FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Programowanie

venom6
Witam,
Ostatnio zainteresowały mnie różne języki programowania takie jak C++, HTML, BASIC, itp. Chciałbym żebyście mi doradzili który z nich jest podstawą dla początkującego programisty...
Z góry dzięki i pozdro...
Jakub
jeżeli chodzi o samą podstawę czego kolwiek co ma zamienić sie z literek w coś działającego to html.

Jeżeli chodzi o programy to chyba Pascal, (potem można odmianę czyli turbo pascal) bądz odrazy przejść co C (poziom pascala i C wydaje mi sie jednakowy), a potem w miarę umijętności do C++, do C++ i tak będziesz potrzebował podstawy C, chodź są ludzie którzy od razu prubują uczyć sie obiektowego programowania, chodź ja szczerze to wątpie w takie zdolniachy, bądz co bądz na to trzeba poświęcić trochę czasu i uwagi, nie ma co żucać sie na głęboką wodę.
fofoo
Ucz się tego do czego jest najwięcej kursów, czyli pascala, potem c/c++.
Antek88
Ja polecam pascala na początek a potem delphi. Do pascala znajdziesz bardzo dużo kursów i artykułów, więc jeśli jesteś początkujący to polecam.

Jeśli zaś chodzi o technologie internetowe to html, a następnie php.
hyhy
Tak pascal jest najprostszym językiem.

Ale HTML to nie język programowania haha, to poprostu 10 tagów z których można stworzyć strone.
fofoo
Jeśli już html to 'meta język' tak samo jak xml (i pare innych) czyli język opisujący dane. I nielekceważyłbym roli tych języków. O ile języki programowani są po to aby przetwarzać dane to metajęzykiu są po to aby je prezentować. Oczywiście kiedy mamy program obliczający pole trójkąta to wystarczy komunikat typu 'pole wynosi x' i tu nie ma co kombinować, ale kiedy mamy program operaujący na tysiącu rekordów i mamy wyciągnąć z tego jakieś wnioski to odpowiednie użycie do tego celu np htmla może być równie ważne co sam algorytm przetwarzający te dane.
pawelsz
Zgadzam sie z powyzsza wypowiedzia, zwlaszcza, ze taki np. xml jest wg mnie bardzo przydatny przy przenoszeniu danych. A wracajac do tematu - Pascala odradzam, bo to juz przezytek, Delphi jakos nigdy mnie nie przekonalo. Na poczatek mozna sprobowac taki na przyklad Visual Basic, ktory jest calkiem prosty a mozliwosci jakies tam ma... No chyba zeby od razu zaczac na powaznie, to C++...
venom6
No to początek sprubóję VB, później może w C/C++, dzięki za radę...
the_mariska
Ehh, mnie to C przeraża.. dowiedziałam się że na moich studiach wszystko co będziemy pisać to bedzie w C, a z tym jezykiem akurat nie miałam nic wspólnego do tej pory Sad. Dla początkujących polecam Visual Basic, mój braciszek orientował się w tym juz jak miał 11 lat [co więcej nawet ja się w tym orientuję, a to już znaczy że jest naprawdę prosty Wink].
pawelsz
C nie jest takie zle, zwlaszcza, kiedy przyzwyczaisz sie do jego skladni, to potem pisanie czegos w takim np Visual Basicu wydaje sie skomplikowane... ma pelno przydatnych uproszczen (jak chociazby pisanie i++; zamiast i=i+1;); jesli zaczynasz od VB to polecilbym ci wersje starsze, np. VB6.0, wprawdzie .NET ma ladny interfejs i pelno bajerow, ale jest troche skomplikowany (momentami mam wrazenie, ze na sile) i znacznie rozni sie od starszych, bardziej popularnych wersji.
Arin
NIE SŁUCHAJ ICH!!!

pod żadnym pozorem nie zaczynaj od chłamu typu pascal! jeśli chcesz się uczyć programować naprawdę to zacznij od razu od C++. nawet nie trać czasu na naukę samego C. nabierzesz tylko paskudnych nawyków, i będzie Ci się potem trudno przestawić.

http://www.research.att.com/~bs/bs_faq.html#prerequisite

kup sobie książkę "Symfonia C++". potem, jak skończysz wszystkie jej tomy - polecam od razu sięgnięcie od razu po książki Bjarnego Stroustrupa. nie daj się stereotypom - nie marnuj czasu na wymarłe języki programowania.

cheers,
Arin.
Deathplanter
Racja-ja co prawda zaczynałem od QBasic'a (w wieku 11 lat),po czym przeszedłem do Pascala (a dokładnie objecta-tata natknął się na serię,której tytułu nie mogę przytoczyć bo nie pamiętam,a zaginęła w czeluściach szuflady mojego kolegi-tak czy siak,uczyli tam Delphi'ego,dając gratis wersję...2.) ale na dzień dzisiejszy raczej tego żałuję-miesiącami musiałem zmieniać nawyki,a Pascal jest niesamowicie ograniczony w zakresie manipulowania bitami i wskaźnikami.

Co do C++,nie czytałem symfonii ale ja poleciłbym Ci dzieło Herberta Schildt'a-"C++" z serii Programowanie() wydawnictwa RM (oryginalny tytuł: C++: The Complete Reference, Third Edition z '98r.). Czytałeś może,Arin? Wink Ciekawa lektura,autor podzielił 784stronicową księgę (z czego,nie oszukujmy się,200 to pełny i dokładny opis biblioteki C++) na,pomijając wcześniej wymienioną bibliotekę dwie główne części: C oraz C++,usprawiedliwiając się twierdzeniem,że dobra znajomość C jest konieczna do znajomości C++. Koleś ma nad autorem Symfonii najprawdopodobniej (ale mogę się mylić Wink) tą przewagę,że jest członkiem Komitetu Standartyzacyjnego ANSI/ISO ++. Goorąco polecam.

@edit:

Dodam jeszcze,że jeśli masz zamiar programować w Windows,to poszukaj także czegoś o MSVC. Ja osobiście wybrałem 1200stronicowego kolosa,w tym momencie już pewnie całkiem sędziwego, Visual C++ 6-Vademecum Profesjonalisty wydane przez Heliona. Książka nauczyła mnie praktycznie wszystkiego,od zarządzania wątkami,programowania baz danych po pisanie DLL'ów,keyloggerów (sic) czy zabawek do Internetu,takich jak browsery,klienty poczty czy dialery. Jedyne czego na dobrą sprawę mnie nie nauczyła to C++,ale ten brak uzupełniło dzieło Schildt'a.
v3nd0r
hyhy wrote:
Tak pascal jest najprostszym językiem.

Ale HTML to nie język programowania haha, to poprostu 10 tagów z których można stworzyć strone.

naprawde? chyba nie wiesz co mowisz.
HTMl to jezyk progrowania zorientowany problemowo. Radze sie ejszcze doksztalcic zanim zaczniesz wyrazac opinie na tematy o ktorych nie masz zielonego pojecia.

Jesli chodzi o jezyki programowania, to musisz sobie odpowiedziec na pytanie, co chcesz napisac, co cie interesuje, moze jeszcze odpowiedziec na pytanie dla jakiej platformy chcesz pisac programy.

Pascal to zabytek, i moim zdaniem kazdy myslacy czlowiek moze sobie podarowac ten ejzyk, i zaczac od czegos bardziej ambitnego. Ja osobiscie zaczalem od C. Najlepiej ebdzie jak sa sprobujesz , i sie przekonasz co najbardziej ci sie podoba i najatwiej ci sie poruszac w danym jezyku. Metoda prob i beldow jest tu jak najbardziej wskazana.

Last edited by v3nd0r on Mon Jul 17, 2006 7:08 pm; edited 2 times in total
ChesterB
v3nd0r wrote:

naprawde? chyba nie wiesz co mowisz.
HTMl to jezyk progrowania zorientowany problemowo.

Za przeproszeniem, co Ty pie** ? HTML to nie język programowania, to hipertekstowy język znaczników (tagów), lub w przypadku XHTML rozszerzalny hipertekstowy język znaczników, z programowaniem nie ma nic wspólnego!
ppp2
Ja jak na poczatek proponuje abyś sobie napisał
Windowsa w c++ Very Happy Very Happy
Ale to tak na poczatek Very Happy
Deathplanter
v3nd0r wrote:
HTMl to jezyk progrowania

Mam nadzieję,że HTMl to nie to samo co HTML... bo jeśli miałeś na myśli hateemela,to ciut się poniżyłeś Wink
@up:
Nie chcę żeby to wyglądało na nabijanie postów,ale nawet na trzeźwo nie rozumiem przekazu większości Twoich postów. Co tym razem miałeś nam ważnego do przekazania? Wink Wydaje mi się,że już Cię ktoś uprzedził i napisał Windowsa ;d
v3nd0r
@ChesterB,Deathplanter

Specjalnie idac waszym tropem

"HTML (hypertext markup language)
Język znaczników (programowania) do tworzenia stron www"

O popatrz nawet kursy sa z tego:
http://www.ckzeto.com.pl:8080/ZETO?akcja=pokaz_opis_kursu&NRK=171

html na pozycji 881
Quote:
Programming Languages List
An extensive listing of programming languages with descriptions.
oop.rosweb.ru/Other/

O prosze html znajduje sie nawet na google w kategori Computers > Programming > Languages
Quote:
Google Directory - Computers > Programming > Languages
Programming Languages Weblog with news and discussion. ... Web access to Usenet newsgroups of various programming languages. ...
www.google.com/Top/Computers/Programming/Languages/

ChesterB jak narazie to ograniczyles sie do rozwinieca skrotu html, i twierdzisz ze nie mam racji. To teraz idac twoim tokiem myslenia, rozszyfruj mi co znaczy C. Innymi slowy co znaczy ten skrot, jesli cos znaczy i powiedz mi ze rozwijajac ten skrot mozesz stwierdzic ze to jest jezyk badz nie ejst jezyk programowania.

haslo dnia brzmi: "problem oriented programming"
ChesterB
http://en.wikipedia.org/wiki/HTML

W całym artykule nie wystąpiło ani jedno słowo

prog*

Moja rada, nie rób z siebie głupka...
fofoo
C to następca języka B, C jest po B w alfabecie więc dlatego.
Czy HTML jest językiem programowania czy nie, to zależy jak się zdefiniuje pojęcie "język programowania". Szczerze mówiąc średnio mnie to obchodzi, wiem co do czego słuzy i staram się tego używać.
Jak już pisalem wczesniej html to napewno meta-język czyli język opisujący dane.
v3nd0r
ChesterB wrote:
http://en.wikipedia.org/wiki/HTML

W całym artykule nie wystąpiło ani jedno słowo

prog*

Moja rada, nie rób z siebie głupka...

och i co teraz nie wystapilo slowo prog*

zaznajomiles sie z haslem problem oriented programming ?

jedyne na co cie stac to wyzywanie innych od glupkow?
jedyne co umiesz zrobic na poparcie swoich wczesnieszych wnioskow to nazywanie innych glupkami?

twoje argumenty w ogole do mnie nie trafiaja, nazywajac mnie glupiek, nie przekonales mnie do swoich racji.

Powiem ci cos, uwazasz to ze jesli nie wystapilo slowo prog* w podnaym ciebie artykule, dowodzi tego ze masz racje. To czemu nie dowodza tego informacje zawarte w moim poscie? A no tak zapomnialem nazwales mnie glupkiem.

Wiesz ze w wielu biografiach pisze ze chopin byl francuzem, ze na wiki powstala biografia czlowieka ktory nigdy nie istnial?

Teraz zapytam sie ciebie odnosnie twojego szukania w wiki, czy pisze tam rowniez ze HTML nie ejst jezykiem programowania, i czy nie moze zostac tak nazwany? Wiec wydaje mi sie troche dziwne sugerowanie odpowiedzi , ze html nie jest jezykiem programowania wylacznie tym ze nie wystapilo tam takie slowo.

Zalozmy ze napiszemy biografie jakiegos znanego czlowieka i nie napiszemy w niej w jakim kraju sie urodzil. Czy to znaczy ze jak ktos powie ze urodzil sie w Polsce, a faktycznie sie tam urodzil, to ty powiesz ze to nie prawda bo tam nie pisze ze urodzil sie w Polsce? Zapytaj sam siebie czy pisze tam rowniez ze nie urodzil sie w Polsce.
Juz naprawde prosciej nie umiem tego wytlumaczyc.

Jak to powiedzial ChesterB: 'Moja rada, nie rób z siebie głupka...'
Masz racje nie ma co dyskutowac z ludzmi ktorzy potrafia rzucac tylko obelgami w stosunku do innych, a na poparcie swoich argumentow, mowia: 'tam nie pisze ze ...'. A czy pisze tam ze ... ? (html nie ejst jezykiem programowania)

Z mojej strony koniec dyskusji a raczej offtopa, ale z drugiej strony chetnie posluchal bym ciebie, mzoe dowiedzial bym sie paru ciekawych rzeczy na swoij temat o ktorych sam nie wiem.

Jesli jedyne co potarfisz powiedziec to ,to zeby ktos robil z siebie glupka, a ustosunkowanie do wypowiedzi poprzednika ogranicza sie do tego 'glupka' to daruj sobie. Obrazac kazdy umie, ale nie akzdy umie prowadzic dyskusje na poziomie, z rzeczowymi argumenatmi i analiza argumentow innych dyskutantow.
fofoo
v3nd0r wrote:
(...)HTMl to jezyk progrowania zorientowany problemowo. Radze sie ejszcze doksztalcic zanim zaczniesz wyrazac opinie na tematy o ktorych nie masz zielonego pojecia.(...)

To Ty sprowadziłeś dyskusje na taki tor (to chamskie 'radze sie dokształcic'). Twoja definicja nie jest w 100% pewna (ani nikog inna) więc dlaczego osądzasz czy ktoś ma jakieś pojęcie na ten temat ?
hyhy
Haha v3ndor nie rób z siebie idioty ok?

To z wikipedii

Quote:
Język programowania to usystematyzowany sposób przekazywania komputerowi poleceń do wykonania.

Język programowania pozwala programiście na precyzyjne przekazanie maszynie, jakie dane mają ulec obróbce i jakie czynności należy podjąć w określonych warunkach.

Języki programowania klasyfikuje się zależnie od tego, do jakiego paradygmatu lub paradygmatów programowania najlepiej się nadają:

* imperatywne
* obiektowe
* funkcyjne
* logiczne
* i inne

Wikipedia jest jednym z najbardziej prawdziwych i rzetelnych źródeł w internecie, więc można sie na nich opierać. Ty opierasz się na jakiś stronach robionych przez dzieci, albo na kategoriach z google które są jedynie po to by grupować pokrewne niekiedy jednak całkiem różne tematy (np. w kategori zwierzęta znajdziesz karmę dla psów, smycze, albo obroże jednak żadna z tych rzeczy nie jest zwierzęciem rozumiesz? Są jedynie w pewien sposób ze sobą powiązane). Nic więc dziwnego że masz zaburzenia w odróżnianiu prawdy od fałszu.

Jeżeli się nie zgadzasz z powyższą definicją programowania to podaj swoją?

A teraz udowodnij mi że HTML to język programowania (haha!). Ja ci mówie że nie jest bo:

- Nie przekazuj komputerowi poleceń do wykonania!
- Nie tworzy się w nim aplikacji!
- Nie warunkuje określonych sytuacji!
- Nie nadaje się do żadnego paradygmatu programowania

Jeżeli masz problemy ze zrozumieniem któregoś z powyższych wyrazów skorzystaj z wikipedii, bo w twoich dziecięcych linkach się naszukasz i nie znajdziesz.

v3nd0r wrote:
Specjalnie idac waszym tropem

"HTML (hypertext markup language)
Język znaczników (programowania) do tworzenia stron www"

O popatrz nawet kursy sa z tego:
http://www.ckzeto.com.pl:8080/ZETO?akcja=pokaz_opis_kursu&NRK=171

Dlaczego wrzuciłeś w nawias programowania. Wiesz jeżeli w zdaniu występuje słowo język to nie łączy on się zawsze ze słowem "programowania". W tym przypadku łączy się ze słowem "znaczników". A "znaczników" to nie to samo co "programowania".

Kursy są z wielu rzeczy. Prawo jazdy też jest językiem programowania?

Pozatym PASCAL > C.

v3nd0r wrote:
Obrazac kazdy umie, ale nie akzdy umie prowadzic dyskusje na poziomie, z rzeczowymi argumenatmi i analiza argumentow innych dyskutantow.

Hipokryta haha!
hyhy
Arin wrote:
NIE SŁUCHAJ ICH!!!

pod żadnym pozorem nie zaczynaj od chłamu typu pascal!

(...) nie marnuj czasu na wymarłe języki programowania.

Hyhy dlaczego chłamu? I dlaczego wymarłe to że jest mniej popularny nie znaczy że jest gorszy (podobnie jak windows i linux hyhy!)

Ja dla początkujących polecam pascal bo jest bardziej przejrzysty więc łatwiej przeczytać/zrozumieć kod (więc łatwiej się nauczyć, bo uczymy się także poprzez analize innych programów), pozatym łatwiej się w nim pisze.

Wystarczy porównać budowę funkcji w C i Pascalu:

(C)
fun(){
return 10
}

(pascal)
function fun:integer;
begin
fun:=10
end;

Co lepiej zrozumieć?? Albo spójrz na budowę pętli for.

Pozatym spróbój utworzyć w C tablicę trój lub więcej wymiarową. Namęczysz się a w pascalu to jedna linijka. Albo spróbój się w C odwoływać do tablicy liczbami np. od 500 do 1000 (no dobra możesz sobie pododawać do zera) ale np. charami?! Dużo profesjonalistów pisze w Pascalu i jest to niewątpliwie najlepszy język do nauki na początek, i do zrozumienia zasad i idei programowania. Pozatym polecam artykuł, jak i cały serwis:

http://4programmers.net/C/Artyku%C5%82y/Pascal_i_C_-_czyli_tam_i_z_powrotem-_cz%C4%99%C5%9B%C4%87_pierwsza_poprawiona#lib
Arin
hyhy wrote:
Hyhy dlaczego chłamu? I dlaczego wymarłe to że jest mniej popularny nie znaczy że jest gorszy (podobnie jak windows i linux hyhy!)

Ja dla początkujących polecam pascal bo jest bardziej przejrzysty więc łatwiej przeczytać/zrozumieć kod (więc łatwiej się nauczyć, bo uczymy się także poprzez analize innych programów), pozatym łatwiej się w nim pisze.

W swoim poście wkleiłem link do FAQ napisanego przez Bjarnego S. - Twórcę języka C++. Jeśli twierdzisz, że znasz się lepiej... ;).

Nie wiem jakie masz doświadczenia z programowaniem, ale wiem po sobie jak ciężko było mi wyjść z nawyków po ANSI C.

hyhy wrote:
Pozatym spróbój utworzyć w C tablicę trój lub więcej wymiarową. Namęczysz się a w pascalu to jedna linijka. Albo spróbój się w C odwoływać do tablicy liczbami np. od 500 do 1000 (no dobra możesz sobie pododawać do zera) ale np. charami?! Dużo profesjonalistów pisze w Pascalu i jest to niewątpliwie najlepszy język do nauki na początek, i do zrozumienia zasad i idei programowania.

przywołałeś Linuksa - nazwij jakiś tool linuksowy, który jest napisany w Pascalu :).

@vendor, chester i pozostali
przestańcie się sprzeczać. proszę grzecznie.

cheers,
Arin.
fofoo
Najbardziej przejrzysty jest python, i jest o wiele bardziej popularny niż pascal.
Deathplanter
Quote:

Pozatym spróbój utworzyć w C tablicę trój lub więcej wymiarową.Namęczysz się a w pascalu to jedna linijka.

char tablicaWielowymiarowa[7][8][9][10][11][12];

Wystarczy? Sześć wymiarów i ociekam z potu...

@v3nd0r: jedno słówko przed EOT- HTML= HyperText Markup Language. Hipertekstowy język znaczników czyli po ludzku-tekst uzupełniony o znaczniki. Czy dokument .txt uzupełniony o bbCode też jest napisany w języku programowania? ;D
v3nd0r
@hyhy

Quote:
fun(){
return 10
}

(pascal)
function fun:integer;
begin
fun:=10
end;

C liczba znakow 19, zapomniales dodac ; w jednym miejscu
Pascal 38 znakow

Mysle ze im wiecej znakow tym latwiej sie pomylic. Bynajmniej nie aby byla sama abstrakcja i minimalizm.

Inna sparwa, znajac angielski, po przeczytaniu przykladu z jezyka C, dochodze do wniosku ze cos jest zwracane ,jakas wartosc 10.
Czytajac przyklad z Pascala, widze jakis begin end, i jakas zmiena fun z wartoscia 10. I nie winika z tego jednoznacznie ze ta wartosc jest zwracana.

No spojrzmy na budowe petli for. hyhy jak mozna w pascalu napisac petle for, gdzie iteracja bedzie odbywala np. co 0.23 albo i=i*i+3. gdzie i jest zmiena iteracyjna.

co mnie najbardziej w pascalu denerwuje? prostota, jedna droga do celu. Moze to dla niektorych plus ze isteniej jedna i sprawdzona metaoda jak cos zrobic. Ale to nie jest to.
hyhy
Arin wrote:
W swoim poście wkleiłem link do FAQ napisanego przez Bjarnego S. - Twórcę języka C++. Jeśli twierdzisz, że znasz się lepiej... Wink.

Co ten faq wnosi do konfrontacji C (C++) z Pascalem? Jest jedyne odniesienie że znając Pascala łatwiej się nauczyć C. Ogólnie zanjąc jakiś język i idee programowania łatwiej uczyć się innych języków.

Arin wrote:
Nie wiem jakie masz doświadczenia z programowaniem, ale wiem po sobie jak ciężko było mi wyjść z nawyków po ANSI C.

No 3 lata w pascalu i rok teraz uczę się na PG ANSI C (równolegle z C++). Ale opieram się na doświadczeniach mojego ojca który jest kierownikiem działu informatycznego i pisze od lat w Pascalu w Delphi, tak jak jego pracownicy.

Arin wrote:
przywołałeś Linuksa - nazwij jakiś tool linuksowy, który jest napisany w Pascalu Smile.

Haha Linuks został napisany w C, tak?!

Arin wrote:
cheers,
Arin.

Cheers!

Deathplanter wrote:
char tablicaWielowymiarowa[7][8][9][10][11][12];

OK nie wyraziłem się jasno, chodziło mi o tworzenie dynamicznych tablic, czy też dynamiczne tworzenie tablic. Pozatym i tak musisz się odwoływać liczbami a nie naprzykład charami.

v3nd0r wrote:
C liczba znakow 19, zapomniales dodac ; w jednym miejscu
Pascal 38 znakow

Mysle ze im wiecej znakow tym latwiej sie pomylic. Bynajmniej nie aby byla sama abstrakcja i minimalizm.

Nie no jak się pomylisz to kompilator/debuger powie ci gdzie. Pozatym ktoś kto się nie zna wogóle na programowaniu a troche na angielskim od razu może się domyślić że funkcja (function) fun jest typu całkowitego (integer) i że zaczyna się (begin) i kończy (end) i przyjmuje wartość 10. A w C te klamry za dużo nie mówią. Pozatym mogą powstać pytania skąd się biorą te nawiasy?! Dalej się będę upierał że pascal jest bardziej przejrzysty i łatwiej analizować programy pisane w nim. Pozatym często widzę że programiści (C i innych) pisząc algorytm (pseudo kod) używają nomenklatury pascala, a więc begin end for i=1 to 10, to chyba o czymś też świadczy!

v3nd0r wrote:
No spojrzmy na budowe petli for. hyhy jak mozna w pascalu napisac petle for, gdzie iteracja bedzie odbywala np. co 0.23 albo i=i*i+3. gdzie i jest zmiena iteracyjna.

Repeatem albo whilem. Można też w środku pętli for zwiększać iteracje.
v3nd0r
tu masz racje ze begin i end cos na mowia a klamry nie bardzo.

ale z tym ze kompilator zasygnalizuje nam gdzi mamy blad to torche nad wyraz... Bo poprawianie tych bledow tez zajmuje troche czasu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pascal_and_C

zreszta kazdy pisze w czym mu sie podoba, z jezykami jest jak z religia, trudno innych przekonac do swego, a dana 'przynaleznosc' to nie zbior zasad, skladni, wielkosci kodu, tylko raczej 'stan umyslu' jesli mozna tak powiedziec Smile
Arin
hyhy wrote:
Co ten faq wnosi do konfrontacji C (C++) z Pascalem? Jest jedyne odniesienie że znając Pascala łatwiej się nauczyć C. Ogólnie zanjąc jakiś język i idee programowania łatwiej uczyć się innych języków.

znając Pascala łatwiej uczyć się Delphi, a nie C.

hyhy wrote:
Arin wrote:

No 3 lata w pascalu i rok teraz uczę się na PG ANSI C (równolegle z C++). Ale opieram się na doświadczeniach mojego ojca który jest kierownikiem działu informatycznego i pisze od lat w Pascalu w Delphi, tak jak jego pracownicy.

Pascal i Delphi to inna gałąź języków strukturalnych. C także jest strukturalny, C++ jest już obiektowy. Wszystkie te cztery języki wywodzą się od ALGOLa, jednak naprawdę się różnią. Z całym szacunkiem dla Twojego Taty, ale dla mnie większym autorytetem jest Bjarne Stroustrup.

hyhy wrote:
Arin wrote:
przywołałeś Linuksa - nazwij jakiś tool linuksowy, który jest napisany w Pascalu :).

Haha Linuks został napisany w C, tak?!

http://en.wikipedia.org/wiki/Linux
Wikipedia wrote:
The majority of the code (71%) was written in the C programming language, but many other languages were used, including C++, Lisp, assembly language, Perl, Fortran, Python and various shell scripting languages.

Ok, teraz do wszystkich - ta dyskusja zaczyna przypominać kłótnię zwolenników widows i linuksa. Nie mam zamiaru dopuścić, żeby tu zaczęło robić się targowisko, bo wątek jest naprawdę fajny - proszę opanować nerwy.

cheers,
Arin.
Jakub
Widze że jak zwykle ktoś o nick'u "hyhy" widzi świat inaczej niżeli reszta ludzi Razz

A tak szczerze to fajnie sobie poczytać takie wywody na temat programowania, chodź nie wiem na ile aż tak rozbudowany wstęp do programowania przyda sie komuś kto chce zacząć i szuka czegoś prostego po czym będzie mu łatwiej uczyć sie czegoś bardziej skomplikowanego Razz bo o to w tym chodziło - tak tylko jak by ktoś zapomniał w natłoku informacji historyczno naukowych Wink
Calemb
Ja osobiście zacząłem od html'a. Na początek, ma nieskomplikowaną składnie i w miare prędko można stworzyć coś co ma poniekąd ręce i nogi. Potem w bardzo niewielkim stopniu skubnąłem VB. Plusem jest element graficzny (wstawiasz elementy graficznie i potem wklepujesz do nich kody). C++ w ogóle nie ruszałem ale też musi być niezły (kolega siedział w VB i za Chiny nie chciał się przekonać do niczego innego to do C++ przekonał sie w miarę prędko) chociaż wymaga chyba dużego wkładu.
hyhy
Arin wrote:
znając Pascala łatwiej uczyć się Delphi, a nie C.

Heh znając pascala powinieneś znać delphi, bo to ten sam język (!), tylko IDE inne, no i delphi ułatwia obiektowe pisanie aplikacji pod windows!

Arin wrote:
Z całym szacunkiem dla Twojego Taty, ale dla mnie większym autorytetem jest Bjarne Stroustrup.

Dalej chciałbym poczytać o tym jak Bjarne Stroustrup konfrontuje obydwa języki, bo nie znalazłem tego w tym jego faq'u.

Jakub wrote:
Widze że jak zwykle ktoś o nick'u "hyhy" widzi świat inaczej niżeli reszta ludzi

Hyhy trzeba się jakoś wyróżniać Razz
fofoo
hyhy wrote:
Heh znając pascala powinieneś znać delphi, bo to ten sam język (!), tylko IDE inne, no i delphi ułatwia obiektowe pisanie aplikacji pod windows!

"to ten sam język" taa bez komentarza c i c++ w takim razie to tez ten sam język. Teraz bedziemy sie sprzeczac kiedy języki są tymi samymi a kiedy nie.
schizolo
Widzicie moim zdaniem nie powinniście tu się kłucić jaki język jest najlepszy, a odpowiedzieć na pytanie zadane przez Venoma.

Moim zdaniem najlepiej dla osoby, która nie potrafi programować jest nauczyć się jakiegoś prostego języka, który niekoniecznie jest przydatny ale pozwoli poznać podstawowe zasady pisania programów.
Ja osobiscie polecam basica ponieważ jest banalnie prosty jedyne co jest tam potrzebne to zdrowa logika i podstawowa znajomość języka angielskiego.

A potem najlepiej według mnie uczyć się C++ lub Delphi.
gecko
w dyskusje (głównie)C/C++/Pascal wtrące swoje:

"a może Python?"
Kudlaty
a ja sie w gimnazjum uczyłem pascala(teraz nic nie pamietam.. :p )
i od sierpnia myślę się zabrać za c++ ale jak mi to wyjdzie to ja nie wiem.. Razz
bo chęci mam tylko nie wiem czy na tym sie nie skończy.. :p Very Happy
fofoo
gecko wrote:
w dyskusje (głównie)C/C++/Pascal wtrące swoje:

"a może Python?"

Rozpoczęcie nauki programowania od Pythona może być ryzykowne, nie trzeba zwalniać dynamicznie przydzielonej pamięci, nie trzeba zamykać otwartych plików (automatycznie sie zamkną).
Często osobą, które dobrze znają c/c++ zdarzają sie te błędy (najczesciej z pospiechu albo ze zmeczenia).
Rozpoczęcie nauki od pythona może wyrobić pare nawyków, które podczas pisania w tym języku są zupełnie noramlne, i wynikają z jego wysokiego pozimu. Natomiast te nawyki przy próbie napisania czegoś w c/c++ (gdy się dopiero uczy tego języka) mogą przeszkadzać (a skumac c/c++ i tak predzej czy pozniej "wypada" jesli masz zamiar tym sie zajmowac).
Seba222
A ja nauke programowania rozpoczal bym od ... matematyki, a szczegolnie od jej jednego dzialu - logiki. Niestety (albo stety) matematyka, a szczegolnie logika, to podstawa dzialania komputera i rzecz przydatna przy programowaniu. Nastepnie zastanowil bym sie, co chcesz osiagnac poprzez nauke programowania! Czy chcesz zajac sie na powaznie programowaniem, czy chcesz miec po prostu ogolna wiedze i w razie potrzeby napisac sobie cos drobnego?
Jezeli to pierwsze, to po prostu musisz sie za jeden jezyk wziasc - tu polecam C, C++, i pisac, pisac, pisac.
W drugim przypadku dobrze jest poznac kilka jezykow programowania - ale ich podstawy. Jak bedziesz potrzebowal cos napisac, to znajdziesz w ksiazkach, necie u znajomych podpowiedzi czy porady. Z tym, ze jezeli poznasz C, to latwiej ci bedzie pozniej np. z PHP, bo on sie na C opiera.
jwiniu
Jesli ktos nie mial do czynienia z programowaniem to moim zdaniem warto zaczac od języka proceduralnego np. Pascal, Delphi a po poznaniu takiego przejsc do jezyków objektowych np. C++, Java. W pierwszych krokach powinna towarzyszyc dobra ksizka. Do poznania języków objektowych na pewno b. dobra jest Symfonia Grębosza, co prawda przykłady sa tylko na C++ ale ksiazka pozwoli w prosty sposb zrozumiec filozofie programowania objektowego
Excail
Może i nie jest to dla początkujących ale jeśli masz zamiar tworzyć jakieś strony internetowe to na wjazd proponuje Ci zająć się Flash'em.
A co do innych języków programowania to C++
This topic is locked: you cannot edit posts or make replies.    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.