylić, ale napewno jeden z nich)
cambridge
avast wyłapuje wszystko, ale tylko wszystko to, co potrafi wyłapać;-)

w kazdym tescie programow antywirusowych jest daleko, daleko za płatnymi liderami (np. AVK, Kaspersky, F-secure)
webek
Ja mam athlona 1400 XP+, 1GB ramu, dysk 80GB samsunga, grafike radeona 9550, i płytke asrocka k7vt4a pro i nawet fajnie si espisuje - tzn. nie znalaz lem jeszcze takiej gry, która by mi nie odpaliła :p

a co do drugiego kompa to złożyłem sobie go jakieś 2-3 tygodnie temu i tam mam taki sprzęt: płyta ECS k7s5a, grafika geforce 2 mx100/200, dysk 15GB wd, procesor duron 950 i to chyba na tyle :p

a złożyłem sobie drugi żeby sobie w cs-a pykać jak ktoś się do mnie nawinie :p

i jeśli chodzi o modernizację - chciałem sobie coś wyminić w pc #1 ale jakoś teraz nie mam kasy na modernizacje - więc jeszcze sobie troszke poczekam :p
venom6
Jak ja potrzebuję antywira w nagłych wypadkach to wchodzę na:
http://skaner.mks.com.pl/
Napewno wszystkiego mi nie wyłapie bo nie ma antywirusa doskonałego ale polecam go. Jakiś czas temu sprawdzałem możliwości Avasta i Nortona po przez ściągnięcie z internetu że to tak nazwę pakieu trojanów, wirusów, itp. Z czego Avast mi wykrył zaledwie 7 wirów jak dobrze pamiętam, Norton zaś z 20, skaner MKS'a wykrył wszystko, ale wiadomo źli programiści tworzą coraz to nowsze wersje swoich denerwujących wirusów, robaków, itd., a skanery nie wyłapują już wszystkiego.

Pozdrawiam Venom.
wolny_77
NVIDIA Geforce 7600GT
Gigabyte K8 Triton
AMD Athlon 64 3000+
1GB RAM

to jest mój sprzęcik na którym teraz działam za dobry to może on nie jest ale
działa nieźle ale niektóre nowsze gry działają na maksymalnych ustawieniach
i to nawet bdb.
Kudlaty
no nic.. napisze tu cos...
Monitor 21" IBM
Radeon 9550 128/128
MSI865G3
Pentium IV 2,67 GHz
SoundBlaster Live! 5,1 Digital
AverTV98 Go
Nagrywarka DVD Nec
Napęd DVD
HDD1: Segate Barracuda VII 80 GB
HDD2: Samsung 20 GB
Kingston 2x512 MB 400 MHz
Myszka A4tech 5 przyciskow 2 rolki
Klawiatura MediaTech MT1203
Skaner Plustek S28
Drukarka HP (iles tam... mam remont takze nie chce mi sie isc sprawdzic jaki dokladnie model)
Sluchawki + mikrofon MediaTech 3 metry kabla
Bluetooth BlueSoil
Wzmak 6.1 540 W RMS
Balcard
@b4r4t

Lepiej bym sam nie napisał Smile Doskonały sprzęt doradziłeś co do sytuacji. Tylko w sumie to jak dla venom6 to zamiast Patriotów poleciłbym mu zwykłe Polskie GoodRamy Smile Większość znajomych (nie kręcących mocno) je kupuje i są zadowoleni. A Tańsze są Smile.
A co do dysków to pozbył bym się tej 10 bo możliwe jest że to 5400rmp (czy jakoś tak) przez co zwalnia trochę transfer między dyskami. Fajnie jakby ta 40 też nie była taka. A dysków na Sata nie ma potrzeby moim zdaniem wymieniać Smile.

A skoro już się chwalimy co mamy a że 4 punkty wyciągnołem to bez skrupułów mogę napisać co ja mam za sprzęt.

Procesor : AMD Athlon XP 1700@2100 MHz (Cooper Shim) Cooled by : ARCTIC COOLING COPPER SILENT 2
Płyta Główna : MSI K7N2 Delta-L (Super płyta :])
Karta Graficzna : NVIDIA GeForce4 MX/MX 440 (softmod na Quadro coś tam coś tam)
Pamięci : 512mb kingstone 400 DDR SDRAM
Dysk Twardy : Samsung 39.1 GB (zamulacz pospolity:( )
Odtwarzacze CD i DVD : DVD-RAM LG and CD-R Creative
Zasilacz : Modecom 300W - (coś mi się ostatnio spaliło Sad chyba PFC)
Dziwięk : Creative 5.1 Cambridge Soundworks DTT2200 (sound blaster live 5.1) with ASIO & FOOBAR
Drukarki: HP Deskjet 845c i Lexmark X3330 (kocham Biedronke 2 razy sie popsuła i 2x dostałem nowe tusze Very Happy)
wtp-pl
Komputer kupiłem 3 lata temu i nic w nim nie modyfikowałem:

Intel Pentium 4 - 2680 mhz
Ram: 256
Grafika: Geforce 440 mx
Karta dźwiękowa: zintegrowana...
CD-RW, DVD-RW
dysk 37,7 GB
chłodzenie - do kitu!

+

Myszka vobis 400 dpi
Głośniki media-tech Partita
Słuchawki z mikrofonem media-tech mt-3500
Klawiatura Media tech multimedialna OfficeBox (czy jakoś tak).
No i myszka media-tech (nie używam jej).

Wszystko media tech Razz

Więcej nie chce mi się wymieniać bo....
Nie chce mi się, nie pamiętam, nie znam modeli, nie chce mi się szukać tego i paramentrów itp...
pawelsz
Ja tam mam komputer od roku, zupgrade'owalem go wtedy i jakos nie mialem ochoty robic jakiejs wiekszej zmiany w jego konfiguracji, takiej zmiany nie dokonalem, poza wymiana dysku twardego, gdyz stary zaczal troche dziwnie sie zachowywac. Obecnie jest to nic powalajacego: Athlon 64 2800+, 512 MB RAM (GeIL), plyta gl. ASUS K8N, grafika GF FX 5700, dyski Seagate 40 GB i Seagate 160 GB i to chyba tyle. Chlodzenie usprawnilem w ten sposob, ze zdjalem obudowe Twisted Evil Nie podkrecalem, etc. Glosniki jakies beznadziejne (ale dzialaja, nie potrzebuje zestawu 7.1 do kompa), monitor CRT 17-calowy (i nie pale sie do zakupu LCD), klawiatura najzwyklejsza jaka mozna kupic, myszka optyczna - jakis samsung, nic wyjatkowego, po prostu jedna z tanszych myszek dostepnych w sklepie. I mnie to wystarcza; wlasciwie to rzadko kiedy korzystam ze wszystkiego co moglbym uzyc... W koncu do pracy biurowej/gry w WoW'a nie trzeba supersprzetu Cool
mtx
Ja pitole, że też nie zauważyłam takiego spamerskiego tematu! Proponuję zrobić sobie temat: jakie książki posiadasz.. myślę, że dzieląc całą moją kolekcję na jakieś 20 postów (tylko, ale żeby zarobić odpowiednią liczbę punktów) to wrzuciłąbym tam po kilkadziesiąt tytułów. I mam nadzieję, że wy też ich trochę macie.. ale to nie jest miejsce, zeby się chwalić.

Zawartością swojego kompa- też nie...
DJ_Oyster
Mój sprzęt:
-AMD Duron 850MHz
-256MB DDR RAM
-20GB HDD
-GeForce FX5200 128MB/128BIT
-Windows XP Proffessional + SP2
-net radiowy 256kb/s

Sprzet stary, ale spisuje się znakomicie... GTA: San Andreas czy NFS: Most Wanted chodzą na nim bez zacinki Smile