FRIHOSTFORUMSSEARCHFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Strona WAP

Seba222
Zrobilem stronke WAP - odpowiednik mojej strony www.eolkusz.info na telefony komorkowe. Strona chodzi super pod emulatorami wap (wapster, wapik itp). Niestety z telefonu nie jest juz tak rozowo. Strone glowna widze, pierwsza strone w php tez, niestety glebiej wejsc juz nie moge - pisze, ze nierozpoznany format pliku - a to przeciez zwykle pliki *.php (pierwszy rozpoznaje i wyswietla). Czy ktos ma jakis pomysl moze?

PS. A tak wogole, to mogli byscie troche ja potestowac, zanim ja upublicznie? Napiszcie z jakiego telefonu testowaliscie, z jakiej sieci i jakie wrazenia.
adres to:

http://wap.eolkusz.info
pabloo
Ja nawet nie moge wejsc na ta strone Sad jak chce wejsc to wyskakuje mi zebym sciagał strone , działa ona jeszcze czy tak u mnie tylko jest mam ie 7
Deathplanter
IMHO Wap to pomyłka. W dzisiejszych czasach chyba każda komórka ma parser HTML,kolorowy wyświetlacz i bez problemu ogląda stronki hatetepe...
@edit:
BTW,stronka działa dobrze na normalnym komputerze,na komce nie sprawdzałem bo mnie nie stać na takie luksusy ;p
Seba222
pabloo wrote:
Ja nawet nie moge wejsc na ta strone Sad jak chce wejsc to wyskakuje mi zebym sciagał strone , działa ona jeszcze czy tak u mnie tylko jest mam ie 7

Do tego potrzebny jest specjalny program (np. winwap lub wapik).

Deathplanter wrote:
IMHO Wap to pomyłka. W dzisiejszych czasach chyba każda komórka ma parser HTML,kolorowy wyświetlacz i bez problemu ogląda stronki hatetepe...
@edit:
BTW,stronka działa dobrze na normalnym komputerze,na komce nie sprawdzałem bo mnie nie stać na takie luksusy ;p

Tylko, zeby przeslac taka ilosc danych, to musial bys zaplacic kupe kasy. A tak, ci co maja tylko WAP, sa w stanie w kilku kb sciagnac interesujace ich dane.

Juz poprawilem, bo znalazlem blad. Dlatego nie chcialo sie otwierac na telefonach. Po prostu emulatory windowsowskie pozwalaja na troche odstepstw od normy, natomiast telefony nie sa juz takie tolerancyjne.
Manix93
strona spoko Smile ale nic nie przebije wapstera Razz
b4r4t
Hmm co do tego przesyłu "kupy danych" to nie przesadzajmy Smile
Do każdego telefonu można dociagnąć Opere Mini a wtedy ilość danych jest ... minimalna. Nawet jak wchodziłem na onet to chyba "zjadło" mi 18kb. Po prostu Opera Mini działa inaczej niz standardowa przegladarka telefonu - rządasz strony, rzadanie zostaje wysłane do serwera opery, serwer pobiera strone, zmniejsza obrazki, kompresuje strone i śle do telefonu a przeglądarka składa ją do kupy Smile
Na moje to chyba zwykła przeglądarka WAP nie obsługuje niczego co nie jest dokumentem wap-owskim czyli zadnego PHP, ale moge sie mylić.
Deathplanter
Ja niedawno na jednej z tych nowszych nokii widziałem pełnosprawny parser HTML...
Seba222
b4r4t wrote:
Hmm co do tego przesyłu "kupy danych" to nie przesadzajmy Smile
Do każdego telefonu można dociagnąć Opere Mini a wtedy ilość danych jest ... minimalna. Nawet jak wchodziłem na onet to chyba "zjadło" mi 18kb. Po prostu Opera Mini działa inaczej niz standardowa przegladarka telefonu - rządasz strony, rzadanie zostaje wysłane do serwera opery, serwer pobiera strone, zmniejsza obrazki, kompresuje strone i śle do telefonu a przeglądarka składa ją do kupy Smile

No o tym, to ja nie wiedzialem. "Na szczescie" nie za wiele osob ma jeszcze telefony z opera mini. A ostatnio widzialem taka reklame ery, dla stalych abonentow, co aneks podpisza, BlueConnect w telefonie za 1 zl neto przez caly okres umowy. Fajniuchno, tylko, ze to BC w telefonie obsluguja jak na razie tylko 4 telefony - 2 nokie, 1 Benq-Siemens i jeszcze jakis jeden.
b4r4t wrote:
Na moje to chyba zwykła przeglądarka WAP nie obsługuje niczego co nie jest dokumentem wap-owskim czyli zadnego PHP, ale moge sie mylić.

Tu sie mylisz - WAP-oskie strony to nic innego jak zwykle strony WML. A php nie ma tu nic do rzeczy, bo serwer strone w php interpretuje tak, ze telefon dostaje ja juz jako gotowa WML.