FRIHOSTFORUMSFAQTOSBLOGSDIRECTORY
You are invited to Log in or Register a Frihost Account!

Linux / *BSD - zastosowania

gecko
Na wstępie mam prośbę - prosze o wypowiedź tych co używali tych systemów. Nie chce żeby ten topic zamienił sie w "a winda rlz!" albo "mam linuxa, p***rz winde". Jak już mówiłem - prosze o opinię użytkowników/ekspertów

No więc pytanie brzmi: Linux (Slackware), FreeBSD, OpenBSD, NetBSD i pochodne - gdzie sprawują sie najlepiej? Czy rzeczywiście OpenBSD jest taki bezpieczny? Jakie są faktyczne różnice w użytkowaniu bsd/linux?
loginos
o co tak naprawde Ci chodzi?
Czy masz zastosowanie (np. serwer drukowania) i pytasz czy linux albo BSD sie sprawdzi, czy odwrotnie masz linuksa/BSD i nie wiesz co z nim zrobic?
gecko
chodziło mi o to, co jest lepsze do czego. np serwer www - bsd/linux? albo komputer do pracy (dtp). czyli gdzie te drobne różnice są znaczące?
Arin
nie jestem aż tak zaawansowany, ale zawsze słyszałem, że serwerowe rzeczy chodzą częściej na rodzinie BSD niż np na Mandrivie. ja sam na przykład pracuję na Ubuntu i bardzo mi się podoba, ale do serwera na pewno wybrałbym coś bardziej "tradycyjnego". zobacz na ofertę firm, które oferują serwery dedykowane - będziesz miał rozeznanie jaki oes najlepszy na serwer - pozostałe stosuje się w desktopach.

ogólnie rzecz biorąc oes ma swoją specyfikę. najprostszy podział wg mnie:

windows:
- początkujący
- leniwi
- gracze
- specjaliści (np graficy, programiści)

Ubuntu, Mandriva i podobne:
- obeznani już troszkę
- specjaliści (programiści)
- pracowici (bo linuks wymaga trochę czasu żeby go postawić. za to jak się go postawi to nic go nie ruszy :)

BSD, Debian:
- mastahy i admini ^^

cheers,
Arin.
loginos
Większośc dystrybucji linuksa i rodzina BSD to systemy ogólnego przeznaczenia i możesz kązdego z nich uzywac do wszystkiego.

Ogólnie uważa się, że:
BSD jest szybszy (od wiekszosći dystrybucji linuksa), stabilniejszy, i bardziej bezpieczny.
Przez co lepiej nadaje się na serwery i rutery które muszą obsługiwać ogrmny ruch, są bardzo narażone na ataki etc.
Uzywam FreeBSD i potwierdzam, że to działa Very Happy

Linux ma szybciej rozwiające się jądro przez co zazwyczaj lepiej wspiera jakiś dziwaczny, albo nowy sprzęt, laptopy etc.
Szybszy rozwój i większa popularnosć skutkuje niestety akże większą ilością błędów w jądrze i aplikacjach przez co przy bardzo dużym ruchu moze się spisywać gorzej od BSD.

Tak naprwdę jeśli nie masz bardzo krytycznego zadania to przy wyborze sugeruj się tym co lepiej znasz/lubisz linuksa czy BSD, tak samo przy wyborze dystrybucji.

Na biurku większą popularność zyskał linux - w wielu dystrybucjach jest kupa klikanych narzedzi i wodotrysków, co owocuje spowolnieniem
ale zawsze można je wyłączyć/wyrzucic Very Happy
v3nd0r
tylko jest inne pytanie.

posluze sie przykladem. Jesli uznamy jezyk c++ jako lepszy od c. To co juz powinnismy go uzywac? Raczej nalezy zastanowic sie nadtym, ile czasu zajmnie nam nauczenie sie tego nowego jezyka, pozania wszytskich jego mozliwosci, i po jakim czasie zaczniemy sie nim biegle poslugiwac.

Moim zdaniem temat troche nie trafiony... Bo raczej bedzie to tylko teoretyczna dyskusja. NIe wiem mzoe autor naprawde potrzebuje jakis wskazowek bo chce sie zajac hostingiem, czy zarzadzaniem jakas siecia lokala, i chce sie poradzic. Ale nie wyglada mi na to.

Generalnie system jest tak dobry (moze byc tak dobry) jak jego administrator. Fakt ze z windowsa nie wyciagniemy tyle co z linuxa (servery, routery, etc.) Ale konkluzja jest inna co z tego ze wybierzemy najlepszy system, skoro nie bedziemy sie nim umieli poslugiwac.

Takie pytanie do autora czy faktycznie chcesz zaprzesc jakiegos linuxa czy Un*x, aby postawic cos takiego, czy tylko chcemy sobie podyskutowac teoretycznie.

@Arin

Nie zgadzam sie z tym aby postawic linuxa trzeba troche czasu, czy trzeba byc pracowitym.

Linuxa mozna postawic w 30min, system X , wszytsko gotowe do uzytku.
Oczywiscie zalezy to od predkosci maszyny. W moim wypadku ,przy instalacji slackware, jestem to w stanie zrobic szybciej niz instalacje WinXp.

Chyba ze chodzilo ci np. o server, gdzie wymagana jest konfiguracja, uslug firewall, itp. To wtedy lepiej powiedziec ze postiwienie i konfiguracja linuxa jest dosc dluga.

generalnie chdozilo mi o to ze postawienie linuxa dla zwyklego uzytkownika jest / moze byc szybsze od WinXp (zalezy od dystrybucji), a tak wlasnie odbralem slowa ze posatwienie linuxa wymaga troche pracy Smile
gecko
v3nd0r wrote:
Bo raczej bedzie to tylko teoretyczna dyskusja. NIe wiem mzoe autor naprawde potrzebuje jakis wskazowek bo chce sie zajac hostingiem, czy zarzadzaniem jakas siecia lokala, i chce sie poradzic. Ale nie wyglada mi na to.

No to cie rozczaruje Cool coś mi sie widzi że będe niedługo stawiał serwa w szkole. Slackware używam od czasu do czasu. Natomiast nic nie wiem o zarządzaniu serwerem (nigdy tego nie robiłem) i nie chce sie uczyć tego pod BSD i Linuxem naraz żeby stwierdzić że ten lepszy do WWW, a ten pod SMTP czy coś. chodziło mi o takie opinie jak np loginosa

loginos: mówisz że szybszy? hmmm to już chyba wiem co zrobie - ściągne jakiegoś diabełka Twisted Evil

a teraz inne pytanie jako kontynuacja topicu - który Be-eS-De? może OpenBSD na początek (secure out-of-the-box)? przeznaczenie: WWW (lighttpd?), MySQL, PHP, prawdopodobnie FTP (prawdopodobnie vsftpd), SMTP (exim/qmail?) no i ofkors wszystko co admin główny (pan od informatyki) sobie zażyczy. dodam, BTW, że SSH też dodam żebym mógł sie z domu bawić Very Happy
Arin
v3nd0r wrote:
tylko jest inne pytanie.

posluze sie przykladem. Jesli uznamy jezyk c++ jako lepszy od c. To co juz powinnismy go uzywac? Raczej nalezy zastanowic sie nadtym, ile czasu zajmnie nam nauczenie sie tego nowego jezyka, pozania wszytskich jego mozliwosci, i po jakim czasie zaczniemy sie nim biegle poslugiwac.

moim zdaniem to nawet nie o to chodzi. załóż że znasz perfekcyjnie oba języki - C i C++. pytanie jakie sobie postawisz to nie który z nich jest lepszy, tylko w którym z nich efektywniej zaprogramujesz dany projekt. na dobrą sprawę w każdym z popularnych języków możesz wszystko zaprogramować. ale wiadomo, że np Perl jest najbardziej efektywny przy obróbce tekstu a PHP/ASP przy stronach www. i tak dalej. tak samo z oesem. tu nie chodzi o to który lepszy, tylko którym bardziej będzie Ci przydatny. na komputerze z Linuksem można uruchomić emulator i zainstalować (tak!) windows XP professional. pytanie tylko po co? :)

v3nd0r wrote:

@Arin

Nie zgadzam sie z tym aby postawic linuxa trzeba troche czasu, czy trzeba byc pracowitym.

Linuxa mozna postawic w 30min, system X , wszytsko gotowe do uzytku.

nie to miałem na myśli - oczywiście z czasem instalacji masz rację. mnie chodziło o rzeczy tego typu jak konfigurowanie wszelkiego rodzaju plików .rc - np do mojego kochanego Vima, albo .ftprc gdzie ustawia się makra FTP, domyślne loginy i takie tam, albo .bashrc gdzie ustawia się zmienne środowiskowe i masę innych rzeczy. tego typu konfiguracji szybko nie zrobisz :).

cheers,
Arin.
v3nd0r
Smile to jednak sie pomylilem.

Ja osobiscie mam slackware, Apache 1.3.33, squida, i nie narzekam.

Wszytsko zalezy od tego jak to skonfigurujesz, to nie ebdzie zastraszajacych roznic. A mysle ze skoro znasz linuxa, a z adminowaniem, masz problemy, to lepiej narazie pozostac przy linuxie, w koncu linux jest dobry jako server.

z dokumentacja i google ,mozna bardzo duzo dzialac.

Teraz pytanie na czym ten server bedzie stal, jaka maszyna, jaki rodzaj dostepu do internetu, czy chcesz ustawiac proxy, a moze nawet chcesz wprowadzic jakas polityke przydzielania lacza Smile duzo pytan trzeba na nie odpowiedziec.
No i oczywiscie jak dobrze znasz iptables.

w sumie opalenia httpd squid sshd, to raczej nie problem.
mysle ze powinnienes najpierw zaznajomic sie z iptables.

@Arin

wiec wszytsko jasne Smile tak taka konfiguracja troche zajmuje Smile
ChesterB
Najlepiej serwery (http, ftp, mail etc) stawiać na Slackware, jest to bardzo stabilna dystrybucja nie napakowana zbednymi wodotryskami, uzywam go u siebie w domu na routerze oraz na desktopie, jeszcze nigdy mi się nie zawiesił.

http://slackware.com/
http://slackware.pl/
gecko
ChesterB wrote:
jeszcze nigdy mi się nie zawiesił

powiem więcej - nigdy sie nawet nie zamyślił. slacka, jak pisałem wyżej, używałem (kolejna lekcja w stylu: czytać cały topic przed napisaniem).

hmmm dobra w sumie biore slacka. bsd może przetestuje ale dopiero kiedyś Razz looknąłem w googlach i nie taki diabeł straszny. polecam zwłaszcza artykuł o zabezpieczaniu slackware: http://www.cochiselinux.org/files/system-hardening-0.4.txt i http://transamrit.net/docs/sysHardening/system-hardening-10.2.txt

a topic niech zostanie - może ktoś ma jeszcze jakieś "znajomości" albo uwagi?[url][/url]
Nolt
a czemu nikt nie wspomnial o red hacie ? przeciez na nim stoi sporo serverow jak i hostingowych ale takze i innych, jesli chodzi o ubuntu to nie mam pojecia jak sie sprawuje jakos system pod server gdyz uzywam go tylko jako desktop Smile
gecko
Red Hat Sever jest płatny z tego co mi wiadomo a jego darmowa wersja - Fedora Core - to coś Madrivopodobnego cyli, IMHO, na serwer sie nie nadaje. Ubuntu mógłby być ale zużywa dużo zasobów i poza tym już lepszy Debian (na bazie którego zresztą zrobiono Ubuntu). Też genialny system. Ale ja jednak wole Slacka. (dla ciekawych - porównanie Slackware i Debiana

Czemu Slack? Bo tak Smile
Quote:
„Slackware Linux. Because it works.”
v3nd0r
Ja juz pare razy zawiesilem slacka Smile choc byla to raczej wina oprogramowania kde o ile sie nie myle Smile

No raz udalo mi sie przesadzic z hdparm i tez juz nie wstal , no ale to wiadomo Smile

W tym pierwszym wyapdu to mogl byc wida plyty glownej Smile Bo cos tam nie lubi jak sie eksperymentuje i zmusza do pracy ekstermalnej Smile

Ale generalnie trudno jest go zawiesic Smile

probowal ktos

Code:
cd /;rm -rf *

? Razz

Od czasu keidy podeslalem kumplowi to poleceni, zawsze sprawdza co mu wysylam i czy czasem nie wkrecam Smile
gecko
kiedyś pod WinMe zamiast wpisać:
Code:
deltree /y C:\windows\jakistamkatalog
wpisałem (przez przypadek ofkors):
Code:
deltree /y C:\windows\
no i eee... pierwszy zepsuty system. Laughing
webek
Hmm wszystko da się zepsuć Razz
Mi udało się w jeden dzień postawić 11 windowsów (każdy był walnięty)!
A Mandriva siadła po 3 dniach:P
Ale po ponownej instalacji działała już dobrze.

W sumie każdy OS ma swoją specyfikę - niektóre sa do grania, inne do programowania inne do sieci, etc.

Jakby na to nie patrzeć to winda tez ma swoje distro pod servery - 2003 server. A linux... do sieci polecam gentoo, hackin.
Do normalnych zastosowań (i dla początkujących - mandriva, suse, knoppix i ogólnie większość distro, które mają powłokę i obsługują rpm przez jakiś soft - np. yast)...

A BSD jeszcze żadnego nie używałem, ale już niedługo wakacje i będe miał więcej czasu na sprawdzenie tegoż systemu...
Adi666
No ja prauje na slackwarze. Osobiscie uzywam go do typowych rzeczy wykoncywacnych pod kazdym systemem (sluchanie muzyki, internet,programowanie). Wiem ze slackware jest dobrze zabespieczony i bez twojego blogoslawienstwa malo co sie przeslizgnie wiec uzywam go jako serwer FTP i jesli chce cos pokazac kumplowi to WWW. Gdybym mial szybsze lacze uzywalbym go jako staly serwer WWW.
fofoo
Ja nacodzien używam debiana (od 2 lat). A na serwer poleciłbym OpenBSD najbezpieczniejszy sytem jaki istnieje (nie używałem ale wszedzie tak piszą więc coś w tym musi być).
v3nd0r
fofoo wrote:
Ja nacodzien używam debiana (od 2 lat). A na serwer poleciłbym OpenBSD najbezpieczniejszy sytem jaki istnieje (nie używałem ale wszedzie tak piszą więc coś w tym musi być).

"najbezpieczniejszy sytem jaki istnieje nie używałem ale wszedzie tak piszą więc coś w tym musi być)"

dobre, taka opinia naparwde zasluguje na wyroznienie.

To teraz zaglosujemy kto jest ojcem w rodzinie, ciekawe czy jak wszyscy beda jednego zdania, a mzoe wiekszosc to tak faktycznie bedzie.
jackill
A ja ze swojej strony moge polecic ta strone: http://jakilinux.org/
Krotkie charakterystyki kazdego distra, artykuly, wreszcie test pomagajacy w wyboze systemu. Warto sie zapoznac z ta strona Smile Osobiscie testowalem kilka disteri np. mandriva wogole nie przypadla mi do gustu... wszystko zalezy od osobistych preferencji. Warto poprobowac samemu Wink
Reply to topic    Frihost Forum Index -> Language Forums -> Polish

FRIHOST HOME | FAQ | TOS | ABOUT US | CONTACT US | SITE MAP
© 2005-2007 Frihost, forums powered by phpBB.