FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Dobry alkohol :)

Seba222
Zdolowal mnie troche ten temat z ankieta o granice wieku przy kupnie alkoholu, wiec zwracam sie do wszystkich pelnoletnich (coby nie bylo, ze namawiam do picia): szukam dobrych przepisow na dobry alkohol (likiery, wina, nalewki itp) - takie domowe przepisy. Na dobry poczatek ja zaczne:

Nalewka na kukulkach (takie cukierki)
40 dkg kukułek
0,70 litra wódki
Cukierki zalać. Co jakiś czas wstrząsnąć.
Wychodzi z tego podobno bardzo dobry gęsty i słodki likier (jeszcze nie robilem, przepis mam od mojej mamy Razz - to sie nazywa wychowanie Razz)

Wisnie w spirytusie:
Wisnie umyc, razem z pestkami wrzucac do sloika i przesypywac cukrem - warstwa wisni, warstwa cukru. Odstawic na kilka dni az wisnie puszcza sok. Po tym wszystkim wisnie z sokiem nalezy zalac spirytusem. Odstawic do zaciemnionego miejsca.

Obydwie nalewki czym dluzej stoja tym lepiej. Pic oczywiscie zachowujac umiar.
fallco
A slyszales o tym ze domowych przepisow sie nie zdradza Very Happy trzeba przeciez zachowac pewne rzeczy w slodkiej tajemnicy Very Happy
hyhy
Politchnika gdańska rządzi:

Receptury z klasztornej piwniczki. Very Happy

Laughing Twisted Evil

Last edited by hyhy on Fri Jun 23, 2006 1:18 am; edited 2 times in total
Seba222
fallco wrote:
A slyszales o tym ze domowych przepisow sie nie zdradza Very Happy trzeba przeciez zachowac pewne rzeczy w slodkiej tajemnicy Very Happy

Widzisz. Sa dwie szkoly jazdy. Jedni domowe przepisy chowaja, nie ujawniaja i one po jakims czasie gina. Drudzy, wlasnie kazdemu je rozdaja - przepis przezywa, a co poniektorzy go udoskonalaja i ak powstaje nowszy, lepszy przepis. Tak wiec wszystko zalezy od sposobu patrzenia.
the_mariska
Mam przyszywanego braciszka który produkuje wina i nalewki ze wszystkiego co się da i co się nie da, więc przy najbliższej okazji spróbuję z niego wyciągnąć parę przepisów [jak będzie pijany, to się zgodzi Very Happy]. Ogromnym hitem była jego nalewka miodowo-paprykowa [z ostrą papryczką oczywiście], lub dla prawdziwych hardcorowców nalewka pieprzowa [nie polecam, no chyba że ktoś ma niewyparzoną gębę Laughing]

[Czekajcie na przepisy . Mariska idzie szpiegować Razz]
Postman
No to coś smacznego i dla Tych co nie smakuje im piwo (za gorzkie):

Piwo grzane z przyprawami

2 szklanki jasnego piwa, kawałek cynamonu, 3-5 goździków, smażona skórka pomarańczowa, cukier.

Część piwa wlać do rondelka, dodać cynamon, goździki i skórkę pomarańczową, szczelnie przykryć i gotować 1-2 min. Gorący płyn odcedzić, posłodzić i wymieszać z pozostałym podgrzanym piwem. Napój przelać do dzbanka i nalewać do szklanek.

Piwo grzane z przyprawami i żółtkami

2 szklanki jasnego piwa, 2 żółtka, 2-3 łyżki cukru, kawałek cynamonu, kilka goździków.

Część piwa zagotować z przyprawami i odcedzić. Żółtka ubić z cukrem w misce na puszystą masę, stawiając na drugim naczyniu z wrzącą wodą. W czasie ubijania wlewać po trochu zagotowane z przyprawami piwo i ubijać do momentu, aż płyn zacznie lekko gęstnieć. Wówczas wlać pozostałe podgrzane piwo i wymieszać. Gorący napój przelać do dzbanka i nalewać do szklanek.
darczeku
to nie lepiej kupic 0,5l w sklepie? Laughing Laughing
Taki zart, u mnie tata robi wino z winogron ( Cool ) , tak na lekarstwo;)
grumman
Seba222 wrote:

...
Wisnie w spirytusie:
Wisnie umyc, razem z pestkami wrzucac do sloika i przesypywac cukrem - warstwa wisni, warstwa cukru. Odstawic na kilka dni az wisnie puszcza sok. Po tym wszystkim wisnie z sokiem nalezy zalac spirytusem. Odstawic do zaciemnionego miejsca.
...

a mnie zawsze powtarzali zeby najpierw wisnie drelowac. bo inaczej nalewka bedzie gorzka.
Seba222
grumman wrote:

a mnie zawsze powtarzali zeby najpierw wisnie drelowac. bo inaczej nalewka bedzie gorzka.

No wlasnie cala w tym zabawa, ze nie trzeba drylowac, a mimo to nie daja pestki gorzkiego posmaku.
kochanek
a ja mowie pamietana data 1410 nietylko z ta bitwa ale :
1 kg cukru
4 litry wody
10 gram drożdzy

i mamy bimber Smile
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.