Pewnie kilku z was sie z nią musiało zmierzyć. Tak jak ja...
Dla tych co nie wiedzą - jest to elektroniczny system rekrutacji do liceów. Wszystkie informacje są dostępne w internecie.
Tzn właśnie nie wszystkie - musiałem pare razy po prostu dzwonić i pytać gdzyż na stronie nic nie było napisane. Np to, że do LO tego i tego TRZEBA zanieść kopie blabla do godziny blabla - ja zdążyłem, przyniosłem 30 min przed zamknięciem sekretariatu, wiem że inni nie zanieśli i nawet nie wiem jakie mogą być tego konsekwencje. Ale to nie tylko takie "szczegóły", sami nauczyciele przed rekrutacją nie wiedzieli nic i mieszali sie w "zeznaniach". W końcu wszyscy solidarnie stwierdzili, że nie wiedzą nic i ten system jest do d...dobrze NIE działa.
Był też ten "kreator" podań. Do tej pory nie udało mi sie ściągnąć tego zrobionego pdf do drukowania...
Co mi sie jednak podoba - info o każdym LO na jednej stronie w przejrzystym formacie. Szkoda że nie zawsze zamieszczono wszystkie informacje (jak z tą kopią). No i sprawdzanie wpisanych przez szkołę danych - w końcu panie sekretarki to też ludzie i też sie mylą.
A wy? Jakie odczucia?
--edit--
No i jeszcze sama strona. Chodzi pod wszystkimi przeglądarkami a na samej stronie jest baner Firefoxa (sic!). Jednak wzory podań są tylko i wyłącznie w pdf. Nie mam nic do Adobe (robi chociażby genialnego photoshopa) ale Adobe Reader to ogromny pożeracz zasobów. A to tylko czytnik.
Pomijając fakt,że do żadnego z liceów (które wybrałem ofc) się nie dostałem,to system zrobił na mnie wrażenie. Wszystko było IMHO wygodnie zaprojektowane,w godzinę przydziału były już pełne dane statystyczne o większości szkół,z relacji kolegów wiem,że podawali na którym miejscu byłeś wśród tych,którzy się dostali (ja byłem na miejscu 12x wśród tych którzy się nie dostali
). Przy okazji,byłem pewien że system się nazywa Kseon,a drugi wyraz nazwy jest różny w zależności od miast/gmin/powiatów które obsługuje.
Co do PDF-pewnie dlatego,że trudno go zedytować a efekt drukowania wygląda wszędzie tak samo,eh? WYSIWYG...
@edit:
Aha,i jeszcze jedno: nasza klasa była dobrze poinformowana. Kilka lekcji poświęcono na opisanie jak cały system działa,a pomoc online też jest w miarę szczegółowa...
I na koniec: czy u Was też kodowanie username wygłądało tak:
3 PIERWSZE LITERY Z IMIENIA + 3 PIERWSZE LITERY Z NAZWISKA + 3 LITERY KIERUNKOWEGO DO WOJEWÓDZTWA/MIASTA + NUMER W DZIENNIKU OBNIŻONY O 2?
Pisze to 3 minuty przed sprawdzaniem wyników. Dlamnie sysyem jest troche źle zrobiony. Nie obsługuje wszystkich szkół. Pozatym występują błędzy w adresach etc. Nie których szkół niema nawet w spisie.
//EDIT\\
Pisało e wzniki bedą o 12 a teraz komunikat znowu:
Sprawdź wynik rekrutacji
Wyniki zostaną udostępnione po godzinie 12:00.
Działanie infromatora zostało zawieszone na czas sprawdzania wyników rekrutacji.
Informator będzie ponownie dostępny od 30 czerwca 2006.
[/quote]
Jak widac nie są punktualni i lubią zmieniać daty
łomatko właśnie sie dowiedziałem że sie dostałem do tego LO co chciałem... nawet nie wiecie jak sie ciesze
a i fakt że strona jest przejrzysta. no i, o dziwo, działa
czyżby w tym roku mniej było hakerów ze złymi ocenami w gimnazjum? 
nie obsługuje wszystkich szkół, tylko te prowadzone przez konkretną gmine, czyli prywatne i szkoly spoza gminy out...
i tym sposobem ja musiałem biegac to wybranego liceum i składac papiery, zamiast normalnie wypełnić formulaż... szkoda czasu i jeszcze raz czasu... tylko współczuje tym, co musieli robić sobie wycieczki z całej małopolski do Krakowa 
Noo, brejdak sie właśnie dostał do najlepszego liceum u nas w Lublinie. W sumie system jest bardzo wygodny, za moich czasów nie było takich wynalazków i trzeba było jeszcze w maju latać wszędzie z papierkami. Chociaż koleżanka spoza miasta faktycznie miała utrudnione życie, bo ją ten system nie obowiązuje.
Ja za to właśnie wściekam się na system rekrutacji na studia. Na szczęście na większości uczelni jest rekrutacja elektroniczna więc nie muszę się fatygować do Warszawy, ale nawet na róznych kierunkach tej samej uczelni [nie mówiąc juz o różnych uczelniach :/ ] są zupełnie różne terminy składania podań, co ciekawsze niektóre dokumenty trzeba składać przed wynikami matur, inne po, a inne dopiero po przyjęciu na studia [oczywiście to które dokumenty się składa kiedy też zależy od kierunku i uczelni
]
Naprawdę macie wielkie szczęście, że całą rekrutację załatwiacie w jednym miejscu. Ja ciągle jestem przerażona że przeoczyłam jakiś termin i dlatego mnie nie przyjmą tam gdze chciałam 
Mnie ten system odpowiadał tylko z jednego powodu: a mianowicie nie musiałem wszędzie z papierami latać bo się zbić idzie. Z drugiej jednak strony nie każdy ma internet, no niby w szkole mozna było ale to w domku jakoś lepiej...Można było sprawdzić wyniki w domu, nie trzebabyło nigdzie wychodzić.
Taki offtop-mnie ten system niestety nie obowiązuje:
| Quote: |
Witaj Jacek Wielemborek!
Wyniki rekrutacji
Dnia 29-06-2006 o godzinie 12:00 dokonany został przydział kandydatów do oddziałów.
Niestety liczby uzyskanych przez Ciebie punktów do poszczególnych oddziałów z Twojej listy preferencji nie pozwoliły Ci zostać zakwalifikowanym do żadnego oddziału.
W dniach od 29-06-2006 od godz. 12:00 do 03-07-2006 do godz. 12:00 osoby, które zostały zakwalifikowane do poszczególnych oddziałów składać będą oryginały swoich dokumentów w szkołach. Po zakończeniu potwierdzania woli podjęcia nauki przez zakwalifikowanych, w dniu 04-07-2006 o godz. 12:00 opublikowana zostanie lista wolnych miejsc w poszczególnych oddziałach. Będzie ona dostępna w Systemie, na lewej kolumnie, przed zalogowaniem. Skorzystaj z tej listy i wybierz z niej oddział dla siebie. Udaj się do prowadzącej go szkoły z podaniem, świadectwem ukończenia gimnazjum oraz zaświadczeniem o wynikach egzaminu gimnazjalnego i poproś o rozpatrzenie Twojej kandydatury.
Życzymy powodzenia!
|
...czyli jutro przejdę pół Łodzi i wyląduję w zawodówce
@edit:
Zmieniłem zdanie o Kseon Optivium... Jak na razie wykonałem cztery telefony (jeden do jednej szkoły i trzy do drugiej,czekając aż odbierze osoba kompetentna
) i mimo iż podano na liście te szkoły jako szkoły z wolnymi miejscami,mijało się to z prawdą.
Ja nie mialem tego systemu bo jestem z 3 miasta za to my mielismy inny system (chyba) na podobnej zasadzie "Kseon"
ja naszczescie dostalem sie do liceum z 1 preferencji