Mam problem z polskimi znakami, zauważyłem że pojawia się kiedy kopiuje pliki z mojego dysku na ftp, zmienia mi znaki na krzaczki. Czy to wina mojego ftp'a, a jeżeli nie to czy jest jakiś sposób ominięcia tego problemu inny niż edycja plików onlinowym file managerem na frihoście?
Polskie znaki na stronie
Nie jest to wina dysku, a raczej kodowania jakiego uzywasz. Daj adres, to zobacze. Jezeli uzywasz kodowania ISO, to znaki ez musisz miec w ISO. W zajaczku (www.amigo.pop.pl) jest takie cos jak ogonki - wybierasz ISO lub WINDOWS i on sam je konwertuje.
Jeśli chodzi o FTP,używaj trybu binarnego do wysyłania plików z polskimi znakami (taką opcję oferuje na przykład Total Commander). Co do HTTP-najlepszym rozwiązaniem jest chyba użycie tych fajnych kombinacji &#liczba (jeśli nie wiesz o co mi chodzi,w trybie pisania posta kliknij na przycisk "podgłąd",system forum frihosta automatycznie zamienia polskie literki na to "neutralne" kodowanie).
| Seba222 wrote: |
| Nie jest to wina dysku, a raczej kodowania jakiego uzywasz. Daj adres, to zobacze. Jezeli uzywasz kodowania ISO, to znaki ez musisz miec w ISO. W zajaczku (www.amigo.pop.pl) jest takie cos jak ogonki - wybierasz ISO lub WINDOWS i on sam je konwertuje. |
http://hyhy.frih.net/pl
http://hyhy.frih.net/plhtml
Ja używam arachnofilii, zamiast instalowac zajaczka juz wole wklejac w file editorze w direct adminie.
| Deathplanter wrote: |
| Jeśli chodzi o FTP,używaj trybu binarnego do wysyłania plików z polskimi znakami (taką opcję oferuje na przykład Total Commander). Co do HTTP-najlepszym rozwiązaniem jest chyba użycie tych fajnych kombinacji &#liczba (jeśli nie wiesz o co mi chodzi,w trybie pisania posta kliknij na przycisk "podgłąd",system forum frihosta automatycznie zamienia polskie literki na to "neutralne" kodowanie). |
używam. Ale żeby użyć tych kombinacji trzeba mieć jakiś program który zamienia polskie znaki na te kombinacje?! W ostateczności moge sobie taki napisac
Ponieważ plik zapisałeś w kodowaniu windows-1250 a w meta ustawiłeś iso-8859-2
Jeżeli plik edytujesz w notatniku to musisz zmienić edytor (np EditPlus2) i zapisywać w iso-8859-2.
Jeżeli plik edytujesz w notatniku to musisz zmienić edytor (np EditPlus2) i zapisywać w iso-8859-2.
W każdym razie znajdź sobie jakiś edytor w którym możesz zmieniać kodowanie (wymienione we wcześniejszych postach) lub Notatnik SP (fajne kolorowanie składni) lub kED (nieco jak pajączki czy inne króliki...
), a no i pamiętaj żebyś miał to samo zakodowane i to samo w meta.
polecam emacs albo notepad++
| fofoo wrote: |
| polecam emacs albo notepad++ |
Okej ściągnąłem notepada++ i nie wiem jak zmienić kodowanie znaków. Jeżeli biore opcje format->kodowanie utf-8 (iso 8859 nie ma :S) to tylko wyswietla mi w tym formacie i umozliwia w nim pisanie, a znakow nie zmienia (wiec sa kwadraty).