FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

I znow piraci gora

kla_bor
Advanced Access Content System (AACS) zlamane. Zabezpieczenie dzialalo na tej zasadzie ze dane przez cały czas są przesyłane w postaci zaszyfrowanej, nawet pomiędzy kartą graficzną a monitorem podłączonym przez cyfrowe złacze DVI. Oczywiscie mowa o filmach na nosnikach Blu-ray i HD DVD.

Zabezpieczenie zlamal glupi klawisz PrintScreen, ktory przechwytuje bierzaca ramke filmu. Oczywiscie nie da sie klikac recznie klawisza co kazda ramke, ale mozna napisac prosty program, ktory to zrobi w tle i zripuje kompletny obraz.

Piraci goruja, lamia wszystko co sie da. Ciekawe czy kiedys powstanie idealne zabezbieczenie zawartosci. Moze gdyby wprowadzic nosniki kupowane na zamowienie, zabezpieczany indywidualnie na odbiorce, na zasadzie biometrii??? Rolling Eyes Idea
Jakub
wszystko co zrobił człowiek człowiek jest wstanie złamać.

Chyba nigdy nie powstanie "idealne" zabezpieczenie, co jedynie nie będzie osoby w danym czasie i miejscu, która to potrafi.

Więc firmy zajmujące sie zabezpieczeniami mogą liczyć na łud szczęscia że akurat nie trafią na kogoś kto będzie to potrafił.
kla_bor
A moze to o to chodzi - aby piraci lamali zabezpieczenia.

Chodzi mi o to, ze co jakis czas korporacje wymyslaja zabezpieczenia, co rusz doskonalsze tylko dlatego bo poprzednie nie jest bezpieczne. pomyslmy gdyby bylo idealne zabezpieczenie to po co by bylo wymyslac nowe, doskonalsze.

To jak z wirusami, gdyby ich nie bylo to firmy jak symantec, zbankrutowaly by w super szybkim tepie.
Antek88
Nom, piraci są po to, aby łamać zabezpieczenia, a firmy je tworzące aby utrudniać życie legalnym userom.
A idealnego zabezpieczenia chyba nigdy niebędzie...
pawelsz
Tych zabezpieczen mogloby wogole nie byc. Fakt - moze nie mam samych oryginalow, ale z drugiej strony, jezeli okazuje sie ze np. uzywany przeze mnei cd-rom jest za stary zeby odpalic kupiona przed chwila gre - zabezpieczenia typu starforce - to az sie chce uzywac nielegalny soft.

Quote:
Zabezpieczenie zlamal glupi klawisz PrintScreen, ktory przechwytuje bierzaca ramke filmu.

Zobaczycie, wkrotce w sprzedazy beda tylko klawiatury bez PrintScreena RazzRazz
Kudlaty
tak będą klawiatury bez prtscr. no i wprowadza ustawe ze kto ma tak owy klawisz to do wiezienia albo krzeslo elektryczne.. Razz

Co do zabezpieczeń... tak jak ktos tam u góry powiedział.. nie powstanie zabezpiecznie którego nie da się złamać... Bo jeśli się go złamać nie będzie dalo to będzie emulator który to wyemuluje a program zabezpieczajacy to wychwyci.. :] nie ma rzeczy doskonalych...
Postman
kla_bor wrote:
Advanced Access Content System (AACS) zlamane. Zabezpieczenie dzialalo na tej zasadzie ze dane przez cały czas są przesyłane w postaci zaszyfrowanej, nawet pomiędzy kartą graficzną a monitorem podłączonym przez cyfrowe złacze DVI. Oczywiscie mowa o filmach na nosnikach Blu-ray i HD DVD.

Zabezpieczenie zlamal glupi klawisz PrintScreen, ktory przechwytuje bierzaca ramke filmu. Oczywiscie nie da sie klikac recznie klawisza co kazda ramke, ale mozna napisac prosty program, ktory to zrobi w tle i zripuje kompletny obraz.

Piraci goruja, lamia wszystko co sie da. Ciekawe czy kiedys powstanie idealne zabezbieczenie zawartosci. Moze gdyby wprowadzic nosniki kupowane na zamowienie, zabezpieczany indywidualnie na odbiorce, na zasadzie biometrii??? Rolling Eyes Idea

Nie ma się czym cieszyć. Obraz przechwycony w ten sposób będzie marnej jakości. A jak wiadomo chodzi o TV wysokiej rozdzielczości. Także nie ma powodów do dumy. Jak będzie złamay sposób na odczyt obrazu bez strat to będzie powód do dumy. DVD też kiedyś było zabezpieczone i można było zrobić kopie tylko jakiej jakości ? Po złamaniu kodu przez Szweda i umieszczeniu w necie sposobu kodowania to był powód do dumy !!! Laughing
hyhy
kla_bor wrote:
To jak z wirusami, gdyby ich nie bylo to firmy jak symantec, zbankrutowaly by w super szybkim tepie.

Haha dlatego takie firmy także tworzą wirusy żeby dbać o swój rynek!
hawranek31
Zabezpieczenia byly,sa i beda.
Jedna lepsze, drugie gorsze, jedne da sie latwo obejsc nad innym trzeba sie meczyc (np gra The Plane - ciezko uruchomic) itp itd.

Tak jak wielu tu pisalo trzeba je lamac by pojawialy sie nowe, biznes kreci biznes Wink
Jakub
hawranek31 wrote:
Tak jak wielu tu pisalo trzeba je lamac by pojawialy sie nowe, biznes kreci biznes Wink

A idea samych włamań i zabezpieczęń była taka piękna, no i jak zwykle wszystko szlak trafiło przez pieniądze.

Ten świat to chyba nie dla idealistów Razz bo wszystkie idee zostału już spienięrzne :/ co jest smutne Sad
Xaros
Jak juz ktos kiedys powiedzial:
Quote:
Co czlowiek zrobic, człowiek złamie

Zasady sa po to by je lamac, tak wiec nawet tak znany i nie doobejscia Starforce do gier zostal juz rozszyfrowany...
fofoo
Firmy wydają duże pienądze na nowe zabezpieczenia które i tak zostaną złamane. Czy oni nie zorientowali się jeszcze że to nie ma sensu ? Może ktoś bardzo dobrze lobbuje ?
Ludzie którzy nie mają zamiaru zapłacić i tak nie zapłacą, a ludzie którzy mają świadomość że to zwykła kradzież (i nie jest im z tym dobrze) zapłacą nawet jeśli taki produkt nie będzie miał zabezpieczeń.
Xaros
Dokladnie, nic tego nie zmnieni, chyba ze takie tytuly jak Bitwa o Śródziemie™ 2 z tej ceny 122zl spadla by na 44zl to chyba kazdy wolaby miec orginala z np koszulka lub innym bajerem...
cambridge
ludzie wydają duże pieniądze na zamki do drzwi, które i tak można otworzyć. czy oni nie zorientowali się jeszcze że to nie ma sensu ? może ktoś bardzo dobrze lobbuje ?
ludzie którzy chca coś komuś ukraść i tak ukradną, a ludzie którzy mają świadomość że to zwykła kradzież (i nie jest im z tym dobrze) ni wejdą do mieszkania nawet jeśli takie mieszkanie nie będzie miało zamka.

;-)
loginos
Zgadzam się z Postmanem - osiągnięcie nie jest szczególne - sukcesem bedzie dopiero złamanie szyfru.

Jak dla mnie taki zabezpieczenia nie mają sensu
Skutecznie zatruwają życie ludziom, którzy starają się byc "legalni".
Gdy słyszę o takich kolejnych ulepszeniach przypomina mi się kolega, którego kiedyś zapytałem czemu nie kupi "oryginalnej" gry skoro jest niewiele drższa od "pirata".
On na to, że piracka gra daje mu znacznie większe możliwości - nie trzeba mieć sieci, żeby sie rejestrować, nie trzeba kupować najnowaszego napedu obsługującego zabezpieczenia itd.
Postman
Powiem tylko Hm Nic nie znaczące słowo a jednak. Wkarzczmy na manowce rozwoju ludzkości i dzięki temu chwała za tworzenie zabezpieczeń. Dzięki temu mają co robić hakerzy. Świat się kręci w koło i toi jest powód do dumy. Poleciłem ogólnie ale to nie zmieni faktu że ten Świat kręci forsa. Wszystkie zabezpieczenia mają na celu wyciągnięcie z potencjalnego kienta kasy Laughing Wielikie koncerny tworzą nowe technologie poto aby nam było lepej czy aby z nas wydoić więcej kasy !!!! Embarassed Pomyślcie trochę. Zachwyty zachwytami a kasa z naszych portfeli leci Embarassed
Joker
Xaros wrote:
Dokladnie, nic tego nie zmnieni, chyba ze takie tytuly jak Bitwa o Śródziemie™ 2 z tej ceny 122zl spadla by na 44zl to chyba kazdy wolaby miec orginala z np koszulka lub innym bajerem...

Ale jak cena choćby tej gry może spaść o 78 zł skoro pewnie gdzieś tyle kosztuje dopracowane zabezpieczeń do tej serii... I kółeczko się zamyka ceny rosną a ja jakoś nie zauważyłem żeby mi tak szybko zwiększała się wypłata... Ale żeby ktoś mógł zyskać (np. wydawcy) ktoś musi przecierz stracić (i czemu nie miałbym być to ja Confused )
Camel
Haha, jak przeczytałem artykuł o tym to mało co nie spadłem z krzesła ze śmiechu.
Firmy inwestują grube pieniądze na systemy zabezpieczeń, specjaliści długie godziny poświęcają na dopracowywanie wszystkiego do odtatniego szcegółu...
A tu jakiś czas później dowiadują się że ich super-świetny system został złamany przez coś tak banalengo jak print screen.
I jak to powiedział Siara w Killerze 2... I cały ten misterny plan poszedł wpi... Smile
Postman
Jak juz wczesniej napisalem nie jest powod do chwaly - print screen.
W obecnych czasach mozna powiedziec , iz jest to tylko ciekawosta. Takze fachowcy od zabezpieczen moga narazie spac spokojnie , tylko pytanie brzmi jak długo ?
ChesterB
PrintScreen pod windowsem zapisuje ekran do pliku bmp (czyli bez kompresji = bez straty na jakości) jednak przykładowo taki hdtv ma 1280x720 (czy coś w tym stylu), komputer musi 25 - 30 (w zależności czy to pal czy ntsc) razy przeprowadzić następującą operacje:

wykonać printscreen i zapisać do pliku bmp (który waży kilkanaście MB każdy)

Później osoba robiąca ten rip scala wszystkie obrazki i kompresuje np do xvid (zrobi to nawet MPlayer) lub do MPEG2 jeżeli chce mieć hdtv

Jakość jest minimalnie gorsza.
loginos
jednak wciąż jest to rozwiązanie typu nagraj kamerą w kinie - choć dobrze dopracowane i zautomatyzowane.
Joker
loginos wrote:
jednak wciąż jest to rozwiązanie typu nagraj kamerą w kinie - choć dobrze dopracowane i zautomatyzowane.

Przecież podobno w USA stosuje się systemy wykrywania kamer na widowni przynajmniej na tych ważniejszych pokazach... Ta jasne. To niech mi ktoś powie jakiej kamerówki ja nie znajdę w necie przed premierą w Polsce Very Happy Mi to nie przeszkadza bo i tak screenerów nie oglądam tylko high quality a, że czasami przed premiera to szczerze powiem, że mnie to jakoś nie boli... Niech wymyślają, wydają a ja i tak swoje wiem Very Happy
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.