FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Polskie znaki na stronie

hyhy
Mam problem z polskimi znakami, zauważyłem że pojawia się kiedy kopiuje pliki z mojego dysku na ftp, zmienia mi znaki na krzaczki. Czy to wina mojego ftp'a, a jeżeli nie to czy jest jakiś sposób ominięcia tego problemu inny niż edycja plików onlinowym file managerem na frihoście?
Seba222
Nie jest to wina dysku, a raczej kodowania jakiego uzywasz. Daj adres, to zobacze. Jezeli uzywasz kodowania ISO, to znaki ez musisz miec w ISO. W zajaczku (www.amigo.pop.pl) jest takie cos jak ogonki - wybierasz ISO lub WINDOWS i on sam je konwertuje.
Deathplanter
Jeśli chodzi o FTP,używaj trybu binarnego do wysyłania plików z polskimi znakami (taką opcję oferuje na przykład Total Commander). Co do HTTP-najlepszym rozwiązaniem jest chyba użycie tych fajnych kombinacji &#liczba (jeśli nie wiesz o co mi chodzi,w trybie pisania posta kliknij na przycisk "podgłąd",system forum frihosta automatycznie zamienia polskie literki na to "neutralne" kodowanie).
hyhy
Seba222 wrote:
Nie jest to wina dysku, a raczej kodowania jakiego uzywasz. Daj adres, to zobacze. Jezeli uzywasz kodowania ISO, to znaki ez musisz miec w ISO. W zajaczku (www.amigo.pop.pl) jest takie cos jak ogonki - wybierasz ISO lub WINDOWS i on sam je konwertuje.

http://hyhy.frih.net/pl
http://hyhy.frih.net/plhtml

Ja używam arachnofilii, zamiast instalowac zajaczka juz wole wklejac w file editorze w direct adminie.

Deathplanter wrote:
Jeśli chodzi o FTP,używaj trybu binarnego do wysyłania plików z polskimi znakami (taką opcję oferuje na przykład Total Commander). Co do HTTP-najlepszym rozwiązaniem jest chyba użycie tych fajnych kombinacji &#liczba (jeśli nie wiesz o co mi chodzi,w trybie pisania posta kliknij na przycisk "podgłąd",system forum frihosta automatycznie zamienia polskie literki na to "neutralne" kodowanie).

używam. Ale żeby użyć tych kombinacji trzeba mieć jakiś program który zamienia polskie znaki na te kombinacje?! W ostateczności moge sobie taki napisac Very Happy.
ChesterB
Ponieważ plik zapisałeś w kodowaniu windows-1250 a w meta ustawiłeś iso-8859-2

Jeżeli plik edytujesz w notatniku to musisz zmienić edytor (np EditPlus2) i zapisywać w iso-8859-2.
Calemb
W każdym razie znajdź sobie jakiś edytor w którym możesz zmieniać kodowanie (wymienione we wcześniejszych postach) lub Notatnik SP (fajne kolorowanie składni) lub kED (nieco jak pajączki czy inne króliki...Razz), a no i pamiętaj żebyś miał to samo zakodowane i to samo w meta.
fofoo
polecam emacs albo notepad++
hyhy
fofoo wrote:
polecam emacs albo notepad++

Okej ściągnąłem notepada++ i nie wiem jak zmienić kodowanie znaków. Jeżeli biore opcje format->kodowanie utf-8 (iso 8859 nie ma :S) to tylko wyswietla mi w tym formacie i umozliwia w nim pisanie, a znakow nie zmienia (wiec sa kwadraty).
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.