FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Znudzil Ci sie Windows? Linux z dostawa do domu za DARMO!

Deathplanter
Co to jest Linux?
Linux to całkowicie darmowy system operacyjny stanowiący alternatywę dla drogiego,niestabilnego i pamięciożernego Windowsa. Jest to projekt OpenSource tworzony na licencji GNU/GPL z otwartym kodem źródłowym. Jeśli któryś z tych terminów wydaje Ci się niejasny,zapraszam na http://pl.wikipedia.org/

Czym jest Ubuntu?
Ubuntu to jedna z wielu dystrybucji (odmian) Linuxa. Stworzona została z myślą o zwykłych użytkownikach komputera. Ze względu na fakt,iż Ubuntu jest oparty na kanwach innej dystrybucji, Debian, mamy do dyspozycji ogromny wybór oprogramowania.

Dla kogo jest ten system?
Jak już wcześniej powiedziałem,Linux sprawdza się w praktycznie wszystkich zastosowaniach. Swego czasu był to system stworzony głównie dla serwerów (i nadal dobrze się sprawdza),jednak aktualnie system graficzny zbliżony do systemu Windows jest dostępny na "standardowym wyposażeniu" a komendy trybu tekstowego wpisywane są niezwykle rzadko. Zainteresowanym szczegółami zdradzę,że dostępne są "paczki" z programami takimi jak OpenOffice(pakiet biurowy kompatybilny z Microsoft Office z opcją zapisywania w formacie PDF),Firefox lub Opera(przeglądarki internetowe),Kadu (Linuksowa wersja gadu-gadu),GIMP (zaawansowany edytor graficzny),AmaroK(odtwarzacz multimedialny: hybryda Winampa i Windows Media Playera-dla zwolenników Winampa przygotowano także XMMS). Po wgraniu środowiska KDE będziemy mieli także genialny system graficzny przypominający mocno "podrasowaną" wersję Windowsa: rozbudowane menu KDE podobne do menu Start,Konqeror,odpowiednik Eksploratora oraz wszelkie narzędzia zapewniające w wysokim stopniu wspópracę z wszelkimi sieciami,również tymi Windowsowymi (np. Samba jako klient Microsoftowej sieci współdzielenia plików). Dla maniaków gier stworzono płatny program Cedega,emulujący pracę systemu Windows. Osiąga on wydajność lepszą od produktów firmy Microsoft. Dla starszych gier powinien wystarczeć darmowy emulator Wine,lub nowsza wersja,WineX. System jest całkowicie po polsku.

Jakie są wymagania Ubuntu?
Ubuntu będzie pracował optymalnie na procesorze o częstotliwości co najmniej 600 MHZ, pamięci RAM o pojemności 256 MB oraz około 4 gigabajtach wolnego miejsca na dysku. Niezwykle przydatne będzie też stałe łącze z Internetem,nie jest ono jednak obowiązkowe.

Jak zamówić?
Wchodzimy na stronę http://shipit.ubuntu.com/ , Po zarejestrowaniu się podajemy swoje dane osobowe i ilość zamawianych płytek (lepiej wziąć ciut więcej i rozdać kumplom,według firmy Canonical koszty produkcji płytek są znikome w porównaniu z kosztami przesyłki). Po czterech tygodniach dostajemy pocztą priorytetową paczkę zamówioną ilością pakietów.

Czy Ubuntu potrafi "żyć w zgodzie" z Windowsem?
Oczywiście. Aby oba systemy działały na tym samym komputerze,należy wcześniej zostawić instalatorowi kilka gigabajtów nie przydzielonego żadnej partycji miejsca na dysku. W tym celu wystarczy zastosować dowolny program do partycjonowania (podobno wystarczy nawet ten z narzędzi administracyjnych Windows XP) oraz przeprowadzić instalację w trybie eksperta. Gdy system spyta nas jak mamy zamiar rozwiązać problem z partycjonowaniem,wybieramy opcję przewidującą stworzenie nowych partycji wykorzystujących nieprzydzielone miejsce na dysku twardym. Uwaga: system Windows nie będzie widział tych partycji bez zastosowania dodatkowych sterowników!

Ile to kosztuje?
Jak już wcześniej powiedziałem, Ubuntu jest całkowicie za darmo. Po otrzymaniu koperty na jej tyle naklejono informację:
Quote:

January 20, 2005
To whom it may concern,
Canonical Ltd. is a global organisation headquartered in the Isle of Man committed to the development, distribution and promotion of open source software products, and to providing tools and support to the open source community. One of Canonical's projects is the Ubuntu Operating system. Ubuntu is developed as free and open source software and can be used, modified, and redistributed without permission and completely free of charge. As part of it's promoting Ubuntu, Canonical Ltd. sends CDs, completely free of charge through the mail to users who request them. The software on the CDs can also be downloaded at no cost through our website. The Ubuntu CDs in all shipments are distributed completely free of charge. For shipping purposes, we declare a 0.26 EUR value for each CD. If you have any questions, please don't hesitate to contact me personally.
Sincerely,
Benjamin Mako Hill
Community Development Coordinator
Phone/FAX: (+1) 815.361.7509
Email: mako@canonical.com
Canonical Limited
Directors: C A Bean, P J Carpenter & K J Foden
Registered in the Isle of Man, Company number 110334c
Registered Office: One Circular Road, Douglas, Isle of Man IM1 1AF
VAT Registration: GB 002 3060 52
www.canonical.com

...czyli w skrócie: Ubuntu jest za darmo pomimo kosztów sponsora,firmy Canonical. Firma Canonical to organizacja zarządzana na terenie wyspy Man,której celem jest tworzenie i dystrybucja darmowego oprogramowania. System Ubuntu nie chronią prawa autorskie.

Ciągle myślisz że to żart? Przejrzyj inne fora dyskusyjne,tysiące polaków nie mogą się mylić! Pospiesz się,liczba egzemplarzy ograniczona!

http://pl.wikibooks.org/wiki/Ubuntu:Spis_tre%C5%9Bci

Last edited by Deathplanter on Tue Jan 02, 2007 3:19 pm; edited 2 times in total
Adi666
No ciekawie...nie sadzilem ze takie cos zaistnieje chociasz Ubuntu przypomina mi znienawidzona Mandrive/Mandrake'a to ta probozycja jest wielkim uklonem w strone wolnolaczowcow i modemowcow. Moze wreszcie linux bedzie systemem nie uzaleznionym od intenetu. Brawo dla sponsorow
draqo
Czyli mogę na przykład zamówić 30 sztuk, i będzie to za darmo, całkowicie za darmo i mam porozdawać kolegom. Dobrze zrozumiałem??
Deathplanter
@draqo:
Dokładnie. Ja zamówiłem 16 pakietów (10 w wersji dla PCi386,3 dla PC64 i 3 dla maków),zdziwiłem się jak mi pomnożyli ilość płytek przez dwa (bo okazało się,że w jednym pakiecie są dwie płytki: instalacyjna i "bezinstalacyjna",czyli bootowalne live-cd do wypróbowania ubuntu).

@Adi666:Gdyby mi mieli odłączyć internet,wcześniej pobrałbym Debian Etch (wersja niestabilna,chociaż tylko z nazwy-za to najnowsze pakiety,z kernelem na czele!) w wersji na dwóch DVD. Cudo.

Last edited by Deathplanter on Wed Jun 14, 2006 3:22 pm; edited 1 time in total
Adi666
No tak zapomnialem o "gigantycznym" Debianie...do tego distra nie potrzeba juz nic dociagac ^^
jackill
Ja ostatnio ściągnąłem Xubuntu, czyli Ubuntu ze środowiskiem Xfce. Baardzo dobra dystrybucja, zajmuje 700MB, odpala się jaki Live CD i bespośrednio z niego kopiuje, w związku z czym instalacja trwa krócej. Prócz tego jest jeszcze Kubuntu, czyli Ubuntu z KDE. Oczywiście można zainstalować dowolną dystrybucję a z repozytoriów dociągnąć inne środowiska graficzne Smile W najnowszej wersji jest sporo poprawinych rzeczy, np. u mnie sieć wykryła się i skonfigurowała automatycznie Shocked Ubuntu powoli wyrasta na najlepszą dystrynbucję dla mało i średnio zaawansowanych userów, chociaż i doświadczeni "linuxiarze" też znajdą coś dla siebie w Ubuntu Smile

PS. Jeśli już zamawiacie Ubuntu (z shipita), to bądzcie rozsądni i nie bierzcie od razu 50 sztuk... to że jest darmowe to nie znaczy, że można sobie tapetować płytkami Ubuntu pokój, a niestety bywały takie przypadki i niestety w Polsce... Ja np. Ubuntu ściągam z bittorrenta, bo tak jest szybciej niż czekać na wysyłke, a brak ładnego napisu na płycie wcale mi nie przeszkadza.
Nolt
ship ubuntu jest ograniczone do 10kopii, wczesniejsza wersje mozna bylo zamawiac do 30kopii, calosc jest sponsorowana prze miliardera ktory za 20mil$ polecial sobie w kosmos z rosjanami - Mark Shuttleworth. WIELKIE POZDRO DLA NIEGO Smile niedawno byl w Wuwua.

PS: UBUNTU RULEZ, NIGDY NIE BYL I NIE BEDZIE PODOBNY DO MANDRIVY Smile btw. ubu jest debianowaty dla tych ktorzy nie wiedza Razz
ChesterB
Ale 3 miesiące się czeka na wysyłke (tyle ja czekałem 2 razy, raz przy wersji 5.04 i drugi raz przy 5.10) Razz

Co do samego ubuntu to nie przypadł mi do gustu, pierwszą rzeczą było to że nei można się zalogować jako root (owszem, po wyedytowaniu jakiegoś pliku można, ale niesmak pozostaje), druga sprawa - przy instalowaniu czegokolwiek musiałem ściągnąć tone MB z sieci bo apt-get się pluł...

Od 3 tygodni pracuje na slackware 10.2, wszystko jest po mojej myśli, żadnych problemów, a ubuntu to dla mnei syf.
Adi666
jackill wrote:
Ja ostatnio ściągnąłem Xubuntu, czyli Ubuntu ze środowiskiem Xfce.

To ubuntu ma tylko jeden X w zestawie? oO
Deathplanter
A ilenaście upchniesz na 700mb CD?

Co do roota-pamiętam że na liwce nie miałem problemów,sudo wchodziło bez hasła... co do instalacji pakietów po prostu się nie wypowiem bo dużo w systemie nie siedzę,ale w Debianie już się rozgościłem,z tego co wiem oba siedzą na DPKG więc wydaje mi się że się mylisz. Przesyłkę dostałem po 4 tygodniach,a namówił mnie kumpel który czekał tyle samo...
ChesterB
Deathplanter wrote:
A ilenaście upchniesz na 700mb CD?

Co do roota-pamiętam że na liwce nie miałem problemów,sudo wchodziło bez hasła... co do instalacji pakietów po prostu się nie wypowiem bo dużo w systemie nie siedzę,ale w Debianie już się rozgościłem,z tego co wiem oba siedzą na DPKG więc wydaje mi się że się mylisz. Przesyłkę dostałem po 4 tygodniach,a namówił mnie kumpel który czekał tyle samo...

Sudo to wiem, ale mi bardziej chodzi o zalogowanie się jako root na stałe Wink
Pracowałem jakiś tydzień na Kubuntu (Ubuntu + KDE) ale denerwowało mnie wiele rzeczy, min OpenGL który konfigurowałem 2 dni! (w slacku 30min, rekompilacja jajka + kilka linijek z xorg i śmiga), do tego wiecznie "Niespełnione zależności" które wypluwał apt-get, ale to nie temat do kłócenia się które distro lepsze, prawda? Wink

Co do wysyłki, to ja czekałem 2 razy bite 3 miesiące.
Nolt
do mnie plytki przychodza max 1miesiac Very Happy jesli chodzi o logowanie jako root to jest prosta sprawa Razz bez edycji plikow Razz ale to zostawie tobie (jesli lubisz bawic sie linuksem) Very Happy
Adi666
Slackware byl kiedys wydawany na 1 plycie i mial pare do wyboru.
Postman
Zamawiałem jakieś trzy miesiące temu i żadna płytka do mnie nie dotarła. Dzisiaj wszedłem na stronę http://www.shipit.ubuntu.com,/ i się nie wyświetla. Czyżby projekt darmowego linuksa już padł ?
Balcard
Postman wrote:
Zamawiałem jakieś trzy miesiące temu i żadna płytka do mnie nie dotarła. Dzisiaj wszedłem na stronę http://www.shipit.ubuntu.com,/ i się nie wyświetla. Czyżby projekt darmowego linuksa już padł ?

Ja zamówiłem jakieś 2 tygodnie temu i płytki po 10 dniach do mnie pszyszły. A do kumpla już po tygdniu Smile A po za tym popraw link. https://shipit.ubuntu.com strona działa i to bez zarzutu. Zamówiłem nowego ubuntu zobaczymy jaki jest.
Deathplanter
Postman wrote:

A przypadkiem nie nazwałeś się Ziomisław Paliblant? ;P Dane osobowe muszą być prawdziwe.
@edit:
Aha,i jeszcze jedno: w polu reason powinno się wpisać coś w stylu "I just want to try Ubuntu out and share it with friends."
Postman
Sorry to nie było 3 miesiące temu. Kliknełem w link i przegladarka pamięta mój login i jest taki komunikat :
Code:
10 CDs requested in 2006-05-21. 10 CDs approved and sent to the shipping company in 2006-05-24. Please note requests usually take from 4 to 6 weeks to deliver, depending on the country of shipping

Tak więc muszę jeszcze trochę poczekać 6 tygodni.
Nolt
trzeba byc cierpliwym Razz procz nas jakies XXXXXXXXXXXXXXX osob zamowilo ubuntu Very Happy napewno dojdzie Razz ( sa przypadki ze nie dochodzi :Razz ) czekajac na tloczone plytki mozna sobie sciagnac ubu z netu Smile
pozdro
v3nd0r
o ile dobrze pamietam to byla juz taka akcja kiedys, chyba ze opisales ta akcje ktora jest ciagle kontynouwana (nie byla przerwana)

Sam zamowilem sobie 10sztuk. Do tego byl juz taki temat o tym ze mozna miec ubuntu za darmo.
Seba222
No coz. Znajac zycie i mentalnosc niektorych naszych rodakow obawiam sie, ze plytek z Ubuntu do Polski przyszlo wiecej, niz wszystkich komputerow z jakimkolwiek linuxem u nas dziala. Jestem pewien, ze 50 - 70 % z tych plytek ktore przyszly lezy i bedzie lezec nieuzywana. Na ktoryms forum, ludzie chwalili sie, kto ile zamowil i co dostal dodatkowo (np. stojak na CD z logo Ubuntu). Wysnuwali przy tym teorie, ze trzeba zamowic XX sztuk, zeby dostac stojak, a YY zeby dostac COSTAM. Niestety, u nas, jak cos ktos daje za darmo, to trzeba brac ile wlezie, chocby to mialo lezec do konca swiata i o jeden dzien dluzej nieuzywane, ale "dawali to bralem".
Przyznam, ze z poczatku tez mialem chec zamowic ubuntu, ale w koncu swierdzilem, ze za 6 godzinek u mnie sie to sciagnie i po klopocie Smile Mam zainstalowane ubuntu, jestem zadowolony.
grumman
zgadzam sie z toba Seba222. ale takie praktyki to nie tylko w polsce. my polacy jednak sie tym chwalimy. troche to dziwne ale no coz.

ja zamowilem 5 sztuk, pogadam z kumplami moze zaczniemy sie z windy przerzucac. a jak bedzie potrzeba to reszte sie dociagnie
Antek88
Zamówiłem 10 płytek. Szkoda, że czas oczekiwania na paczkę taki długi. Kiedyś używałem trochę Mandrake'a, zobaczymy jak spisze się ta dystrybucja.
Ale pewnie długo nie posiedzi na dysku znając moje zamiłowanie do gier, których niestety na Linuxie jak na lekarstwo.
Nolt
Antek88 wrote:

Ale pewnie długo nie posiedzi na dysku znając moje zamiłowanie do gier, których niestety na Linuxie jak na lekarstwo.

hmm przeciez mozsz kozysac w wine lub cedegi, lub poprostu z windowsa a ubu zostawisz jako zbawke Very Happy
webek
Własnie zamówiłem sobie paczke 10' i czekam na dostawe - z pewnością sprawdze lina jak tylko dojdzie....

A koszty przesyłki?
Deathplanter
W moim przypadku było zupełnie za free.
webek
To dobrze że nie trzeba nic płacić no i przede wszystkim ściągać - na neo każdy megabajt jest na miarę złota :p
Antek88
Nolt wrote:

hmm przeciez mozsz kozysac w wine lub cedegi, lub poprostu z windowsa a ubu zostawisz jako zbawke Very Happy

mogę, ale na wine nie odpalę wszystkich gier,a nawet jeśli już pójdźie to i tak nie będzie chodziła tak 'szybko' jak na windowsie.
a cedega jest płatna o ile się nie myle.
Seba222
Quote:
To dobrze że nie trzeba nic płacić no i przede wszystkim ściągać - na neo każdy megabajt jest na miarę złota :p

A nie lepiej zapytac znajomych, czy ktos nie ma przypadkiem, zamiast zamawiac?? A moze ktos ma sciagniete i moglbys przegrac sobie? Np. ja mam sciagnietego Ubuntu, a jestem z Olkusza, wiec ...
pawelsz
Przed chwila zamowilem sobie zestaw 10 plytek (w wersji z 1cd 64-bit i 1 na macintosha). No to teraz pozostaje tylko poczekac az paczka przyjdzie Cool wprawdzie moglbym sobie sciagnac linuxa z neta (bo w koncu tak zaczela sie pare lat temu moja przygoda z linuxem) ale zawsze mialem problemy ze znalezieniem w miare szybkiego mirrora.

Quote:
A nie lepiej zapytac znajomych, czy ktos nie ma przypadkiem, zamiast zamawiac

Tutaj niestety pojawia sie problem. Czesc moich znajomych nawet nie wie, co to linux. Jeden myslal ze to gra <lol>
jackill
pawelsz wrote:
ale zawsze mialem problemy ze znalezieniem w miare szybkiego mirrora.

Mirrorów jest masa, też w Polsce. Poza tym jest bittorent, z którego można ściągać praktycznie z maksymalną szybkością łącza. Wink
pawelsz
Quote:
Mirrorów jest masa, też w Polsce.

Troche zle sie wyrazilem, chodzi mi o to ze poszukiwania takiego, ktory dzialalby tak jak ja chce chwile trwaly, a nierzadko zdarzalo sie, ze byl to mirror powiedzmy w argentynie Cool

Quote:
jest bittorent, z którego można ściągać praktycznie z maksymalną szybkością łącza.

Chyba nie u mnie Wink cos do tej sieci szczescia nie mam, nie ciagnie szybciej niz 10-20 kB/s (a kiedys chodzil po 50 na sekunde, nie wiem co sie stalo). Za to jak juz zakoncze poszukiwania mirrora to zazwyczaj idzie przynajmniej okolo 40 kB, a czesto predkosc jest wieksza (raz sciagnalem caly linux ze srednia predkoscia okolo 300 kB/s).
Nolt
dla milosnikow ubuntu: plytki ktore otrzymacie beda zawierac jeszcze naklejki Razz moze mala rzecz ale pewnie ucieszy ludzi Smile osobiscie jeszcze czekam Very Happy ale widzialem zdjecia na polskim forum ubu paru ludzi juz dostalo nowego DD

ps: jesli chodzi o sciaganie to probowalem sciagnac ubuntu z serwerow w polsce i mialem transfer ciezki kolo 60-80kb (ktos powie ze to duzo, dla mnie to malo bo mam calkiem dobre lacze), wiec zaczelem ciagnac z torrenta wynik 400kb czyli bez porownania.
hawranek31
No to ja sobie tez zamowilem.

Net mam slaby wiec sciaganie zajeloby mi mase czasu, pozatym miejsca malo, a trzeba jeszcze poszukac na Ubunta.

Pozyjemy zobaczymy.

Pozdrawiam.
webek
No można by się popytac ludzi, ale mało kto będzie miał taką paczuszke 10 wersji, no i trzeba je przegrać i są bez dodatków w stylu naklejki Razz.
I jeszcze jedno - nie chciało by mi się ściągac (jakby nikt nie miał) tej samej wersji w live i normalną instalcje - to troszke zajmuje... no a neo ma limity Sad i szybkie też nie jest (mam 512).

ps. mieszkam tylko 13 km do Olkusza, no i teraz chodze tam do szkoły (1LO).
ppp2
Tak... można sobie dowiesc ubuntu do domu ale to jest zbędne jak ktos
ma dobre łącze i może sobie ściagnac Very Happy
evolucja
Jak czytałem post Deathplantera wierzyć mi się nie chciało.
Ale widziałem posty innych i to chyba naprawdę działa.
Aktualnie dałem zamówienie i czekam na dostarczenie.
Polecam to wszystkim którym net nie działa aż tak dobrze.
ChesterB
Ja już dostałem trzy pakiety, wersje 5.04, 5.10 oraz 6.10 (czy jakoś tak, ogólnie to ta najnowsza), jednak nie korzystam z tego, system dla mnie troche za drętwy, dlatego wole Slackware (chociaż rozważam przesiadke na Gentoo lub FreeBSD) Twisted Evil
webek
do mojego kumpla doszła już druga paczka - wcześniej zamówił tylko 10 cd z ubuntu teraz za to zamówił 25 cd z ubuntu, dbuntu i jeszcze edubuntu. Za drugim razem przysłali mu w 3 tygodnie od złożeia zamówienia :p
KacperOo
Zamówiłem sobie 10 płytek...
Rozdam kilka zawindowsowanym kumplom i zostawie sobie z 2 Wink.

Jak robiłem sobie test na JakiLinux wyszedł mi Ubuntu na pierwszym miejscu więc chyba warto go mieć ;]

Ja sam mam jeszcze na dysku mandrive choć już bardzo mało z niej korzystam...
Grom
Teraz chyba shipit się zakończył. Zresztą nie ma się co dziwić. Myślę, że na same plyty wydawali ogromne sumy. Mimo o jednak akcja ta podobała mi się. pomogla ona spopularyzować Linuksa na domowych biurkach i nie tylko.
Deathplanter
Grom wrote:
Teraz chyba shipit się zakończył. Zresztą nie ma się co dziwić. Myślę, że na same plyty wydawali ogromne sumy. Mimo o jednak akcja ta podobała mi się. pomogla ona spopularyzować Linuksa na domowych biurkach i nie tylko.

Niep,mylisz sie. Dalej mozna zamawiac plytki i podejrzewam, ze nawet kiedy ta akcje zamkna, nie bedzie pewnie problemu z pisemnym poproszeniem Benjamin Mako Hill'a,zeby doslal. BTW. te plytki laza na Allegro za smieszne sumy...
Grom
Ale to dalej Ubuntu 6.06 a nie 6.10. Zobacz sam. Może juz tylko pozbywaja sie plyt.
makak
Grom dlatego 6.06 LTS (Long Term Support, czy jakoś tak Razz ), bo zmienili można powiedzieć politykę i nie wysyłają każdej nowej wersji tylko takie LTS, kolejną, którą będą wysyłać to będzie bodajże Ubuntu 7.04 "Feisty Fawn". Zobacz sobie u nich w dowload: http://www.ubuntu.com/products/GetUbuntu/download?action=show&redirect=download
mają do ściągnięcia tą najnowszą i LTS Wink

Pozdro
Nolt
LTS= czyli pomoc(akrualizajcie laty itp przez 5 kolejnych lat) i Ubuntu 6.06 jest wydawane juz po aktualizacjach.. np. na poczatku wysylali Ubuntu 6.06 teraz wysylaja Ubuntu 6.06.1 ta jedynka na koncu oznacza to ze jest to nowsza wersja ktora zawiera wazniejsze aktualizacje juz zawarte na plycie z nowym kernelem itp.
Jesli chodzi o nastepnego LTS to hmm nie wydaje mi sie aby narazie wyszla taka wersja... moze za rok.
KacperOo
Dziś dostałem swoje 10 kopii ubuntu!
Jestem ostro zadowolony Wink

I do tego dali takie fajne naklejki Very Happy
Po 2 ja nie miałem jeszcze linuxa + windowsa na 1 PC może mi ktoś pomóc aby je połączyć jakimś bootloaderem? Bo ja się za dużo nie znam ;(
jackill
Na końcu instalacji zainstaluje sie Grug automatycznie, musisz tylko padac właściwy dysk (partycja c: w windzie, tam gdzie masz mbr). W dyskachata jest hda zazwyczaj, stat sda. Musisz sprawdzic, np. w gnome partition manager (jest w menu).
gecko
jest GRUB albo LILO, który wybierzesz w sumie nie ma znaczenia. GRUB jest bardziej zaawansowany ale LILO niczego nie brakuje. Ja np wole LILO :p

jak coś poszukaj info o bootloaderach na newbie.linux.pl - np tu coś jest http://newbie.linux.pl/?id=article&kategoria=4&show=205
Lopik
No, no...
Fajny ten system.
Zamówiłem 15 płytek i porozdawałem kolegą.
Tylko szkoda że niewszystkie programy na nim chodzą ale mi to nieprzeszkadza Razz.
Gorąco polecam.
jackill
Tak troche OT: nie orientuje sie ktoś czy pod Zenwalk (http://www.zenwalk.org/) dziala neo na modemie zxdsl? Googlowalem, ale to raczej malo popularna dystrybucja wiec nic konkretnego nie znalazlem...
KacperOo
Dobra ubuntu mi sam zGRUBsza zainstalował to co chciał ;p
Grom
IMO Grub jest troche lepszy. Posiada interaktywną linię komend. Podczas gdy po nieprawidłowej konfiguracji LILO może niezabootować systemu Grub cofnie nad do lini komend skąd możemy, znając odpowiednie komendy zabootować system. Mała rzecz a cieszy ^^ Grub ma też botowanie systemów w sieci ale myślę, że mało osób z tego korzysta.
jackill
No i zainstalowalem tego Zenwalka. Same z nim problemy Very Happy Najpierw nic nie bylo widac po starcie xsow - trzeba bylo wlaczyc sterowniki vesa oO Po zainstalowani nVidii niby lepiej, ale system uparcie nie chcial zauwazyc ze w xorg.conf wpisalem mu odswiezania wyzsze niz 60. Na koncu neo. Owszem udalo sie skompilowac odpowiednie moduly, po krotkiej walce z kodem zrodlowym jednego, ale po zaladowaniu procek mial caly czas 100% loadu a modem sie niezsynchronizowal. Na koniec spieprzyl mi sie MBR i to byl koniec mojej przygody z Zenwalk Wink Wracam do Ubuntu Very Happy (najprawdopodobniej do Fluxbuntu albo Xbuntu).
jackill
Odwoluje to wszystko Very Happy Juz dziala Zenwalk jak powinien. Udalo mi sie zrobicakceleracje sprzetowa grafiki i uruchomic modem neo Smile A samo distro swietne: lekkie, z pelnym wsparciem multimediow (mov, wmv, rmvb bez koniecznosci doinstalowywania czegokolwiek), swietne dla programisty (kompilatory, edytory, biblioteki). Polecam Very Happy

http://jackill.frih.net/screen.png tutaj w akcji Wink
Netch7
Korzystam na co dzień z Ubuntu i polecam każdemu. Sam zamawiałem płytki i to działa przysłali po 2 tygodniach Smile Dla osób przechodzących z Windows radze zacząć od Kubuntu.
Deathplanter
Netch7 wrote:
Korzystam na co dzień z Ubuntu i polecam każdemu. Sam zamawiałem płytki i to działa przysłali po 2 tygodniach Smile Dla osób przechodzących z Windows radze zacząć od Kubuntu.

...z doinstalowanym kpersonalizerem. Dzięki temu można sobie łatwo ustawić skróty klawiaturowe identyczne do tych z WinZgrozy [mi tam nie udało się przyzwyczaić do nowych]
Adi666
Netch7 wrote:

Nie lepiej rzucic usera na gleboka wode? Uwazam ze terapia szokwa jest lepsza od powolnego oswajania sie.
bpit22
Polecam ja już pół roku temu zamówiłem i jestem bardzo zadowolony. Za darmo nawet dostawa. Naprawde bardzo dobry system polecam.
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.